userned Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Witajcie. Potrzebuje kupić hdd 3.5 cala do komputera codziennego użytku o pojemności 2 TB. Będzie służył do magazynowania wszystkich rzeczy a dopiero z niego będą robione kopie zapasowe. Czy w takim wypadku lecieć prosto do sklepu i kupować jakiegoś wd lub seagate 2TB. Czy poszukać coś sprawdzonego, starszego ale nie wyeksploatowanego dysku w którym sprzedawca pokazuje np. logi smarta lub skan powierzchni mhdd ? Pytanie się wzięło stąd, ponieważ często spotykam się z opinią że stare dyski są dużo lepsze i wytrzymalsze od nowych a zależy mi tutaj na stabilności przechowywania danych. Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Każdy jeden HDD od wielu lat to zwykła loteria, bo wszystko to szmelc. Trafisz albo dobrze, albo źle, i nic ci nie da kombinowanie i wymyślanie, co jest lepsze. Ja i kilka osób z forum mamy Toshibę P300, i chyba jeszcze nikt nie miał z nią problemów. I teraz uwaga - coraz więcej dużych dysków HDD używa technologii SMR, której byś nie chciał mieć w swojej sztuce Przed zakupem upewnij się, że to dysk CMR - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nudzija lubi to Cytuj
userned Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Z tego co widzę na ich stronie nie posiadają 2tb w technologii cmr. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czyli zostaje tylko 3tb ?. Toshiba nie ma już w swojej ofercie 2 tb cmr ? Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 To słabo widzisz. Mają 2TB 7200obr CMR. Wszystko jest w linku który wkleiłeś. Tylko czytaj dokładnie. Cytuj
userned Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Jest jest, faktycznie. Dziękuję za propozycję. Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Przecież sam mam w swojej sygnaturze Toshiba P300 2TB, a raczej padła SMR bym nie kupił Model dysku ma mieć na początku HDWD1xxxx, a nie HDWD2xxx. podlos lubi to Cytuj
userned Opublikowano 3 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 Pytanie do was. Zawsze siedziałem na dysku seagate, do tej pory 500 GB a później 1 TB. Wiadomo jest to urok hdd że słychać "chrupotanie". Jedne dyski ciszej drugie głośniej. Toshiba P300 była spokojna dopóki nie skopiowałem na nią pliki. Obecnie zająłem około 1 TB danych i cały czas słyszę pracę dysku "chrupotanie". Jest to taki dźwięk gdyby coś kopiował a tak naprawdę użycie dysku jest 0 %. Cytuj
BartAcid Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 to jak tylko leżą ci tam pliki zrób defragmentację, szczędzisz głowicy pracy, a i chrupotanie powinno się zmniejszyć. Ja tam nic nie słyszę niezależnie od wypełnienia dysku Mi przyjechała tosia 3TB HDWD130 i w weekend ja dokładam do RAID1 w komppie w końcu. Cytuj
vegeta80 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 6 minut temu, BartAcid napisał: to jak tylko leżą ci tam pliki zrób defragmentację, szczędzisz głowicy pracy, a i chrupotanie powinno się zmniejszyć. Ja tam nic nie słyszę niezależnie od wypełnienia dysku Mi przyjechała tosia 3TB HDWD130 i w weekend ja dokładam do RAID1 w komppie w końcu. jaki program do defragmentacji polecasz? Cytuj
BartAcid Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 jaki ci pasuje. nawet windowsowy. choc mawiają iż jest słabawy więc czasem ze dwa trzy przebiegi i jest git. ostatnie co przed laty używałem chyba było od O&O Cytuj
nudzija Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 @vegeta80 ja używam tego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi