Skocz do zawartości

Problem z dodatkowym dyskiem SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

W dniu wczorajszym postanowiłem pobudzić nieco mojego laptopa. 

Dołożyłem Dysk SSD Samsunga m2. 

Po wykryciu dysku przez system, postanowiłem zainstalować tam system, a ze starego dysku HDD usunąć starego windowsa. 

Po zainstalowaniu systemu napotkałem na dziwny problem jakim jest błąd 0xc000000e (dosyć często spotykany - bios wybiera najpierw dysk hdd a nie ssd), jednak w wielu czynnościach wychodzą mi błędy i nie moge sobie z nim poradzić.

Dodatkowo wyjąłem stary dysk HDD, aby sam ruszał na SSD, jednak laptop wgl go nie wykrywa, a przy ponownym zainstalowaniu systemu także nie ma możliwości zainstalowania. 

Czy popełniłem jakiś błąd, powodujący że system musi być dalej na HDD, a SSD stanie się bezużyteczny? 

Prosiłbym o pomoc w tej sytuacji. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

W biosie go nie widzi, przy instalacji systemu go widzi jednak przy kliknięciu "dalej" wyświetla informację, że dysk jest niedostępny. 

Dodatkowo przy samym m2 system wgl nie włącza się, do BIOS też nie moge wejść. 

Opublikowano
5 minut temu, kuba22120 napisał:

W biosie go nie widzi, przy instalacji systemu go widzi jednak przy kliknięciu "dalej" wyświetla informację, że dysk jest niedostępny. 

Dodatkowo przy samym m2 system wgl nie włącza się, do BIOS też nie moge wejść. 

jak mam zrozumiec ze go w biosie nie widzi a na koncu piszesz ze nie mozesz wejsc do biosu

Opublikowano

Jeśli mam podpięte dwa dyski to widzi tylko ten dysk HDD, 

Jeśli mam podpięty tylko dysk SSD, to nie moge w niego wejść (przy włączeniu jest napisane CHECKING MEDIA, następnie resetuje się laptop. Próbowałem także wywołać klawiszami BIOS ale nic nie reaguje.) 

Opublikowano
1 minutę temu, bunio1 napisał:

Konfiguracja sprzętowa, nowego dysku m2 i instalowanego windowsa do tajemnica jest?

Dobrze rozumiem?

Lenovo Y700 

i7-6700 HQ 

8GB RAM 

HDD 1TB - WDC WD10SPCX

SSD - Samsung 256GB PM961

Instalowany windows 10 wer 1909 

11 minut temu, pjoter80 napisał:

Bo jeżeli w biosie dysk m2 jest to ok jeżeli go nie ma to może nie obsługuje go płyta Jeżeli przy instalacji system nie widzi to pewnie nie ma sterownikow

Płyta obsługuje ponieważ system instaluje się jak są dwa dyski, tylko tak jak pisałem dziwna rzecz że nie moge jej ustawić na priorytet do ładowania systemu, no i wyskakują dziwne błędy jak jest tylko sam dysk SSD

Opublikowano

Taki jest błąd przy samym zamontowanym dyskiem SSD. 
W BIOS pozycja hard disc - NOT DETECTED 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 minuty temu, pjoter80 napisał:

wejdź do biosu ustaw defaultowe ustawienia i zobacz

Niestety problem dalej taki sam.

Opublikowano

Ale on ma laptopa ori z dyskiem hdd oraz ma wolne miejsce na dodatkowy wewnętrzny dysk M.2 i kolega wykorzystał tą możliwość ale jest problem.

Albo dysk M2 jest uszkodzony albo programie Parted Magic  sprawdź czy go tam widać, jak widać ustaw go go i aktywuj partycje, no i ważne czy masz system w mbr czy uefi.

31241412.jpg.b08fcf2f3f73ce760e65bc8b0aa6e90e.jpg
Opublikowano

Temat wałkowany  sporo razy  jak byś poszukał tu na forum to byś znalazł.

1 - bios ma być aktualny.

2 - odpinasz  hdd  zostawiasz tylko M2

3 - wchodzisz do bios  i  ustaw tryb legacy, nie UEFI. "legacy first" 

4 - tryb Secure Mode  ma być wyłączony

5 - instalujesz  WIN  - usuwasz partycje i pozwalasz instalatorowi  na ustawienie ich samemu  (  instalujesz sterowniki  fabryczne nie te od MS )

6 - Format  HDD  jeżeli masz  przejściówkę  pod USB  to w tej chwili nie musisz go montować w laptopie  robisz format  z pozycji WIN w CMD :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick   
active
assign
exit
exit

jeżeli nie masz przejściówki  to dysk montujesz w laptopie  i wykonujesz to samo  najlepiej zrobić format całego HDD  i poustawiać sobie partycje ( ewentualnie )  pod siebie lub zostawić całą pojemność jako jedną partycję.

Jeżeli  nić nie  " namieszasz "   zrobisz jak Ci podpowiadam to nie ma bata żeby nie działało.

Tu masz  dla ciekawości  test dysków SSD M.2 w laptopie Lenovo Y700 | SATA III & PCIe  dla Twojego sprzętu :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Na screenie z partycjami widać, że partycja z systemem (c:) jest na innym dysku niż partycja ESP (Dysk 0 partycja 1), więc po wyjęciu HDD system na pewno się nie uruchomi.

Zainstaluj jeszcze raz system, a przy komunikacie o braku dysku (chyba, bo samego komunikatu nie widać na zdjęciu) podczas instalacji użyj opcji "załaduj" żeby załadować sterowniki do kontrolera dysku.

Ewentualnie daj zdjęcie z info w biosie o dyskach bo skoro z dwoma dyskami system startuje to musi bios wykrywać ci ten ssd, w innym wypadku z dwoma dyskami by też nie startował.

Opublikowano

Masz rację, na zdjęciu z ekranu przy instalacji niewiele widać i co ciekawe widać zaznaczoną pozycję czyli jakieś partycje instalator wykrywa. Potrzebne jest zdjęcie z całego okna żeby ustalić problem uniemożliwiający instalację. 

Pewnie poskutkowałoby wcześniejsze usunięcie wszystkich partycji z dysku ssd.