Portalnet Posted October 3, 2025 Report Posted October 3, 2025 7 godzin temu, Kocurek napisał(a): Dziękuję za sugestie. W pierwszym wydaniu Windows 11 25H2 LTSC TC wprowadziłem nowość w sposobie zarządzania pamięcią wirtualną, której dotąd nie dokumentowałem publicznie. Jeżeli komputer posiada poniżej 32 GB pamięci RAM, rozmiar pamięci wirtualnej dobierany jest dynamicznie (automatycznie) przez system; Jeżeli komputer posiada 32 GB pamięci RAM lub więcej, system ustawia minimalny rozmiar pliku stronicowania (16 MB). Rozwiązanie to zostało wprowadzone w celu ograniczenia liczby zapisów na dyskach SSD/NVMe, co w dłuższej perspektywie wydłuża ich żywotność a nie lepiej dla pamięci 32 i więcej w ogole wyłączyć plik wymiany ? po co te 16MB? Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 3, 2025 Author Report Posted October 3, 2025 W dniu 3.10.2025 o 09:53, Portalnet napisał(a): a nie lepiej dla pamięci 32 i więcej w ogole wyłączyć plik wymiany ? po co te 16MB? W przypadku całkowitego wyłączenia pliku wymiany istnieje hipotetyczne ryzyko, że Użytkownik trafiłby pewnego dnia na starą aplikację/grę, która nie działałaby poprawnie bez pliku wymiany. Dlatego zostawiam najmniejszy możliwy rozmiar jaki pozwala ustawić system - 16MB - dla zachowania kompatybilności wstecznej. Zaawansowany Użytkownik może na własne ryzyko wyłączyć całkowicie plik wymiany w dowolnym czasie. Quote
FILAGOL Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 mam pewną propozycję zapewne błachostka mianowicie: gdy przenosi się ikonkę dysku lub napędu z eksplolatora Windows na pulpit to czy można dodać do systemu, aby system nie tworzył dopisku do (skrót) do ikonki przeniesionej na pulpit ? Bedę wdzięczny Pozdrawiam Quote
Kocurek Posted October 9, 2025 Author Report Posted October 9, 2025 27 minut temu, FILAGOL napisał(a): mam pewną propozycję zapewne błachostka mianowicie: gdy przenosi się ikonkę dysku lub napędu z eksplolatora Windows na pulpit to czy można dodać do systemu, aby system nie tworzył dopisku do (skrót) do ikonki przeniesionej na pulpit ? Bedę wdzięczny Pozdrawiam Czy chodzi o to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA and FILAGOL like this Quote
stens Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 2 godziny temu, FILAGOL napisał(a): aby system nie tworzył dopisku do (skrót) do ikonki przeniesionej na pulpit ? Zapisz jako wszystkie pliki "usuwa skrót.reg" i scal Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "link"=hex:00,00,00,00 Kocurek, FILAGOL and LAGUNA like this Quote
refild Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 On 10/3/2025 at 12:49 PM, Kocurek said: W przypadku całkowitego wyłączenia pliku wymiany istnieje hipotetyczne ryzyko, że Użytkownik trafiłby pewnego dnia na starą aplikację/grę, która nie działałaby poprawnie bez pliku wymiany. Dlatego zostawiam najmniejszy możliwy rozmiar jaki pozwala ustawić system - 16MB - dla zachowania kompatybilności wstecznej. Zaawansowany Użytkownik może na własne ryzyko wyłączyć całkowicie plik wymiany w dowolnym czasie. Niestety 16 MB to za malo musialem zmienic na 2000 MB poniewaz stare gry dla dzieci nie startowaly , upominały sie o pamięć virtualną Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 9, 2025 Author Report Posted October 9, 2025 20 minut temu, refild napisał(a): Niestety 16 MB to za malo musialem zmienic na 2000 MB poniewaz stare gry dla dzieci nie startowaly , upominały sie o pamięć virtualną Jakie to gry? Quote
refild Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 1 hour ago, Kocurek said: Jakie to gry? Cars , cars2 i jakies disneya Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 9, 2025 Author Report Posted October 9, 2025 13 minut temu, refild napisał(a): Cars , cars2 i jakies disneya Zobacz w wolnej chwili jakie dokładnie Disneya tytuły - chętnie sprawdzę, a z kompletną listą będzie łatwiej - a chętnie coś z Disneya uruchomiłbym Quote
Groszek1962 Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 Witam -Powiem a raczę napiszę co do gier, no nie wiem jak to jest, ale te gry o których pisze - refild - na moim PC śmigają, zresztą we wcześniejszych WIN Modowanych przez ja też już pisałem i niejednokrotnie sprawdzałem też gry o których ktoś pisał Sam osobiście nie jestem fanem gier, nie powiem kiedyś grałem Lara, MoHA i cała kolekcja tej gry i wiele innych, ale czsy się zmieniły i teraz Śmiga u mnie na moich PC Wnusiu. Gry chodzą bez zarzutów, jak choćby te Cars i Cars 2 i wiele innych, a niektóre są naprawdę można by rzec leciwe. Pozdrawiam. I jadziem dalej bo maszynka stygnie. A jestem w fazach od wczoraj po pobraniu New ISO, postanowiłem przeinstalować i postawiłem obie wersje *Mystic Jungle* i *Standard* i Uf............ idzie nieźle poszaleć. Brawo - Kawał Dobrej Roboty Szcun i Podziękowania za to co ROBISZ, a z czego My Możemy Skorzystać BRAWO BRAWOBRAWO Dzięki SZEFUNIU PS. zresztą ja bardziej czasy gier to COMODOR, AMIGA Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 10, 2025 Author Report Posted October 10, 2025 18 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): PS. zresztą ja bardziej czasy gier to COMODOR, AMIGA Ja też się z nich wywodzę, Amiga 600, 1200 - całe lata 90 spędziłem na Amidze - miałem też możliwość popracowania na A500. CD32 nie miałem, ale raz zagrałem. Tylko grałeś, czy używałeś też programów albo system operacyjny Workbench? Polonusa (potem nazwę zmienił) albo Deluxe Paint pamiętasz? 18 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): Sam osobiście nie jestem fanem gier, nie powiem kiedyś grałem Lara, MoHA i cała kolekcja tej gry i wiele innych, ale czsy się zmieniły i teraz Śmiga u mnie na moich PC Wnusiu. Gry chodzą bez zarzutów, jak choćby te Cars i Cars 2 i wiele innych, a niektóre są naprawdę można by rzec leciwe. Dziękuję za informację - takie wiadomości są również bardzo wartościowe dla mnie, ponieważ jak wszystko działa, to rzadko są komentarze, ale jak nie działa - to zaraz zgłoszenie jest - pomimo, że to naturalne - nie ukrywam - lubię przeczytać też pozytywne komentarze, że wydanie przypadło do gustu - daje to motywacje do ew. aktualizacji 18 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): jadziem dalej bo maszynka stygnie. A jestem w fazach od wczoraj po pobraniu New ISO, postanowiłem przeinstalować i postawiłem obie wersje *Mystic Jungle* i *Standard* i Uf............ idzie nieźle poszaleć. Cieszę się - na razie z wydania jestem zadowolony (uważam za satysfakcjonujące) i nie przewiduję w najbliższym czasie aktualizacji - może to w każdym czasie ulec zmianie, jak na forum pojawi się sugestia, która mnie "kupi" albo zauważę / zgłoszona mi zostanie uciążliwa rzecz, którą warto będzie się zająć. Poza tym nie chcę Was zamęczać ilością obrazów, bo co chwila instalować system na nowo też niedobrze. Myśli kieruję w kierunku Windows 10 oraz Windows 7. Na Windows 10 przeniósłbym chętnie rozwiązania jakie stworzyłem dla Windows 11. Windows 7 symbolicznie mogę zaktualizować - wydanie jakoś nie zestarzało się mocno od lutego, dodałem ostatnio wsparcie dla płyt głównych ASUS - najchętniej poprawiłbym proces zamykania się systemu, aby był płynniejszy, ale potrzebowałbym podpowiedzi jaki zbiór poprawek wdrożyć. Macie o wiele większą szansę namówić mnie, żeby do katalogu Dodatków dorzucić jakąś procedurę albo program - ale to też z umiarem i rozsądkiem, żeby nie przesadzić. Groszek1962 likes this Quote
Groszek1962 Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 No cóż nic dodać nic ująć przynajmniej -- UMIENIA --. Nie mam takich problemów jak są opisywane, a przynajmniej ich nie mogę dopatrzyć Gry działają, sprawdziłem kilka łebskich aplikacji bez problemów i jak na razie MODY dają radę A co do lat wstecz to wtedy raczej było granie Amisia i Amisia 500+. A tak szczerze to do dziś posiadam cały zestaw z grami i dżojstikami, jeden oryginał w czerwonym kolorze nie zdążył już rozegrać żadnej batalii gdyż wiadomo - Wchodziły PC. Pozdrawiam i BRAWO Świetna Robota Kocurek likes this Quote
Matmide Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 Moja propozycja to usunąć Visual Basic i Gry znane z Windows 7 i dać ich instalki do folderu Dodatki, jeśli ktoś będzie chciał to sobie doinstaluje. Myślę że nie tylko mi te dodatki są zbędne. Ukryłbym też folder ProgramData na dysku C. ERICs3 and Kocurek like this Quote
ERICs3 Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 8 minut temu, Matmide napisał(a): Moja propozycja to usunąć Visual Basic i Gry znane z Windows 7 i dać ich instalki do folderu Dodatki, jeśli ktoś będzie chciał to sobie doinstaluje. Myślę że nie tylko mi te dodatki są zbędne. Popieram propozycję. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 11, 2025 Author Report Posted October 11, 2025 Dziękuję za sugestię - mam pytanie dla Pana @Matmide i Pana @ERICs3 wydania NiKKA, są pozbawione tego typu dodatków. Pomimo, że ostatnie wydanie było pod koniec zeszłego roku - wystarczy zainstalować, uruchomić Windows Update i macie czysty, aktualny system. Zamiast kroić moje wydanie - nie prościej zainstalować wydanie NiKKA? Groszek1962 likes this Quote
Groszek1962 Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 Popieram i z Tobą się zgadzam Kocurek likes this Quote
ERICs3 Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 Szanuję wizję autora. Instalowałem wersję NiKKA. Mnie osobiście do wersji Kocurka przekonuje kilkanaście cech wydania w nim zawartych, które uważam za niezbędne. (np. nie prosi mnie o logowanie do konta microsoft itd.) Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 11, 2025 Author Report Posted October 11, 2025 29 minut temu, ERICs3 napisał(a): Szanuję wizję autora. Instalowałem wersję NiKKA. Mnie osobiście do wersji Kocurka przekonuje kilkanaście cech wydania w nim zawartych, które uważam za niezbędne. (np. nie prosi mnie o logowanie do konta microsoft itd.) Dobrze. Proszę wkleić następującą komendę w wierszu poleceń (cmd.exe) i zatwierdzić klawiszem ENTER, aby usunąć Gry: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nic więcej nie jest potrzebne - nie ma wpisów w rejestrze o ile Użytkownik ani razu nie uruchomił żadnej gry. Visual Basic na własną odpowiedzialność można usunąć z Dodaj/Usuń Programy. Groszek1962 and ERICs3 like this Quote
Groszek1962 Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 No i proszę Gładko i Bezboleśnie - Mówi i Ma A może Rufusik 4/11 ustawi odpowiednio ISO do Boot na Pendriva, z niepotrzebnymi opcjami Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Groszek1962 Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 Mam pytanko, jeśli magu , a może dało by się coś zrobić z O&O SU10 Telemetria by był PL jak cała twoja praca, jak przepięknie dopracowany Marine Aquarium Załączam fot wersji PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 12, 2025 Author Report Posted October 12, 2025 3 godziny temu, Groszek1962 napisał(a): Mam pytanko, jeśli magu , a może dało by się coś zrobić z O&O SU10 Telemetria by był PL jak cała twoja praca, jak przepięknie dopracowany Marine Aquarium Cieszę się, że się podoba. 3 godziny temu, Groszek1962 napisał(a): może dało by się coś zrobić z O&O SU10 Telemetria by był PL 0&0 SU10 jest wciąż "żywym" (dostającym aktualizacje) programem - proponuję spróbować skontaktować się bezpośrednio z firmą O&O Software i zaproponować dodanie polskiego tłumaczenia. Można do nich napisać po angielsku na adres: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest szansa, że wyrażą zainteresowanie, udostępnią pliki do tłumaczenia i wtedy moglibyśmy wspólnie (jako społeczność forum) przygotować polską wersję programu - dostępną dla wszystkich użytkowników w standardzie. Mogę oczywiście pomóc i napisać do nich, ale potrzebne są konkrety tj. osoby wyrażające chęć uczestniczyć w tłumaczeniu tekstów na język polski. A może oni sami przetłumaczą aplikację? To w ich interesie przecież powinno być Groszek1962 likes this Quote
Aamo8 Posted October 12, 2025 Report Posted October 12, 2025 Nie da się usunąć posta, a niepotrzebnie wpisałem. Quote
Kocurek Posted October 12, 2025 Author Report Posted October 12, 2025 15 godzin temu, Kocurek napisał(a): 0&0 SU10 jest wciąż "żywym" (dostającym aktualizacje) programem - proponuję spróbować skontaktować się bezpośrednio z firmą O&O Software i zaproponować dodanie polskiego tłumaczenia. Można do nich napisać po angielsku na adres: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest szansa, że wyrażą zainteresowanie, udostępnią pliki do tłumaczenia i wtedy moglibyśmy wspólnie (jako społeczność forum) przygotować polską wersję programu - dostępną dla wszystkich użytkowników w standardzie. Mogę oczywiście pomóc i napisać do nich, ale potrzebne są konkrety tj. osoby wyrażające chęć uczestniczyć w tłumaczeniu tekstów na język polski. A może oni sami przetłumaczą aplikację? To w ich interesie przecież powinno być @Groszek1962 Napisałem do firmy 0&0, aby poznać ich opinię czy są w ogóle zainteresowani tematem dodania kolejnego języka do aplikacji - oficjalna współpraca ułatwiłaby przetłumaczenie aplikacji - czekamy na odpowiedź. Groszek1962 likes this Quote
Groszek1962 Posted October 12, 2025 Report Posted October 12, 2025 i Dziękuje I jak rozumiem ta fotka z PL to nie Twórca Aplikacji ? A najlepsze jest to że ,, Sąsiad " ze Wschodu robi to co robi i -- Jewo Jazyk Budiet a Naszewo Nikagda nei Budiet My w Unii ale PL zawsze Brak Nie Budiet winno być Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 12, 2025 Author Report Posted October 12, 2025 38 minut temu, Groszek1962 napisał(a): I jak rozumiem ta fotka z PL to nie Twórca Aplikacji ? A gdzie ją znalazłeś? 0&0 jest firmą z Berlina. I tylko takie języki są na dzień dzisiejszy: Być może starszą wersję 0&0 ktoś przetłumaczył nieoficjalnie, ale nowszych wersji już nie. Groszek1962 likes this Quote
Groszek1962 Posted October 12, 2025 Report Posted October 12, 2025 Tak jest to starsza wersja, O&O ShutUp10 v1.8.1415.283 wersja PL A pobrałem i znalazłem O ile pamiętam W dniu 5.07.2024 o 13:02, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] napisał(a): A z Berlina to nie Dziwię że Brak PL Myślałem że może da się coś zamieszać w peerce ale brak wiedzy informatyczno - programistycznej. Niektóre idą gładko, tylko troszkę pomieszać w pliczkach i efekty zaskakujące Kocurek likes this Quote
Groszek1962 Posted October 12, 2025 Report Posted October 12, 2025 Jakiś czas temu widziałem zapytania o Ikonkę Start w StartAllBack o bodajże czarne i proszę znalazłem coś takiego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 13, 2025 Author Report Posted October 13, 2025 19 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): Tak jest to starsza wersja, O&O ShutUp10 v1.8.1415.283 wersja PL A pobrałem i znalazłem O ile pamiętam W dniu 5.07.2024 o 13:02, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] napisał(a): A z Berlina to nie Dziwię że Brak PL Myślałem że może da się coś zamieszać w peerce ale brak wiedzy informatyczno - programistycznej. Niektóre idą gładko, tylko troszkę pomieszać w pliczkach i efekty zaskakujące @Groszek1962 Dziękuję za informację - spojrzałem na program i potwierdzam, że to wersja nieoficjalna, nie przyglądałem się, tłumaczenie wygląda na dobrze zrobione. Ja lepiej bym nie przetłumaczył niż ta osoba - chętnie się dowiem, bo program wrzucił @LAGUNA - czy pamięta źródło programu? Autograf tłumacz zostawił, ale tylko pseudonim: DariuszKu: Jeżeli ktoś tak bardzo dobrze przetłumaczył, to warto byłoby z tą osobą porozmawiać. Ja za to otrzymałem odpowiedź z 0&0 Software. W skrócie - twierdzą, że planują umożliwić użytkownikom tłumaczenie programu na dowolny język - zapewne w taki sposób, że z programem będzie można dołączyć opcjonalnie plik językowy. Jednak korków od szampana nie otwierałbym do momentu, aż faktycznie taka rzecz się nie pojawi. Ciekawe, czy jest na forum winclub.pl DariuszKu - bo ktoś o takim nicku już jest: @dariuszku - może przypadek. LAGUNA and Groszek1962 like this Quote
LAGUNA Posted October 14, 2025 Report Posted October 14, 2025 15 godzin temu, Kocurek napisał(a): Ja lepiej bym nie przetłumaczył niż ta osoba - chętnie się dowiem, bo program wrzucił @LAGUNA - czy pamięta źródło programu? Źródło a nawet Oceanem w tym przypadku jest kolega @zdzisiek24 to od niego dostałem właśnie ten spolszczony wizerunek. Tylko to było ponad rok temu. Kocurek likes this Quote
ERICs3 Posted October 17, 2025 Report Posted October 17, 2025 Moja propozycja, aby po instalacji były widoczne rozszerzenia plików. Ja pierwsze co robię po formacie to wchodzę w opcje eksploratora i odznaczam ptaszka przy "ukryj rozszerzenia znanych typów plików". Dziękuję. Kocurek likes this Quote
Recommended Posts