Skocz do zawartości

dyski hdd 2021 - używany czy nowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Potrzebuje kupić hdd 3.5 cala do komputera codziennego użytku o pojemności 2 TB. Będzie służył do magazynowania wszystkich rzeczy a dopiero z niego będą robione kopie zapasowe. 

Czy w takim wypadku lecieć prosto do sklepu i kupować jakiegoś wd lub seagate 2TB. Czy poszukać coś sprawdzonego, starszego ale nie wyeksploatowanego dysku w którym sprzedawca pokazuje np. logi smarta lub skan powierzchni mhdd ?

Pytanie się wzięło stąd, ponieważ często spotykam się z opinią że stare dyski są dużo lepsze i wytrzymalsze od nowych a zależy mi tutaj na stabilności przechowywania danych.

Opublikowano

Każdy jeden HDD od wielu lat to zwykła loteria, bo wszystko to szmelc. Trafisz albo dobrze, albo źle, i nic ci nie da kombinowanie i wymyślanie, co jest lepsze. Ja i kilka osób z forum mamy Toshibę P300, i chyba jeszcze nikt nie miał z nią problemów. I teraz uwaga - coraz więcej dużych dysków HDD używa technologii SMR, której byś nie chciał mieć w swojej sztuce :E Przed zakupem upewnij się, że to dysk CMR - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nudzija lubi to
Opublikowano

Z tego co widzę na ich stronie nie posiadają 2tb w technologii cmr. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czyli zostaje tylko 3tb ?. Toshiba nie ma już w swojej ofercie 2 tb cmr ?

Opublikowano

Pytanie do was. Zawsze siedziałem na dysku seagate, do tej pory 500 GB a później 1 TB. Wiadomo jest to urok hdd że słychać "chrupotanie". Jedne dyski ciszej drugie głośniej. Toshiba P300 była spokojna dopóki nie skopiowałem na nią pliki. Obecnie zająłem około 1 TB danych i cały czas słyszę pracę dysku "chrupotanie". Jest to taki dźwięk gdyby coś kopiował a tak naprawdę użycie dysku jest 0 %.

Opublikowano

to jak tylko leżą ci tam pliki zrób defragmentację, szczędzisz głowicy pracy, a i chrupotanie powinno się zmniejszyć. Ja tam nic nie słyszę niezależnie od wypełnienia dysku

Mi przyjechała tosia 3TB HDWD130 i w weekend ja dokładam do RAID1 w komppie w końcu.

Opublikowano
6 minut temu, BartAcid napisał:

to jak tylko leżą ci tam pliki zrób defragmentację, szczędzisz głowicy pracy, a i chrupotanie powinno się zmniejszyć. Ja tam nic nie słyszę niezależnie od wypełnienia dysku

Mi przyjechała tosia 3TB HDWD130 i w weekend ja dokładam do RAID1 w komppie w końcu.

jaki program do defragmentacji polecasz?