Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, stens napisał(a):

Uruchom Iso w exploratorze. Uruchom CMD jako admin i wklej polecenie

Dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /All /Source:H:\sources\sxs /LimitAccess

"H" dysk z instalką zainstaluje się framework 3.5

To nie zadziała z moim iso, bo katalog sxs jest wycięty i nie zadziała na Extreme - brak WinSXS.

To zadziała tylko na oryginalnym iso i wersji Lite 

venio1986 lubi to
Opublikowano

Ten system 24 h2 extreme to całkowity gniot z zasady który zwalnia mi o 20% w aplikacjach, są ściny.... to wina z zasady microsoftu.... 11 jest wydajna z 2021 i 22 roku. Te nowe to lipaaaaaaaaa. 3 podejścia i szans i tak się wk***iłem po raz enty. 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 19:19, srom-otnik napisał(a):

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr.

Cześć,

SROM-otnik mam pytanko, na pierwszej stronie w punkcie 3 napisałeś to co powyżej. Rozumiem taki program jak CCleaner też się pod to łapie i nie instalować go dodatkowo? Będę wdzięczny za odpowiedź. A system - super robota ;)

Opublikowano
49 minut temu, major_rush napisał(a):

Cześć,

SROM-otnik mam pytanko, na pierwszej stronie w punkcie 3 napisałeś to co powyżej. Rozumiem taki program jak CCleaner też się pod to łapie i nie instalować go dodatkowo? Będę wdzięczny za odpowiedź. A system - super robota ;)

Być może CCleaner nic nie zrobi zlego, ja go używałem w czasach XP, więc po prostu nie wiem, ale 'dmucham na zimne'.

Już wielokrotnie Userzy przyznawali sie, że po instalacji tego typy gadżetów położyli system.

Aplikacje DISM++, Autoruns, WinaeroTweaker dołączone do moich modów są WYSTARCZAJĄCE i nie ingerują w moje autorskie narzędzia, głównie Optymalizator Usług, który jest zasadniczym modułem sterującym systemem.

Tyle w tym temacie

Pzdr!

Opublikowano

Pamiętam, że używając 2-3 lata temu twoich starszych modów 10 Extreme używałem CCleaner i zawsze po jakimś czasie zaczęła mi się pojawiać ikona od aktualizacji na pasku zadań. Czyszczenie skryptem likwidowało ją, ale tylko na kilka dni. Odkąd przestałem używać CCleanera problem zniknął całkowicie. Nie mam pewności, czy ten program za to odpowiadał, czy po prostu w nowszych modach coś zostało poprawione, ale ja tam ten program olałem. Jak coś odinstalowuje to używam Geek Uninstaller, oraz ręcznie usuwam pozostałości, które pominął. Przeglądam zawsze appdata, temp, prefetch, moje dok, program data i rejestr, gdzie używam wyszukiwania wpisując nazwę pliku exe lub producenta odinstalowanego softu, coś znajdzie to kasuję i lecę dalej F3, tym sposobem idzie znaleźć masę pozostałych wpisów, nawet po takich programach jak CCleaner. Oczywiście na koniec jeszcze Dism++ i skrypt Czyszczący i wszystko śmiga jak w dniu formata 🙂 

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Kolejny dzień użytkowania tego windowsa.

Wersja biurowa, ale działa do gamingu.

Nie wiem jak to działa, ale mam ogromny wzrost wydajności względem poprzedniego Home.

Coś musiało w tamtej wersji się nie zgadzać, jedyne co mnie drażni to brak klucza jeszcze.

Na minus to niedziałająca opcja screenów, ale ja sobie zrobię format i jeszcze raz instrukcję mistrza przeczytam, bo tego nie robiłem zrobiłem sobie po prostu mały eksperyment :)

Od razu wam mówię, nie instalujcie aplikacji do myszek "dedykowanych " bez nich działają tak samo. Jedynie ledów może nie ustawicie , zależne od modelu.

Skasowałem w pi****et asus tuf gaming do myszki, znikło nagle 60 procesów. Jak chciałem odinstalować to nagle opcja "uinstall była po Chińsku" troszkę się wystraszyłem.

Ciekawi mnie skąd te procesy się utworzyły przecież to fizycznie niemożliwe by taka aplikacja miała ich aż tyle.

Nie mam jeszcze mocarnego laptopa ale:

Processor: 13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-13450HX (16 CPUs), ~2.4GHz
                   Memory: 16384MB RAM

RTX 3050 6GB

Przykładowe testy:

Sniper Ghost Warrior 3 WZGLĘDEM poprzednika z 30 fps skok do 120 (na ultra)

Days Gone też ponad 100

Mam mnóstwo nowszych i starszych gier. Kiedyś zrobię testy takie prawdziwe na youtube, może uda się z tym systemem jeszcze jak czas pozwoli.

@srom-otnik Jakbyś dla zielonych mógł udzielić informacji, jak to jest że taka wersja systemu działa lepiej niż te które są bardziej przeznaczone do gier to byłbym wdzięczny.

Naprawdę ten system ma tyle zbędnych funkcji ?

I przy każdym systemie modowanym wkurza mnie

Jakiś komunikat z Microsoft, już się z nim uporałem ALE! To chyba kwestia podłączania pada Microsoftu, i zezwolenie systemowi na otwieranie Gamer Bar

Jakbyś mógł mistrzu Sromotniku zrobić małą aktualizację względem tego, dla chętnych coś w rodzaju instalatora jak sklep microsoft byłbym wdzięczny.

I nadal apeluje o dodanie instalatora OPERA GX, najlepszej przeglądarki dla graczy i nie tylko

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, i dziękuje SROM za twój wkład

Uszanowanko !

EDIT :

Dorzucam grafikę wyygenerowaną przez gpt

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik i say lubią to
Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 21:35, srom-otnik napisał(a):

Być może CCleaner nic nie zrobi zlego, ja go używałem w czasach XP, więc po prostu nie wiem, ale 'dmucham na zimne'.

Już wielokrotnie Userzy przyznawali sie, że po instalacji tego typy gadżetów położyli system.

Aplikacje DISM++, Autoruns, WinaeroTweaker dołączone do moich modów są WYSTARCZAJĄCE i nie ingerują w moje autorskie narzędzia, głównie Optymalizator Usług, który jest zasadniczym modułem sterującym systemem.

Tyle w tym temacie

Pzdr!

W takim razie nie instaluję CCleanera ;). Dziękuję za odpowiedź! Jako, że jestem userem, który pierwszy raz ma zainstalowanego Twojego moda od 3 dni (tak tak, liczba nowych użytkowników Twojego Moda się powiększa) poprzednio miałem iso win 11 pro 24H2 sciagniete ze strony Microsoftu i ten mod to petarda (wersja LITE). Jako, że to pierwszy raz to też pierwszy raz korzystam z optymalizatora usług. "Przeleciałem" Twoją INSTRUKCJA.jpg od góry do dołu i mam chyba problem z punktem 1. Mianowicie gdy uruchamiam optymalizatora wyskakuje pierwsze okienko z pytaniem o włączenie trybu serwisowego, po kliknieciu tak jest drugie okienko czy windows update ma instalowac sterowniki, daję tak i jest trzecie okienko z informacją o następującym resecie systemu. I po resecie za każdym razem to samo. Gdy na pierwszym okienku (tryb serwisowy) kliknę nie to są inne okienka z pytaniami o np drukarkę czy wifi, ale na końcu zawsze jest okienko informujące że po zamknięciu będzie reset. Czy to tak ma być? Po uruchomieniu optymalizatora i tych wszystkich okienkach z pytaniami spodziewałęm się nowego okna z tymi wszystkimi usługami, które można wyłączyć lub odwrotnie. A może jestem w błędzie? Daj proszę znać jak ten optymalizator ma działać. Pozdrawiam serdecznie!

39 minut temu, Bastek32 napisał(a):

Mam taki problem teraz, zainstalowałem ten system na laptopie, ale mam teraz nie aktywny system, jak teraz to aktywować? nie mam naklejki z numerem

Spróbuj np MAS_AIO ;)

4 godziny temu, Letho napisał(a):

EDIT :

MEGA! ;)

Letho lubi to
Opublikowano
11 godzin temu, Bastek32 napisał(a):

Mam taki problem teraz, zainstalowałem ten system na laptopie, ale mam teraz nie aktywny system, jak teraz to aktywować? nie mam naklejki z numerem

Bastek32 lubi to
Opublikowano

Po instalacji systemu uruchom PowerShell i wklep to: 

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

Następnie w okienku które Ci wyskoczy wybierz metodę aktywacji - HWID lub KMS.

Zaczekaj chwilkę.

To wszystko - system został aktywowany.

Enjoy 😎

Letho i Bastek32 lubią to
Opublikowano

Cześć, czy testowałaś ktoś na JG11 24H2 IoT LTSC apkę Xbox pod kątem gier z Game Pass? Aktualnie siedzę na JG10 LTSC 21H2 na starym lapku gamingowym, który służy mi jako główne narzędzie pracy (Internet, Office, Obróbka wideo) i chodzi jak żyleta, ale chciałem na nim pograć w mniej wymagające gry z Game Passa. Niestety apka Xbox nie chce współpracować, początkowo jeszcze byłem zalogowany, ale po ściągnięciu gry nie można było jej włączyć. Teraz się wysypało i apka podaje komunikat o braku internetu. Wszystkie inne launchery jak Steam, EA App, Battle.Net działają, tylko z tym mam problem. System poza tym śmiga bez zarzutów, więc nie chciałbym zmieniać, ale jeśli ktoś potwierdzi, że na JG11 apka działa to z chęcią też przejdę na ten system.

Opublikowano
6 godzin temu, userek123 napisał(a):

Po instalacji systemu uruchom PowerShell i wklep to: 

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

Następnie w okienku które Ci wyskoczy wybierz metodę aktywacji - HWID lub KMS.

Zaczekaj chwilkę.

To wszystko - system został aktywowany.

Enjoy 😎

Dziwne

Działa, będzie na drugą wersję extreme wklepane

dziękuje

@srom-otnikdzisiaj się śmiałem, system tak szybko się uruchomił że nawet sam wybrał mi grę którą uruchomić 

ty to jednak jesteś  Majster

userek123 lubi to
Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 18:38, Letho napisał(a):

oki, ale mam tylko jeden monitor 4K 28", jestem łysy, brodaty, napakowany i mam stare krzesło przy biurku.

P.S. Nie lubię dresów z kapturami, ale dresiarzem w zasadzie jestem.

=> proszę w związku z tym o poprawioną wersję! hihihi :gt500s:

Opublikowano
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

oki, ale mam tylko jeden monitor 4K 28", jestem łysy, brodaty, napakowany i mam stare krzesło przy biurku.

P.S. Nie lubię dresów z kapturami, ale dresiarzem w zasadzie jestem.

=> proszę w związku z tym o poprawioną wersję! hihihi :gt500s:

Tak cię widzi chat gpt

nie wiem co ręką zasłaniał ale tak :D

Edit:

Nie wiem czy to kwestia wydania 24h2 czy samego moda ale zaskoczyła mnie jedna rzecz.

Mój RTX 3050 6gb nie radził sobie z RT w grze Cyberpunk 2077, na odpalonym miał 26-29 fps.

Patrzę teraz mam przy odpalonym rt średnio 40-60

Choć dalej nie widzę niczego szczególnego w RT to fajnie że w końcu mi działa :D

say lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, Letho napisał(a):

Tak cię widzi chat gpt

nie wiem co ręką zasłaniał ale tak :D

Dużo lepiej, ależ  GPT uwziął się na ten kaptur no i delikatnie przesadzil z muskulaturą - ja w dupsko nie ładuję sterydów, tylko połykam  🤣

Dobra, skonczmy ten off top 🤪🙃

Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 20:38, major_rush napisał(a):

na pierwszej stronie w punkcie 3 napisałeś to co powyżej. Rozumiem taki program jak CCleaner też się pod to łapie i nie instalować go dodatkowo?

jest w stanie znaleźć "syf do usunięcia", tylko jak ktoś ślepo wierzy  i bezmyślnie usuwa to co znajdzie ,to potem mogą być problemy.
CCleaner i te jego narzędzia do rejestru więcej psują niż naprawiają i nie ma w ogóle takiej potrzeby w obecnych Windowsach żeby takiego softu używać.:)

jak ktoś bardzo chce może sobie sprawdzić BleachBit.
Najlepiej zostawić jak jest podane. 

Opublikowano

Nasz kolega forumowy @Letho zasugerował mi, aby wyjść na szersze wody z tymi modami i w pełni się z Nim zgadzam. Proszę przypomnijcie mi, żeby przy kolejnych edycjach wydać specjalną wersję anglojęzyczną i "puścić" ją w świat. Dzięki temu nasze forum może stanie się bardziej międzynarodowe. Fajny pomysł i nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Pożyjemy, zobaczymy, a powinno się udać z Waszą pomocą...

Opublikowano
9 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Nasz kolega forumowy @Letho zasugerował mi, aby wyjść na szersze wody z tymi modami i w pełni się z Nim zgadzam. Proszę przypomnijcie mi, żeby przy kolejnych edycjach wydać specjalną wersję anglojęzyczną i "puścić" ją w świat. Dzięki temu nasze forum może stanie się bardziej międzynarodowe. Fajny pomysł i nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Pożyjemy, zobaczymy, a powinno się udać z Waszą pomocą...

Dokładnie tak! kto jak to ale ty zasługujesz na to.

Kiedyś testowałem sporo zagranicznych modów, pupy nie urywały. Dlatego jestem ciekaw jak nasza Polska siła poradzi sobie tam :)

Jak będziesz próbował coś przetłumaczyć, użyj do tego chatu GPT:) on robi to perfekcyjnie.

Życzę powodzenia, i z utęsknieniem czekamy na następną wersję. Jestem bardzo ciekaw jak odbiorą ciebie na międzynarodowej scenie.

Twoje mody z XP mogą akurat kojarzyć. 

@srom-otnik poprosiłem gpt by stworzył grafikę przedstawiającą jak z innymi rywalizujesz. No teraz przegiął..

Opublikowano
11 minut temu, Letho napisał(a):

Kiedyś testowałem sporo zagranicznych modów, pupy nie urywały. Dlatego jestem ciekaw jak nasza Polska siła poradzi sobie tam :)

Jak będziesz próbował coś przetłumaczyć, użyj do tego chatu GPT:) on robi to perfekcyjnie.

Życzę powodzenia, i z utęsknieniem czekamy na następną wersję. Jestem bardzo ciekaw jak odbiorą ciebie na międzynarodowej scenie.

@srom-otnik poprosiłem gpt by stworzył grafikę przedstawiającą jak z innymi rywalizujesz. No teraz przegiął..

Boże, ratunku 🤣

Letho i starcraft2fan lubią to
Opublikowano
3 godziny temu, Letho napisał(a):

Jaki obrazek 😅

Letho lubi to
Opublikowano
18 godzin temu, oskarlenovog70 napisał(a):

witam serdecznie czy jest może z NET Framework 4.5.2 ? 

Według powershella mam zainstalowane takie

• .NET Framework 2.02.0.50727.4927
  • .NET Framework 3.03.0.30729.4926
  • .NET Framework 3.53.5.30729.4926
  • .NET Framework 4.04.0.0.0 (deprecated)
  • .NET Framework 4.84.8.09032 (najnowsza wykryta wersja)

Jak jest 4.8 , to obsługuje aplikacje z 4.5..2 jest kompatybilna z nimi, to najnowsze wydanie

Polecam ten system

Pozdrawiam

•  
Opublikowano

Ja tylko się głupio dopytam jakbym nie potrafił czytać ze zrozumieniem:

Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola.

-bardzo lubię ustawiać w tym miejscu swoją nazwę usera, czy to ustawienie może spowodować niestabilne zachowanie systemu bądz inne błędy?

Opublikowano

Zostaje pytanie po co ??? Skoro przy końcu instalacji pyta o nazwę konta lokalnego i zazwyczaj wpisuje się swoje imię lub co tam się chce więc jest to zbyteczne zaznaczanie

Opublikowano
17 minut temu, mojo napisał(a):

bardzo lubię ustawiać w tym miejscu swoją nazwę usera,

Wpisanie nic nie da, instalator omija żądanie.😀 Wpisywałem, ale wyskakuje pole do wpisania nazwy użytkownika.