Kocurek Posted November 14, 2025 Author Report Posted November 14, 2025 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Jakie dokładnie wady użycia skryptu, szanowny kolega ma na myśli? Czy chodzi o to wszystko, co ma status "przywrócono" i "dodano" w cechach wydania? Trochę kłopotliwe logistycznie jest, jak Użytkownik będzie oczekiwał pre-instalacji CorelDRAW, Photoshopa, ACDSee, 3DMax itd. 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): PS. Jeśli tak, to od razu pytanie. Czy skryptem nie można rozwiązać sprawy dodania tych składników? Czyli, każdy użytkownik (upoważniony do otrzymania skryptu) określił by, co ma zawierać jego skrypt włącznie z programami, a czego ma nie być... W sumie możesz chcieć wszystko. Usunięcia gier, defendera, instalacja wybranej przeglądarki, automatyczne stosowanie 0&0 ShutUp (...) hmmmmm... pomysle nad prototypem do testów. ERICs3 likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 Pytanie do publiczności. Dla Was to problem, jak nie zaktualizuję obrazu systemu o najnowsze aktualizacje z Windows Update, które mogą być wadliwe? Quote
gumish93 Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 17 minut temu, Kocurek napisał(a): Pytanie do publiczności. Dla Was to problem, jak nie zaktualizuję obrazu systemu o najnowsze aktualizacje z Windows Update, które mogą być wadliwe? Yyy, nie . xD Ja nie mam z tym problemu. A to na plus jeśli omijasz ubite aktualizacje | Które nie raz ubiły system ... I nie dogodzisz wszystkim. Są tacy co ci dvpy nie będą zawracać a ci drudzy 24/7 bedą ... Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 28 minut temu, gumish93 napisał(a): Yyy, nie . xD Ja nie mam z tym problemu. A to na plus jeśli omijasz ubite aktualizacje | Które nie raz ubiły system ... I nie dogodzisz wszystkim. Są tacy co ci dvpy nie będą zawracać a ci drudzy 24/7 bedą ... Rozumiem - dziękuję. Właśnie tego typu wypowiedzi potrzebuję. Jeszcze jedno pytanie dokładam - ale już mocno techniczne - czy spotkaliście się z systemem Windows - może jakaś odmiana OEM na laptopie, która samoczynnie instalowała pakiet kodeków OEM Dolby Digital AC-4 (AC-4) w Sklepie Microsoft: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli instalowany byłby AC-3 w Sklepie Microsoft też jestem ciekawy, ale najbardziej AC-4 mnie w tej chwili interesuje. Zgłębiam temat po wypowiedzi @Achon: W dniu 19.11.2025 o 23:44, Achon napisał(a): Od wersji 24h2 kodek Dts/Ac3 zwany Dolby Digital nie jest już zintegrowany we windowsie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Można go ponownie wgrać skryptami , na przykład: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki tym kodekom, aplikacje z mikrosoftu Filmy lub Media Player, korzystające z trybu Media Foundation mogą odtwarzać filmy z ścieżką dźwiękową w formacie ac3/dts - bez tych kodeków jest tylko obraz bez fonii. Już sporo interesujących mnie materiałów znalazłem do analizy, w tej chwili brakuje mi informacji czy istnieją wydania Windows, które miały preinstalowane kodeki AC-4 w Sklepie Microsoft. Dołożyć to nie problem pomimo ograniczenia regionalnego, ale gdyby istniało wydanie Windows zawierające wsparcie AC-4 w standardzie - to chciałbym się o tym dowiedzieć (może Windowsy na laptopy - na rynek japoński albo USA?): Quote
Achon Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 To ja niepotrzebnie namieszałem. Nie wiem skąd koleś z gimpa wytrzasnął ten Dolby AC-4 decoder OEM. Są inne, zapewne starsze pakiety, które przywracają Ac3/Dts bez restrykcji regionalnych. Masz link z mydigitallife: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] btw. Instalacja pakietu z sklepu bez licencji: Cytat dism /online /add-provisionedappxpackage /packagepath:"Your path" /Skiplicense Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 21 minut temu, Achon napisał(a): To ja niepotrzebnie namieszałem. Nie wiem skąd koleś z gimpa wytrzasnął ten Dolby AC-4 decoder OEM. Są inne, zapewne starsze pakiety, które przywracają Ac3/Dts bez restrykcji regionalnych. Masz link z mydigitallife: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję Ci - jestem zainteresowany dograniem tego przy najbliższej okazji. Nie namieszałeś, bo moim zdaniem wersje Sklepowe też warto mieć na uwadze - interesowało mnie dodać wsparcie również dla kodeka Dolby Ac4. Jest jeszcze w Sklepie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (Trial) - ze względu jednak na konieczność nabycia płatnej licencji - nie jestem zainteresowany preinstalowaniem tego. Przywracanie wyciętych rzeczy to jest co lubię - pomimo, że w tym przypadku wystarczy dograć kodeki K-Lite Mega Pack, aby uzyskać wsparcie AC3 - cenię jednak natywne rozwiązania jak są dostępne. Quote
Achon Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 8 minut temu, Kocurek napisał(a): kodeki K-Lite Mega Pack, K-lite obsługują jedynie warstwę DirectShow, do Media Foundation musisz mieć kodeki napisane i wydane przez microsoft. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czyli. Programy typu VLC, MPC itd. obsługujące kodeki Directshow - dźwięk ac3 po instalacji K-lite będzie, zaś apki ze sklepu microsoftu - (Filmy, Media Player), nie będzie fonii po instalacji K-lite. Dopiero te kodeki microsoftu dla Media Foundation przywrócą im fonię w ac3/dts. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 27 minut temu, Achon napisał(a): K-lite obsługują jedynie warstwę DirectShow, do Media Foundation musisz mieć kodeki napisane i wydane przez microsoft. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To tym bardziej warto dołożyć. Finalnie myślę o tym zestawie Dolby24h2.zip, o którym napisałeś oraz dodatkowo dołożyć (nie powinno zaszkodzić): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wspomniany wcześniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersja trial) Taki wstępny koncept - powyższe rzeczy można już teraz zainstalować ręcznie - do Dolby AC-4 potrzebny jest plik appx - instaluje się z Pulpitu - zaraz dołączę. [Dodano] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Achon Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 Z tym AC-4 nie spotkałem się na żywo, chyba nie zaszkodzi dodać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Bez tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersja trial) No tak, niektórzy go kupili w promocji za 15zeta. Bezsensu go umieszczać. (To samo dotyczy płatnego" DTS Sound Unbound") Do zestawu kodeków, jeśli nie ma w systemie dodaj do kompletu: Microsoft.HEVCVideoExtension Microsoft.MPEG2VideoExtension Microsoft.VP9VideoExtensions Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 13 minut temu, Achon napisał(a): Do zestawu kodeków, jeśli nie ma w systemie dodaj do kompletu: Microsoft.HEVCVideoExtension Microsoft.MPEG2VideoExtension Microsoft.VP9VideoExtensions Są oraz dodatkowo: Kodek AV1 Kodek AVC Z dźwiękiem zostałem zaskoczony ERICs3 likes this Quote
ERICs3 Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 4 godziny temu, Kocurek napisał(a): Pytanie do publiczności. Dla Was to problem, jak nie zaktualizuję obrazu systemu o najnowsze aktualizacje z Windows Update, które mogą być wadliwe? Ja osobiście wolałbym aby umieszczać aktualizacje KB po czasie - gdy już wiadomo na pewno, że nie sprawiają problemu. Nie ma sensu ryzykować problemami z systemem. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 5 minut temu, ERICs3 napisał(a): Ja osobiście wolałbym aby umieszczać aktualizacje KB po czasie - gdy już wiadomo na pewno, że nie sprawiają problemu. Nie ma sensu ryzykować problemami z systemem. Mogę wgrywać komplet aktualizacji WU, a potem odinstalowywać w razie konieczności problematyczne KB - tylko trudno mi być na bieżąco i śledzić, które sprawiają problem. W każdym razie raz na 3 mc albo 6 mc mogę rozważyć pełną aktualizację WU (zrobienie obrazu .iso od nowa). A teraz mniejsze rzeczy - bo trwa to znacznie krócej niż ponowne wytwarzanie od początku ERICs3 likes this Quote
ERICs3 Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 Rozumiem że mówimy o opóźnianiu aktualizacji zabezpieczeń tylko? Bo aktualizacji funkcji nie otrzymujemy. A pozostałe szanowny autor modyfikacji implementuje na bieżąco przy każdym wydaniu nowej wersji? Mam na myśli defendera, .NET, i Windows Security. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak dla informacji. To właśnie (świeżo zainstalowany) pobierał wczoraj czyli 21 listopada nasz windows - czyli najnowsza wersja z 11 listopada. Kocurek likes this Quote
Achon Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 Wiem, że już nic nie wiem. Pakiet 24h2 na windowsie 25h2. Sprawdziłem apkę "Filmy i Tv" Pliki z fonią DTS - no sound. Cytat Dolby Digital Plus decoder for PC OEMs This app is designed to be preloaded onto systems by authorized device manufacturers (PC OEMs) only. Included codecs: - E-AC-3 decoder (backwards compatible with AC-3) No jaja. Zainstalowałem "DTS Sound Unbound", zakupiony kiedyś w promocji - fonia jest. A kurde, dałbym se rękę uciąć że to działało z pakietem 24h2, bo tam jest dekoder DolbyDecMFT.dll w pliku wow64_microsoft-windows-dolbydecmft_31bf3856ad364e35_10.0.26100.1_none_95f0df2c9ce0944f Czyżby on był tylko do E-AC-3 ? No, ktoś inny musi sprawdzić. edited No i jest jednak osobno plik DTSXDecoder.dll w płatnym DTSSoundUnbound Nie sądzę, żeby dało się go zarejestrować i używać bez licencji. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted November 22, 2025 Author Report Posted November 22, 2025 2 godziny temu, ERICs3 napisał(a): Rozumiem że mówimy o opóźnianiu aktualizacji zabezpieczeń tylko? Bo aktualizacji funkcji nie otrzymujemy. A pozostałe szanowny autor modyfikacji implementuje na bieżąco przy każdym wydaniu nowej wersji? Mam na myśli defendera, .NET, i Windows Security. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak dla informacji. To właśnie (świeżo zainstalowany) pobierał wczoraj czyli 21 listopada nasz windows - czyli najnowsza wersja z 11 listopada. Wszystkich. Ostatni zestaw aktualizacji pochodzi z 15 września 2025 roku, czyli stan poprawek / aktualizacji Windows Update / Microsoft Store jest zgodny z wydaniem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Od początku przyjąłem zasadę, że gdy wgrywam komplet poprawek z Windows Update, obraz .iso - konkretniej plik `install.wim` - tworzę od zera. W efekcie przygotowanie takiego obrazu zajmuje mi kilka dni. Cała procedura przebiega u mnie w dość prymitywny, rzemieślniczy sposób, w którym jednak znajduję pewien urok. Nieszczególnie ciągnie mnie do nowoczesnych rozwiązań, z których zresztą nigdy nie korzystałem, jak np. Microsoft Deployment Toolkit (MDT) czy podobne. Być może w moim przypadku sprawdziłoby się wgrywanie poprawek za pomocą DISM, ale dotychczas nie próbowałem, jak działają komendy typu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aktualnie skupiam się na korygowaniu wydania poprzez edycję wpisów w rejestrze, podmianie plików - co zajmuje znacznie mniej czasu i ogranicza ryzyko popełnienia błędów. FILAGOL and ERICs3 like this Quote
FILAGOL Posted November 23, 2025 Report Posted November 23, 2025 Dzień Dobry @Kocurek czytam propozycje innych Forumowiczów, co do ulepszeń w Twoich modach (zapewne głównie chodzi o Windows 11) Pomyślałem o rozwiązaniach optymalizacyjnych podobnych do tych, które stosuje @srom-otnik w swoich modach. Dlaczego o tym piszę: Dlatego, że dzięki tym rozwiązaniom system JG po aktualizacji z WU i zastosowaniu optymalizacji mod JG działa stabilnie i od razu jest aktualny,co moim zdaniem również w Twoich modach @Kocurek by nie dość, że przedłużyło żywotność systemu, jego lekkość, responsywność, to by odeszło Ci potrzebę wydania kolejnych wydań systemu po każdej aktualizacji z WU. Mógłbyś się wtedy skupić na rozwijaniu swych pomysłów, czy wprowadzaniu propozycji podawanych przez forumowiczów. To tylko moja propozycja Co ja tam wiem Pozdrawiam Kocurek and Groszek1962 like this Quote
Groszek1962 Posted November 23, 2025 Report Posted November 23, 2025 A może jeszcze troszkę poczekać i Załączam Fot [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 22, 2025 Author Report Posted December 22, 2025 Dyski SSD przyspieszają nawet o 45%. Windows 11 ma ukryty dopalacz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Krok 1: Modyfikacja rejestru przez wiersz poleceń (program: cmd.exe) - wklej i zatwierdź poniższe linie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Proces można uprościć, tworząc plik tekstowy zawierający poniższe informacje, a następnie zmieniając jego nazwę z .txt na .reg. Wartości można następnie zastosować, klikając dwukrotnie i potwierdzając, że zmiany są pożądane: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Krok 2: Weryfikacja po restarcie Po ponownym uruchomieniu poniższe zmiany powinny być widoczne w Menedżerze urządzeń, do którego można uzyskać dostęp, klikając prawym przyciskiem myszy ikonę Start w systemie Windows. Przedtem: Dyski SSD były widoczne w Menedżerze urządzeń w sekcji „Stacje dysków”. Po: Dyski SSD są teraz widoczne w Menedżerze urządzeń w sekcji „Dyski pamięci masowej” Nie każdy scenariusz jest idealny Nowy sterownik pokazuje swój potencjał szczególnie w zadaniach intensywnie korzystających z operacji wejścia i wyjścia. Testy z obciążeniem losowym i wielowątkowym wypadają lepiej niż wcześniej, co ma znaczenie zwłaszcza w zastosowaniach profesjonalnych. Jednocześnie pojawiają się sygnały o problemach z narzędziami producentów dysków, takimi jak aplikacje do monitorowania stanu SSD czy zarządzania firmware’em. U niektórych użytkowników pojawiły się również nieoczekiwane zmiany w strukturze partycji. To pokazuje, że choć zysk wydajności jest kuszący, nie każdy komputer i nie każdy dysk NVMe będzie idealnym kandydatem do takiej modyfikacji. W środowiskach produkcyjnych i tam, gdzie stabilność ma kluczowe znaczenie, należy zachować najwyższą ostrożność. A Ty wypróbujesz? [Dodano] Widzę, że @LAGUNA wcześniej dorzucił link do Microsoftu omawiającego zmianę w dziale Pana Sromotnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL, JanKo66 and Groszek1962 like this Quote
ERICs3 Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 26 minut temu, Kocurek napisał(a): Dyski SSD przyspieszają nawet o 45%. Windows 11 ma ukryty dopalacz Na maszynie wirtualnej, mogę bezpiecznie przetestować interesujące mnie scenariusze i sprawdzić jakie nastąpiły różnice w szybkościach... natomiast na fizycznym systemie dla mnie kluczowa jest stabilność, więc nie będę sprawdzał i wdrażał, nawet jeśli wirtualna maszyna wskazała by jakieś przyrosty transferu... Groszek1962 and Kocurek like this Quote
FILAGOL Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 35 minut temu, Kocurek napisał(a): Dyski SSD przyspieszają nawet o 45%. Windows 11 ma ukryty dopalacz. Dobry Wieczór @Kocurek Właśnie przetestowałem w/w instrukcję na Modzie @srom-otnik Windows 11 Pro System wstał, to już ogromny sukces hahaha Faktycznie pokazała się opcja "Dyski i pamięci" w Menedżerze urządzeń pokazuje mi dyski, które są M.2 Pozdrawiam Groszek1962 and Kocurek like this Quote
Kocurek Posted December 22, 2025 Author Report Posted December 22, 2025 40 minut temu, FILAGOL napisał(a): Dobry Wieczór @Kocurek Właśnie przetestowałem w/w instrukcję na Modzie @srom-otnik Windows 11 Pro System wstał, to już ogromny sukces hahaha Faktycznie pokazała się opcja "Dyski i pamięci" w Menedżerze urządzeń pokazuje mi dyski, które są M.2 Pozdrawiam Dobry Wieczór @FILAGOL Ja póki co wstrzymam aż nie otrzymam od Ciebie i innych informacji jak zmiana się sprawuje - tym bardziej że trochę zmian będzie w nadchodzącej aktualizacji i nie chcę przedobrzyć i zgadywać w razie problemów co jest przyczyną. 45 minut temu, ERICs3 napisał(a): natomiast na fizycznym systemie dla mnie kluczowa jest stabilność, więc nie będę sprawdzał i wdrażał, nawet jeśli wirtualna maszyna wskazała by jakieś przyrosty transferu... Nie wydaje mi się, żeby to była jakaś niebezpieczna zmiana, ale nie mogę dać gwarancji - pierwszy raz o tym artykuł mi wyskoczył w dniu dzisiejszym. ERICs3 and Groszek1962 like this Quote
siwydym Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 18 godzin temu, FILAGOL napisał(a): Dobry Wieczór @Kocurek Właśnie przetestowałem w/w instrukcję na Modzie @srom-otnik Windows 11 Pro System wstał, to już ogromny sukces hahaha Faktycznie pokazała się opcja "Dyski i pamięci" w Menedżerze urządzeń pokazuje mi dyski, które są M.2 Pozdrawiam A jak testy wydajności prezd i po ? Bo to jest istotne. Organoleptycznie nic nie zauważysz. Przydałby się taki AS SSD wtedy coś byśmy wiedzieli Kocurek likes this Quote
FILAGOL Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Dzień Dobry @siwydym sprawdziłem prędkość SSD programem Crystal Disk Mark 9.0.1 Dysk jaki posiadam to: Kingston SKC3000D2048G (2TB) PCIe 4.0 x4 (NVM Express) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie mogę wrzucić wyników z programu, aby pokazać jakie są prędkości gdyż wykorzystałem limit 30MB jak mam je usunąć , abym mógł wstawić nowe zrzuty ekranu ? Pozdrawiam Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 Godzinę temu, FILAGOL napisał(a): nie mogę wrzucić wyników z programu, aby pokazać jakie są prędkości gdyż wykorzystałem limit 30MB jak mam je usunąć , abym mógł wstawić nowe zrzuty ekranu ? Dzień dobry @FILAGOL 1. Załóż konto na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (większa szansa, że nie usuną w przyszłości obrazka wrzuconego anonimowo niż będąc zalogowanym) 2. Wrzuć obrazek przeciągając na imgur.com 3. Wklej tutaj link - obrazek powinien się wyświetlić FILAGOL likes this Quote
Kocurek Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 Cytat Jak wynika z komentarzy pod artykułem na niemieckim forum Deskmodder wynika, że zgłaszano różne problemy z narzędziami SSD, takimi jak Samsung Magician czy Western Digital Dashboard. Partycje również wydają się być modyfikowane, jak ostrzega jeden z czytelników. Tak więc, nawet jeśli hack może zaoszczędzić kilka sekund w codziennym użytkowaniu podczas uruchamiania, przenoszenia plików lub uruchamiania większych aplikacji, każdy, kto ma bardziej złożone wymagania, powinien zachować ostrożność. Ponadto nie ma gwarancji, że wszystkie dyski SSD NVMe będą działać z tym sterownikiem. Wspomniany komentarz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Vorsicht liebe IT-Kommune, Microsoft kann gar nicht die NVME-Unterstüzung als update verteilen, denn das Laufwerk od. die Laifwerke werden Partitionell verändert d.h. jeweils vor und hinter den C:/ Partitionen wird ein 4 MB Speicher als unbenutzte Partition gesetzt. Das wiederum bedeutet die ID der Festplatte wurde verändert, im normalen Betrieb hat es keine auswirkungen nur wen man Programme benutzt die jeweils auf die FestplattenID registriert wurden laufen diese nicht mehr. Es kann auch sein das fortlaufende Partitionssicherungen nicht mehr funktionieren, weil letztendlich die Partition nicht mehr die selbe ist. Ich benutze Samsung 970 EVO die laufen wie junge Rennpferde. Wenn man den Reg-Eintrag löscht wird der unbenutzte Teil vor der Partition wieder entfernt. Im Geräte Manager bleibt aber der neu-installierte Speichercontroler mit den NVM Express Controler Einträgen stehen. Cytat Uwaga społeczność IT, Microsoft nie może udostępnić obsługi NVMe w formie aktualizacji, ponieważ dysk lub dyski są podzielone na partycje, co oznacza, że 4 MB przestrzeni jest przeznaczone jako nieużywana partycja przed i za partycjami C:/. Oznacza to, że identyfikator dysku twardego uległ zmianie. Podczas normalnej pracy nie ma to żadnego wpływu; jednak programy zarejestrowane pod określonym identyfikatorem dysku twardego nie będą już działać. Możliwe jest również, że ciągłe kopie zapasowe partycji przestaną działać, ponieważ sama partycja nie będzie już taka sama. Używam dysków Samsung 970 EVO, które działają bez zarzutu. Usunięcie wpisu w rejestrze usuwa nieużywaną część przed partycją. Jednak nowo zainstalowany kontroler pamięci masowej z wpisami kontrolera NVM Express pozostaje w Menedżerze urządzeń. Poza tym wydaje się działać, ale na razie w standardzie ryzykowne jest to dawać - dla tych 1-3 sekund ERICs3 and FILAGOL like this Quote
siwydym Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 może i tak, ale miedzy innymi po to sa mody żeby tu i owdzie urwac sekunde lub dwie Trzeba troszke potestowac FILAGOL and Kocurek like this Quote
Kocurek Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 4 godziny temu, siwydym napisał(a): może i tak, ale miedzy innymi po to sa mody żeby tu i owdzie urwac sekunde lub dwie Trzeba troszke potestowac Ja nie mam nic przeciwko, tylko obawiam się jak Samsung Magicia... hmmmmm no może włączę wszystkim. Bo internet został zalany pochwalnymi komentarzami. Zobaczymy - najpierw może sam sprawdzę jak starczy mi czasu. Czytam, że ta zmiana polega głównie na używaniu nowego sterownika zaktualizowanego po ponad dekadzie i NATYWNIE wspiera dyski NVMe, a dotychczasowy sterownik traktował je jak SCSI czy coś takiego. Cytat Czy to narzędzie kiedyś stanie się standardem? Źródłem tych zmian jest wreszcie prawdziwie natywna obsługa NVMe. Do tej pory Windows traktował szybkie dyski NVMe podobnie jak starsze urządzenia SCSI, co wymagało dodatkowych warstw tłumaczenia poleceń. Usunięcie tych pośrednich etapów zmniejsza opóźnienia i obciążenie systemu, a to bezpośrednio przekłada się na lepszą responsywność pamięci masowej. Trzeba pamiętać, że SCSI projektowano w czasach dominacji dysków talerzowych i zwyczajnie nie pasuje ono do charakterystyki nowoczesnych dysków SSD. Microsoft potrzebował więc aż 14 lat, by wprowadzić takie rozwiązanie do Windows Server. Naturalne pytanie brzmi, kiedy stanie się ono standardem także w konsumenckim Windowsie. Na razie można je włączyć ręcznie, ale wiąże się to z ryzykiem. Wiele narzędzi producentów dysków, takich jak Samsung Magician czy WD Dashboard, nie jest jeszcze przygotowanych na nowy sterownik i może działać niepoprawnie. Dlatego dziś jest to raczej opcja dla świadomych użytkowników, którzy wiedzą, co robią, i są gotowi zaakceptować ewentualne problemy. Quote
siwydym Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Fajnie by było gdyby to działało bez problemów. Za taki skok wydajności w ssd ludzie wydają grube pieniądze Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted January 11 Author Report Posted January 11 @Achon i @kamilpl polecają zainteresować się skryptem usuwającym Windows Defender: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak zbierze pozytywne opinie, to można rozważyć dodać go do katalogu Dodatki zamiast Defender Remover. Wersja Pro ma odblokowaną instalację nowych sterowników NVMe domyślnie. Achon zgłasza, że tryb awaryjny nie działa na nich, po kilku próbach samoczynnie się wypinają, więc ostatecznie w tryb awaryjny można wejść. LTSC TC pozostaje na dotychczasowych sterownikach. kamilpl and ERICs3 like this Quote
Kocurek Posted January 17 Author Report Posted January 17 Cytat Prostota przegrywa z AI. Tak Windows zepsuł swoje klasyczne aplikacje Kultowe aplikacje systemu Windows, takie jak Notatnik czy Paint, przez lata cenione były za prostotę i intuicyjność. Tak było, dopóki Microsoft nie zachłysnął się sztuczną inteligencją. I postanowił je „unowocześnić”, wprowadzając na siłę funkcje, których wcale nie potrzebowały. W ten sposób zniszczono to, co było w nich najlepsze – prostotę. Oto dowód na to, jak łatwo zepsuć coś, co wcale nie wymaga naprawy. Od surowego Notatnika do edytora z AI Przez lata Notatnik był najprostszą aplikacją w Windows – pustym oknem na tekst bez formatowania, idealnym do szybkich notatek, pozbycia się edycji plików konfiguracyjnych czy awaryjnego otwierania logów. Było to świetne narzędzie do błyskawicznego usuwania stylów oraz formatowania z tekstu. Wszystko działo się automatycznie. Wystarczyło wkleić coś do Notatnika, aby uzyskać czysty tekst. Surowość aplikacji była jej zaletą, a nie ograniczeniem. Notatnik otwierał się natychmiast, nie wymagał myślenia o stylach czy layoutach i działał na każdym sprzęcie – nawet na najwolniejszych komputerach. Jednak w Windows 11 Microsoft zaczął systematycznie rozbudowywać aplikację. Pojawiły się zakładki, autozapisywanie, przywracanie sesji oraz „lżejsze” formatowanie. To w praktyce spowodowało, że Notatnik stał się następcą skasowanego WordPada. Potem było tylko gorzej. Pojawiły się funkcje oparte na AI z funkcjami generowania czy podsumowania tekstu, wraz z powiązaniem z kontem Microsoft oraz subskrypcjami Microsoft 365 i Copilot Pro. Dawny, prosty Notatnik na zawsze utracił tożsamość, którą narzędzie to budowało przez dekady... Paint stał się mini-Photoshopem Microsoft Paint od zawsze był synonimem „pierwszego programu do rysowania”. Prostota stała się jego znakiem rozpoznawczym, a użytkownicy chętnie wykorzystywali go do bazgrołów, szybkich adnotacji czy tworzonych na szybko memów. Próba zastąpienia go Paint 3D pokazała, jak silne jest przywiązanie do tej prostoty – nowa aplikacja nie zdobyła serc użytkowników, a klasyczny Paint ostatecznie wrócił do łask w Windows 11. Tylko równolegle Microsoft zaczął dokładać do Painta kolejne udogodnienia i funkcje. Najpierw pojawiły się warstwy i obsługa przezroczystości, następne aktualizacje przyniosły automatyczne usuwanie tła, inteligentne zaznaczanie obiektów oraz generatywne narzędzia, dostępne m.in. na Copilot+ PC i przy subskrypcji Microsoft 365. W kolejnym kroku Paint stał się po prostu kolejnym frontem ekspansji Copilota. Doszły bowiem takie funkcje jak Image Creator, czyli generowanie obrazów z promptów tekstowych i modyfikowanie istniejących grafik. Ta ewolucja od prostego bitmapowego edytora nie wszystkim przypadła do gustu… Narzędzie Wycinanie zamiast prostego zrzutu ekranu Kolejnym narzędziem, które miało służyć do jednego zadania, był zrzut ekranu. Wystarczyło zaznaczyć dany obszar i go zapisać. Nie było w tym nic skomplikowanego. Microsoft uznał, że to za mało. W Windows 11 rola narzędzia Wycinanie urosła do rangi centralnego kombajnu do przechwytywania treści – aplikacja łączy teraz klasyczny zrzut ekranu z rejestratorem ekranu, trymerem wideo oraz szeregiem opcji edycji. Aplikacja pozwala przycinać nagrania, tworzyć GIF-y, dodawać kształty, strzałki, emotikony, korzystać z funkcji, która zamienia odręczne bazgroły w idealne linie i figury. Możemy także szybko udostępniać materiał, uruchamiać wyszukiwanie wizualne Bing czy wysyłać obraz do Copilota. W ramach zrzutów ekranów wbudowano też pełnoprawny OCR, czyli Text actions. Z jednej strony to ogromny skok dla produktywności. Natomiast z drugiej… zamiast prostego zrzutu ekranu dostaliśmy rozbudowaną aplikację z coraz bardziej rozbuchanym interfejsem. Zdjęcia przestały być szybką przeglądarką grafiki Microsoft Photos był długo traktowany jako prosta przeglądarka zdjęć. Jego zadaniem było po prostu otworzenie albumu bez efektów specjalnych. W Windows 11 aplikacja stopniowo zamieniła się w mini-edytor obrazu, zaś ostatnie aktualizacje dołożyły do niego zestaw funkcji AI. Teraz mamy tu automatyczne rozmywanie tła i jego usuwanie lub podmianę, a także inteligentne poprawki ekspozycji i oświetlenia. W efekcie Zdjęcia zaczęły przypominać uproszczonego Lightrooma. To świetna opcja dla osób, które chcą „więcej za darmo”. Ale nie do końca spełnia oczekiwania użytkowników przyzwyczajonych do szybkiej systemowej przeglądarki zdjęć. Prosty klient mailowy stał się bramą dla całego ekosystemu Podobną ewolucję widać w obszarze poczty. Klasyczne aplikacje takie jak Poczta i Kalendarz robiły po prostu to, do czego zostały stworzone. Jednak w Windows 11 zastąpiono je nowym Outlookiem, mocno zintegrowanym z chmurą Microsoft 365, Copilotem i funkcjami biznesowymi. To nie jest już rozwiązanie dla użytkowników, którzy cenili lekkość i lokalność prostego klienta mailowego. Outlook stał się bowiem „bramą” do całego ekosystemu usług i subskrypcji, od podpowiedzi AI po integracje z Teams i OneDrive. Dlaczego te aplikacje puchną i co na to użytkownicy Choć nie wszystkim użytkownikom podoba się ewolucja systemu Windows, z perspektywy Microsoftu rozbudowa prostych aplikacji ma wiele korzyści. Przede wszystkim w kwestii forsowania Copilota i funkcji AI. Najlepiej „sprzedają się” tam, gdzie każdy je zauważy, czyli podstawowych aplikacjach systemowych. Po drugie, wraz z dodaniem generatywnych narzędzi do darmowych aplikacji Microsoft może uderzyć w segment programów płatnych. Użytkownik, który wcześniej musiałby sięgnąć po Photoshopa, GIMP-a czy zewnętrzne aplikacje do OCR, może wszystko zrealizować w obrębie aplikacji systemowych. Nie zapomnijmy o uzależnieniu użytkowników od subskrypcji. Powiązanie części funkcji z Copilot+ PC i Microsoft 365 oraz dostępność nowości tylko na nowszym sprzęcie lub przy aktywnej subskrypcji ma zachęcić do comiesięcznej daniny – w przeciwnym razie użytkownik straci do nich dostęp. W takiej strategii nie ma miejsca na oprogramowanie, które robi jedną rzecz, działa lokalnie, nie wymaga chmury, konta ani kredytów AI. Reakcje społeczności na te działania są jednak podzielone. Część osób docenia te zmiany… a inni szukają rozwiązań, aby usunąć niechciane funkcje i aplikacje wciskane przez Microsoft. Optymalnym rozwiązaniem jest kompromis. Nie da się uciec od zmian i wszechobecnego AI, ale warto pozostawić wybór, na przykład alternatywny tryb pracy, by z aplikacji dało się korzystać tak, jakby tej „ulepszonej” warstwy nigdy nie było. Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts