Jump to content

Recommended Posts

Posted
22 godziny temu, przemoag napisał(a):

W celu przetestowania zainstalowałem wersję Lite Pro na maszynie wirtualnej bez uruchamiania czegokolwiek z sekcji TUNING.
Utworzyłem jednego użytkownika (admin) z uprawnieniami dla grupy Admnistratorzy i drugiego (user) z uprawnieniami dla grupy Użytkownicy.

Logując się jako user uruchamiam np. konsolę cmd.exe wybierając "Uruchom jako administrator", konsola uruchamia się 
ale nie ma zapytania o podanie hasła w rezultacie program nie działa z prawami Aministratorzy.
Czy to jest jest normalne w tej wersji, czy można coś poprawić?

Sprawdziłem przed chwilą, wystarczy tylko wklepać to w konsoli cmd URUCHOMIONEJ JAKO ADMINISTRATOR

reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System" /v "EnableLUA" /t REG_DWORD /d "1" /f

+ restart. Efekt będzie niezależnie od ustawień optymalizaotra usług.

UWAGA! Jesli mimo tego zabiegu nie ma efektu, to odszukaj ten klucz w rejestrze 

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

i recznie zmień

EnableLUA   na 1

+ restart

Posted

U znajomego zainstalowany w ciemno na i5-6500, system działa tak szybko że ciężko za nim nadążyć. Żadnych problemów, instalacja przebiegła sprawnie, a po konfiguracji wszystko działa.

Gratuluję wspaniałego wydania i oczywiście dziękuję za poświęcony czas na stworzenie tego wydania, możemy być dumni że na naszej scenie mamy takiego mistrza 🙂 

U siebie w przyszłym miesiącu na nowo zbudowanej maszynie zapewne wybiorę już jedenastkę jeszcze nie wiem 23H2 czy 24H2 do zwykłej długoletniej pracy i grania.

srom-otnik likes this
Posted
55 minut temu, Tomasz88 napisał(a):

U znajomego zainstalowany w ciemno na i5-6500, system działa tak szybko że ciężko za nim nadążyć. Żadnych problemów, instalacja przebiegła sprawnie, a po konfiguracji wszystko działa.

Gratuluję wspaniałego wydania i oczywiście dziękuję za poświęcony czas na stworzenie tego wydania, możemy być dumni że na naszej scenie mamy takiego mistrza 🙂 

U siebie w przyszłym miesiącu na nowo zbudowanej maszynie zapewne wybiorę już jedenastkę jeszcze nie wiem 23H2 czy 24H2 do zwykłej długoletniej pracy i grania.

Wybierz 24H2 IoT LTSC 😊

Tomasz88 likes this
Posted
14 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Zapewne wbudowaną w Bios, hihi...

Aaah, czyli o to chodzi. Dobra. Zainstalowałem IoT bo zasugerowałem się opisem w internecie, że ta wersja dostaje rzadziej aktualizacje, czyli jest mniej podatna na błędy ;) Nie skojarzyłem, że przecież klucz zapewne będzie inny i ten wbudowany w Surface może nie działać. No to nie było tematu! :)

srom-otnik likes this
Posted
23 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdziłem przed chwilą, wystarczy tylko wklepać to w konsoli cmd URUCHOMIONEJ JAKO ADMINISTRATOR
reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System" /v "EnableLUA" /t REG_DWORD /d "1" /f

+ restart. Efekt będzie niezależnie od ustawień optymalizaotra usług.

UWAGA! Jesli mimo tego zabiegu nie ma efektu, to odszukaj ten klucz w rejestrze 

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

i recznie zmień EnableLUA   na 1  + restart

Dziękuję bardzo - teraz działa UAC.

Posted
W dniu 16.01.2025 o 13:30, srom-otnik napisał(a):

Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Lite wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU,

ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon.

Mam pytanie po wlaczylem ten program po aktualizacjach i straciłem ikony.Da się to przywrócić?

image.png.056583a198774b728ad0e97dc4e1c62a.png

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
59 minut temu, Oczkins92 napisał(a):

Mam pytanie po wlaczylem ten program po aktualizacjach i straciłem ikony.Da się to przywrócić?

Serio, czy sobie jajca robisz? - przecież masz w tym folderze instrukcję i apkę TakeOwnershipEx!!!!!

A jeśli nie masz, bo zainstalowana u Ciebie wersja jest jeszcze NIE-Finalna, to pisz nie w tym wątku, bo to Finalna i na pewno jest tam zamieszczona poniższa instrukcja:

OTi7Xja.jpeg

Posted
29 minut temu, srom-otnik napisał(a):

TakeOwnershipEx!!

Ale ściągałem właśnie wersje 22h2 a z tego co widze to musi być ta wersja.

image.png.9a5a88da65db7b92724553077de0ff15.png

Jaj sobie nie robię.Za długo korzystam z twoich przeróbek.Ale nie miałem tej instrukcji więc musiałem napisać.Ale najważniejsze że wróciły ikony

srom-otnik likes this
Posted

Sromotnik, dzięki za produkt, na który długo czekałem. Niebawem pojawi się datek na Twoim koncie :) System dość szybki, ale jeszcze nie tak jak JG8. Ale sieci wi-fi na pewno szybciej wyszukuje, widać sporą różnicę w responsywności, okienka, wyszukiwanie itp; Firefox działa szybciej, aktywacja pod klucz w bios bez problemowa. Być może jeszcze przyśpieszy jak doinstaluję wszystko i poczyszczę oraz wybiorę odpowiednie opcje z optymalizatora. Na pewno dam znać !

PYTANIA

1
przy pierwszej instalacji na dysku NVMe z pendrive identyfikującego się w bios jako usb 3.0 wyskoczył monit o sterowniki, chyba nie było dokładnego info do czego stery albo nie zauważyłem. Zignorowałem to, anulowałem instalację, zrobiłem restart i się udało "bez". O co w tym mogło chodzić ?

2
DISM okienka na prawym panelu zakładki oczyszczanie/pola do zaptaszkowania, po instalacji pojawia się znacznie więcej pól niż jest w Twojej instrukcji - zaznaczyłem je czerwonymi ramkami. Mógłbyś dopowiedzieć, które jeszcze pola warto i bezpiecznie można zaznaczyć ? (warto by było zaktualizować instrukcje)

3
po aktualizacji świeżo zainstalowanego systemu JG10 lite, wybraniu w optymalizatorze "tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług", ustawienia zgodnie z Twoja instrukcją, zainstalowaniu sterowników z witryny Lenovo pod s/n laptopa oraz ulubionego office 2010 oraz kliknięciu instaluj, system wyświetlił jasno niebieski ekran z komunikatem " przygotowanie systemu windows Nie wyłączaj komputera" i przestał reagować. Zostawiłem go na noc. Rano wybudziłem i pojawił się od razu pulpit. Aktualizacje zrobiłem pod kątem leciwego pakietu office (OFFICE2010sp2_pp_vl_04_2021_64 pobranego z basewin.pl) .
Niestety wymuszając je tylko dla office z zakładki np Excel plik/ pomoc / sprawdź aktualizacje system zwraca komunikat "operacja została anulowana z powodu ograniczeń nałożonych an ten komputer.Skontaktuj się z administratorem".
Czy łatki, które się doinstalowały są ok i nie namieszają w Twoim czyściochu ?
Kolejna sprawa pojawiły się nowe aktualizacje KB5051974 i KB5050593 - jedna z nich podobno stwarza problemy, zainstalować to ?

4
wracając do dism, z tego co pamiętam po wyczyszczeniu historia windows update, system przestanie wyszukiwać kolejne nowe. Tym samym pozbawiamy się aktualizacji w pzyszłości. Jest jakiś sposób na to ?

5
dlaczego komputer wchodzi w uśpienie wcześniej niż wynosi zadeklarowany czas ?
dlaczego po zmianie ustawień planu (prawe okno) automatycznie nie pokazuję się nowe zadane czasy w "opcjach zasilania" ustawień zaawansowanych ? Z tego co pamiętam problem dotyczył niemal wszystkich wydań systemów MS. Foto już po ręcznie wprowadzonych poprawkach.

CO MOŻE WARTO DODAĆ DO INSTRUKCJI TUŻ PO INSTALACJI:

6
zakładka "opcje wydajności" wybierz "dopasuj do uzyskania naj wydajności" (a może zaimplementować to ustawienie do kolejnych wersji JG np z włączonym wygładzaniem czcionek ekranowych ?)

7
każdy plik z obrazem systemu opisywać ostatnią data modyfikacji, bo do momentu pojawienia się ekranu instalacyjnego nie wiadomo
które wydanie się pobiera/instaluje.

Posted
11 godzin temu, franekfranek napisał(a):

....

Ad.1.  - nie wiem

Ad.2.  - nie chciałem powiększać rozmiarów obrazka INSTRUKCJI o pełną listę checkboxów w DISM++, ten fragment jest tylko poglądowy. Przecież napisałem jak byk - zaznacz WSZYSTKIE OKIENKA w prawym panelu, więc wszystkie. Czyścimy wszystkie brudy, a nie tylko wybrane.

Ad.3. - nie, łatki do Office nic nie zmieniają w moich nastawach wydajności. Masz teraz full aktualny Office. Zrobiłeś bardzo dobrze! Odnośnie pozostałych łatek - nie mam zdania, nie badałem tematu, obecnie mam okres rekonwalescencji psychicznej po 10 miesiącach prac na 5 systemami.

Ad.4. - bzdura, DISM czyści stare kopie poprawek WU i  nie zamyka to w żaden sposób możliwości instalacji nowych łatek.

Ad.5. - wybacz, ale nie wiem, o czym mówisz. Nie badałem tematu, bo zwyczajnie mnie nie obchodzi.

Ad.6. - eeee, jest dobrze w obecnym kształcie.

Ad. 7. - zwrócę na to uwagę, może... 

Pozdrowionka!

Posted
W dniu 28.02.2025 o 13:47, franekfranek napisał(a):

każdy plik z obrazem systemu opisywać ostatnią data modyfikacji, bo do momentu pojawienia się ekranu instalacyjnego nie wiadomo
które wydanie się pobiera/instaluje.

Otwierasz w PowerIso i masz datę modyfikacji, montujesz obraz w exploratorze i cmd wpisujesz "dism /Get-WimInfo /WimFile:K:\sources\install.wim /index:1   " i masz numer wersji systemu. (K to litera montowanego ISO)

Posted

Pytanie do  autora. System zainstalowany na laptopie z pomyłkowo ominiętą i nie zaznaczoną przy pierwszym uruchomieniu opcją ssd. Jest szansa na stweakowanie ssd bez konieczności ponownej instalacji? Pzdr,

Posted
44 minuty temu, piter1114 napisał(a):

Pytanie do  autora. System zainstalowany na laptopie z pomyłkowo ominiętą i nie zaznaczoną przy pierwszym uruchomieniu opcją ssd. Jest szansa na stweakowanie ssd bez konieczności ponownej instalacji? Pzdr,

zobacz priv

piter1114 likes this
Posted

Powitać towarzysze, zbyt często się tu nie udzielam, jednak dosyć często benchmarkuje obrazy systemów jakie społeczność tutaj wrzuca a z racji że są za darmo i działają milion razy lepiej niż oryginalna winda pomyślałem że też wrzucę coś od siebie może komuś się przyda, (głównie mój target to szukanie najbardziej odchudzonych windowsów ponieważ zależy mi na maksymalnym fps oraz jak najniższym input lagu oraz braku dropów a obecnie takie dostarcza chyba jedynie sromotnik)   więc przy przejściu z JG 21h1 na JG 22h2 postanowiłem z ciekawości sprawdzić jak oba systemy wypadają w testach syntetycznych, jedyne co to sterownik karty graficznej w 22h2 był o 2-3 tygodnie nowszy, ale testowałem 21h1 vs 1709 vs  win dream os 2k19 extreme na i7-3770k 4.9 ghz 16gb ram 2400mhz cl 11, GTX 980, 1552mhz, a obecne 21h1 i 22h2 na 7820x @4.7ghz 1.204v mesh 3000, ram 32gb ddr4 3000mhz cl15 oraz GTX 1070 i 3070, i różnica na poszczególnych zestawach się pokrywa, testy wykonywałem po 2-3 razy i brałem ss z uśrednionego wyniku,  podsumowywując wnioski do jakich doszedłem są następujące, najwydajniejszy jest W7 2k19 extreme od A team ( zestaw z na 3770k i 980 ~ 78.1 fps w valleyu vs  69.9fps na w10 1709 oraz 76.9fps na 21h1 od sromotnika, niestety odnośnie tego nie podzielę się screenami bo robiłem benche jeszcze na starym zestawie i mam jedynie zapisany najlepszy wynik,  aplikacje jakie są na windach zainstalowane to NZXT cam do sterowania chłodzeniem, oraz sterowniki nvidia i realtek na każdym windowsie) każdy z systemów zoptymalizowany w ten sam sposób czyli wyłączone centrum akcji defender, i zaznaczone wszystko na "nie" przy optymalizatorze usług, wyniki są dosyć zaskakujące i sprzeczne z tym co odczuwa się podczas gry np w CS2 ww3 czy cyberpunk 2077,  mianowicie  do 2k19 w7 nie mam żadnych zastrzeżeń działa absolutnie przecudownie niestety nie jest już wspierany a wiadmo chce się grać w nowsze gierki to trzeba iść do przodu, 21h1 na starcie chodzi bardzo fajnie jednak zamula się po roku czasu czyszcząc go regularnie i korzystając jedynie z tych aplikacji jakie wyżej wymieniłem (UI windowsa zaczyna długo myśleć 2-3S po kliknieciu), średnia FPS z testów w grach  czy benchy jest wyższa niż w przypadku 22h2, jednak mam odczucie że dropy fps mimo mniejszego średniego fps są mniejsze, np podczas strzelania do przeciwnika w CS2 na 21h1 pojawia się absolutnie tragiczny stuttering a na 22h2 tego aż tak nie odczułem, więc uważam że zmiana na + niestety zapomniałem sprawdzić opóźnień w latencymon podczas i bez obciążenia,  wyniki w cinebench w granicy błędu pomiarowego ale nie udało mi się dobić do wyniku 21h1 wielokrotnie powtarzając test, jednak w CPU-Z jakimś cudem 22h2 obrywa strasznie mimo że w grach wydaje się mieć mniejsze opóźnienia niż 21h1, koniec końców zastanawiam się z czego to wynika, i miałbym pytanie, min  w folderze tuning/TELEMETRIA, jest informacja o tym aby nie zaznaczać jednej opcji chyba " disable windows tracking app stats"  z czego to wynika? coś się buguje? wiadomo można przyjąć za pewnik żeby zrobić coś bo "tak" ale jak ktoś chce maksymalnie zoptymalizować system to chciałby wiedzieć jak dokładnie działa każda poszczególna opcja a przynajmniej te które nie są oczywiste w folderze "tuning", więc miałbym taką uniżoną prośbę aby w przyszłych wydaniach zrobić rozpiskę

wislak00 and swiniarobert69 like this
Posted

Chętnie zobaczyłbym podobne porównanie JG 21H2 LTSC VS JG 22H2 w wersjach Extreme. Jeśli są osoby, które korzystały z ostatnich wydań owych modów na takim samym configu to mogłyby podzielić się odczuciami... Aktualnie używam LTSC i śmiga wszystko bez zastrzeżeń i tak się zastanawiam, czy jest sens przejść na 22H2.

Posted

Po doczyszczeniu system Lite jest wyraźnie szybszy. Nie gram zatem oceniam tylko w zakresie korzystania do przeglądania internetu itp. Zajętość pamięci tylko ok 1,5 GB (w seryjnym win10 było ok 4,2 GB !)
; 57 procesów (a było ok 150-180 jak dobrze pamiętam i to po doczyszczaniu/odinstalowaniu śmieci przez DISM itp, pełny system seryjny to pewnie > 200 szt śmiecia ! ), ok 23830 dojść. Dobra robota Byku ! Jest fajnie, system cieszy użytkownika. Drąże, nie po to, żeby roboty Tobie dodawać czy podważać kompetencje, tylko może już ktoś na jakieś podobne problemy się natknął i zna rozwiązanie ;)

Na innym nieco wolniejszym laptopie uruchomiłem Extreme, nie jest jakoś specjalnie szybszy, zatem osobiście polecam amatorom jak ja bardziej przyjazny i pewnie mniej konfliktowy Lite.

2
ok, odniosłem się do obrazka, który jest stąd wątpliwości. Usunąłem jak radziłeś wszystko, choć DISM zgłasza błąd co do elementów WinSxS w podsumowaniu na koniec - we wcześniejszych wydaniach JG i innych systemach też tak bywało, może to błąd DISM ?

3
za jakiś czas sprawdzę łatki

5
ok to może ktoś inny podzieli się jak jest.

Nowe spostrzeżenia:

8
po podłączeniu ładowarki do laptopa wentylatory włączały się na kilka minut, następie ok 2 min przerwy i ponownie wentylacja i tak w kółko. W procesach menedżera zadań znalazłem info o b.wysokim zuzyciu energii przez LOCAL MANAGEMENT SERVICE i wg jakiejś strony wyłączyłem z poziomu menadżera, a następnie usunąłem z wiersza polecenia - od tego czasu spokój
Swoja drogą to też LMS wyłapał Windscribe.

9
szybciej niż dotychczas rozładowuje się bateria, a przecież mniejsze obciążenie i mniej procesów. Zastosowanie powyższego rozwiązania i doinstalowanie sterowników Lenovo ze strony producenta nieco poprawiło sytuacje, a szczególnie wskazania czasowe ile baterii pozostało. Być może, dlatego, że dostępny jest tylko zrównoważony plan zasilania i powycinane dodatkowe ustawienia zasilania ?
Może też z tego samego powodu komputer usypia sie po 5 minutach, a nie dowolnym czasie jaki się zadeklaruje ?
Przedwczesne samoczynne usypianie ma miejsce nawet podczas transferu danych, kiedy odejdzie się od urządzenia.. wracasz i widzisz status "trwa anulowanie" ale uwaga mam stale włączone w opcjach windows "oszczędzanie baterii" nie mniej jednak na seryjnym win11 i zupełnie innym komputerze było podobnie - zatem problem jest chyba globalny.
Podsumowując jeśli coś się przegrywa nie można odejść od komputera.
Dla przejrzystości oraz z braku powiązania z odchudzaniem, wydzieliłem oddzielny wątek:
winclub.pl/topic/48576-brak-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci-zmiany-czasu-po-jakim-nast%C4%99puje-u%C5%9Bpienie-windows-10-11-i-jg10/

10
na pasku zadań po prawej stronie ikona "rozpocznij spotkanie teraz",przy czym w DISM na spisie aplikacji oraz windows programy nie widzę programu Teams, do którego prowadzi trop..
czy zatem to jakaś inna aplikacja czy nie obciążające pozostałości po czyszczeniu ?

11
klik w hiperłącza z dowolnego dokumentu office, generuje komunikat:
"Operacja została anulowana z powodu ograniczeń nałożonych na ten komputer. Skontaktuj się ze Sromotnikiem."

12
przy każdym wyłączaniu laptopa, w podłączonym zestawie głośników słychać pier.olnięcie

13
funkcję "zrzut ekranu" przeniósłbym o poziom wyżej bezpośrednio do pierwszego okna PPM, bo używa się znacznie częściej niż choćby widoczne ustawienia ekranu

14
zakończenie gniazda tcp w Windcsribe:
winclub.pl/topic/48577-windcsribe-i-zakonczenie-gniazda-tcp/
Włączyć czy nie ?

W MS powinni uruchomić dział produktów wysokiej wydajności i specjalny pokój dla Sromotnika, dać dobry $ i benefity. Do tego zespół innych pasjonatów w tej dziedzinie. Bo aktualnie widzę, że firma dziadzieje a nowe pomysły/rozwiązania są pozbawione ergonomii i komfortu użytkowania.

Posted

Siema, co myślicie o modyfikacji:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Od samego Sromotnika w naszych systemach są linki do tego gościa, to chyba się nie obrazi jak zapytam o modyfikację Reknotica po fachu.

Posted
48 minut temu, BrotherLuu napisał(a):

Siema, co myślicie o modyfikacji:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Od samego Sromotnika w naszych systemach są linki do tego gościa, to chyba się nie obrazi jak zapytam o modyfikację Reknotica po fachu.

Ej no bez jaj, serio tutaj? Idzże z tym do innego wątku.

Jakie niby linki ja wrzucam?

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Ej no bez jaj, serio tutaj? Idzże z tym do innego wątku.

Jakie niby linki ja wrzucam?

W Tuningu jest skrót do filmiku od Reknotika. Przepraszam, usuńcie moje posty w takim razie. Chciałem tylko poznać opinię i nie wiem w jakim wątku mógłbym zadać to pytanie.

omenzi likes this
Posted

Zwracając uwagę na to, że W10 tracie wsparci w tym roku wersja LTSC nie będzie lepsza?
Komputer służy tylko do przeglądania internetu i grania w jedną starą grę MMO i nie wiem na co się zdecydować.

Posted
38 minut temu, Shiraii napisał(a):

Zwracając uwagę na to, że W10 tracie wsparci w tym roku wersja LTSC nie będzie lepsza?
Komputer służy tylko do przeglądania internetu i grania w jedną starą grę MMO i nie wiem na co się zdecydować.

Po zakończeniu wsparcia dla W10 na pewno będą patenty na dalsze aktualizacje, bo microsoft będzie je dalej robił, Ale żeby mieć spokój po prostu instaluj LTSC, aktywuj tym sposobem z tej strony: massgrave.dev i ciesz się z życia.

Shiraii likes this
Posted

Kurcze... padł mi cały bluetooth. Nie da się dodać żadnych nowych urządzeń a te co już były połączone to po prostu nagle zniknęły. 
no więc patrzymy...

Menedżer urządzeń -> karty sieciowe -> no i jest aktywny Qualcomm Atheros QCA9377
i okazuje się we właściwościach, że "to urządzenie działa poprawnie".
mało tego... sterownik -> aktualizuj sterownik (automatycznie) i...
"dla urządzenia są już zainstalowane najlepsze sterowniki"

Naprawdę? Data oryginalnego sterownika to 21 r. i mam myśleć że o 4 lat (!) nikt nie zrobił nowej wersji ??? :)
No to może "wyszukaj zaktualizowane sterowniki w Win.Update" - nic z tego bo "wszystko jest aktualne".
Może ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać bo musiałem przez to wszystko wrócić do starej myszki z kablem na usb i starych słuchawek na kabelku :)

Posted

Cześć,

nie mogę zainstalować sterowników do Karty dźwiekowej Realtek. Pobieranych z Głównej strony Płyty Głównej.

Czy ktoś wie co może być problemem?

i jak mogę zmienić takie coś abym nie miał czarnego koloru?

Posted

@srom-otnik Którego moda wyżej cenisz: 22H2 Extreme czy 21H2 LTSC Extreme? Obecnie używam LTSC, do którego nie mam absolutnie żadnych zarzutów i nie wiem czy jest sens przerzucać się na 22H2. Którego z wymienionych ty byś wybrał?