zen888 Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 Godzinę temu, Kozak napisał(a): ale najgorsze to zamulanie systemu, jak odpalę YT + Otodom i mam kilka zakładem to system myśli. Ogólnie to straszne to jest do codziennej pracy. Liczyłem na coś co podziała mi przez długi okres i będzie bez problemowy. Niech zgadnę: Chrome albo Edge ? Dwa największe szpiegi w Windowsie. Cytuj
evaneek Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 W dniu 8.07.2025 o 14:24, malezlo22 napisał(a): Witam usługa NVIDIA container display LS. Włącz powinno pomóc przynajmniej u mnie działa Dzięki za odpowiedź! Ta usługa jest już uruchomiona, więc niestety to nie to. Uruchamiałem i zamykałem, niestety bez efektu. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 @Kozak a machnij go tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bo to że pada po 4 mc, to nie musi być wina systemu. @evaneek a to by nie dało jakiegoś efektu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kosiara Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 16 godzin temu, Kozak napisał(a): ale najgorsze to zamulanie systemu, jak odpalę YT + Otodom i mam kilka zakładem to system myśli. Ogólnie to straszne to jest do codziennej pracy. Liczyłem na coś co podziała mi przez długi okres i będzie bez problemowy. Wygląda bardziej na problem sprzętowy niż systemowy. Ewentualnie jakiś wirus. Nie bronie moda, bo jest to pocięty system i może powodować problemy, jednak często spotykam się z bajzlem ze sterownikami, syfem na kompie i później są takie jajca. A i jeszcze jedno, może ci się tez np przegrzewać sprzęt i wskakuje trotling stąd te spadki wydajności. 15 godzin temu, zen888 napisał(a): Niech zgadnę: Chrome albo Edge ? Dwa największe szpiegi w Windowsie. Używam chrome od lat, szpiegiem jest to fakt. Ale nie mam jakichkolwiek problemów z wydajnością. wislak00 lubi to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 Postawiłem ten system na main lapku i teraz instaluję na PC. Niesamowicie szybkie to jak na 11 i tak prędkość rozruchu, WOW. Pewnie będzie siedzieć dłuższy czas, bo dycha traci już wsparcie za niedługo. 23h2 nie do końca mi odpowiadał, ale tutaj responsywność systemu jest wzorowa. P.S. Przekonałem się do tych czarnych ikonek, są kozackie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik lubi to Cytuj
Icogoo Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 wiecej wiecej chce !!!!!!!!!! Cytuj
agatka1221 Opublikowano 15 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2025 W dniu 11.07.2025 o 10:43, reotem napisał(a): Jest rozwiązanie : Odpaliłem instalatora w Normalnym Win 10 i wtedy wykrył, że MT5 jest zainstalowany w dwóch lokalizacjach : na C win 10 i na "innym" C gdzie jest zaintalowany win11 jg lstc w wersji lite. Wybrałem instalacje na dysku z win jg, wtedy wywaliło komunikat: ze potrzebuje pliku Allow dll imports, google wypluło, że w Mt5 trzeba: opcje/strategie/zezwalaj na import dll. Natomiast ja kliknąłem ok i zainstalował i jest i działa. Po 7 latach prób - zaczynając od win jg8.1 - wreszcie się udało . Dlaczego nie warto instalować przeróbek Sromotnika: 1 Komunikacja z użytkownikiem na poziomie win 95, czyli instalujecie jakiś program, program się nie instaluje albo nie działa i nie dostajecie żadnej zwrotnej informacji dlaczego tak się dzieje, albo dostajecie jakiś bzdurny komunikat, na podstawie, którego możecie przeczytać całego Googla i nie połapiecie się o co chodzi. 2 Programy mogą nie działać prawidłowo, bo coś czego potrzebują zostało wycięte z systemu i nie informować o tym . Wycinanie diagnostyki ma też negatywne efekty 3 wycinanie przywracania systemu 4 Jeżeli nie zainstalujecie z Rufusa z zalecanymi ustawieniami(przez Sromotnika), tylko np z Ventoya, uruchomienie optymalizatora usług rozwali kontrolę przerwań. 5 Po przejściu na zwykłego win takie ambiwalentne uczucie - niby taki zły, tylko że wszystko jest i działa bez problemów. Niechciane programy można samemu pousuwać. Konkluzja - Sromotnik dostarcza Muscle car z potężnym silnikiem, który świetnie się prezentuje i rozpędza się w 3 sekundy do 100. Tylko że na pierwszym zakręcie wpadniecie do rowu, bo wyciął ABS i inne systemy kontroli trakcji. Opuszczam sektę, Żegnam Na tym forum jest mnostwo modyfikowanych wersji windowsa, takze mamy nadzieję,że coś dla siebie znajdziesz, ewentualnie powodzenia z oryginalnym winem Cytuj
Grzegorz83 Opublikowano 16 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2025 Witam. Przerzedłem z Win JG10 IoT LTSC na Win JG11 IoT LTSC 09.07.25 i walczę z przeciwnościami losu, aby Xmeters w wersji 1.0.103.0 zadziałał. Próbowałem szukać zamienników, lecz to nie to. Ciekawostką przechodząc na Stardock.Start, to pojawia się nawet wybór wyświetlania zużycie procesora, dysku twardego, sieci i pamięci RAM. Po wyborze jednak nic nie pojawia się w zasobniku. Komuś, może się powiodło i znam sposób, aby ten program działał Pozdrawiam Cytuj
szymibtw Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @srom-otnik system można aktualizować o ile dobrze pamiętam? Nie wpłynie to w żadnym stopniu na to dzieło? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 19 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Godzinę temu, szymibtw napisał(a): @srom-otnik system można aktualizować o ile dobrze pamiętam? Nie wpłynie to w żadnym stopniu na to dzieło? Moszna, moszna, ale tylko Lite. Cytuj
MICKER Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 @srom-otnik , Nie przejmuj się nimi. Są to ludzie którzy widzą wszystkie błędy w twojej pracy, a nie sprawdzają ile błędów oni sami tworzą... Żeby dogłębniej wyjaśnić, nie sprawdzają hashu obrazu, w rufusie zaznaczają wyłączenie secureboot i TMP, nie zawsze usuwają wszystkie partycje przed formatowaniem dysku, i formatują tylko główną gdzie był system. Kolejno to to, że nie są świadomi tego, że błędy potrafią pojawić się w czasie instalacji, czego wielokrotnie sam uświadczyłem, niby system się zainstalował a nie działało menu start, albo nie działał poprawnie menadżer zadań, BT, WiFi, albo inne rzeczy. Ponowna instalacja zazwyczaj wszystko naprawiała... Kolejna rzecz to brak świadomości, że starszy sprzęt często nie odpala Ventoya, i trzeba użyć rufusa którego nie umieją używać. Najgorsze jak widzę to to, że inni próbują im wciskać Ventoya nie znając specyfikacji sprzętu Ale dla nich zawsze to Ty wszystko zepsułeś, i to twoja wina... Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 @srom-otnik - fajne wydania robisz, jak ktoś szuka doskonale oczyszczonego systemu, to odsyłam go do Twoich wydań. W dniu 12.07.2025 o 09:57, srom-otnik napisał(a): Moi Drodzy, Cóż mogę Wam powiedzieć? Na pewno szkoda, że nie jestem w stanie zadowolić każdego z Was tak, jak bym sobie tego życzył. Staram się, aby moje modyfikacje były możliwie jak najbardziej uniwersalne – na wzór oryginalnych rozwiązań Microsoftu – ale wiem, że nie jest to w pełni realne. Nie mam możliwości przetestowania każdego zgłaszanego błędu na swoim prywatnym sprzęcie (czyli na blaszaku i laptopie). To, co udostępniam, jest zawsze dokładnie sprawdzone i działa u mnie bez zarzutu. Testuję też modyfikacje w pracy – administruję lokalną siecią firmową (serwer + kilkadziesiąt komputerów klienckich), co pozwala mi wyłapać wiele potencjalnych problemów. Wiem, że zdecydowana większość z Was jest zadowolona z mojej pracy, ale czasem zdarzy się przypadek, że u kogoś coś nie działa – mimo że u innych wszystko śmiga bez zarzutu. Niestety, nie mam fizycznej możliwości sprawdzenia działania każdej konfiguracji sprzętowej, każdego programu czy gry, które instalujecie. Dla porównania – Microsoft dysponuje ogromnym zapleczem: Szacunkowe dane: W 2023 roku Microsoft zatrudniał ponad 220 000 pracowników na całym świecie, z czego około 60 000–70 000 to specjaliści techniczni, w tym inżynierowie oprogramowania. Już w 2018 roku Terry Myerson (ówczesny szef działu Windows) podawał, że sam dział Windows liczył 5 000–10 000 osób – w tym programistów, testerów, menedżerów produktu, designerów itd. Dziś rozwój Windowsa odbywa się w ramach większej jednostki – Windows + Devices – i szacuje się, że nad samym systemem pracuje bezpośrednio od 2 000 do 4 000 programistów. Ja natomiast mam znacznie skromniejsze możliwości: testuję, poprawiam, odpowiadam – a przy okazji pracuję na dwa etaty, mam dom, rodzinę i dwójkę małych dzieci. Dzięki za wyrozumiałość i wsparcie! PZDR! I przynosi to owoce, jak takie artykuły: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy pamiętasz, kiedy wypuściłeś swoje pierwsze zmodyfikowane wydanie Windowsa? Najstarsze Twoje wydanie jakie znalazłem to Windows XP z 2013 roku: srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 19 minut temu, Kocurek napisał(a): @srom-otnik - fajne wydania robisz, jak ktoś szuka doskonale oczyszczonego systemu, to odsyłam go do Twoich wydań. I przynosi to owoce, jak takie artykuły: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy pamiętasz, kiedy wypuściłeś swoje pierwsze zmodyfikowane wydanie Windowsa? Najstarsze Twoje wydanie jakie znalazłem to Windows XP z 2013 roku: Kolego Drogi, dziękuje za solidarne wsparcie w naszej "twórczości " Pierwsze moje wypociny powstały w 2005 roku na użytek własny/rodzinny, zaś publiczne wydanie chyba, jeśli się nie mylę to było w 2008 na stronie torreny.pl lub torrenty.org - jakoś tak. To była udana wstawka i miała duże wzięcie. Zauważył mnie znany wówczas MalcolmX i zaprosił na swoje forum. Tak się to zaczęło jakoś rozkręcać. Kiedyś przy okazji luźniejszych rozmów z Malcolmem wyszło, że mieszka ok. 10 km ode mnie - jaki świat mały?... Opiliśmy to szybko Fajne czasy jespe, gumish93, Kocurek i 1 inny lubią to Cytuj
gumish93 Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 50 minut temu, srom-otnik napisał(a): Kolego Drogi, dziękuje za solidarne wsparcie w naszej "twórczości " Pierwsze moje wypociny powstały w 2005 roku na użytek własny/rodzinny, zaś publiczne wydanie chyba, jeśli się nie mylę to było w 2008 na stronie torreny.pl lub torrenty.org - jakoś tak. To była udana wstawka i miała duże wzięcie. Zauważył mnie znany wówczas MalcolmX i zaprosił na swoje forum. Tak się to zaczęło jakoś rozkręcać. Kiedyś przy okazji luźniejszych rozmów z Malcolmem wyszło, że mieszka ok. 10 km ode mnie - jaki świat mały?... Opiliśmy to szybko Fajne czasy Pamiętam twoje pierwsze mofyikacje , przez mgłę bo trochę lat minęło . Szkoda że fora poginęły , bo było tam dużo fajnych modyfikacji , i w ogóle dużo tematów na inne dziedziny ; ) . W ogóle Malcolm żyje i masz z nim jakis kontakt ? Tak się wprosiłem w wątek Kocurek, adamgala1234, boniek i 1 inny lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 @srom-otnik: Jeszcze trochę i ćwierćwiecze będziesz obchodził przygody z modyfikacjami. Malcolma nie kojarzę, ale przypomniałem sobie, ale jak przez mgłę kojarzę, że czytałem o serwisie WindowsMX.pl forum, którego był administratorem. Nie miałem okazji działać w środowisku modyfikowanych systemów wtedy, więc nie wszystko jest mi znane - za wszelkie luki w wiedzy z góry przepraszam i z zainteresowaniem poznaję tę część sceny. Też chciałbym się dowiedzieć jak jego historia się potoczyła, czy tęskni srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 4 godziny temu, gumish93 napisał(a): Pamiętam twoje pierwsze mofyikacje , przez mgłę bo trochę lat minęło . Szkoda że fora poginęły , bo było tam dużo fajnych modyfikacji , i w ogóle dużo tematów na inne dziedziny ; ) . W ogóle Malcolm żyje i masz z nim jakis kontakt ? Tak się wprosiłem w wątek Widziałem go jeszcze kilka razy z 15 lat temu. Później już nie. Chociaż wczoraj w sklepie był gość do niego mocno podobny (a Malcolm jest bardzo charakterystyczny) stał przede mną w kolejce, odwracał się przez ramię i gapił się na mnie. Jakby nie brak koziej bródki, to zaryzykowałbym, że to on. Ja po tych kilkunastu latach też się mocno znienilem, postarzałem, przybyła mi broda, łysa pała i góra mięcha, wiec mógł mnie nie poznać. Hmm, ciekawe Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 20 minut temu, srom-otnik napisał(a): Widziałem go jeszcze kilka razy z 15 lat temu. Później już nie. Chociaż wczoraj w sklepie był gość do niego mocno podobny (a Malcolm jest bardzo charakterystyczny) stał przede mną w kolejce, odwracał się przez ramię i gapił się na mnie. Jakby nie brak koziej bródki, to zaryzykowałbym, że to on. Ja po tych kilkunastu latach też się mocno znienilem, postarzałem, przybyła mi broda, łysa pała i góra miecha, wiec mógł mnie nie poznać. Hmm, ciekawe To był łón. 20 minut temu, srom-otnik napisał(a): Jakby nie brak koziej bródki, to zaryzykowałbym, że to on (...) przybyła mi broda (...) Broda zmieniła właściciela. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 7 minut temu, Kocurek napisał(a): To był łón. Broda zmieniła właściciela. Taaaak Kocurek lubi to Cytuj
HHbj123 Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 Po instalacji wersji lite obie partycje zablokowane Bitlockerem. Miał ktoś tak, jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem. Partycje nie były przeze mnie zablokowane wcześniej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Xandir Opublikowano 22 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 W dniu 20.07.2025 o 21:39, HHbj123 napisał(a): Po instalacji wersji lite obie partycje zablokowane Bitlockerem. Miał ktoś tak, jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem. Partycje nie były przeze mnie zablokowane wcześniej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A nie instalowałeś wcześniej jakiegoś windowsa i dałeś konto online? Bo często ktoś przychodził do mnie z tym problem Ludzie klikają dalej dalej dalej i nie czytają niestety komunikatów srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 22 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 Problem z harmonogramem zadań zgłoszony przez @Kaizen został naprawiony - usunąłem relikt z pliku optymalizującego rejestr pozostawiony ze skryptu dla W10. Wrzucam nowe iso. Ci z Was, którzy nie korzystają z harmonogramu zadań, nie muszą pobierać zaktualizowanego obrazu, bo nic innego się w nim nie znalazło, jak tylko wspomniana kasacja dwóch linijek kodu w skrypcie. JanKo66 lubi to Cytuj
mojo Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 Mam tylko jedno zastrzeżenie- zwracałem już na to uwagę: Dodawanie płatnego oprogramowania niewiadomego pochodzenia jakim jest StartAllBack! -jest darmowa otwarto źródłowa alternatywa (np. OpenSchell) ale nie autor wrzuca zamknięty niezweryfikowany soft do swojego moda - czy zatem będzie ponosił odpowiedzialność (choćby moralną) gdy ten komponent np. zacznie kopać bitcoiny lub nadawać do rosji? Z całym szacunkiem dla Sromotnika ale takiego działania nie rozumiem i raczej potępiam. Dlatego zwracam się o wydawanie modów JG bez takich kwiatków. Cytuj
ampa Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 Płaczecie jak przedszkolaki...zastanawiałeś się ile trzeba wydać na taki soft? jedno piwo? dwa? Jak się nie podoba to możesz go odinstalować i ten darmowy stosować bo on na pewno nie będzie kopać...masz paranoję bo czyż sam windows nie szpieguje? może te wszystkie skrypty do blokowania które namiętnie są używane i polecane coś gdzieś wysyłają i nic o tym nie wiesz, być może nawet kopią i nadają do matuszki co jakiś szaraczek z koziej wólki (od razu wyjaśnię bo ludki są raczej nie myślące że to nie przytyk do Cebie tylko ogólne określenie) ma na kompie stens, LAGUNA i srom-otnik lubią to Cytuj
mojo Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 1 minutę temu, ampa napisał(a): Płaczecie jak przedszkolaki...zastanawiałeś się ile trzeba wydać na taki soft? jedno piwo? dwa? Jak się nie podoba to możesz go odinstalować i ten darmowy stosować bo on na pewno nie będzie kopać...masz paranoję bo czyż sam windows nie szpieguje? może te wszystkie skrypty do blokowania które namiętnie są używane i polecane coś gdzieś wysyłają i nic o tym nie wiesz, być może nawet kopią Za przeproszeniem ale bełkoczesz bez pojęcia: czy zweryfikowałeś ten soft? czy masz możliwość? czy po odinstalowaniu coś nie zostało? czy opcja update z menu nawet po sprawdzeniu nie ma możliwości wgrania czegokolwiek? skoro nie masz pojęcia o temacie to dlaczego zabierasz głos w temacie? Zawarłem ważny postulat a tu już ujadanie jak z pudelka Stop fanatyzmowi, start myśleniu! Cytuj
LAGUNA Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 Jak to mówią im więcej prywatności tym więcej jesteś kontrolowany. Przecież jest nawet w sklepie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ampa Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 Ty na pewno wszystko zweryfikowałeś bo masz możliwości, daj już se siana i nie poć nic więcej. Stop fanatyzmowi, start myśleniu! i tu się zgadzam dodał bym jeszcze czytanie ze zrozumieniem i nie branie wszystkiego za atak na swą osobę. stens lubi to Cytuj
stens Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 Próba zainstalowania wersji Lite nie udała się, instalacja dochodz do "sprawdzenie uaktualnienia" i nie może połączyć się z siecią. Próbowałem przez Ventoy_a i Usb nagrane Rufusem. Kartę mam Realtek. Cytuj
stens Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 12 godzin temu, stens napisał(a): nie może połączyć się z siecią A extreme normalnie się instaluje. Cytuj
boniek Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 W dniu 20.07.2025 o 16:30, gumish93 napisał(a): Pamiętam twoje pierwsze mofyikacje , przez mgłę bo trochę lat minęło . Szkoda że fora poginęły , bo było tam dużo fajnych modyfikacji , i w ogóle dużo tematów na inne dziedziny ; ) . W ogóle Malcolm żyje i masz z nim jakis kontakt ? Tak się wprosiłem w wątek Jakbym odkopał stare płyty i udało się je odtworzyć, to sporo by się tego znalazło z dawnych czasów, gdy @srom-otnik i MalcolmX robili cuda z XPkiem Kocurek i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 1 godzinę temu, stens napisał(a): A extreme normalnie się instaluje. Sprawdzę, chociaż u mnie zero błędów. Najwyżej wprowadzę nieco inne rozwiązanie w skrypcie instalacyjnym. Zobaczymy... stens lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi