Kocurek Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 Dzień dobry, zakładam osobny temat, w którym możecie mi podpowiadać propozycje zmian i ulepszeń oraz wspólnie testować zmiany zanim zostaną wdrożone do kolejnego wydania WIN11 LTSC TC. Tweak #1 – Szybszy rozruch systemu (wersja testowa, zatwierdzona) Opis: @stens przedstawił następujące ulepszenie, które warto byłoby przetestować przed wdrożeniem: Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize] "StartupDelayInMSec"=dword:00000000 "WaitForIdleState"=dword:00000000 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To może być fajna zmiana przyspieszająca start systemu, tylko nie wiem jak u Was zadziała i jak reagowałaby z dyskami HDD. Bo na SSD/NVMe powinno to całkiem dobrze działać. [Dodano] U mnie działa WYPAS - system znacznie szybciej się zbiera. Proszę, abyście wgrali tę zmianę do rejestru i dali znać, jak u Was się sprawuje - najważniejsze, czy nie zauważacie pogorszenia działania komputera. Bo np. słabsze komputery mogą zacząć się dławić - zwłaszcza, gdy system zainstalowany jest na klasycznym, talerzowym dysku HDD, a nie NVMe/SSD. [Dodano] Łatka została wdrożona w wydaniu: 13250818. Tweak #2 – Szybsze otwieranie folderów (w trakcie omawiania...) Opis: @stens przedstawił następujące ulepszenie - szybsze otwieranie folderów z wieloma plikami, ale tracąc pewien bajer o czym za chwilę: Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell\Bags\AllFolders\Shell] "FolderType"="NotSpecified" To ustawienie w systemie Windows, które wpływa na domyślny widok folderów w Eksploratorze plików (np. Widok szczegółowy, miniatury, grupowanie według typu pliku itd.). Ustawienie "FolderType"="NotSpecified" oznacza, że system nie przypisuje żadnego konkretnego typu folderu (np. Dokumenty, Obrazy, Muzyka, Wideo, Ogólne). Zaletą jest szybsze otwieranie folderów, ale są również potencjalne negatywne zastosowania tego "ulepszenia": Cytat Utrata automatycznego dopasowania widoku folderów Windows przestaje automatycznie rozpoznawać zawartość folderu (np. zdjęcia > miniatury, muzyka >kolumny z metadanymi) Wszystkie foldery mogą wyglądać tak samo, bez względu na typ plików Brak optymalizacji pod kątem wydajności lub podglądu Foldery z dużą liczbą zdjęć lub filmów nie będą używać zoptymalizowanego widoku miniatur Może to spowodować wolniejsze ładowanie lub brak podglądu plików multimedialnych Trudniejsze zarządzanie i organizacja plików Brak automatycznego dodawania kolumn specyficznych dla typu plików (np. "Autor", "Album", "Czas trwania" w folderach muzyki) Użytkownik musi ręcznie konfigurować widok dla każdego folderu Potencjalne problemy z zapamiętywaniem widoku folderów Windows może mieć trudności z zachowaniem ustawień indywidualnych dla folderów, ponieważ wszystkie są traktowane jako "nieokreślone" Niektóre programy mogą nie reagować zgodnie z oczekiwaniami Aplikacje integrujące się z Eksploratorem (np. menedżery zdjęć, wtyczki kontekstowe) mogą polegać na typie folderu, co może prowadzić do błędów lub niepełnych funkcji Tweak #3 – wyłączenie integracji wyszukiwania Bing (w trakcie omawiania...) Opis: @stens przedstawił następujące ulepszenie - to ustawienie wyłącza integrację wyszukiwania Bing w systemie Windows (w menu Start / wyszukiwarce Windows): Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search] "BingSearchEnabled"=dword:00000000 Na tę zmianę wstępnie się zgadzam - nie widzę wad jej użycia, ale... wydanie Mystic Jungle korzysta z oprogramowania StartAllBack - nie potrzebuje tego ulepszenia, bo ma to w standardzie. Czy warto naruszać wersję "Standard" i domyślnie to wdrożyć? Pytanie otwarte. Tweak #4 – przyspieszenie dysku SSD (zmiana sterownika) (w trakcie omawiania...) Więcej informacji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] starcraft2fan, LAGUNA and JanKo66 like this Quote
Francuzik Posted August 19, 2025 Report Posted August 19, 2025 Wszystko spoko ale powinieneś to zmienić bo HKEY_CURRENT_USER odnosi się do aktualnego użytkownika, a nie całego systemu. Do całego systemu jest gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted August 19, 2025 Author Report Posted August 19, 2025 18 minut temu, Francuzik napisał(a): Wszystko spoko ale powinieneś to zmienić bo HKEY_CURRENT_USER odnosi się do aktualnego użytkownika, a nie całego systemu. Do całego systemu jest gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE. Dziękuję za sugestię, jest logiczna i słuszna. Poprawione. Quote
Francuzik Posted August 19, 2025 Report Posted August 19, 2025 Nie myślałeś nad usunięciem wordpada? nikt z tego nie korzysta, od pisania jest word. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted August 19, 2025 Author Report Posted August 19, 2025 3 godziny temu, Francuzik napisał(a): Nie myślałeś nad usunięciem wordpada? nikt z tego nie korzysta, od pisania jest word. Dziękuję za pytanie. Microsoft niedawno go usunął ze swoich kolejnych wydań - nie myślałem o jego usunięciu, bo go świadomie przywróciłem. WordPad był w większości systemów operacyjnych Windows, począwszy od Windows 95. Poza sentymentem jego obecność ma dla mnie kilka zalet. Jest bardziej zaawansowany od Notatnika, obsługuje format .rtf. Nie każdy potrzebuje kombajny Office albo LibreOffice - też instaluję Microsoft Office, pomimo tego lubię jak WordPad siedzi sobie w systemie. Tak samo jak WordPada lubię też klasyczną Przeglądarkę fotografii systemu Windows i klasyczne gry, jakie były w tym systemie (Pasjans, Pinball, Saper). Jak szukasz czystych systemów, czy nie lepiej skorzystać z wydań modderów, którzy się w tym specjalizują? Ew. czy nie myślałeś, bo takie padają tu porady - zainstalować oryginalne wydanie Windows LTSC i je dostosować wg swojej własnej wizji? Moje wydania to bardziej takie wydania dla starszyzny, która pamięta czasy Windows 95 i ma sentyment do dawnych Windowsów - którzy widząc nowe Windowsy nie mogą się odnaleźć, bo nie czują potrzeby zmieniać starych przyzwyczajeń. [Dodano] Chętnie podyskutowałbym też o: Zwróćcie uwagę na istotne fragmenty, które zaznaczyłem: Cytat Jeśli użytkownik wyraził zgodę na uczestnictwo w Programie poprawy jakości obsługi klienta (...) (...) Jeśli użytkownik nie wyrazi zgody na uczestnictwo w programie poprawy jakości obsługi klienta systemu Windows, nie zostanie wykonana żadna czynność. (...) Możliwe, że niekoniecznie te zadania trzeba ruszać (usuwać), bo inne zmiany (te, które z inicjatywy @Kosiara, wyłączyłem domyślnie) sprawiły, że powyższe zadania nie działają. Pomimo, że do wydania dołączam opcjonalny program O&O ShutUp10++ ułatwiający dobicie telemetrii, to nadal można podyskutować o wyłączeniu/zmianie poszczególnych opcji z zachowaniem ostrożności i umiaru. [Dodano] Zastanawia mnie też, jak ja swego czasu dodałem te opcje u siebie w "Mój komputer": Groszek1962 likes this Quote
Kocurek Posted August 23, 2025 Author Report Posted August 23, 2025 W dniu 2025-08-23 zmieniłem wartość: Cytat "StartupDelayInMSec"=dword:00000001 na "StartupDelayInMSec"=dword:00000000 Początkowo zmieniłem na wartość: 1, ponieważ wpisy w internecie sugerowały, że wartość 0 zaczęła być ignorowana. @stens jednak stwierdzi, ze wg niego lepiej działa na wartości 0, więc zmieniam z powrotem na 0. W zależności od komentarzy dokona się następnych korekt. Nowa wersja tweaka w pierwszej wiadomości. Wgrywając zmianę pamiętajcie, że początkowo zmiana trafiała pod: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize , a po uwadze @Francuzik trafia w nieco inne miejsce: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize W związku z tym - wgrywając nowszą wersję łatki należy dodatkowo usunąć cały klucz `Serialize` w HKEY_CURRENT_USER: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize Quote
Francuzik Posted August 23, 2025 Report Posted August 23, 2025 Ciekawostka: Użytkownik Default jest tym od którego odchodzą wszystkie konta użytkownika. Jeżeli ustawimy to dla jednego użytkownika, to możesz wsadzić to w HKEY USERS/.DEFAULT - (PRZED ETAPEM TWORZENIA NOWYCH KONT PRZEZ OOBE!) Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted August 23, 2025 Author Report Posted August 23, 2025 2 minuty temu, Francuzik napisał(a): Ciekawostka: Użytkownik Default jest tym od którego odchodzą wszystkie konta użytkownika. Jeżeli ustawimy to dla jednego użytkownika, to możesz wsadzić to w HKEY USERS/.DEFAULT - (PRZED ETAPEM TWORZENIA NOWYCH KONT PRZEZ OOBE!) Fajna ciekawostka, choć jak działa, to wpis w local machine wydaje mi się bardziej uniwersalny. Quote
Achon Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 Cytat Niestety nie ma róży bez kolców. Wyłączenie opóźnienia ładowania systemu znacznie obciąża komponenty naszego PC podczas startu, przez co słabsze zestawy niemiłosiernie „mulą” podczas tego procesu. Dzieje się to dlatego, że system przestaje „kolejkować” już uruchamiane aplikacje podczas logowania starając się je uruchomić wszystkie na raz. Dlatego też wyłączenie opóźnienia w przypadku zwykłych dysków może spowolnić proces rozruchu systemu, niż go przyśpieszyć. Co ciekawe mój laptop wyposażony jest w dwa dyski (SSD system, SHDD na całą resztę) oraz mocne komponenty i ustawienie wartości 0 również zamula proces logowania, jednak już zmieniana opóźnienia na dwie sekundy (2000 ms.) znacząco przyśpiesza start systemu. Zatem radzę trochę poeksperymentować z wartością tej wartości (masło maślane ) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 @Achon dziękuję, chociaż najbardziej za sugestię o telemetrii - dopisałem w TODO, aby we wrześniowym wydaniu wyłączyć domyślnie zadania CEIP: Customer Experience Improvement Program Pomimo tego, że Użytkownikom zaleca się użycie O&O ShutUp++ takie drobnostki jak najbardziej można domyślnie wyłączyć, bo taka zmiana nie wpływa negatywnie na system. Achon likes this Quote
Kocurek Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom informuję o planowanej zmianie. Stworzony zostanie dodatkowy katalog `Rozwiazywanie-problemow`, który zostanie umieszczony w katalogu `!Dodatki`: Pierwszym wpisem będzie możliwość przywrócenia oryginalnego startu systemu. We wrześniu dokonana zostanie zmiana z 0s (która jest obecna w wydaniach 202508XX) na 2s (wobec oryginalnego opóźnienia: ~10s). Przesyłam plik wycofujący zmiany - można go na teraz zapisać jako plik .reg i zaimportować celem wycofania zmian, przywracając oryginalne ustawienia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nowy katalog wydaje mi się właściwym, salomonowym rozwiązaniem - pozwoli przywrócić niektóre zmiany do ustawień fabrycznych. Groszek1962, LAGUNA, JanKo66 and 1 other like this Quote
Kocurek Posted August 26, 2025 Author Report Posted August 26, 2025 Kolejna planowana zmiana od września: Domyślnie włączone zostanie robienie 5% kopii zapasowej. Spowodowane to jest tym, że testując nowe modyfikacje odbywały się one na produkcji - pisząc językiem zrozumiałym: Skrypty uruchomiłem na moim głównym systemie i z powodu literówki przypadkiem skasowałem sobie jedną gałąź w rejestrze i musiałem przywracać kopię z czerwca swojego systemu... I wyszło, że teraz Windows 11 nie ma domyślnie włączonego robienia kopii zapasowej, zarówno wersje PRO jak i LTSC Windows 11, które mam na dysku nie mają tego załączonego... Istniała szansa, że jakbym miał tę funkcję włączoną - nie musiałbym stracić kilku godzin na przywracaniu kopii zapasowej partycji systemowej... LAGUNA and Groszek1962 like this Quote
Kocurek Posted August 29, 2025 Author Report Posted August 29, 2025 Niedawno pisałem o planowanej zmianie w postaci dodania nowego podfolderu `Rozwiazywanie-problemow` do katalogu `Dodatki`. W następstwie wymyśliłem ulepszenie ułatwiające dostęp do katalogu - na pulpicie pojawią się nowe skróty: Poniżej zawartość podfolderu `Opcjonalne oprogramowanie`: Katalog `Dodatki` był dostępny od samego początku w głównym katalogu pliku .iso, jednak nie każdy wiedział o jego istnieniu - mało komu chce się czytać dokumentację Do wprowadzenia ulepszenia zainspirowali mnie: @srom-otnik - który umieszcza w swoich [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] katalog `TUNING` na pulpicie Microsoft, który został zmuszony przez Unię Europejską, aby w swoim systemie Windows 7 zaoferował swoim Użytkownikom wybór przeglądarki internetowej po instalacji: Linki źródłowe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chciałem zobaczyć jak nazywała się polska nazwa skrótu na pulpicie, ale niestety... nie potrafiłem znaleźć obrazu .iso systemu Windows 7, który po instalacji umożliwia wybór przeglądarki internetowej do instalacji. Quote
Kocurek Posted August 30, 2025 Author Report Posted August 30, 2025 Z dobrych informacji - da się włączyć pakiet 25H2 na LTSC TC 24H2 - ale na razie skupię się na 24H2 Wy nie musicie na mnie czekać. Dedykowany temat: Quote
Kocurek Posted September 12, 2025 Author Report Posted September 12, 2025 Może ktoś z Was zna rozwiązanie i mnie pozytywnie zaskoczy: Znacie rozwiązanie jak ukryć to przypomnienie? @stens ? Funkcja integralności pamięci jest domyślnie wyłączona (świadomie) i nie chciałbym, aby system straszył Użytkownika. Quote
stens Posted September 12, 2025 Report Posted September 12, 2025 Ja mam teraz 25H2 i wszystko w zabezpieczeniach mam powyłączane i takiego "kwiatka" nie mam. LAGUNA and Kocurek like this Quote
LuckyMan Posted September 12, 2025 Report Posted September 12, 2025 A jak dasz "Odrzuć" ?? Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted September 12, 2025 Author Report Posted September 12, 2025 1 minutę temu, LuckyMan napisał(a): A jak dasz "Odrzuć" ?? @LuckyMan wydaje mi się, że po pewnym czasie ostrzeżenie ponownie wraca. Teraz kliknąłem i ostrzeżenie zniknęło. Mam wrażenie, że już wcześniej odrzucałem to. Quote
stens Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 11 godzin temu, Kocurek napisał(a): Teraz kliknąłem i ostrzeżenie zniknęło. A masz wyłączone powiadomienia "ustawienia> system> powiadonienia> zabezpieczenia i konserwacja"? Kocurek and LAGUNA like this Quote
Kocurek Posted September 13, 2025 Author Report Posted September 13, 2025 6 godzin temu, stens napisał(a): A masz wyłączone powiadomienia "ustawienia> system> powiadonienia> zabezpieczenia i konserwacja"? Sprawdzę, całkiem możliwe, że nie - dzięki. [Dodano] Miałem włączone to. Choć po wyłączeniu nadal mam żółty trójkąt. Hmmmmm. Quote
stens Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 6 godzin temu, Kocurek napisał(a): Choć po wyłączeniu nadal mam żółty trójkąt. Hmmmmm. Może coś Ciebie naprowadzę, bo po uruchomieniu tego programu jest to powyłączane i trójkącika nie ma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
LAGUNA Posted September 15, 2025 Report Posted September 15, 2025 @Kocurek a może coś w ten deseń jak ma @srom-otnik 2. Czyszczenie resztek Defendera Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted September 15, 2025 Author Report Posted September 15, 2025 5 minut temu, LAGUNA napisał(a): @Kocurek a może coś w ten deseń jak ma @srom-otnik 2. Czyszczenie resztek Defendera Dzięki za sugestie. Nieco inaczej podszedłem do problemu, co możecie zobaczyć w dzisiejszym, premierowym wydaniu LTSC TC 25H2. LAGUNA and plusik like this Quote
Kocurek Posted September 22, 2025 Author Report Posted September 22, 2025 Chce ktoś to w standardzie albo do katalogu Dodatki? [Dodano] W kolejnej wersji trzeba rozważyć domyślne wyłączenie automatycznego przesyłania plików do chmury Microsoft w programie Windows Defender: Pytanie jednak, czy jak domyślnie to wyłączę, czy Microsoft nie zostawił niespodzianki w postaci żółtych kwadracików, które będą gnębiły Użytkownika, aby z powrotem włączył wyłączone opcje... ... tak jak miało to miejsce, gdy wyłączyłem domyślnie funkcję Izolacja rdzenia > Integralność pamięci. Groszek1962 likes this Quote
Matmide Posted September 23, 2025 Report Posted September 23, 2025 Dla mnie było by idealnie, jakby wersja Standard to był Windows 11 IoT Enterprise LTSC w wersji 25H2 w języku polskim bez żadnych dodatków albo zrobić kolejną edycje która tak będzie wyglądać. Nie wiem co inni o tym myślą. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted September 23, 2025 Author Report Posted September 23, 2025 45 minut temu, Matmide napisał(a): Dla mnie było by idealnie, jakby wersja Standard to był Windows 11 IoT Enterprise LTSC w wersji 25H2 w języku polskim bez żadnych dodatków albo zrobić kolejną edycje która tak będzie wyglądać. Nie wiem co inni o tym myślą. Ten opis idealnie pasuje do wydań @NiKKA.Labs Groszek1962 likes this Quote
Matmide Posted October 1, 2025 Report Posted October 1, 2025 Nowy notatnik i Paint by się przydał w tym systemie jako domyślny. Kocurek likes this Quote
Matmide Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 Plik stroniwania moim zdaniem powinien być automatyczny zarządzay przez system, mam ten system zarówno na komputerze z 8GB RAM jak i 32GB także ja dla stabilności bym to zmienił. Chociaż na tym z 8GB było ustawione na automat także dziwna sytuacja. Zabezpieczenia Windows uruchamiają się po kliknięciu wyjątkowo długo. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted October 2, 2025 Author Report Posted October 2, 2025 Dziękuję za sugestie. W dniu 1.10.2025 o 14:47, Matmide napisał(a): Nowy notatnik i Paint by się przydał w tym systemie jako domyślny. Obecnie nie przewiduję w najbliższym czasie zastąpienia klasycznych aplikacji Notatnik i Paint ich odpowiednikami ze Sklepu Microsoft. Użytkownicy, którzy preferują "sklepowe wersje", mogą samodzielnie je zainstalować w każdym czasie i korzystać równolegle. W przyszłości nie wykluczam zmiany podejścia, jednak na chwilę obecną pozostaję przy klasycznych wersjach aplikacji. Uważam je za lżejsze i bardziej spójne z charakterem mojego wydania systemu, podczas gdy wersje dostępne w Sklepie Microsoft są rozbudowane i mniej przejrzyste - choć to kwestia gustu. 11 godzin temu, Matmide napisał(a): Plik stronicowania moim zdaniem powinien być automatyczny zarządzany przez system, mam ten system zarówno na komputerze z 8GB RAM jak i 32GB także ja dla stabilności bym to zmienił. W pierwszym wydaniu Windows 11 25H2 LTSC TC wprowadziłem nowość w sposobie zarządzania pamięcią wirtualną, której dotąd nie dokumentowałem publicznie. Jeżeli komputer posiada poniżej 32 GB pamięci RAM, rozmiar pamięci wirtualnej dobierany jest dynamicznie (automatycznie) przez system; Jeżeli komputer posiada 32 GB pamięci RAM lub więcej, system ustawia minimalny rozmiar pliku stronicowania (16 MB). Rozwiązanie to zostało wprowadzone w celu ograniczenia liczby zapisów na dyskach SSD/NVMe, co w dłuższej perspektywie wydłuża ich żywotność Z moich testów (m.in. na konfiguracji z 64 GB pamięci RAM) wynika, że takie ustawienie nie powoduje problemów ze stabilnością systemu. W przypadku komputerów z 32 GB RAM przyjąłem ten sam mechanizm - zakładając, że Użytkownicy, którzy potrzebują większego pliku stronicowania, będą w stanie samodzielnie dostosować to ustawienie do własnych potrzeb. Groszek1962 likes this Quote
Matmide Posted October 3, 2025 Report Posted October 3, 2025 Nie wiem co jest przyczyną ale widzę to już chyba 2 raz w ciągu kilku dni. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts