Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, MarcinGX napisał:

Gdy z początkiem października gruchnęła informacja o tym, że wydajność gier w Windows 11 może być nawet o 28% niższa niż w Windows 10, wiele osób planujących przesiadkę na nowy system Microsoftu poczuło poważne zaniepokojenie. Winną zamieszania okazała się domyślnie włączona funkcja VBS (Virtualization-Based Security). Jeśli dokonujesz czystej aktualizacji systemu Windows 11 lub chcesz kupić zakup komputera z systemem Windows 11, powinieneś wiedzieć jak ją wyłączyć.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ten prosty trik pozwala zwiększyć liczbę klatek w grach nawet o 28%

Mam czystą instalację i... :

obraz.png.d65042165b2fec898925637d697dd9ba.png

Ciekawe od czego zależy kiedy jest włączona, a kiedy nie.

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
15 godzin temu, MarcinGX napisał:

Gdy z początkiem października gruchnęła informacja o tym, że wydajność gier w Windows 11 może być nawet o 28% niższa niż w Windows 10, wiele osób planujących przesiadkę na nowy system Microsoftu poczuło poważne zaniepokojenie. Winną zamieszania okazała się domyślnie włączona funkcja VBS (Virtualization-Based Security). Jeśli dokonujesz czystej aktualizacji systemu Windows 11 lub chcesz kupić zakup komputera z systemem Windows 11, powinieneś wiedzieć jak ją wyłączyć.

Ten prosty trik pozwala zwiększyć liczbę klatek w grach nawet o 28%

Wystarczy wyłączyć izolacja rdzenia i integralność pamięci to zabezpieczenia oparte na wirtualizacji jest wyłączone.

Opublikowano
5 godzin temu, zdzisiek24 napisał:

@GumkaDT ... Windows 10 miało domyślnie VBS wyłączone więc podczas aktualizacji ta opcja zostaje. Natomiast świeże instalacje mają już na ON z możliwością OFF.

Chyba na wspieranym sprzęcie, bo na niewspieranym miałem po czystej instalacji wyłączone :) 

Opublikowano
17 godzin temu, zdzisiek24 napisał:

@GumkaDT ... Windows 10 miało domyślnie VBS wyłączone więc podczas aktualizacji ta opcja zostaje. Natomiast świeże instalacje mają już na ON z możliwością OFF.

W moim przypadku instalacja na czysto, sprzęt w pełni zgodny z wymaganiami Win11.  VBS było wyłączone. 

Opublikowano

Microsoft przymusowo instaluje na wszystkich Windowsach 10 narzędzie do sprawdzania zgodności z Windows 11 

Odbywa się to bez wiedzy użytkowników.   

Microsoft postanowił przemycić PC Health Check wraz z ostatnią aktualizacją dla Windows 10, która ukrywa się za ciągiem znaków KB5005463.

Opublikowano

Po zmianie czasu odkryłem że na win 11 się przestawił z automatu czego win 10 pomimo licznych manipulacji, zmianie ustawień przez lata nie udało się zrobić, podobnie jak z ciemnym tematem który też zaczął działać...same plusy...nie wiem tylko czy dodatnie, czy ujemne :lol:.

Opublikowano

Ja to mam problem w Win 11 z minimalizowaniem aplikacji opartych na Chromium(wyjątki to Opera i Edge) i Electronie, wystarczy parę razy zminimalizować(w przypadku Chrome około 20 razy) i w przypadku Discorda ma wtedy czarną miniaturkę podglądu, a w przypadku Chrome to samo tylko zamaist koloru czarnego mamy biały xD Ma ktoś z użytkowników Win 11 ten problem czy jednak standardowo jak w przypadku ostatnich lat MSa każdy użytkownik dostał swojego unikalnego buga? xD

Tutaj Screen by łatwiej wytłumaczyć o co chodzi

Opublikowano

I co się czepiasz?   Gdyby od początku wszystko działało jak należy, to wiesz jaki kryzys wybuchłby na świecie. Bezrobucie i ogólnie bida z nyndzą.

A tak w MS się cieszą, że mają nadal pracę ... a i Ty poprawiłeś sobie samopoczucie tą znalezioną niedoróbką. Szukaj dobra a zło zostaw egzorcystom.  :laie_67:

wiher123 lubi to
Opublikowano

Według  wróża Macieja  jedenastka po tej nowej aktualizacji ma serwować piwo do obiadu  :22  co oni tam znowu naprawili !?  kolorek zmienili w bzdecie  a reszta dalej leży na łopatkach  :doh:.

screenshot-17.png

Opublikowano
5 minut temu, wiktorynek napisał:

Kalkulator ma teraz sześciokątne narożniki.

I to jest to czekałem na to z niecierpliwością  od początku wydania  :laie_67:

Opublikowano
10 minut temu, MarcinGX napisał:

Jak gaśnie to znaczy że nie spełnia warunków i wymogi sprzętu

Ja mam niezgody sprzęt a wyświetla i nie gaśnie.

Opublikowano

U mnie nie działa może dlatego że norton zarządza ochroną i aktualizowałem z win 10 gdzie defender był wyłączony ale zabezpieczenia na nim się otwierały normalnie, dlaczego teraz z ustawień nie da rady wejść tego nie wiem ale i za bardzo się tym nie przejmuję.