Skocz do zawartości

Komputer się wyłącza na trzy sekundy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas przeglądania stron interentowych pc się zawiesza i jest czarny ekran na około 3 sekundy. W grach raz problem wystapil podczas zmiany rozdzielczości, tylko ,że czarny ekran był do restartu komputera. Temperatury są w porządku. Co jest nie tak? Ponownie instalowalem sterowniki ,kable display port jak na starym pc. Na starym pc rtx 3070 działał ok. Coś jest z prockiem? Procek to i5 10400f, zasilacz 600 watów

Opublikowano

Co dokładnie mam ci dac info ,bo zakładek jest duzo. Screen dac z czujnika? Pod memtest musze miec pendrive a wolengo nie mam. A tak zapytam dysk twardy, który mam podłącozny jest uszkodzony. System go nie wykrywa, ale bios tak. Może byc przyczyną?

Opublikowano

Chłodzenie jest nowiutkie jak caly pc praktycznie. Gdyby byl uszkodzony procesor to gry by działały czy to wina softweru? Ten czarny ekran tak wygląda jak podczas instalacji sterowników od karty graficznej. To tak zwane migotanie

Opublikowano

Znasz się w ogóle na komputerze? Rtx 3070 z i 9 10900k zaużywa 380 watów a ja mam 600 watów. Tu nawet rtx 3080 uciagnie. :D Oc nie było robione. Rtx 3070 to przez producenta bo to wersja eagle oc gigabyte.

Opublikowano

Pamiętając, jakie ty miałeś problemy z włożeniem, a potem wyciąganiem grafy (prawie łom poszedł w ruch), to wcale się nie zdziwię, jak coś żeś uszkodził. A swoją drogą co to za zasilacz, że w IDLE na linii +12V jest idealnie 12,000V, a nie trochę więcej? No chyba, że te z przetwornicą DC-DC tak mają, nie wiem.

Opublikowano
17 minut temu, MiłoszPL napisał:

Przejdźmy do tego co jest problemem, czyli najlepiej latwa diagnostyka.

Wyrzucić g0wniany zasilacz i kupić porządny :E BTW, czy ja tam widzę 6 dysków podpiętych? Grubo.

13 minut temu, robert190880 napisał:

a tak poza tym co to Blackwhite ?

Taka podróbka Black Red White, tylko nie używają czerwonego koloru :trollface:

Opublikowano
4 minuty temu, MiłoszPL napisał:

Dacie mi programy do diagnostyki? Po co mam wieśc to od serwisu

I po co, jak nie potrafisz z nich korzystać? Daj go lepiej od razu do serwisu, tylko dobrego.

19 minut temu, MiłoszPL napisał:

Jeśli wyjda ok to wtedy trzeba będzie myślec.

No i tu może być największy problem :22

Opublikowano
W dniu 13.01.2021 o 13:52, MiłoszPL napisał:

Podczas przeglądania stron interentowych pc się zawiesza i jest czarny ekran na około 3 sekundy. W grach raz problem wystapil podczas zmiany rozdzielczości, tylko ,że czarny ekran był do restartu komputera. Temperatury są w porządku. Co jest nie tak? Ponownie instalowalem sterowniki ,kable display port jak na starym pc. Na starym pc rtx 3070 działał ok. Coś jest z prockiem? Procek to i5 10400f, zasilacz 600 watów

A sprawdzałeś, czy są jakieś logi w Podglądzie zdarzeń? Wygląda to jakby sterownik do karty graficznej się restartował.

Podgląd zdarzeń -> Dzienniki systemu Windows -> System. Tam poszukaj zdarzeń z tego momentu, gdy zgasł ci ekran.

Opublikowano

Wtedy byl czarny ekran jak przełączylem z 1080p do 4k, bo wtedy problem tez wystepuje. Widzor serwis to co może to zrobić testy i tyle. Gosc nie będzie czekal 6h jak na 3 sekudy wtedy zgaśnie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
19 minut temu, MiłoszPL napisał:

serwis to co może to zrobić testy i tyle. Gosc nie będzie czekal 6h jak na 3 sekudy wtedy zgaśnie

Dobry serwis zrobi solidne testy :
Testy Obciążeniowe 
Testy na różnych sterownikach 
Test na własnym dysku z czystym Windowsem 

Dobre serwisy to takie które będą grzebać aż znajdą przyczynę 

Opublikowano
40 minut temu, MiłoszPL napisał:

Jesli bedą jakieś błędy to jak to rozpoznać?

Wstaw nam "raporty" a nie screeny bo analizować screeny pojedynczo to masakra jak można po raportach w HTMLu lub txt mieć wszystko w kilku plikach 

Opublikowano

Odłączenie dysku sprawiło ,że błąd pojawił się po 4 dniach. Napisze do x-komu

Opublikowano

@MiłoszPL może być problem z samym sterownikiem do karty graficznej, ale też problem sprzętowy (karta graficzna, zasilacz, płyta główna). Oczywiście najlepiej zacząć od zainstalowania najnowszego sterownika do karty. Wykonaj czystą instalację ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) i potestuj. Zobaczymy, czy to coś da.

A, no i dla świętego spokoju ściągnij sterowniki Standardowe (wersja DCH nie posiada panelu sterowania NVIDIA): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]