Skocz do zawartości

Nie można zainstalować Win 11 na prawie nowym laptopie Asus vivobook .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawie na same święta bo 23 grudnia kupiłem nowy laptop Asus vivobook z ekranem oled .

Od początku był on jednak jakiś pechowy ; już drugiego dnia przy oglądaniu filmiku 4 K na youtube - system win 11 wywalił

bluescreena . Przy próbie zresetowania tego lapka wywalało , że nie można tego zrobić , bo nie ma żadnego punktu przywracania .

Wtedy zrobiłem instalację na czysto win 11 z pendriva z ventoyem i i zakończyła się ona poprawnie .

Potem przetestowałem obok win 11 - 2 linuksy  ; pierwszy z nich to taki archcraft .

Nie spodobał mi się on i zamiast niego zainstalowałem najnowsze ubuntu 22.10 i ono funkcjonowało prawidłowo do wczoraj .

Wczoraj zachciało mi się uruchomić live program Easyuefi , by przejrzeć i usunąć zbyteczne wpisy z partycji EFI .

Usunąłem wpis i folder tego usuniętego linuksa archcraft  , pliki i wpisy win 11 i ubuntu pozostawiłem w spokoju .

Ale po restarcie lapka okazało się , że win 11 22H2 - nie chciało się uruchomić . Tylko ubuntu uruchomiło się normalnie .

Dziś rano postanowiłem zainstalować całkiem od nowa na czysto win 11 .

Robiłem to 3 razy z trzech różnych pendrivów ; 1 pendriv nagramy narzędziem ''media creation tool ''

Drugi pendriv nagrany Rufusem . Trzeci pendriv ma zainstalowanego Ventoy-a i kilka plików iso na pokładzie ; win 11 i klika linuksów .

Przy każdej próbie usuwałem wszystkie partycje i zakładałem je od nowa .

Pomimo to każda z dzisiejszych 3 prób zainstalowania na czysto win 11 kończyła się tym co widać na dołączonej fotce ;

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nawet uruchomić live jakiegoś linuks by wyświetlić jego pulpit już dziś nie mogę .

Znalazłem na innych forach ; polskich i zagranicznych posty z dołączonym obrazkiem o takiej samej treści jak ten mój .

I co ciekawe problem najczęściej dotyczy sprzętu Asusa .

Proszę o porady ; czy jest jakiś sposób aby przy pierwszym uruchomieniu po instalacji nie pokazał się taki obrazek jaki widać  ,

czy jednak coś się w tym 2-tygodniowym lapku popsuło i trza go oddać do naprawy gwarancyjnej ?

Opublikowano

Fabryczna partycja recovery okazała się nieprzydatna już2 dni po zakupie lapka .

Po wejściu w opcję ; resetuj laptop - wywaliło , że nie ma żadnego punktu przywracania .

Wtedy  przy  instalacji na czysto  usunąłem wszystkie ''fab ryczne'' partycje i założyłem nowe .

Opublikowano

Pobierz ten program WinPE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sprawdż i przeanalizuj programem partition guru przejrzyj partycje dokładnie, może coś jest namieszane a tym bardziej zajrzyj też do Easy UEFI i usuń wszystkie tablice.

Opublikowano

Czym robiłeś system na pendrive?

Jaka wielkość jest systemu z którego robiłeś pendrive?

Pytam bo wybierając np w rufusie na gpt ufei system nie może być coś powyżej 4 300 mb bo w polu wyboru systemu plików nie możesz wybrać fat32 a musi być wybrany fat32 lub sam wtedy wskoczy jak będzie odpowiedni rozmiar iso.

I nie twórz partycji podczas instalacji systemu sam podzielisz dysk.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Dosłownie pół godziny temu zainstalowałem na czysto Linuxa MX .

Uruchamia się i działa bezproblemowo.

Żeby było ciekawiej to ten Linux umieścił na swoim bootloaderze również i Windows te które się nie chce uruchomić . Po wybraniu na bootloaderze linuxowym Windows 11 wyświetla się te okienko o błędzie który umieściłem w pierwszym poście . O czym to wszystko świadczy ta sytuacja ?

Opublikowano

No faktycznie dziwna jest sytuacja tak jak wyżej na wszelki wypadek pobierz MCboot_vn_v9.4 build 010123_Pro wrzuć na Pendriva z rufusem i odpal WinPE - wrzuciłem też na serwer Mega [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest sporo narzędzi trzeba będzie poszperać i wygrzebać coś ja dopiero dzisiaj pierwszy raz uruchomiłem WinPE a jutro zobaczymy co dalej będzie z tym fantem coś zrobić. Walcz dalej bo to nie jest sprzętowa awaria tylko siedzi przypadkowy jakiś błąd w boot uefi. 

Opublikowano

Ale jaki przypadkowy błąd może być w boot  uefi skoro wczoraj kilkakrotnie wszystkie partycje były usuwanie z dysku i zakladane od nowa? 

A może to oprogramowanie układowe uefi uległo jakiemuś uszkodzeniu i trzeba by je przywrócić do ustawień fabrycznych?

Tylko jak to zrobić?

Opublikowano
6 godzin temu, wlodarek1 napisał(a):

Ale jaki przypadkowy błąd może być w boot  uefi skoro wczoraj kilkakrotnie wszystkie partycje były usuwanie z dysku i zakladane od nowa? 

A może to oprogramowanie układowe uefi uległo jakiemuś uszkodzeniu i trzeba by je przywrócić do ustawień fabrycznych?

Tylko jak to zrobić?

jak nie masz danych na dysku to  wyczyść cały dysk skopiuj stery do dysku ( windows na pendrive ()  i diskpartem wywal wyzeruj partycje,. :)

Ja miałem podobny przypadek na ACER nitro :) tez partycje wywaliło . Wszystko do zera.

Opublikowano
3 godziny temu, wlodarek1 napisał(a):

Ale jak uruchomić DISKPART , skoro zainstalowane windows 11 nie uruchamia się ,

tylko wywala taki błąd jak na obrazku w pierwszym poście ?

TY46ovM.jpg

Pld1dbj.jpg

Uruchom z pendraka WinPE MCboot_vn_v9.4 build 010123_Pro w menu start i szukaj w lupce wpisz Diskpart wyświetli ci program WinPE diskpart GUI tam masz wszystko do resetowania i wyzerowania partycji

Opublikowano

2 dni temu laptop o którym jest ten topic wrócił z naprawy gwarancyjnej .

W dokumencie opisującym naprawę pisze tak ; najpierw instalacja jakiegoś sterownika  ,

a potem wymiana części . A tą częścią  była ... płyta główna .

Czy to możliwe aby  po 1-krotnym użyciu programu EasyUefi i usunięciu 1 wpisu linuksa

z partycji Efi mogła się uszkodzić płyta główna ?!