kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam, W dniu wczorajszym postanowiłem pobudzić nieco mojego laptopa. Dołożyłem Dysk SSD Samsunga m2. Po wykryciu dysku przez system, postanowiłem zainstalować tam system, a ze starego dysku HDD usunąć starego windowsa. Po zainstalowaniu systemu napotkałem na dziwny problem jakim jest błąd 0xc000000e (dosyć często spotykany - bios wybiera najpierw dysk hdd a nie ssd), jednak w wielu czynnościach wychodzą mi błędy i nie moge sobie z nim poradzić. Dodatkowo wyjąłem stary dysk HDD, aby sam ruszał na SSD, jednak laptop wgl go nie wykrywa, a przy ponownym zainstalowaniu systemu także nie ma możliwości zainstalowania. Czy popełniłem jakiś błąd, powodujący że system musi być dalej na HDD, a SSD stanie się bezużyteczny? Prosiłbym o pomoc w tej sytuacji. Pozdrawiam Cytuj
info Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 w biosie nie widać dysku czy przy instalacji systemu jak jest sam ten m2 ? Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 W biosie go nie widzi, przy instalacji systemu go widzi jednak przy kliknięciu "dalej" wyświetla informację, że dysk jest niedostępny. Dodatkowo przy samym m2 system wgl nie włącza się, do BIOS też nie moge wejść. Cytuj
info Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 5 minut temu, kuba22120 napisał: W biosie go nie widzi, przy instalacji systemu go widzi jednak przy kliknięciu "dalej" wyświetla informację, że dysk jest niedostępny. Dodatkowo przy samym m2 system wgl nie włącza się, do BIOS też nie moge wejść. jak mam zrozumiec ze go w biosie nie widzi a na koncu piszesz ze nie mozesz wejsc do biosu Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Jeśli mam podpięte dwa dyski to widzi tylko ten dysk HDD, Jeśli mam podpięty tylko dysk SSD, to nie moge w niego wejść (przy włączeniu jest napisane CHECKING MEDIA, następnie resetuje się laptop. Próbowałem także wywołać klawiszami BIOS ale nic nie reaguje.) Cytuj
info Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Bo jeżeli w biosie dysk m2 jest to ok jeżeli go nie ma to może nie obsługuje go płyta Jeżeli przy instalacji system nie widzi to pewnie nie ma sterownikow Cytuj
bunio1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Konfiguracja sprzętowa, nowego dysku m2 i instalowanego windowsa do tajemnica jest? Dobrze rozumiem? Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 1 minutę temu, bunio1 napisał: Konfiguracja sprzętowa, nowego dysku m2 i instalowanego windowsa do tajemnica jest? Dobrze rozumiem? Lenovo Y700 i7-6700 HQ 8GB RAM HDD 1TB - WDC WD10SPCX SSD - Samsung 256GB PM961 Instalowany windows 10 wer 1909 11 minut temu, pjoter80 napisał: Bo jeżeli w biosie dysk m2 jest to ok jeżeli go nie ma to może nie obsługuje go płyta Jeżeli przy instalacji system nie widzi to pewnie nie ma sterownikow Płyta obsługuje ponieważ system instaluje się jak są dwa dyski, tylko tak jak pisałem dziwna rzecz że nie moge jej ustawić na priorytet do ładowania systemu, no i wyskakują dziwne błędy jak jest tylko sam dysk SSD Cytuj
info Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 wejdź do biosu ustaw defaultowe ustawienia i zobacz Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Taki jest błąd przy samym zamontowanym dyskiem SSD. W BIOS pozycja hard disc - NOT DETECTED [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 minuty temu, pjoter80 napisał: wejdź do biosu ustaw defaultowe ustawienia i zobacz Niestety problem dalej taki sam. Cytuj
info Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 a tu jak usuniesz tez to pisze ? Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 15 minut temu, pjoter80 napisał: a tu jak usuniesz tez to pisze ? Tak Cytuj
jarexpol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Uruchom z hdd z podpiętym ssd i daj screena z zarządzania dyskami. Cytuj
kuba22120 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 3 minuty temu, jarexpol napisał: Uruchom z hdd z podpiętym ssd i daj screena z zarządzania dyskami. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jarexpol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Ustaw jako partycję aktywną, na hdd usuń. Cytuj
brygada69 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Przy instalacji systemu odłącz HDD. Po zainstalowaniu systemu dopiero zamontuj dodatkowy dysk Hells Angels i jarexpol lubią to Cytuj
jarexpol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 6 minut temu, brygada69 napisał: Przy instalacji systemu odłącz HDD. Po zainstalowaniu systemu dopiero zamontuj dodatkowy dysk To wiadomo od początku, najlepiej jak ssd byłby podpięty pod sata 0. Hells Angels lubi to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Ale on ma laptopa ori z dyskiem hdd oraz ma wolne miejsce na dodatkowy wewnętrzny dysk M.2 i kolega wykorzystał tą możliwość ale jest problem. Albo dysk M2 jest uszkodzony albo programie Parted Magic sprawdź czy go tam widać, jak widać ustaw go go i aktywuj partycje, no i ważne czy masz system w mbr czy uefi. Hells Angels lubi to Cytuj
info Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 zaktualizowany jest bios ? Cytuj
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Temat wałkowany sporo razy jak byś poszukał tu na forum to byś znalazł. 1 - bios ma być aktualny. 2 - odpinasz hdd zostawiasz tylko M2 3 - wchodzisz do bios i ustaw tryb legacy, nie UEFI. "legacy first" 4 - tryb Secure Mode ma być wyłączony 5 - instalujesz WIN - usuwasz partycje i pozwalasz instalatorowi na ustawienie ich samemu ( instalujesz sterowniki fabryczne nie te od MS ) 6 - Format HDD jeżeli masz przejściówkę pod USB to w tej chwili nie musisz go montować w laptopie robisz format z pozycji WIN w CMD : Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit jeżeli nie masz przejściówki to dysk montujesz w laptopie i wykonujesz to samo najlepiej zrobić format całego HDD i poustawiać sobie partycje ( ewentualnie ) pod siebie lub zostawić całą pojemność jako jedną partycję. Jeżeli nić nie " namieszasz " zrobisz jak Ci podpowiadam to nie ma bata żeby nie działało. Tu masz dla ciekawości test dysków SSD M.2 w laptopie Lenovo Y700 | SATA III & PCIe dla Twojego sprzętu : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
borek9 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Na screenie z partycjami widać, że partycja z systemem (c:) jest na innym dysku niż partycja ESP (Dysk 0 partycja 1), więc po wyjęciu HDD system na pewno się nie uruchomi. Zainstaluj jeszcze raz system, a przy komunikacie o braku dysku (chyba, bo samego komunikatu nie widać na zdjęciu) podczas instalacji użyj opcji "załaduj" żeby załadować sterowniki do kontrolera dysku. Ewentualnie daj zdjęcie z info w biosie o dyskach bo skoro z dwoma dyskami system startuje to musi bios wykrywać ci ten ssd, w innym wypadku z dwoma dyskami by też nie startował. Cytuj
info Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 jak brakuje sterowników to zazwyczaj pisze załaduj sterowniki i dysku nie widać Cytuj
borek9 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Masz rację, na zdjęciu z ekranu przy instalacji niewiele widać i co ciekawe widać zaznaczoną pozycję czyli jakieś partycje instalator wykrywa. Potrzebne jest zdjęcie z całego okna żeby ustalić problem uniemożliwiający instalację. Pewnie poskutkowałoby wcześniejsze usunięcie wszystkich partycji z dysku ssd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi