LAGUNA Posted February 4 Report Posted February 4 Pierwsze obserwowane przypadki realnego wykorzystania tej luki miały miejsce już w połowie lipca 2025 i dotyczyły kampanii spear-phishingowych, w których ofiary otrzymywały spreparowane archiwa wyglądające jak zwykłe dokumenty. WinRAR w wersjach starszych niż 7.13 nie neutralizował ścieżek z ADS i podczas rozpakowywania wykonywał zapis w nieoczekiwanych lokalizacjach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
LAGUNA Posted February 5 Report Posted February 5 Nie wiem czy są jakieś skutki czy nie, na wszelki wypadek czytać. Masz kartę NVIDIA? Pod żadnym pozorem nie instaluj tej aktualizacji Windows 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek and egoiszt like this Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 Ratuj się kto może ,bo tutaj nawet Grzesiu Braun nie pomoże. Aktualizacja Windows zabije stare drukarki. Twój sprzęt może przestać działać Microsoft oficjalnie zakończył wsparcie dla starszych sterowników drukarek w systemie Windows 11. Począwszy od aktualizacji niezwiązanej z bezpieczeństwem wydanej w styczniu 2026 roku, system operacyjny nie obsługuje już sterowników V3 i V4, co może wpłynąć na funkcjonowanie wielu urządzeń drukujących. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Portalnet Posted February 7 Report Posted February 7 nie jestem fachowcem, jak sprawdzić czy moje sterowniki do urządzenia wielofunkcyjnego nie maja tych sterowników ? Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko jak nic nie woła ,nic nie krzyczy a działa, to nic nie zmieniaj. Kocurek likes this Quote
Portalnet Posted February 7 Report Posted February 7 dzięki, nic nie zmieniam, tylko mam 10 letnie urządzonko które super się sprawuje i nie chciałbym zmieniać z powodu braku sterowników. No i mam Tyo 3 LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 35 minut temu, Portalnet napisał(a): No i mam Tyo 3 większość ludzi ma. Ja też mam HP-ka z 2014r i tylko tusz wymieniam działa. A na te objawy to bardziej narazeni mogą być drukarki pracujące w firmach itp. Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 jak by ktoś nie chciał moda ,a na swoim się pobawić to jest. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted February 7 Report Posted February 7 W dniu 4.02.2026 o 19:02, darude123 napisał(a): Wersja 7.13 naprawia ten problem także i ta wystarczy Ubolewam, bo wersja 6.24 to ostatnia wersja, która pozwala pakować archiwa do "starego" formatu RAR4 albo nowego RAR5 (rozszerzenie zawsze jest jako .rar) - w nowszych wersjach programu można pakować już tylko do najnowszej wersji formatu RAR5. W dniu 5.02.2026 o 12:40, LAGUNA napisał(a): Nie wiem czy są jakieś skutki czy nie, na wszelki wypadek czytać. Masz kartę NVIDIA? Pod żadnym pozorem nie instaluj tej aktualizacji Windows 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U mnie OK- żadnych gliczy - ciekawe kogo konkretnie dotyczy usterka. darude123 and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 40 minut temu, Kocurek napisał(a): U mnie OK- żadnych gliczy - ciekawe kogo konkretnie dotyczy usterka. u mnie też wszystko gra i to na różnych zestawach. Może być wiele hałasu o nic , a może się gdzieś cos komuś przytrafić. Podchodziłbym z pewną rozwagą do tych info. No ale różnie bywa. Jak to mówią "działa nie trza psuć" art. praktycznie świeży ,czyli coś gdzieeś siedzi na żołądku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 7 Report Posted February 7 54 minuty temu, LAGUNA napisał(a): art. praktycznie świeży ,czyli coś gdzieeś siedzi na żołądku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Powielają po prostu temat z konkurencyjnych stron - źródło wciąż to samo. Potem Komputer Świat napisze, PurePC, benchmark, antyweb, spiderweb itd. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted February 7 Report Posted February 7 24 minuty temu, Kocurek napisał(a): Powielają po prostu temat z konkurencyjnych stron a to nie ulega wątpliwości że powielają, tylko bardziej chodzi o skutki lub ich brak. Oby ich nie było Kocurek likes this Quote
leven Posted February 8 Report Posted February 8 Witam korzystał ktoś z apki MicroWin ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
LAGUNA Posted February 8 Report Posted February 8 jak by Ciebie interesowała jakaś nowsza z tych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24, Portalnet, leven and 1 other like this Quote
stens Posted February 8 Report Posted February 8 3 godziny temu, leven napisał(a): Witam korzystał ktoś z apki MicroWin ? No wypróbowałem, dałem ISO 26300.7733 9,46 GB po "zabiegu ISO ma 4.40GB. Teraz instalacja i zobaczę co pozostało. leven and Kocurek like this Quote
stens Posted February 8 Report Posted February 8 Godzinę temu, stens napisał(a): Teraz instalacja i zobaczę co pozostało. Screen po instalacji. Ja musiałem Rufusem nagrać na USB, bo Ventoy_em instalator chciał jakieś stery. Sklep i Xbox , zdjęcia, paint zostały reszty nie widać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] leven and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted February 8 Report Posted February 8 32 minuty temu, stens napisał(a): Ja musiałem Rufusem nagrać na USB, bo Ventoy_em instalator chciał jakieś stery. Sklep i Xbox , zdjęcia, paint zostały reszty nie wida podobnie jak u mnie (też rufik) natomiast ja tam jeszcze sobie podoinstalowałem takie tam dodatki, ale ogólnie czysto z tych ich jejich dodatków. @stens coś w tym stylu? A media driver your computer needs is missing Komunikat o braku sterowników nośnika Ventoy zazwyczaj nie oznacza, że brakuje sterownika USB, lecz że instalator Windows nie widzi dysku twardego/NVMe i błędnie interpretuje to jako brak sterownika napędu. Dlaczego Rufus zadziałał, a Ventoy nie? stens likes this Quote
stens Posted February 8 Report Posted February 8 25 minut temu, LAGUNA napisał(a): lecz że instalator Windows nie widzi dysku twardego/NVMe Ja nie mam, mam zwykłe SSD. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted February 8 Report Posted February 8 8 minut temu, stens napisał(a): Ja nie mam, mam zwykłe SSD. aha, ważne że działa Jak by ktoś się bawił to jak w art. wspomniane Ostrzegam jednak, że w przypadku Ameliorated trzeba wiedzieć, co się robi, rozwaliłem sobie dwa razy system tymi Ahmedami Quote
stens Posted February 8 Report Posted February 8 3 godziny temu, stens napisał(a): ISO 26300.7733 9,46 GB po "zabiegu ISO ma 4.40GB. Po instalacji wiem dlaczego ISO się tak zmniejszyło, bo program skompilował Windows 26100 a podałem mu 26300. Czyli wszystkie uaktualnienia wyrzucił. LAGUNA and leven like this Quote
leven Posted February 8 Report Posted February 8 A śmieci typu telemetria, itp zostały usunięte ? Bo kompilację można podnieść przez WU, prawda ? A właśnie... jeżeli ten programik do ISO usunął śmieci, to czy po dociągnięciu aktualizacji nie zostaną one na nowo zainstalowane do systemu ? Quote
kajo29 Posted February 8 Report Posted February 8 Witam Mam problem z ikonami w win 11 pro. Może ktoś wie jak to naprawić . Chodzi o ten biały kwadracik zamiast tarczy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Achon Posted February 8 Report Posted February 8 3 godziny temu, leven napisał(a): A śmieci typu telemetria, itp zostały usunięte ? Pobawiłem się tym skryptem. No i czupryny nie urywa. Fotka, co jest wynikiem tego skryptu. (Zrzut z VmWare.) Windows lekko oczyszczony z bloatware, telemetria nie ruszona - trzeba po instalacji uruchomić apkę do usuwania telemetrii OOSU10. Usunięty jedynie Copilot i jakieś pierdoły, Defender zostaje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może gdyby ten skrypt trochę zmodyfikować, to dałby lepsze rezultaty. No i mała uwaga do tego pana "wasz informatyk" z youtuba: Nic nie zmieniamy w Rufusie. Nie zaznaczać ani jednego ptaszka! Bo nadpiszemy plik unattend.xml i przez to nie zadziała prawidłowo procedura post instalacyjna (między innymi Copilot, nie zostanie usunięty) Absolutnie nic nie zaznaczać! leven and Kocurek like this Quote
wislak00 Posted February 9 Report Posted February 9 9 godzin temu, kajo29 napisał(a): Witam Mam problem z ikonami w win 11 pro. Może ktoś wie jak to naprawić . Chodzi o ten biały kwadracik zamiast tarczy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wygląda na uszkodzony cache ikon. Uruchom jako admin CMD i wklej to i zrób restart: taskkill /IM explorer.exe /F del /A /Q "%localappdata%\IconCache.db" del /A /Q "%localappdata%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache*" start explorer.exe Jeśli nie pomoże spróbuj jeszcze: sfc /scannow Kocurek and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted February 9 Report Posted February 9 a ja wam powiem robiłem z zaznaczonymi opcjami i odznaczonymi ,nic się nie dzieje. Jasna sprawa że telemateri w 100% się nie usunie. Natomiast aktualizacje zależy jaka ,jak 100-150MB to nic nie zmieni ,ale jak już poleci 3GB to ta nadpisze ,po takich zabiegach możesz sobie puścić jeszcze raz tylko to: i zaznaczyć telemateria do usunięcia. Czylli po każdej większej aktualizacji czyścić. Można skopiować tutaj ten link. irm "https://christitus.com/windev" | iex inna sprawa też warto wiedzieć do czego jest telemateria. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @kajo29 albo jeszcze tak zerknij [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek and stens like this Quote
LAGUNA Posted February 9 Report Posted February 9 Jak ktoś jeszcze chce a lubi się bawić eksperymentować ,albo ma parę systemów to można dodać jeszcze to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] stens likes this Quote
LAGUNA Posted February 9 Report Posted February 9 Kto chce się bawić . Win11Debloat to prosty, darmowy skrypt PowerShell, który usuwa z Windowsa 11 preinstalowane aplikacje, wyłącza telemetrię i upraszcza interfejs. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skrypt pozwala m.in. na: usuwanie preinstalowanych aplikacji (TikTok, Disney, Teams, OneNote, Xbox, itp.), wyłączenie rekomendacji w menu Start, wyłączenie telemetrii, diagnostyki, śledzenia uruchomień aplikacji, blokowanie reklam, sugestii i kanału wiadomości MSN w Edge, wyłączenie „W centrum uwagi Windows” i wskazówek na ekranie blokady, wyłączenie Game DVR i funkcji nagrywania gier, opcjonalne wyłączenie funkcji Recall (automatycznego gromadzenia zrzutów ekranu) i innych funkcji Copilot+, zmiany rejestru oraz przywrócenie klasycznych opcji w menu kontekstowym i pasku zadań. Quote
ampa Posted February 9 Report Posted February 9 Mnie wczoraj system zaskoczył...w sobotę grałem w FC 26 normalnie a wczora z wieczora klikam skrót na pulpicie i info że nie ma EA app...jak nie ma jak jest i się uruchamia normalnie. Tracę więc z pół godziny na sprawdzanie plików gry, instalację na nowo aplikacji i nic ale bezpośrednio z niej się uruchamia więc tak zostawiłem. Postanowiłem że steam uruchomię i nie zgadniecie nie uruchomię bo nie ma steam exe...noż jak nie ma jak jest w folderze ale jak klikam to taki sam komunikat że nie ma exe...następne pół godziny kminienia i dochodzę do ponownej instalacji steam...instaluje się ale dalej info że nie ma exe...wchodzę do folderu a tam parę plików na krzyż a wiadomo że powinno ich tam być kupa. Instaluję na innym dysku...bez problemu jest i się odpala ale dlaczego w program files, domyślnej ścieżce dostępu już nie? ani się nie instaluje ani jak skopiuję wszystkie pliki to krzyczy że nie ma exe...normalnie jaja jakieś...Stanęło na tym że zainstalowałem na samym c i co ciekawe działa. Tu dochodzę do końca moich możliwości pojmowania co się odwaliło ...ale zaraz robię zrzut ekranu i chcę zapisać na c i nie da rady, ściągam coś z przeglądarki i zaznaczam c nie da rady zapisać...ale że jak? wszystko to mija jak zrobię byle jaki folder na dysku i wskażę aby tam zapisywało i o dziwo nie ma problemu. Jak to się stało z dnia na dzień bez instalacji czegokolwiek (w tym aktualizacji) aby coś takiego zaszło. Myślę jeszcze może straciłem uprawnienia do dysku. Sprawdzam i niby jako admin mam dostęp do wszystkiego, podobnie jak użytkownik (w tym przypadku mniej ale np. zapis jest) i jestem zalogowany na lokalnym jako admin ale zawsze tak mam. Jakieś sugestie co się mogło odwalić, nadmienię tylko że norton jak i malwarebytes nic nie wykryły i nic nie blokują. Quote
stens Posted February 9 Report Posted February 9 Uruchom cmd jako admin,i wpisz komendę DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth To polecenie skanuje podstawowe pliki systemu operacyjnego, aby sprawdzić, czy nie działają nieprawidłowo i spróbować je naprawić. Następnie uruchom narzędzie sprawdzania plików systemowych sfc /scannow to polecenie skanuje wszystkie pliki systemowe w systemie Windows, w tym pliki chronione. A jeśli znajdzie uszkodzone pliki systemowe w systemie Windows, zastąpi te uszkodzone pliki za pomocą kopii z pamięci podręcznej. No i restart systemu. @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted February 9 Report Posted February 9 @ampa a tutaj jakaś podpowiedź by Ciebie zainteresowała. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a nie przeniósł przypadkiem pliku antywirus do kwarantanny? Quote
Recommended Posts
Posted by JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Recommended by VACek
0 reactions
Go to this post