Jump to content

Recommended Posts

Posted

W systemie Windows nie ma jednej prostej komendy typu „backup-my-license”, ale można to zrobić, zabezpieczając folder systemowy odpowiedzialny za aktywację.

Najbezpieczniejszą metodą dla kluczy MAK (bez używania zewnętrznych programów) jest skopiowanie folderu SPP. To tam Windows przechowuje „dowód” Twojej aktywacji.

KROK 1: Zrób kopię zapasową (Backup)

Zanim zrobisz format komputera, skopiuj te pliki w bezpieczne miejsce (np. na pendrive):

1. Otwórz Eksplorator plików i przejdź do:

C:\Windows\System32\spp\

2. Skopiuj cały folder o nazwie store.

• Uwaga: Folder ten może zawierać ukryte pliki (np. data.dat), więc upewnij się, że masz włączony widok ukrytych elementów.

3. Zapisz go na pendrive. To jest Twój "bilet powrotny" do aktywnego systemu.

ziloth likes this
Posted

można jeszcze tym MSActBackUp (autorstwa Ratiborus)

To mały, przenośny program (nie wymaga instalacji), który został stworzony właśnie z myślą o kluczach MAK i aktywacji telefonicznej.

• Co robi: Skanuje system, znajduje pliki w System32\spp\store oraz klucz produktu, a potem pakuje to do jednego folderu "Backup".

• Zaleta: Przy przywracaniu po prostu klikasz "Restore Activation", wybierasz folder i program sam zatrzymuje usługi systemowe, podmienia pliki i odpala aktywację za Ciebie.

ziloth likes this
Posted

Proszę o dokładne info na temat drukarek instaluje program od drukarki brother i przy końcu staje i nic nie kończy instalacji , można coś z tym zrobić. zapisywanie do rejestru i można czekać do zmiany moda .

Posted
W dniu 19.01.2026 o 19:24, szuwarek102 napisał(a):

Proszę o dokładne info na temat drukarek instaluje program od drukarki brother i przy końcu staje i nic nie kończy instalacji , można coś z tym zrobić. zapisywanie do rejestru i można czekać do zmiany moda .

Zauważyłem, że drukarka do pdf generuje plik 0KB
Robiąc wydruk do drukarki sieciowej, status pozostaje na informacji: "wysłano do drukarki", ale nie wysyła pliku
Póki co nie znalazłem rozwiązania na wspomniane problemy(usługi ustawione na fabryczne, wszystkie związane z drukarkami włączone, aktualizacje wszystkie poinstalowane)

Edit:
Włączyłem w windows update opcję: "uzyskaj najnowsze aktualizację....", poinstalowałem wszystko co było dostępne i obie drukarki działają już prawidłowo

Posted
W dniu 23.01.2026 o 15:44, cursor napisał(a):

Zauważyłem, że drukarka do pdf generuje plik 0KB
Robiąc wydruk do drukarki sieciowej, status pozostaje na informacji: "wysłano do drukarki", ale nie wysyła pliku
Póki co nie znalazłem rozwiązania na wspomniane problemy(usługi ustawione na fabryczne, wszystkie związane z drukarkami włączone, aktualizacje wszystkie poinstalowane)

Edit:
Włączyłem w windows update opcję: "uzyskaj najnowsze aktualizację....", poinstalowałem wszystko co było dostępne i obie drukarki działają już prawidłowo

Jakie usługi włączyć na fabryczne odnośnie drukarki