srom-otnik Opublikowano 21 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 Win JG10 LTSB x64 (RS1 - 1607) 01.12.2025 Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach: Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 10, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych. Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta. Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń. Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich. I. Zintegrowano z systemem: rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji: - Optymalizator Usług; - panel zarządzania wydajnością systemu; - funkcja głębokiego oczyszczania systemu. Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass, HashChek, Notepad2, StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych. II. Usunięto: 1. Wersja Lite: - część telemetrii; - "łatwy transfer"; - tryb pokazowy; - czytnik PDF; - przeglądarka XPS; - język naturalny; - Cortana; - index wydajności WinSAT. 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - BitLocker; - Defender, SmartScreen; - Windows Media Player; - moduł obsługi mowy; - języki, większość układów klawiatur; - pakiet czcionek azjatyckich; - pomoc; - tablet; - centrum powitalne; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - wszystkie opcje ułatwień, - Wordpad; - kopia zapasowa i przywracanie systemu; - zdalne wsparcie; - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja i użytkowanie: UWAGA! - instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%. - instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?" System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - Optymalizatora Usług. 1. Wybierz ustawienia FABRYCZNE usług, następnie pobierz wszystkie aktualizacje Windows Update (wersja Extreme jest pozbawiona możliwości aktualizacji WU), zainstaluj wymagane sterowniki oraz niezbędne oprogramowanie. 2. Gdy etap wstępnej konfiguracji zostanie ukończony, uruchom ponownie OPTYMALIZATOR USŁUG (menu podręczne Pulpitu → Narzędzia) i wybierz ustawienia ZOPTYMALIZOWANE. Następnie przejdź do panelu Performance i ustaw go wg własnych potrzeb. 3. W dalszej kolejności uruchom funkcję Czyszczenie (również w menu Narzędzia) - dokładnie usuwa zbędne pliki i dane tymczasowe, znacząco zmniejszając zajętość miejsca na dysku. 4. Za problem ze znalezieniem udostępnionego dysku sieciowego odpowiada stary protokół SMB1, należy aktywować w PowerShell'u nowsze wersje wg poradnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie. Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym: Rozmiar ISO: 2,42 GB SHA-1: ae23a0d4c242a40a03aad66fb4d6e4979c731577 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] greg-1974, boniek, Dystopia i 18 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 21 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 Ten system staje się moim głównym użytkowym, możliwie że zamiennie z 24H2 Iot LTSC. Tym samym kończę 10-miesięczną epopeje testowo-wydawniczą po 3-letniej przerwie, której owocem jest 5 modów. Dopiąłem je na ostatni guzik i jestem z nich dumny. Dałem z siebie pełne 100% inwencji twórczej, zabrało mi to masę czasu, zdrowia też... Jeśli komuś nie dogodziłem, tak jak by sobie tego ów człek życzył - sorry Gregory, instaluj inne mody, są tego dziesiątki. Zawieszam tego swojego zajoba z modowaniem, bo zrobiło się niebezpiecznie w mojej główce i trzeba iść na odwyk. Zauważyłem, że o niczym innym obecnie nie myślę i jestem totalnie uzależniony, do tego stopnia, że ostatnio śnią mi się linijki skryptów i okienka systemowe. Będę nadal obecny i aktywny na forum, lecz na nowego modzika będziecie musieli poczekać dobre pół roku. Moje mody w10 oraz w11 w wersjach Lite są skończone, można je aktualizować do końca ich cyklu wsparcia. Raz na może rok będę chciał wydać tylko zaktualizowane wersje Extreme W10 Najbliższe przewidywane wydanie będzie na 24H2 - jak sam surowiec dojrzeje, a ja nabiorę do tego zdrowego dystansu oraz pozałatwiam masę swoich zaległych spraw domowych, ogrodowych, zawodowych itp, itd. Pozdrawiam Wszystkich, malkontentów również keri38, CloudX, kubunju i 21 innych lubią to Cytuj
keri38 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 To miłej owocnej pracy w ogrodzie srom-otnik lubi to Cytuj
barsum911 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 Mam pytanie odnośnie rozmiaru pliku, wczoraj pobrałem i zainstalowałam i ważył 1.38 gb, dziś wazy 2,42 gb - czym się to różni? Oraz czy system trzeba aktywować czy po prostu zostawić jak jest? Do tej pory sam klucz wchodził. Cytuj
janek917 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 Wersja Lite oraz Eksrtreme są na jednym nośniku. Cytuj
marioT Opublikowano 21 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2025 Pozdrowienia i jeżeli mogę to drobna rada użytkownika z grupy 70+ tak, tak, też mam Twoje systemy w stałym użytkowaniu. Do wszystkich tematów trzeba zachować dystans, żeby nie zagotowało się w głowie i człowiek nie wypalił się za wcześnie. Spełnienia planów. Pozdrawiam Sromotniku ( oby nie samotniku) Mariusz srom-otnik lubi to Cytuj
Szymszel Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Cytat Ten system staje się moim głównym użytkowym... A dlaczego nie Twój własny Win10 LTSC, tylko LTSB? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Godzinę temu, Szymszel napisał(a): A dlaczego nie Twój własny Win10 LTSC, tylko LTSB? Bo jest od niego szybszy, mniej zasobożerny, mniej poplątany dziwnymi zależnościami. Maly, prosty i wściekle szybki - tak jak lubię. W pracy na służbowym blaszaku był LTSC, wrzuciłem wczoraj LTSB i jest wyraźna różnica na korzyść staruszka LTSB. Za 2 tygodnie wymieniam w domowym blaszaku bebechy i na jednym dysku będzie wlasnie on, a na dtugim IoT LTSC - również szybkie bydle Szymszel, starcraft2fan, boniek i 2 innych lubią to Cytuj
oXeen Opublikowano 27 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2025 Czy można w jakiś sposób graficznie przywrócić u dołu pasek zadań? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2025 Godzinę temu, oXeen napisał(a): Czy można w jakiś sposób graficznie przywrócić u dołu pasek zadań? Oczywiscie we wlasciwosciach startisbacka, odhacz w nim "dynamiczna przezroczystosc" starcraft2fan lubi to Cytuj
Mazi Opublikowano 31 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2025 W dniu 25.01.2025 o 10:14, srom-otnik napisał(a): Bo jest od niego szybszy, mniej zasobożerny, mniej poplątany dziwnymi zależnościami. Maly, prosty i wściekle szybki - tak jak lubię. W pracy na służbowym blaszaku był LTSC, wrzuciłem wczoraj LTSB i jest wyraźna różnica na korzyść staruszka LTSB. Za 2 tygodnie wymieniam w domowym blaszaku bebechy i na jednym dysku będzie wlasnie on, a na dtugim IoT LTSC - również szybkie bydle Faktycznie wściekle szybki...Pobrałem, zainstalowałem, "pobawiłem" się nim przez parę dni i nocy. Jako nośnik dla innych programów IDEALNY, bez zbędnych śmieci. Musiałem jednak wrócić do 24H z braku możliwości aktywacji tej ver. Mam na 24H. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za poświęcony czas i cierpliwość. Udanego wypoczynku od ekranu i klawiszy. Poszła kawa i coś do niej. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 31 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2025 56 minut temu, Mazi napisał(a): Faktycznie wściekle szybki...Pobrałem, zainstalowałem, "pobawiłem" się nim przez parę dni i nocy. Jako nośnik dla innych programów IDEALNY, bez zbędnych śmieci. Musiałem jednak wrócić do 24H z braku możliwości aktywacji tej ver. Mam na 24H. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za poświęcony czas i cierpliwość. Udanego wypoczynku od ekranu i klawiszy. Poszła kawa i coś do niej. Ale dlaczego noe udało Ci się aktywować? Obie wersje aktywują się szybciutko i zawsze, ale tylko na ustawieniach serwisowych optymalizatora usług. Dzięki za donate! Cytuj
Mazi Opublikowano 2 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2025 W dniu 31.01.2025 o 20:49, srom-otnik napisał(a): Ale dlaczego noe udało Ci się aktywować? Obie wersje aktywują się szybciutko i zawsze, ale tylko na ustawieniach serwisowych optymalizatora usług. Dzięki za donate! Na zdrowie Aktywowanie jest OK, 38y .Dzięki za podpowiedzi. Wkopałem się przez głupotę za to w dodatkową robotę ze sterami. Do tej pory w W7 jeździłem na Boosterze. Po spędzeniu paru nocy na forum i czytaniu , ktoś podrzucił Easy. Pomyślałęm co mi tam sprawdzę na LTSB. Poszło cacy ale diabeł mnie pokusił sprawdzić Boosterem. I zoong. Odinstalował jedne a wgrał drugie. I zrobił się kibel. Teraz siedzę i wywalam stare ver. których ściągnął 56szt. Jak już definitywnie skończę z blaszakiem to po instalce LTSB na laptopie pobaię się dla ciekawości Boosterem, Easy i SDIO . Ten ostatni też pokazuje mi dziwne herezje. Zdaje mi się że co program to inne stery znajduje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 9 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 System postawiony na marketowym laptopie o specyfikacji wzbudzającej śmiech w momencie trafienia na rynek (2011). 37 procesów na pulpicie po instalacji sterowników i potrzebnych programów na wersji extreme z OU i z wyłączonymi niektórymi opcjami w autoruns. Można zejść niżej przy braku startu IDM, Lightshota, Autohotkeya oraz FxSound, ale używam tego na co dzień. Winda bardzo szybka i responsywna (pozwala korzystać z YT na SlimJet). Dziękuję za tą ciekawostkę, będę to instalował na starych sprzętach, gdzie msstore nie jest mi potrzebny do działania. Niżej screeny oraz link do ciemnego stylu (ciężko było znaleźć jakiś działający i niebędący płatnym, a te z nowszych kompilacji nie chcą tu działać). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1835, jespe, srom-otnik i 2 innych lubią to Cytuj
Kozak Opublikowano 10 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2025 Co zrobić gdy system nie instaluje sporej ilości sterowników m.in wifi/k.graficznej i nie wiem czego jeszcze bo wyskakuje mi 8 pozycji w menadżerze urządzeń to samo mam w W11. Szukałem czegoś do pracy w laptopie Cytuj
wislak00 Opublikowano 10 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2025 2 godziny temu, Kozak napisał(a): Co zrobić gdy system nie instaluje sporej ilości sterowników m.in wifi/k.graficznej i nie wiem czego jeszcze bo wyskakuje mi 8 pozycji w menadżerze urządzeń to samo mam w W11. Szukałem czegoś do pracy w laptopie Pobrać ze strony producenta i zainstalować srom-otnik lubi to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 10 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2025 8 godzin temu, Kozak napisał(a): Co zrobić gdy system nie instaluje sporej ilości sterowników m.in wifi/k.graficznej i nie wiem czego jeszcze bo wyskakuje mi 8 pozycji w menadżerze urządzeń to samo mam w W11. Szukałem czegoś do pracy w laptopie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Dwa razy formatowałem dysk i robiłem czystą instalację wersji extreme i nie moze aktywować systemu. Oczywiście przy pierwszym uruchomieniu systemu naciskałem TAK czyli uruchom tryb serwisowy i ustawieniach pojawia się też błąd na czerowo, żę nie można teraz aktywować systemu Windows itd 0x8007007B, a zawsze aktywował się automatycznie bo licencja z płyty głownej. Tutaj w ogołe nie ma sekcji windows update Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Na płycie masz prawdopodobnie licencję pro albo home. To jest LTSB i nie aktywuje się. Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 no ale przez to niec nie moge zrobic, nawet ustawić autoukrywania paska zadań bo pisze mi żebym najpierw aktywował system Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Możesz aktywować za pomocą komend wpisanych w CMD Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 a gdzie sa te komendy? kiedys bylo cos takiego jak km.. ale nawet nazwy juz nie pamietam Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Uruchom wiersz poleceń jako admininstrator. Wpisz: slmgr /skms kms8.msguides.com zatwierdź enterem Wpisz: slmgr /ato zatwierdź enterem i gotowe Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 nie da się: Błąd: 0x80070005 Odmowa dostępu: żądana akcja wymaga podniesionych przywilejów zainstalowałem administratora i błąd już się nie pojawia ale mimo wpisania komend nie aktywowało Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 CMD uruchomiłeś jako admininstrator? Cytuj
wislak00 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 17 minut temu, martinforester napisał(a): a gdzie sa te komendy? kiedys bylo cos takiego jak km.. ale nawet nazwy juz nie pamietam Uruchom PowerShell jako admin i tam wklej: irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex następnie wciśnij 1 starcraft2fan i ojetor lubią to Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 pomogło z powershella, aktywowało, ale nie mam nic w w zakładce Aktualizacja i zabezpieczenia, a potrzebuje Windows Update bo tak zaciągalo sterowniki Cytuj
wislak00 Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Wersji extreme się nie aktualizuje. Z tego co pamiętam (dawno nie używałem ltsb) tak ma być. martinforester, starcraft2fan i srom-otnik lubią to Cytuj
Mazi Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Godzinę temu, martinforester napisał(a): Dwa razy formatowałem dysk i robiłem czystą instalację wersji extreme i nie moze aktywować systemu. Oczywiście przy pierwszym uruchomieniu systemu naciskałem TAK czyli uruchom tryb serwisowy i ustawieniach pojawia się też błąd na czerowo, żę nie można teraz aktywować systemu Windows itd 0x8007007B, a zawsze aktywował się automatycznie bo licencja z płyty głownej. Tutaj w ogołe nie ma sekcji windows update Formatowanie czyści partycję podstawową. Jeśli był wcześniej jakiś Win to jest partycja logiczna. Tam są pozostałości po systemie. I stąd może być problem. Proponuję znaleźć program do partycjonowania , uruchomić, zlikwidować partycję logiczną, utworzyć nową partycję i sformatować. I wtedy zrobić czystą instalację. Wtedy zostanie założona nowa partycja logiczna. To tak w dużym skrócie. Dokładnie poczytaj czego nie ma w extreme. Mam extreme na blaszaku i całość z instalacją, wgrywaniem sterów i pozostałości nie było problemów. Hula aż wyrywa dysk.. Cytuj
martinforester Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 @Mazi u mnie formatowanie wyglada w ten sposób, że odpalam Hirens Boot ptem MBR Work usuwam całą tablice, tworzę nową i potem formatuję partycję pod system. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi