Norbi71 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2021 9 minut temu, XT66 napisał: Jak się domyślam @Norbi71 nie będzie mógł zamontować dysku 6TB na miejsce 512GB bo w kieszeni zamiast napędu DVD jest dysk 2,5" a dysk 6TB pewnie 3,5". Dokładnie, nie da się. Jedno co mogę zrobić to pod trzeci port USB za pomocą "przejściówki" podpiąć ten drugi dysk 3,5 cała o pojemności 6 TB i wtedy sprawdzić dlaczego tajemniczy folder Dokumenty ma aż taką wielkość. Jeszcze jedno, wychodząc rano do pracy EaseUS zaczął odzyskiwanie folderu Obrazy na którym najbardziej mi zależy. Jak się domyślasz mam tam zdjęcia, olbrzymią ilość zdjęć a jako miejsce zapisu odzyskanego folder wskazałem dysk C:/ czyli Samsung 512 GB na którym fizyczne jest zainstalowany Windows 10 Pro. To czy odzyskam wszystkie zdjęcia mogę sprawdzić dopiero jak wrócę z pracy. Cytuj
monos Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2021 Jak korzystać z EaseUS Data Recovery Wizard Free aby odzyskać utracone dane? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zabawa z raidem spowodowała nadpisanie części dysku, stąd easeus nie może rozpoznać systemu plików. Poszukuje więc plików możliwych do odzyskania po ich sygnaturach. Sprubuj odzyskać jakiś plik, a nie katalog. Prosiłem o okno Partycje z DMDE, ponieważ określa on wielkość uszkodzeń systemu plików i w niektórych przypadkach pozwala odzyskać poprawnie całą partycje. Cytuj
Norbi71 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2021 16 minut temu, monos napisał: Jak korzystać z EaseUS Data Recovery Wizard Free aby odzyskać utracone dane? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zabawa z raidem spowodowała nadpisanie części dysku, stąd easeus nie może rozpoznać systemu plików. Poszukuje więc plików możliwych do odzyskania po ich sygnaturach. Sprubuj odzyskać jakiś plik, a nie katalog. Prosiłem o okno Partycje z DMDE, ponieważ określa on wielkość uszkodzeń systemu plików i w niektórych przypadkach pozwala odzyskać poprawnie całą partycje. Przepraszam ale jestem w pracy i nie mam dostępu do laptopa. Teraz pracuje EaseUS więc jeśli chcesz jakiekolwiek zrzuty to mogę to zrobić dopiero jak zakończę pracę na LiveCD. 16 minut temu, XT66 napisał: Najlepiej nie wskazuj dysku C:/ z systemem tylko ten drugi dysk w napędzie DVD. Z całym szacunkiem ale nie czytasz tego co napisałem wcześniej. Próba zapisu folderu Dokumenty na dysku o którym wspomniałeś kończy się komunikatem iż na tymże dysku nie ma wolnego miejsca pomimo tego że folder Dokumenty ma kilkošć kilkuset MB a dysk pojemność 512 GB. Panowie, z całym szacunkiem dla waszej wiedzy i cierpliwości ale wstrzymajcie się z komentarzami bo znowu zaczyna się robić bałagan. Niech pisze @jarexpol jak prosiłem a jak sobie nie poradzi to wtedy kolejny. Przepraszam ale tak będzie lepiej, chyba dla wszystkich. Cytuj
jarexpol Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2021 1 godzinę temu, Norbi71 napisał: Z całym szacunkiem ale nie czytasz tego co napisałem wcześniej. Próba zapisu folderu Dokumenty na dysku o którym wspomniałeś kończy się komunikatem iż na tymże dysku nie ma wolnego miejsca pomimo tego że folder Dokumenty ma kilkošć kilkuset MB a dysk pojemność 512 GB. Panowie, z całym szacunkiem dla waszej wiedzy i cierpliwości ale wstrzymajcie się z komentarzami bo znowu zaczyna się robić bałagan. Niech pisze @jarexpol jak prosiłem a jak sobie nie poradzi to wtedy kolejny. Przepraszam ale tak będzie lepiej, chyba dla wszystkich. Spoko, czekamy na wieści koło naszej 23,00. Cytuj
Norbi71 Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 @XT66 nie przepraszaj, każdemu się może zdarzyć coś przeoczyć ale to jest właśnie to o co prosiłem wcześniej - aby uniknąć takich sytuacji zaczekajcie proszę z postami. @jarexpol na ten moment (u mnie jest 20.35) według tego co pokazuje EaseUS odzyskałem folder Muzyka i Obrazy. Oba foldery są zapisane na dysku C:/ czyli na dysku systemowym. Pod trzeci port USB podpiąłem kolejny dysk o pojemności 1 TB i odzyskuję/zapisuję folder Windows (programy, kopie itd.) Nie mam jak sprawdzić czy odzyskane foldery faktycznie zawierają to co powinny ponieważ cały czas pracuję na EaseUS LiveCD. Na dzisiaj wystarczy, zostawiam cały sprzęt na noc a rano sprawdzę i dam znać. Cytuj
Norbi71 Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Zastanawiam się czy się trochę nie pospieszyłem z odzyskiwaniem danych i nie narobiłem zamieszania. Teraz jestem na etapie odzyskiwania poszczególnych folderów i zapisywaniu ich na kilku różnych dyskach a czy nie lepiej byłoby gdybym za pomocą jakiegoś oprogramowania w wersji LiveCD zrobił kopię całego dysku 6 TB na którym mam dane i po prostu skopiował go na ten drugi 6 TB który jest aktywny i pusty? Generalne pytanie czy takie oprogramowanie w wersji LiveCD będzie widziało ten dysk który nie jest przydzielony? Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 LiveCD działa dokładnie tak samo jak Windows czy Linux zainstalowany na komputerze. Zamontuj sobie ta drugą 6TB w tym NASie już jako RAID1. Od razu możesz na nią odzyskiwać dane. Jak już odzyskasz zrobił bym Low Level Format tego dysku coś z nim namieszał. Potem wsadź go do NAS. Wskaż go jako nowy do macierzy i niech ci się odbuduje. NA drugi raz będziesz pamiętał, że nie zmienia się dysku na RAIDowy jak się mana nim dane bo to zawsze skutkuje zmianą sposobu zapisu danych. jarexpol lubi to Cytuj
jarexpol Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 10 godzin temu, Norbi71 napisał: Generalne pytanie czy takie oprogramowanie w wersji LiveCD będzie widziało ten dysk który nie jest przydzielony? Ja nie znam. 1 godzinę temu, BartAcid napisał: Zamontuj sobie ta drugą 6TB w tym NASie już jako RAID1. Od razu możesz na nią odzyskiwać dane. Jak już odzyskasz zrobił bym Low Level Format tego dysku coś z nim namieszał. Potem wsadź go do NAS. Wskaż go jako nowy do macierzy i niech ci się odbuduje. NA drugi raz będziesz pamiętał, że nie zmienia się dysku na RAIDowy jak się mana nim dane bo to zawsze skutkuje zmianą sposobu zapisu danych. Popieram, musisz sobie poczytać na temat RAID. Cytuj
Norbi71 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Przepraszam za opóźnienie, praca i obowiązki .... Na ten moment jestem w miejscu gdzie odzyskałem większość (ale nie wszystkie co widać na załączonym obrazku) plików i mam je zapisane na trzech dyskach zewnętrznych. Dodatkowo zrobiłem odzyskiwanie jeszcze raz i wszystkie odzyskane pliki zapisałem na tym drugim dysku 6 TB. Teraz porównuję foldery z dysków i tego 6 TB czy mają taką samą zawartość (waga, ilość plików i tak dalej). Przez weekend powinienem się z tym uporać a później oba dyski 6 TB wylądują w NAS, zostaną ustawione w tryb RAID 1 i przerzucę na nie wszystkie dane. Pytanie: z tego co już wiem to w momencie ustawienia trybu RAID 1 oba dyski będą widziane w systemie jako jeden. Czy za pomocą powiedzmy Acronisa można zrobić obraz tego NAS i zapisać na kolejnym dysku o takiej samej pojemności? To byłaby taka kopia kopii. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 8 Maja 2021 przez Norbi71 Poprawa. Cytuj
BartAcid Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 A liczysz że on ci eksploduje, że potrzebujesz robić kopię? Ja mama RAID1 w PC i raz na czas sobie po prostu podpinam dysk i zgrywam różnicowo to co się zmieniło. Jak masz ten wynalazek na Windows to pewnie się coś będzie dało wykminić. Wszystko zależne jest od tego jak to jest widziane, użytkowane. Cytuj
jarexpol Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 7 godzin temu, Norbi71 napisał: Czy za pomocą powiedzmy Acronisa można zrobić obraz tego NAS i zapisać na kolejnym dysku o takiej samej pojemności? To byłaby taka kopia kopii. Nie sądzę. RAID to nie Backup - czyli o kopiach zapasowych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I więcej o NAS i kopiach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Norbi71 Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Witam po małej przerwie. No cóż, temat NAS można by uznać za zamknięty. Oba dyski 6 TB wylądowały tam gdzie ich miejsce, przełącznik ustawiony w tryb RAID 1, dane porównane i przeniesione tylko jeden szczegół nie daje mi spokoju. Po podpięciu oby dysków w NAS podłączyłem go do laptopa a efekt widać na załączonym zdjęciu. Zgłupiałem. Przecież wcześniej system nie widział co jest podpięte a teraz ..... Sprawdziłem z ciekawości - na dysku do którego nie mogłem się dostać są dane które później odzyskiwałem. Przecież gdyby taki obrazek pojawił się wcześniej to nie musiałbym zakładać tematu na forum .... Jak mawiał Ferduś Kiepski - są rzeczy o którym nie śniło się fizjonomom ..... czy jakoś tak. Dziękuję wszystkim za pomoc a ja nauczyłem się czegoś nowego .... znowu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 Powiedział bym ze wygląda to dziwnie. NAS to jakiś wynalazek na windows i chyba coś ta macierz nie do końca prawidłowo zrobiona. Komputer powinien widzieć to jako jeden dysk. jarexpol lubi to Cytuj
Norbi71 Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Masz rację. No cóż, problem rozwiązany a NAS jak na razie działa. Jeszcze raz dziękuję za pomoc a gdyby coś się działo to dam znać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi