Jump to content

Recommended Posts

Posted
W dniu 31.07.2025 o 17:33, swiniarobert69 napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Siema, mógłbyś wrzucić wersję ze stycznia? Byłbym mega wdzięczny.

Posted

Ponawiam pytanie do autora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Czy skrypt czyszczący i optymalizator czyści także rejestr po np. odinstalowanych programach tak jak to robi np. Revo Uninstaller? Pytam dlatego, że zdarza mi się testować różne aplikacje i pozostałości po nich jest pewnie cała masa, a czasami z niewiadomych  przyczyn po jakimś apka wyrzuca jakiej błędy. 

Jest coś bezpiecznego co nie naruszy ustawień optymalizatora? 

Posted

Od paru lat jadę na Win JG10 x64 21H1 w wersji Extreme i jestem bardzo zadowolony, bo system jest szybki oraz stabilny, ale chyba przez weekend pobawię się tą nowością. 

Ktoś może porównywał tę wersję tj. 22H2 z 21H2?

Posted
1 godzinę temu, Wyga napisał(a):

chyba przez weekend pobawię się tą nowością. 

warto 😀

1 godzinę temu, Wyga napisał(a):

Ktoś może porównywał tę wersję tj. 22H2 z 21H2?

tutaj się nie da  odpowiedzieć jednoznacznie ,bo u mnie będzie to inaczej wyglądać niż u Ciebie a jeszcze inaczej u kogoś innego. Wszystko zależy od sprzętu.

Ktoś po 3-ech dniach użytkowania powie system petarda ,a inny powie że mu nie pasuje .

Sam musisz ocenić na własnym zestawie.

zen888 likes this
Posted

Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

tutaj się nie da  odpowiedzieć jednoznacznie ,bo u mnie będzie to inaczej wyglądać niż u Ciebie a jeszcze inaczej u kogoś innego. Wszystko zależy od sprzętu.

Ktoś po 3-ech dniach użytkowania powie system petarda ,a inny powie że mu nie pasuje .

Niektóre gry wymagają Windows 10 w wersji 22H2, aby działać poprawnie (z wersją 21H2 mogą być problemy). Dzieje się tak dlatego, że niektóre funkcje aplikacji Xbox i paska gry działają tylko na Windows 10 22H2 lub nowszym.

LAGUNA and boniek like this
Posted
34 minuty temu, zen888 napisał(a):

Niektóre gry wymagają Windows 10 w wersji 22H2, aby działać poprawnie (z wersją 21H2 mogą być problemy).

O Widzisz dobrze ze wspomniałeś o tych grach bo całkowicie pominąłem tę opcję.

Posted

Po wielu latach testowania najróżniejszych modyfikacji systemowych Windows 10/11 stwierdzam, iż modyfikacje od kolegi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]a są najlepsze. W szczególności te oparte na W10. Testowałem Windows 11 w różnych wariantach na moim laptopie i ogólnie stwierdzam, że 11 to najgorszy system od microszitu jaki kiedykolwiek powstał. Obecnie W10 służy mi jako konsola do gier. Na co dzień do bankowości, przeglądania internetów służy mi Linux Mint.
Myślę, że warto wesprzeć  kolegę kilkoma złociszami, za tą modyfikację i poświecenie swojego czasu pozdrawiam \m/. 

Posted

Do automatycznej aktualizacji sterowników na systemie Windows polecane są programy takie jak: Driver Booster, Driver Easy, Avast Driver Updater i IObit Driver Booster. Programy te skanują system w poszukiwaniu nieaktualnych sterowników i automatycznie pobierają i instalują najnowsze wersje. 

Posted
39 minut temu, kvbulwg napisał(a):

Podałeś sam szit co instaluje więcej niż trzeba, poczekam na info od kogoś kto bardziej ogarnia

Jeśli uważasz że te programy to "szit" to po co w ogóle się pytasz o program zewnętrzy?

Uważam że lepszych programów nie ma, a tak w ogóle to nikt Ci nie karze instalować więcej niż trzeba?

Można przy aktualizacji odznaczyć te sterowniki których nie chcesz akualizować i tyle w temacie!

wislak00, zdzisiek24 and LAGUNA like this
Posted
2 godziny temu, kvbulwg napisał(a):

Podałeś sam szit co instaluje więcej niż trzeba

Jak nie potrafisz ogarnąć tylko tego, co potrzebne, i zostawiasz zaznaczone wszystko jak ameba, to co się dziwisz :22 Od lat używam IOBita z głową i nigdy mi systemu nie ubił, a nawet nie zainstalował złych sterów.

LAGUNA, wislak00 and Layon like this
Posted
2 godziny temu, Widzior napisał(a):

Jak nie potrafisz ogarnąć tylko tego, co potrzebne, i zostawiasz zaznaczone wszystko jak ameba, to co się dziwisz :22 Od lat używam IOBita z głową i nigdy mi systemu nie ubił, a nawet nie zainstalował złych sterów.

Ktos kto ma mózg i trochę ogarnia to wie że najlepiej instalować bez dostępu do internetu ...

A przynajmniej w podstawowej wersji nie trzeba też robić wyjątków w Defenderze ( jeśli się chce mieć wersję Pro, kopiując version.dll do katalogu . Ale nie 🤣 trzeba narzekać itd na wszystko i wszystkich...

Layon, boniek and LAGUNA like this
Posted

Taka anegdotka odnośnie "Driver boosterów" Zdarza się (w moim przypadku raz na jakieś 20 komputerów), że mogą one coś nieźle namieszać.
IOBit Driver Booster instalował takie sterowniki, że ostatecznie system przestawał wstawać sypiąć Blue Screenem odnośnie PCie. Dzieje się tak AcerzeSwift 3, na dwóch sztukach o tej samej specyfikacji.
Dla porównania Driver Easy instaluje inny zestaw, który działa, jednakże robi takiego samego babola, jaki robi WU podczas intalacji sterowników.
Do karty Wifi Intela ładuje jakiś śmieszny sterownik, który obcina zasięg sieci do zera. 10cm przy routerze jeszcze się połączy, dalej nie.
Wystarczy zainstalować sterownik ze strony Acera i wraca do normy.
Czy przez to nie będę korzystał z tego typu oprogramowań? Oczywiście, że nie.
Zdecydowanie szybciej i prościej jest pusić coś takiego, bo w większości przypadków się spisuje.

swiniarobert69 likes this
Posted
W dniu 9.08.2025 o 10:17, LAGUNA napisał(a):

warto 😀

Zdecydowałem się na wersję 22H2 i jak zwykle w wersji Extreme.

W dniu 9.08.2025 o 11:39, zen888 napisał(a):

Niektóre gry wymagają Windows 10 w wersji 22H2, aby działać poprawnie (z wersją 21H2 mogą być problemy). Dzieje się tak dlatego, że niektóre funkcje aplikacji Xbox i paska gry działają tylko na Windows 10 22H2 lub nowszym.

Co prawda nie gram, ale ostatnio kupiłem nowe, używane GPU, więc może coś odpalę w ramach testu.

W dniu 9.08.2025 o 17:39, LAGUNA napisał(a):

Do automatycznej aktualizacji sterowników na systemie Windows polecane są programy takie jak: Driver Booster, Driver Easy, Avast Driver Updater i IObit Driver Booster. Programy te skanują system w poszukiwaniu nieaktualnych sterowników i automatycznie pobierają i instalują najnowsze wersje. 

Ja używam Snappy Driver Installer Origin i póki co mnie nie zawiódł.

Posted

Witam szanowne grono mam pytanie czy da się zainstalować  jakąś bazę obrazów office(ze strony basewin.pl) na tym cudnym windowsie:). Najbardziej mnie interesuje excel, wiem, że są podobne programy typu libre czy wps ale kiepsko mi się w nich pracuje. Kombinowałem jakiś sam excel.exe z chomika to kiedyś mi poszedł a teraz niestety nie, wyskakują jakieś dziwne komunikaty[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Jest napisane, że nie dla bieżącego użytkownika wiec albo jesteś na innym koncie albo zainstalowałeś dla innego użytkownika. Nie wiem jak przebiega instalacja nowszych bo ostatni office jaki instalowałem i zawsze instaluję to z 2007 i dla wszystkich użytkowników w program files. Może te nowsze instalują się tylko danego użytkownika a ty coś źle zrobiłeś podczas instalacji. Niech ktoś bardziej obeznany się jeszcze wypowie.

Posted

już instalowałem same portable 2003 2007 i to samo i kilka innych i zawsze to samo dopiero instalacja office z basewin i aktywacja zadziałała ale ja tylko excela potrzebuje a nie reszty zbędnych rzeczy

Posted
8 godzin temu, rafalmar1981 napisał(a):

ale ja tylko excela potrzebuje a nie reszty zbędnych rzeczy

Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W ISO jest instalator Office, w którym możesz wybrać tylko excela. Przy okazji możesz sobie Bardzo dobrą 11-tkę zainstalować.

Kocurek likes this
Posted

pytanko mam bo mam taką przypadłość - wycina mi sieć ppytao chwili to jest zrealizowane jakoś w harmonogramie bo wszystkie karty sieciowy idą mi poweroff i nic  z nimi już zrobić nie można jakieś podpowiedzi?  

Posted

11 godzin temu, pankleks napisał(a):

pytanko mam bo mam taką przypadłość - wycina mi sieć ppytao chwili to jest zrealizowane jakoś w harmonogramie bo wszystkie karty sieciowy idą mi poweroff i nic  z nimi już zrobić nie można jakieś podpowiedzi?  

Próbowałeś? 

Posted

Wiwm czytałem, ale czy trzeba go aktywować? Skoro pisze, że system został aktywowany przy użyciu licenci cyfrowej.

"III. Instalacja:

System nieaktywowany...

Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. "

Nic nie robiłem tylko go zaimstalowałem.

Przepraszam, być możwe za głupie pytanie?

Ale jeśli nie jest to czy trzeba go aktywować?