Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zainstalowałem wersję pro i po optymalizacji systemu i ukończeniu konfiguracji mój SSD ma niższą ocenę w AS SSD Benchmark niż na oficjalnym WIN10. Czy coś zrobiłem źle?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś miał taki problem jak w tym linku:

Mam problem z głośnikiem (słuchawki, mikrofon) na panelu z przodu kompa: "Nie podłączono głośników ani słuchawek"

Na starym obrazie systemu, który już ponad rok używam wszystko OK, wgrałem nowy system i od razu pojawia się w trayu ikona głośnika z ta informacją: Nie podłączono głośników ani słuchawek.

Teraz spowrotem wgrałem stary obraz systemu - mam dźwięk na słuchawkach...

W czym problem ?  Aktualizacje Windowsa 10 to powodują ??

Opublikowano

@edwinos: zwróc uwagę czy Windows 10 nie zaciaga sobie sterownikow do karty dzwiekowej z windowsupdate ... ja mialem taka sytuacje juz w dwoch sprzetach, ze zainstalowalem "swoje" sterowniki do dzwieku jeszcze bez internetu - bylo wszystko oki ... a po podlaczeniu do netu windowsupdate zasiorbalo sterowniki z bazy Microsoftu i juz bylo po dzwieku ... dopiero pozniej zauwazylem ten maly "szczegol", ze tak sie dzieje ....

@srom-otnik dzieki za jak zwykle swietna robote z systemami, ale mam mala prosbe - czy jest szansa na integracje sterownikow do chipsetow intela 10 i 11gen - F6flpy-x64 (brak wykrywania dysku do instalacji windy), sterownikow do touchpada intel - serial IO drivers (przy korzystaniu z nowych laptopow w trybie instalacji nie dziala touchpad) + jesli nie ma to Ryzenowe tez w Twoich wersjach Windowsa? ulatwiloby to zabawe ludziom z nowymi sprzetami ...

z gory dzieki za pozytywne rozwazenie prosby :-)

Opublikowano

Widnows mi się zupdatował i teraz mam taki widok po otworzeniu menu start.

Nigdzie nie widzę, abym mógł to zmienić na pierwotne kafelkowe menu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Opublikowano
3 godziny temu, atebo napisał:

Czy można dodać układ klawiatury Niemiecki?  Doinstalowałem język wyświetlania Niemiecki a na pasku zadań mam ENG. Czy jest na to sposób?

Próbowałeś w ustawieniach zmienić? Prócz języka warto zmienić region. W modzie Ghosta zmiana języka była możliwa dopiero jak z MS Store zaciągnął pakiet językowy - warto od tej strony sprawdzić jeśli nie wyświetla poprawnie.

Opublikowano

Mam pytanko. Dwa identyczne laptopy Dell'a z systemem z pierwszego postu. Oba PRO z wyłączonym Defenderem. Na jednym jest ok, na drugim nie można nic wpisać na klawiaturze w aplikacjach. W edytorze tekstowym już można. Można też skopiować tekst i wkleić. Co się dzieje?

Opublikowano
3 minuty temu, the_naturat_com napisał:

Mam pytanko. Dwa identyczne laptopy Dell'a z systemem z pierwszego postu. Oba PRO z wyłączonym Defenderem. Na jednym jest ok, na drugim nie można nic wpisać na klawiaturze w aplikacjach. W edytorze tekstowym już można. Można też skopiować tekst i wkleić. Co się dzieje?

zainstaluj jeszcze raz 

Opublikowano
9 minut temu, marek2545 napisał:

zainstaluj jeszcze raz 

Instalowane kilka razy.

6 minut temu, wojtas512 napisał:

Jak komuś coś nie działa bądź ma jakiś problem to od siebie polecam pełna wersje full Sromotnika na której wszystko bez problemów chodzi 

Full czyli jaka?

Opublikowano
3 minuty temu, the_naturat_com napisał:

Czyli twierdzisz, że to wina tego systemu?

Na 1 sztuce działa dobrze, a na 2 pomimo kilkukrotnej instalacji nie działa..

czasami wystepuje taki problem nie wiem co jest przyczyna 

mialem tez tak nawet na czystym systemie ze strony M$ 

Opublikowano
W dniu 11.07.2021 o 08:58, fafik144 napisał:

Witam.

Zainstalowałem wersję pro i po optymalizacji systemu i ukończeniu konfiguracji mój SSD ma niższą ocenę w AS SSD Benchmark niż na oficjalnym WIN10. Czy coś zrobiłem źle?

wez pod uwage ze cos sie mogło w tle robic i dlatego taki wynik

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtas512 napisał:

- Home

-PRO  

z tymi pełnymi wersjami nie miałem nigdy problemów  

Czyli pełne wersje z Defenderem?

1 godzinę temu, zdzisiek24 napisał:

@the_naturat_com ... chłopie, masz łeb i c... to kombinuj.

1. Jeśli delle są identyczne - podmień dyski, zainstaluj inny system ...  i jeszcze kilka innych "myków"

2. Weź porządny zamach... bo dwa laptopy to już przepych i zbędny luksus     :tooth:

Mam w domu 4 laptopy Dell. 1x E6520 w mocnej konfiguracji (mój), 2x E6520 średniaki (córek) i 1x D630 wymaxowany lata temu (czasem żona użyje plus różne testy). Wszystkie SSD system + HDD dane.

Opublikowano
54 minuty temu, the_naturat_com napisał:

Czyli pełne wersje z Defenderem?

Mam w domu 4 laptopy Dell. 1x E6520 w mocnej konfiguracji (mój), 2x E6520 średniaki (córek) i 1x D630 wymaxowany lata temu (czasem żona użyje plus różne testy). Wszystkie SSD system + HDD dane.

Tak  pełne z Defenderem 

Opublikowano

Czołem.

Spotkaliście się z sytuacją, że windows "zatrzymuje" się na tym kółku ładowania systemu, a w zasadzie zapętla bo widzę podświetlenie klawiatury się włącza, za chwilę wyłącza i tak w koło.
Często muszę kilka razy reset na obudowie wciskać zanim załapie. Sterowniki wszystkie są, system stoi na dysku m.2 (nvme). W załączeniu wrzucam screeny z podglądu zdarzeń.

Może czas przejść na Win JG10 x64 21H1?

01.png.7f51d41a772a167a24e70d3463a62ba9.png

02.png.a343f9de8fa1b3dfa413b9cf4ca55b56.png03.png.670b62d389a161f1b6974966dc9f4fab.png

Opublikowano

Hej, Sromotnik mógłbyś mi pomóc? Chciałem zablokować kilka stron za pomocą  HostsFileEditor-1.2.0, ale niestety coś nie działa, bo strony dalej się otwierają. Czy jest coś, co powinienem włączyć lub wyłączyć, aby HostsFileEditor działał? Oczywiście sprawdzałem na domyślnych ustawieniach w optymalizatorze i nie działa. Dziękuję, pozdrawiam.

Opublikowano

Siema wszystkim.

Ma ktoś z was ostatni obraz iso tej modyfikacji?

Gdzieś mi przepadł, a w pierwszym poście link w txt jest do poprzedniego (tego gdzie były problemy z oknem dialogowym "kosza").

Z góry dziękuję za link