Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kuzynka dala mi do roboty tego pseudo laptopa. Co zrobic z tym fantem ???

Chodzi o to ze wyczyscia system i wszystkie parycje (do zera) . Czy mozna karte pamieci wykorzystac jako dodatkowy RAM ? No i jako ze jest tylko 2 Gb ramu mysle ze  jakis system 32 bitowy ? Jaakies mądre porady ....

Opublikowano

Ktoś kto kupuje takiego laptopa musi ponieść karę. Z tego co piszesz jest to jeszcze najgorsza z możliwych fabrycznych konfiguracji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wlutowane 2GB RAM (co producent miał w głowie wyposażając laptopa w 2GB RAM jeszcze o obniżonym taktowaniu?), wlutowany dysk eMMC (pojemność już nie ma żadnego znaczenia) o wydajności karty pamięci. O tym że procesor jest lutowany, nawet nie wspomnę i ma wydajność kalkulatora.

Zdejmij dolną obudowę i sprawdź czy jest miejsce na dysk 2,5" - wtedy można włożyć najtańszy SSD o dowolnej pojemności.

Na stronie producenta są sterowniki do Win 8.1 i Win 10: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co oznacza, że można na nim zainstalować również Win 7.

Znam tego typu konstrukcje i mają w biosie wymuszoną instalację w trybie UEFI czyli partycje GPT. Trzeba w tym trybie zainstalować system, co wyklucza Win 7 x86, ponieważ ten system obsługuje GPT tylko w wersji x64, a na 2GB RAM, to samobójstwo.

Moja dobra rada - z tym laptopem nie da się nic zrobić poza ewentualnym dołożeniem dysku SSD co poprawiłoby nieco responsywność i zwiększyło dostępne miejsce na dane. Instaluj czysty Win 10 x86 bez żadnych przeróbek. Tu żadne cuda i tricki nie pomogą. Będzie totalnie mulasty i koniec. Trzeba z tym żyć albo... otwórz szeroko okno i weź mocny zamach (dla pewności najpierw przez kolano na pół, żeby nie wrócił).

Opublikowano
2 godziny temu, zwierzaczek666 napisał:

nawet jak wezme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Masz wszystko, czego potrzebujesz :)

w poście  #8

Opublikowano

Przecież widać, że jest miejsce lutownicze, ale na gniazdo już pożałowali pół dolara. Jak jesteś zapalonym elektronikiem, to możesz podłączyć dysk na "pająka", tak jak w tym temacie ne elektrodzie, ale na moje to bez sensu przy tym złomie.

Opublikowano

W recovery nic ciekawego, zależnie od rocznika jakaś nieaktualna 10 lub 8.

Robiłem takie samo padło 2 tygodnie temu  i najlepiej na tym działała wersja 8.1 z forum od Jakuba lub Sromotnika jak wolisz, po zainstalowaniu podstawowych programów zostaje jeszcze około 10 GB wolnego na tej karcie co udaje dysk.

Opublikowano

Ok. ale jest problem ze sterami.. Niby na stronie sa ale nie instaluja sie full. W 10 owszem. Moze ty masz jakas kopie recovery do tego nieszczesnika :) Ktora usluga odpowiada za autorotacje ??

byla podobno 10 bo jak dostalem ten sprzet to byl czysty...

Opublikowano

Mam tylko zrobioną acronisem kopie z 10-ki jak przyszedł (v 1511 chyba), ale ja instalowałem sterowniki przez SDIO i chodził obrót normalnie.

Urządzenie już oddane więc nie sprawdzę, ale spróbuj poinstalować sterowniki chipsetu te od G-sensora z 

Tam nie było żadnego recovery poza 500mb partycją systemową bo i tak nie ma na to miejsca.

Opublikowano

Tak dla pewności to robisz na czystym systemie czy jakimś modzie? Może po prostu jest w ustawieniach rotacja wyłączona.
Ja będąc nieusatysfakcjonowany działaniem 10-ki zainstalowałem czysty 8.1 + aktualizacja sterowników z SDIO (+może coś od lenovo, ale nie sądzę) i obrót chodził bez żadnych sztuczek.