Skocz do zawartości

WĄTEK ARCHIWALNY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, xbmc napisał(a):

Ja potrzebuję utworzyć płytę, bo z usb laptop nie startuje

Tworzysz pendrive w Rufusie. Otwierasz ISO  w Programie np. PowerIso i zamieniasz pliki na te z pendrajwa i zapisujesz Nowe Iso ale już z plikami z pendrajwa. No i nagrywasz DVD. 🙂 

Opublikowano
5 godzin temu, xbmc napisał(a):

Czy można jakoś zrobić płytę bootowalną z tym systemem bez weryfikacji TPM?

System "Windows 11 IoT Enterprise LTSC" w odróżnieniu od innych wersji (Home, Pro, Enterprise itd.)

nie wymaga TPM ani Secure Boot. Instalujesz go bez problemu na komputerze bez TPM 2.0.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
5 godzin temu, szymibtw napisał(a):

Po instalacji mam że niby wersja 24h2 a nie powinno być 25h2? Bo właśnie się zabieram za testy 

Faktycznie, coś się skiepściło przy składaniu iso, przed łączeniem obrazów Lite i Extreme w jeden - oba bazowe były 25H2, teraz sprawdziłem i tylko Extreme jest 25H2, a Lite cofnął się ewolucyjnie do 24H2, choć ma zintegrowaną poprawkę upgradującą. Magia...
Otwarłem iso, ponownie zintegrowałem łatę upgradującą, teraz jest ok.
Zgłaszaliście jakieś problemy z Epic Games - testowałem na VBoxie, wszystko działa, po pobraniu i aktualizacji, odpala się. Wcześnie musiałem wybrać ustawienia fabryczne w optymalizatorze na czas instalacji i aktualizacji tej platformy. Po zainstalowaniu i pierwszym uruchomieniu softu - można w Optymalizatorze wyłączyć każdy blok usługowy (wszystko na NIE) i nadal można korzystać z launchera EG.
Poprawiłem też działanie skórki AERO 7-11. Teraz jedna jest w wersji jasnej a druga z ciemnym motywem.

Na razie krótka przerwa przy pracach z W11, teraz wrzucę do LGBT (😅) oraz LTSC 21H2 i 22H2 wzmocnione skrypty czyszczące. Potem 25H2 Pro.

wislak00, XIII i JanKo66 lubią to
Opublikowano
W dniu 19.10.2025 o 20:45, Achon napisał(a):

No panowie jest moc.

Na początek lecą bluzgi,  a potem pochwały.

- System nie ma najnowszej aktualizacji z 14.10.2025,  ściąganie 3933,9 MB trochę trwa no i tyleż samo instalacja....brrr

- w harmonogramie zadań przydałoby się usunąć pozycje widma - file not found

- w aplikacji Dism++ jest domyślnie załączona opcja CompactOS - nie każdy jej potrzebuje, a nowicjusz sobie to włączy przypadkowo

- Domyślnie włączona hibernacja spowalnia zamykanie systemu, ale OK niektórzy to używają

- Załączona usługa Sysmain, OK może ktoś korzystać- ja wyłączam ze względu na dyski SSD

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz pochwały:

Aktualizacja wlazła 100% i to ta, o której opisano że robi hocki-klocki (KB5066835) (26200.6899)

Liczba procesów po optymalizacji to kosmos (w moim modach nigdy nie zszedłem poniżej 50 procesów, no brawa mistrzu 👏

(Jedynie wyłączyłem jeszcze usługę Sysmain i bufor drukowania,)

Oczywiście ten wynik, bez Microsoft Store, i z wyłączonymi usługami sieciowymi, ale zainstalowane wszystkie podstawowe sterowniki urządzenia.

Dobra robota.👍

Jak wyłączyć hibernację i ta usługę Sysmain?

Opublikowano
14 minut temu, PrintScreen napisał(a):

W TUNING patrzyłeś? Folder SKRYPTY. A Sysmain => skrót klawiaturowy Win+R, wpisujesz services.msc znajdujesz Sysmain i prawym przyciskiem myszy na nią => Właściwości  i centralnie w rozwijanej belce wybierasz Wyłączony, OK, restart i gra muzyka.

Opublikowano
17 godzin temu, an95dy napisał(a):

Sam system śmiga aż miło, dużo sprawniej niż 24H2, który instalowałem w zeszłym miesiącu i który od razu na wejściu już po krótkim czasie generował mi dziwne artefakty graficzne (fragmenty aplikacji freezowały się na pulpicie przy przesunięciu okna), czy czasem bez powodu wlatywały BSODy :)

Mam jedno małe pytanie, dotyczące panelu Gracza, a właściwie jego braku. Przy odpaleniu jakiegokolwiek tytułu, wyskakuje Windowsowe okienko "Otwórz za pomocą", gdzie Windows szuka "msgamingoverlay" - obstawiam Xboxowy panel gracza czy jak to się tam nazywa. Pomimo wyłączenia w ustawieniach "Trybu Gry", monit wyskakuje przy każdym uruchomieniu gry. Da się to może jakoś całkowicie wyłączyć? Nie przeszkadza to w używaniu, ale jest odrobinę frustrujące :)

To bardzo łatwo usunąć,

Wejdź w regedit i znajdź ścieżkę:

Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR

i zmień w AppCaptureEnabled wartość na 0

an95dy lubi to
Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]   Zainstalowałem extreme i mi brakuje Zarządzaniem dyskami, zarządzaniem komputerem, "uruchom" pod ppm no i PowerShell zakopane w Panelu sterowania, czy to tak miało być bo to są lekkie trudności. 🙂  No i ikony na paskuClipboard_10-21-2025_01.jpg.7b5dcc2001d75376afc9a4fbd1b7c412.jpg tak wyglądają.

PS.

Powtórna instalacja rozwiązała problemy. 😉 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
14 godzin temu, WiesioKa napisał(a):

w rufusie masz bodajże pierwsza pierwsza opcja zaznacz i po kłopocie .

Po co, przecież LTSC nie wymaga TMP.

2 godziny temu, PrintScreen napisał(a):

Jakby ktoś potrzebował:

XIII lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

W TUNING patrzyłeś? Folder SKRYPTY. A Sysmain => skrót klawiaturowy Win+R, wpisujesz services.msc znajdujesz Sysmain i prawym przyciskiem myszy na nią => Właściwości  i centralnie w rozwijanej belce wybierasz Wyłączony, OK, restart i gra muzyka.

dziękuję

Opublikowano
7 minut temu, srom-otnik napisał(a):

W Extreme Windows Update? Czy może źle zrozumiałem? 

WU     D Z I A Ł A

Allahu, widzisz i nie grzmisz ...

Dlatego napisałem, że w lite też nie działa :( Jeśli mi podpowiecie jak mam to udowodnić to będę wdzięczny. 

Opublikowano

Ciekawe u mnie po zainstalowaniu powyższego wydania 

pokazuje:

Wersja    Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Wersja    24H2
Zainstalowano dnia    ‎20.‎10.‎2025
Kompilacja systemu operacyjnego    26100.6899
Możliwości    Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.253.0

Instalacja na czysto i zamiast 25H2 mam 24H2 🙂

mnie to nie przeszkadza system działa szybko i stabilnie

po usunięciu pliku hibernacji w cmd system zajmuje 9GB z haczykiem (Wersja Lite)

Opublikowano
7 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Ciekawe u mnie po zainstalowaniu powyższego wydania 

pokazuje:

Wersja    Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Wersja    24H2
Zainstalowano dnia    ‎20.‎10.‎2025
Kompilacja systemu operacyjnego    26100.6899
Możliwości    Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.253.0

Przeczytaj post Sromotnika wyżej to się dowiesz .

srom-otnik lubi to
Opublikowano

pobrałem wydanie 19.10.2025, a widzę już wydanie 20.10.2025 🙂

Hej @WiesioKa  dziękuję za podpowiedź 🙂

mnie to nie przeszkadza system działa bardzo dobrze, nie liczy się liczba kompilacji, a stabilność. a System jest stabilny 🙂

do tego dwie sprawy:

1. nie działają zrzuty ekranu

2. StartAllBack bez  niego system działa responsywniej (powinna być w czasie instalacji opcja wyboru jakie składniki chce się doinstalować do systemu

XIII lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

pobrałem wydanie 19.10.2025, a widzę już wydanie 20.10.2025 🙂

Hej @WiesioKa  dziękuję za podpowiedź 🙂

mnie to nie przeszkadza system działa bardzo dobrze, nie liczy się liczba kompilacji, a stabilność. a System jest stabilny 🙂

do tego dwie sprawy:

1. nie działają zrzuty ekranu

2. StartAllBack bez  niego system działa responsywniej (powinna być w czasie instalacji opcja wyboru jakie składniki chce się doinstalować do systemu

Podpisuję się pod powyższym, ale żeby doprecyzować, w moim przypadku chodzi o skrót Win+Shift+S, w poprzedniej wersji (24H2) narzędzie wycinania po zrobieniu screena od razu wklejało go do schowka, teraz zaznaczenie fragmentu nie robi nic, tj. wyciemnienie i ramka znika, a w schowku nie ma nic. Pomaga manualne uruchomienie Narzędzia Wycinania z Menu Start, ale to nie to samo 😕

FILAGOL lubi to
Opublikowano

A czy można coś zrobić ze startem Windows? Po pobraniu aktualizacji, gdy uruchomię laptopa pojawia się logo windows po czym jest czarny ekran  kilkanaście sekund i dopiero później pojawia  się pulpit.  Tak jakby stanął i dopiero po kilkunastu sekundach sie odblokował