wlodarek1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Prawie na same święta bo 23 grudnia kupiłem nowy laptop Asus vivobook z ekranem oled . Od początku był on jednak jakiś pechowy ; już drugiego dnia przy oglądaniu filmiku 4 K na youtube - system win 11 wywalił bluescreena . Przy próbie zresetowania tego lapka wywalało , że nie można tego zrobić , bo nie ma żadnego punktu przywracania . Wtedy zrobiłem instalację na czysto win 11 z pendriva z ventoyem i i zakończyła się ona poprawnie . Potem przetestowałem obok win 11 - 2 linuksy ; pierwszy z nich to taki archcraft . Nie spodobał mi się on i zamiast niego zainstalowałem najnowsze ubuntu 22.10 i ono funkcjonowało prawidłowo do wczoraj . Wczoraj zachciało mi się uruchomić live program Easyuefi , by przejrzeć i usunąć zbyteczne wpisy z partycji EFI . Usunąłem wpis i folder tego usuniętego linuksa archcraft , pliki i wpisy win 11 i ubuntu pozostawiłem w spokoju . Ale po restarcie lapka okazało się , że win 11 22H2 - nie chciało się uruchomić . Tylko ubuntu uruchomiło się normalnie . Dziś rano postanowiłem zainstalować całkiem od nowa na czysto win 11 . Robiłem to 3 razy z trzech różnych pendrivów ; 1 pendriv nagramy narzędziem ''media creation tool '' Drugi pendriv nagrany Rufusem . Trzeci pendriv ma zainstalowanego Ventoy-a i kilka plików iso na pokładzie ; win 11 i klika linuksów . Przy każdej próbie usuwałem wszystkie partycje i zakładałem je od nowa . Pomimo to każda z dzisiejszych 3 prób zainstalowania na czysto win 11 kończyła się tym co widać na dołączonej fotce ; [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nawet uruchomić live jakiegoś linuks by wyświetlić jego pulpit już dziś nie mogę . Znalazłem na innych forach ; polskich i zagranicznych posty z dołączonym obrazkiem o takiej samej treści jak ten mój . I co ciekawe problem najczęściej dotyczy sprzętu Asusa . Proszę o porady ; czy jest jakiś sposób aby przy pierwszym uruchomieniu po instalacji nie pokazał się taki obrazek jaki widać , czy jednak coś się w tym 2-tygodniowym lapku popsuło i trza go oddać do naprawy gwarancyjnej ? Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Mam Asus Vivobook ale ja nie znam tej przyczyny mimo tego, po moim zakupie na dysku jest fabryczna partycja recovery czy go usunąłeś? Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Fabryczna partycja recovery okazała się nieprzydatna już2 dni po zakupie lapka . Po wejściu w opcję ; resetuj laptop - wywaliło , że nie ma żadnego punktu przywracania . Wtedy przy instalacji na czysto usunąłem wszystkie ''fab ryczne'' partycje i założyłem nowe . Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Z tego co wiem partycje i pendrive muszą być ustawione partycje dysku na GPT Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 To tak jest zrobione . Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Nie wiem czy to pomoże ale warto zajrzeć do biosa Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zaglądałem do ustawień biosu zrobiłem tam nawet opcję ustawień domyślnych. . Próbowałem przy secure boot włączonym i wyłączonym i nic to nie zmienia u mnie . Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Pobierz ten program WinPE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdż i przeanalizuj programem partition guru przejrzyj partycje dokładnie, może coś jest namieszane a tym bardziej zajrzyj też do Easy UEFI i usuń wszystkie tablice. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Czym robiłeś system na pendrive? Jaka wielkość jest systemu z którego robiłeś pendrive? Pytam bo wybierając np w rufusie na gpt ufei system nie może być coś powyżej 4 300 mb bo w polu wyboru systemu plików nie możesz wybrać fat32 a musi być wybrany fat32 lub sam wtedy wskoczy jak będzie odpowiedni rozmiar iso. I nie twórz partycji podczas instalacji systemu sam podzielisz dysk. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Pytanie z innej beczki, na czysto ubuntu da się zainstalować? Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 Dosłownie pół godziny temu zainstalowałem na czysto Linuxa MX . Uruchamia się i działa bezproblemowo. Żeby było ciekawiej to ten Linux umieścił na swoim bootloaderze również i Windows te które się nie chce uruchomić . Po wybraniu na bootloaderze linuxowym Windows 11 wyświetla się te okienko o błędzie który umieściłem w pierwszym poście . O czym to wszystko świadczy ta sytuacja ? Cytuj
Ryzenek Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2023 No faktycznie dziwna jest sytuacja tak jak wyżej na wszelki wypadek pobierz MCboot_vn_v9.4 build 010123_Pro wrzuć na Pendriva z rufusem i odpal WinPE - wrzuciłem też na serwer Mega [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest sporo narzędzi trzeba będzie poszperać i wygrzebać coś ja dopiero dzisiaj pierwszy raz uruchomiłem WinPE a jutro zobaczymy co dalej będzie z tym fantem coś zrobić. Walcz dalej bo to nie jest sprzętowa awaria tylko siedzi przypadkowy jakiś błąd w boot uefi. Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2023 Ale jaki przypadkowy błąd może być w boot uefi skoro wczoraj kilkakrotnie wszystkie partycje były usuwanie z dysku i zakladane od nowa? A może to oprogramowanie układowe uefi uległo jakiemuś uszkodzeniu i trzeba by je przywrócić do ustawień fabrycznych? Tylko jak to zrobić? Cytuj
Jakub Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2023 6 godzin temu, wlodarek1 napisał(a): Ale jaki przypadkowy błąd może być w boot uefi skoro wczoraj kilkakrotnie wszystkie partycje były usuwanie z dysku i zakladane od nowa? A może to oprogramowanie układowe uefi uległo jakiemuś uszkodzeniu i trzeba by je przywrócić do ustawień fabrycznych? Tylko jak to zrobić? jak nie masz danych na dysku to wyczyść cały dysk skopiuj stery do dysku ( windows na pendrive () i diskpartem wywal wyzeruj partycje,. Ja miałem podobny przypadek na ACER nitro tez partycje wywaliło . Wszystko do zera. Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2023 Ale jak uruchomić DISKPART , skoro zainstalowane windows 11 nie uruchamia się , tylko wywala taki błąd jak na obrazku w pierwszym poście ? Cytuj
Ryzenek Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2023 3 godziny temu, wlodarek1 napisał(a): Ale jak uruchomić DISKPART , skoro zainstalowane windows 11 nie uruchamia się , tylko wywala taki błąd jak na obrazku w pierwszym poście ? Uruchom z pendraka WinPE MCboot_vn_v9.4 build 010123_Pro w menu start i szukaj w lupce wpisz Diskpart wyświetli ci program WinPE diskpart GUI tam masz wszystko do resetowania i wyzerowania partycji Cytuj
s3ba__ Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2023 diskpart możesz uruchomić z instalatora Win10/11. Jak uruchomi się GUI instalatora to dusisz Shift+F10. Ryzenek lubi to Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2023 2 dni temu laptop o którym jest ten topic wrócił z naprawy gwarancyjnej . W dokumencie opisującym naprawę pisze tak ; najpierw instalacja jakiegoś sterownika , a potem wymiana części . A tą częścią była ... płyta główna . Czy to możliwe aby po 1-krotnym użyciu programu EasyUefi i usunięciu 1 wpisu linuksa z partycji Efi mogła się uszkodzić płyta główna ?! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi