Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, wislak00 napisał(a):

Wersji extreme się nie aktualizuje. Z tego co pamiętam (dawno nie używałem ltsb) tak ma być.

Mam tę extreme i z aktualizacją.😉

Opublikowano
3 minuty temu, martinforester napisał(a):

to jak to uruchomić?

Może przy robieniu bootowalnego pendriva coś jest nie tak.  Spróbuj jeszcze raz pobrać plik, sprawdź grupy kontrolne. Ja do partycjonowania używam od dawna AOMEI Part. Assis.  Wersja podstawowa jest darmowa, jeszcze się na nim nie zawiodłem.  

Opublikowano
W dniu 21.01.2025 o 10:47, srom-otnik napisał(a):

Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, należy włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

Czytać instrukcje.

Jeśli dalej nie działa to odpuść tę wstawkę bo najwyraźniej Cię przerasta.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu nie ma żadnych sztuczek jak piszesz. Zobacz, na tę chwilę jest 373 pobrania. Niewiele osób zgłosiła problemy które dało się chyba "rozgryźć".  Musisz szukać w czym tkwi problem.  Szukaj po stronie softu,  Może bios. Może ze sprzętem coś się dzieje.  Osobiście pobrałem Win JG10 LTSB Final jeszcze przed setką pobrań. Testowałem i nadal testuję ale już korzystając z blaszaka. Większość błędów  była z mojej winy nie programu.  Uważam że twórca [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tego moda zrobił kawał dobrej roboty .  W planach mam  wgranie jeszcze na dwa nie pierwszej nowości laptopy . Cierpliwości  życzę.  Poczytaj ten temat,  może do czegoś dojdziesz. 

Opublikowano
3 godziny temu, martinforester napisał(a):

pomogło z powershella, aktywowało, ale nie mam nic w w zakładce Aktualizacja i zabezpieczenia, a potrzebuje Windows Update bo tak zaciągalo sterowniki

Czytaj post przypięty co instalujesz i co jest wycięte, lel

wislak00 lubi to
Opublikowano
6 godzin temu, Mazi napisał(a):

Mam tę extreme i z aktualizacją.😉

Więc używasz systemu na serwisowych ustawieniach usług, bo tylko wtedy ta kategoria pojawia się w panelu sterowania, na każdych innych znika (przynajmniej tak wynika z moich obserwacji). Jeśli tak to nie korzystasz w pełni z tego co oferuje optymalizacja mając uruchomiony pełny zestaw usług.

Co do aktualizowania extreme masz jasno na pierwszej stronie... nie dziw się potem, że przybyło procesów, czy elementów systemu, które miały być wycięte.

image.png.9540f99a20df1ecea59678c6ca179755.png

Opublikowano
W dniu 15.02.2025 o 13:05, srom-otnik napisał(a):

Za  to kocham LTSB Extreme 🫠

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ja na lapku z  procem  13980hx ciągle mam bluescreen po instalacji i tylko na tej wersji 

Opublikowano

Witam,

zainstalowałem do przetestowania  Win10LTSB Lite, wszystko ładnie śmiga, jestem zadowolony i chyba go zostawię do użytkowania. Jest tylko jeden problem z iTunes, otóż nie chce się łączyć z iTunes Store, nie można nawet sprawdzić czy są aktualizacje bo pojawia się ten błąd. Na innym laptopie podłączonym do tej samej sieci   z iTunes  nie ma tego problemu. Byłaby na to jakaś rada. Dziękuje[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
19 godzin temu, kajate napisał(a):

Witam,

zainstalowałem do przetestowania  Win10LTSB Lite, wszystko ładnie śmiga, jestem zadowolony i chyba go zostawię do użytkowania. Jest tylko jeden problem z iTunes, otóż nie chce się łączyć z iTunes Store, nie można nawet sprawdzić czy są aktualizacje bo pojawia się ten błąd. Na innym laptopie podłączonym do tej samej sieci   z iTunes  nie ma tego problemu. Byłaby na to jakaś rada. Dziękuje

Faktycznie, potwierdzam błąd, ale po wpisaniu w googla - sporo na ten temat...

Opublikowano
9 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Faktycznie, potwierdzam błąd, ale po wpisaniu w googla - sporo na ten temat...

Już ogarnąłem. Dzięki bardzo.

Opublikowano
15 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Podziel się sposobem, jaki zastosowałeś...

OK,  u mnie wyglądało to tak: pobrałem instalator z "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , przy pierwszy uruchomieniu po instalacji pojawił się komunikat błędu :

Nie można odczytać pliku 'iTunes Library.itl', ponieważ został utworzony przez nowszą wersję iTunes.”,  znalazłem takie oto rozwiązanie:

Beznazwy-3.jpg.bb97072318d929b0ae4a20a3e3799ff7.jpg

teraz program uruchomił się ale pojawił się błąd w połączeniu  z iTunes Store, który opisałem w temacie. Szukałem rozwiązań w gogle ale żadne ze znalezionych nie zadziałało. Odinstalowałem iTunes łączne z czyszczeniem rejestru (Revo Uninstaller) , po deinstalacji pozostał  folder "iTunes" w lokalizacji:  "c:\Users\.....\Music\iTunes", który też usunąłem.

Pobrałem instalator starszej wersji "12.4.0.119"  link : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Po instalacji  uruchomiłem z menu start "apple software update" i uaktualniłem nim do najnowszej wersji iTunes, która działa

już bezproblemowo.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Czy w wersji Lite będzie działał zewnętrzny firewall? Ewentualnie ktoś korzysta z jakiegoś i nie ma problemów? Przy okazji witam wszystkich. To mój pierwszy wpis. Jak dobrze wrócić na klasyczne fora wyparte przez ogłupiające facebooki i inne tego typu serwisy.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 21.01.2025 o 11:04, srom-otnik napisał(a):

Ten system staje się moim głównym użytkowym, możliwie że zamiennie z 24H2 Iot LTSC.

Tym samym kończę 10-miesięczną epopeje testowo-wydawniczą po 3-letniej przerwie, której owocem jest 5 modów. Dopiąłem je na ostatni guzik i jestem z nich dumny. Dałem z siebie pełne 100% inwencji twórczej, zabrało mi to masę czasu, zdrowia też...

Jeśli komuś nie dogodziłem, tak jak by sobie tego ów człek życzył - sorry Gregory, instaluj inne mody, są tego dziesiątki.

Zawieszam tego swojego zajoba z modowaniem, bo zrobiło się niebezpiecznie w mojej główce i trzeba iść na odwyk. Zauważyłem, że o niczym innym obecnie nie myślę i jestem totalnie uzależniony, do tego stopnia, że ostatnio śnią mi się linijki skryptów i okienka systemowe.

Będę nadal obecny i aktywny na forum, lecz na nowego modzika będziecie musieli poczekać dobre pół roku. 

Moje mody w10 oraz w11 w wersjach Lite są skończone, można je aktualizować do końca ich cyklu wsparcia. Raz na może rok będę chciał wydać tylko zaktualizowane wersje Extreme W10

Najbliższe przewidywane wydanie będzie na 24H2 - jak sam surowiec dojrzeje, a ja nabiorę do tego zdrowego dystansu oraz pozałatwiam masę swoich zaległych spraw domowych, ogrodowych, zawodowych itp, itd.

Pozdrawiam Wszystkich, malkontentów również 😉

Dzięki za swój wkład i poprawe działania na komputerach czy tez laptopach z twoimi systemami dzieki ktorym przyjemniej jest cokolwiek robic.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 22:20, Kaizen napisał(a):

O co może chodzić?

System wg WU aktualny.

Przecież komunikat mówi jasno, że potrzebujesz nowszej wersji Windows 10. Ten jest oparte o stary build i tego nie przeskoczysz. Zainstaluj sobie 10 LTSC, tam jest już 21h2 które wspiera 99% obecnych programów.

Opublikowano
Godzinę temu, pirotaro napisał(a):

Słuchajcie wrzucam stery do GTX 970 najnowsze ze strony NV a tam zong.

Niestety, ale ten windows jest starym buildem. Zainstaluj sobię LTSC, on bazuję na 21H2

Opublikowano

Muszę pochwalić systemy sromotnika, mam ten jeden zainstalowany od 2021 roku, bodajże wersję LTSB i pracuję na nim do dzisiaj. Właśnie przymierzam się do instalacji nowego systemu, wszystko chodzi na tą chwilę szybko i żadnych problemów z nim nie mam.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Windows już chodzi. Sterowniki zassał WA.

Również AMD mimo że karta gtx970?!

Pytanie dlaczego mysz i klawiatura tnie się głównie w robloxie (taka gra) i czasami w Firefox?

2 pytanie dlaczego po wygaszaniu monitora (po ustawionych 30 min) nie można wrócić, tylko restart?!!

Opublikowano

W tym windowsie nie działają opcje odzyskiwania.

mam stary laptop lenovo Y570 ideapad. Wczesniej był zainstalowany windows 7.

Po zainstalowaniu windowsa 10 od Sromotnika miałem problemy z instalacją sterowników. Chce powrócić do starego oryginalnego windowsa 7 z dysku recovery ale okazuje się to niemożliwe.

teraz przycisk instalacji oryginalnego systemu nie działa, brak jest możliwości wybrania bootowania z usb z poziomu biosa. Wygląda to jakby ten windows zmienił ustawienia biosa i oryginalnego dysku recovery. 

Windows jest zainstalowany na dysku C, partycja recovery nadal istnieje ale nie wiem dlaczego nie można korzystac z jej zasobów,

do Biosa można wejść jedynie wybierając opcję "uruchom ponownie". Bios nie uruchamia się gdy jest użyta opcja "zamknij" . 

czy ktoś mógłby mi pomóc wywalić tego windowsa i powrócić do ustawien fabrycznych laptopa?

Opublikowano
2 godziny temu, synek2000 napisał(a):

W tym windowsie nie działają opcje odzyskiwania.

mam stary laptop lenovo Y570 ideapad. Wczesniej był zainstalowany windows 7.

Po zainstalowaniu windowsa 10 od Sromotnika miałem problemy z instalacją sterowników. Chce powrócić do starego oryginalnego windowsa 7 z dysku recovery ale okazuje się to niemożliwe.

teraz przycisk instalacji oryginalnego systemu nie działa, brak jest możliwości wybrania bootowania z usb z poziomu biosa. Wygląda to jakby ten windows zmienił ustawienia biosa i oryginalnego dysku recovery. 

Windows jest zainstalowany na dysku C, partycja recovery nadal istnieje ale nie wiem dlaczego nie można korzystac z jej zasobów,

do Biosa można wejść jedynie wybierając opcję "uruchom ponownie". Bios nie uruchamia się gdy jest użyta opcja "zamknij" . 

czy ktoś mógłby mi pomóc wywalić tego windowsa i powrócić do ustawien fabrycznych laptopa?

Zainstaluj ten program [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , dwoma kliknięciami ogarnie ci wszystkie sterowniki.