WiesioKa Opublikowano Wtorek o 22:21 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 22:21 Czyszczenie opcja 1 , nie restartuje kompa . Opcja 2 naprawa aktualizacji , restartuje . Cytuj
rafalwln Opublikowano Środa o 09:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:00 Nazwa urządzenia DESKTOP-PQG7OA4 Procesor Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB Pamięć 477 GB SSD SSDPR-CX400-512-G2 Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 720M (969 MB) Bedzie to dzialać ? Cytuj
FILAGOL Opublikowano Środa o 09:13 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:13 Dzień Dobry @rafalwln Będzie działać, i to bardzo dobrze Ale jak napisał kolega @kamilpl Zainstaluj, Sprawdź, Przekonaj się sam Pozdrawiam Cytuj
kamilpl Opublikowano Środa o 09:27 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:27 Kochani, jeśli ktoś nie chce pobierać przez windows uptdate poprawki z stycznia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może ręcznie zainstalować. Kluczowe informacje o aktualizacji Aktualizacja ta jest częścią standardowego cyklu serwisowego dla kanału LTSC (Long-Term Servicing Channel). Skupia się ona przede wszystkim na: • Bezpieczeństwie: Łata krytyczne luki w jądrze systemu oraz stosie sieciowym (w tym ulepszenia dla protokołów TLS 1.3 i SHA-3). • Stabilności: Zawiera poprawki błędów zgłoszonych w poprzednim miesiącu (grudzień 2025). • Funkcjach IoT: Poprawki dla mechanizmów Shell Launcher oraz Assigned Access, które są kluczowe dla urządzeń o stałym przeznaczeniu (kioski, terminale). FILAGOL lubi to Cytuj
rafalwln Opublikowano Środa o 09:40 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:40 Jak nainstaluje na 10 to nie strace danych ? Cytuj
boniek Opublikowano Środa o 09:48 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:48 44 minuty temu, rafalwln napisał(a): Nazwa urządzenia DESKTOP-PQG7OA4 Procesor Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB Pamięć 477 GB SSD SSDPR-CX400-512-G2 Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 720M (969 MB) Bedzie to dzialać ? Jakoś tam będzie działać, na pewno nie będzie śmigać, więc bardziej polecam '10 ltsc' pod ten procek 8 minut temu, rafalwln napisał(a): Jak nainstaluje na 10 to nie strace danych ? Stracisz dane z dysku, na którym masz zamiar zainstalować system, bo wszystkie systemy @srom-otnik trzeba instalować 'na czysto' czyli po formacie Cytuj
rafalwln Opublikowano Środa o 10:07 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:07 18 minut temu, boniek napisał(a): Jakoś tam będzie działać, na pewno nie będzie śmigać, więc bardziej polecam '10 ltsc' pod ten procek Stracisz dane z dysku, na którym masz zamiar zainstalować system, bo wszystkie systemy @srom-otnik trzeba instalować 'na czysto' czyli po formacie ok Dzieki czyli zostaje na 10 pozdro! boniek lubi to Cytuj
Dzidzia Opublikowano Środa o 11:53 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:53 Witam jak wyłączyc powiadomienie o wyłączeniu gamebar Cytuj
Traxter Opublikowano Środa o 12:14 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:14 2 godziny temu, boniek napisał(a): Stracisz dane z dysku, na którym masz zamiar zainstalować system, bo wszystkie systemy @srom-otnik trzeba instalować 'na czysto' czyli po formacie Wiem, że chodzi o instalację na nowo, nie uaktualnienie systemu - ale ja zainstalowałem na dysku bez formatowania. Po prostu wybrałem partycję C na której był już Win11 i zacząłem instalować bez formatowania partycji. Finalnie mając na dysku folder C:\Portable z przenośnymi programami po zainstalowaniu Win10 on pozostał nietknięty. Zaś pliki systemowe Win11 instalator zachował w folderze Windows.old. Cytuj
wislak00 Opublikowano Środa o 12:19 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:19 27 minut temu, Dzidzia napisał(a): Witam jak wyłączyc powiadomienie o wyłączeniu gamebar [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano Środa o 16:35 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 16:35 Czy ktoś z testujących może mi powiedzieć, czy jak przekłada się zaznaczenie/odznaczenie pierwszego checkboxa w panelu Performance na wyniki w grach w najnowszym wydaniu? To już nie jest GameBooster - wszystkie wcześniejsze rozwiązania z tego trybu dla gier przeniosłem do normalnego użytkowania. Pod tym checkboxem jest TYLKO CPU-booster (zmierzony u mnie przyrost wydajności 2-3%) i jego zaznaczenie może mieć zerowy, ujemny lub raczej minimalnie dodatni wypływ na np FPS-y. Andreas85 lubi to Cytuj
magg Opublikowano Czwartek o 07:01 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:01 22 godziny temu, rafalwln napisał(a): Nazwa urządzenia DESKTOP-PQG7OA4 Procesor Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB Pamięć 477 GB SSD SSDPR-CX400-512-G2 Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 720M (969 MB) Bedzie to dzialać ? Będzie . To 2,4 to w turbo z wentylami na max Cytuj
hiuman Opublikowano Czwartek o 09:59 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 09:59 Czy w tej wersji jest tryb awaryjny? Cytuj
c666 Opublikowano Czwartek o 10:36 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:36 taka drobnostka, która wyszła przy okazji... Hotspot mobilny - parametr "pasmo sieci" ustawione na Dowolne dostępne, działa tyko dla dla pasma 5 GHz... inaczej ustawienie 5 GHz = Dowolne dostępne... by podłączyć starsze odbiorniki trzeba ręcznie przestawić na 2,4 GHz... na ustawieniu "Dowolne dostępne" nie uzyskamy połączenia... Mistrzu, poradzisz cuś na to? :)) :browar Cytuj
Dzidzia Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu W dniu 14.01.2026 o 13:19, wislak00 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dalej wyskakuje na pulpit brak aplikacji do uruchomiena ms-gamebar Cytuj
balusiek Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu U mnie karta Ochrona systemu we Właściwości systemu jest zablokowana. Nie mogę nic tam ustawić. Ok już znalazłem. W Performance jest nazwa "Kopia systemu", która może zmylić. "Przywracanie systemu" moim zdaniem, jest jednoznaczne. Cytuj
Chopek Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu 6 godzin temu, Dzidzia napisał(a): Dalej wyskakuje na pulpit brak aplikacji do uruchomiena ms-gamebar Spróbuj wpisać PowerShell: Get-AppxPackage Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage Cytuj
kamilpl Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Ok sprawdziłem z usuniętym defenderem i wyłączonymi sterownikami bo mam do tego program. Poprawka styczniowa weszła pięknie. Nie przywróciła defendera. Widać LTSC ma mniej inwazyjne poprawki. Bo to tylko zabezpieczenia. Zmiany które wprowadziła aktualizacja w programie shutup10 do telemetrii prywatności wystarczy dać revent . No i czyszczenie systemu (1) ze śmieci. I wszystko hula jak było. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Hejka, dziś wrzucę nowe iso, w którym: - wymieniłem stary obraz z 2024 roku na drugi udany, pochodzący z sierpnia 2025, niestety przez dodane aktualizację iso spuchło. WU przechodzi od strzała. - przyspieszyłem fazę finalizacji instalacji po ukazaniu się pulpitu; - 10 krotnie - dosłownie - przyspieszyłem działanie panelu Performance, teraz po kliknięciu "Zastosuj" - narzędzie wykonuje zadane operacje w ciągu kilku sekund - naprawiłem "wiszenie" narzędzia Czyszczenie, po wybraniu opcji nr 1 - chyba poprawiłem ostatnie Wasze uwagi odnośnie instalacji sterowników i puchnięciu DriverStore - u mnie problem zniknął. Po pobraniu wszystkich łatek WU i zainstalowaniu sterowników system spuchł do ponad 30GB, ale po Czyszczeniu ma 12GB, więc jest moc! Jeśli coś przeoczyłem z Waszych spostrzeżeń, to po prostu z natłoku prac nad panelem Performance, to skryptowy kolos jak pole minowe i wymaga największej uwagi, jeden fałszywy klik i skrypt leży. Na szczęście mogę odetchnąć, udało mi się dopiąć wszystko, co zaplanowałem w pełnych 100% względem niego- teraz pisząc to delektuję się triumfalnie szklaneczką wysokoprocentową Acha, nie zwracam uwagi na jakieś fałszywe alarmy durnych antywirów, blokujących panel Performance. Jeśli Wam go blokuje, to dodajcie do wyjątków, albo zmieńcie antywira. U mnie Defender ani mrugnie, Virustotal - już wrzucałem wcześniej skan -> ZERO zagrożeń. P.S. Czekam na Wasze kolejne uwagi, system zbliża się w nowej odsłonie do użytkowego wydania. PZDR! Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, srom-otnik napisał(a): Hejka, dziś wrzucę nowe iso, w którym: - przyspieszyłem fazę finalizacji instalacji po ukazaniu się pulpitu; - 10 krotnie - dosłownie - przyspieszyłem działanie panelu Performance, teraz po kliknięciu "Zastosuj" - narzędzie wykonuje zadane operacje w ciągu kilku sekund - naprawiłem "wiszenie" narzędzia Czyszczenie, po wybraniu opcji nr 1 - chyba poprawiłem ostatnie Wasze uwagi odnośnie instalacji sterowników i puchnięciu DriverStore - u mnie problem zniknął. Po pobraniu wszystkich łatek WU i zainstalowaniu sterowników system spuchł do ponad 30GB, ale po Czyszczeniu ma 12GB, więc jest moc! Jeśli coś przeoczyłem z Waszych spostrzeżeń, to po prostu z natłoku prac nad panelem Performance, to skryptowy kolos jak pole minowe i wymaga największej uwagi, jeden fałszywy klik i skrypt leży. Na szczęście mogę odetchnąć, udało mi się dopiąć wszystko, co zaplanowałem w pełnych 100% względem niego- teraz pisząc to delektuję się triumfalnie szklaneczką wysokoprocentową Acha, nie zwracam uwagi na jakieś fałszywe alarmy durnych antywirów, blokujących panel Performance. Jeśli Wam go blokuje, to dodajcie do wyjątków, albo zmieńcie antywira. U mnie Defender ani mrugnie, Virustotal - już wrzucałem wcześniej skan -> ZERO zagrożeń. P.S. Czekam na Wasze kolejne uwagi, system zbliża się w nowej odsłonie do użytkowego wydania. PZDR! Gratuluję Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Kocurek napisał(a): Gratuluję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @Kocurek -dzięki! Widzę, że Ty też masz zajoba jak ja i po nocach ślęczysz nad systemami. Kocurek lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 5 godzin temu, kamilpl napisał(a): z usuniętym defenderem i wyłączonymi sterownikami bo mam do tego program. Poprawka styczniowa weszła pięknie. Nie przywróciła defendera. Mylisz się - przywróciła, ale nie uruchomiła. Sam ostatnio odkryłem, że katalogi i pliki Defendera są przywracane po comiesięcznych poprawkach zbiorczych. Wraca też usługa Defendera, ale jest zbugowana, bez opisu, nieaktywna (sprawdź, czy nie masz). Ja po zainstalowaniu łaty zawsze odpalam ponownie Defender Remover'a, żeby znów wywalił ten syf. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 17 minut temu, Widzior napisał(a): Mylisz się - przywróciła, ale nie uruchomiła. Sam ostatnio odkryłem, że katalogi i pliki Defendera są przywracane po comiesięcznych poprawkach zbiorczych. Wraca też usługa Defendera, ale jest zbugowana, bez opisu, nieaktywna (sprawdź, czy nie masz). Ja po zainstalowaniu łaty zawsze odpalam ponownie Defender Remover'a, żeby znów wywalił ten syf. - masz rację, przywraca, ale tak rozbudowałem skrypt Czyszczenie, że kasuje to, co przywraca WU względem Defendera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi