Skocz do zawartości

Sprzęt do gier za ok. 500 zł - używany PC czy używana konsola?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

znajomy ma dylemat odnośnie wyboru sprzętu, na którym będzie można w coś pograć (niekoniecznie w najnowsze gry z racji na budżet).

Co lepiej wybrać - używanego PC, czy używaną konsolę? Na szybko przejrzałem aukcje i z PCtów w tej kwocie znaleźc można coś z AMX FX 4100 albo Intelem i3 lub może i5 najwyżej 3 generacji, jakieś 6gb ramu i karty pokroju GTX 550 lub 560. 

Z konsol zaś najłatwiej znaleźć używki PS3 Slim z kolekcją gier, dodatkowymi akcesoriami. PS4 lub XBO to już kilka stówek więcej. 

Która z tych opcji wydaje sie waszym zdaniem rozsądniejsza? 

Jeśli PC - to czy w takim budżecie można znaleźć coś lepszego niż to, co mniej więcej zawarłem wyżej? 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie ;)

Opublikowano

Na OLX w sekcji PC to nie ma czasami co patrzeć, bo ceny mają z kosmosu niektórzy :E W sumie zależy na czym bardziej woli grać czy na PC czy na konsoli. Mi osobiście lepiej gra się na PC, ale do 500zł będzie ciężko znaleźć coś konkretnego i chyba warto dołożyć stówkę lub dwie więcej. Chyba, że znajdzie się coś ciekawego z płytą główną którą będzie można zmodyfikować bardziej, w sensie zmienić z czasem procesor na mocniejszy i dołożyć RAM. Ale to wszystko zależy od opłacalności względem wydajności.

Opublikowano

A więc tak.

- konsola: do 500zł znajdzie używkę XBOX ONE, a jak sie wstrzyma to w tej kwocie w czarny piątek/weekend zapewne dorwie nówkę xbox one s all digital.

- PC: do 500zł bez ssd i gpu idze złożyć seta na jednym z ryzenów i 8gb ramu, jeśli chce z gpu to fakt coś pokroju i3 3-4 gen intela i grafiką gtx 650 lub odpowiednikiem w postaci radeona.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie. Za 500 zł zestawu PS3 lub X360 z grami i padami faktycznie się nie opłacało, gdy widać w tej kwocie lub nieco wyższej potencjalne okazje na używane PS4 lub Xboxa One S. 

Póki co wybór padł na PS3 za mniej niż połowę pierwotnej kwoty, żeby móc ograć parę perełek wydanych na tę platformę. 

Na nowsze konsole faktycznie lepiej może poczekać do premiery PS5 czy XBX aż ceny spadną.  

Odnośnie komputera istniała możliwość zakupu czegoś za 500 zł (AMD FX-4100, GTX 560Ti, 6GB RAM, 256GB SSD) lub modernizacji obecnego sprzętu (Athlon II X2 270, 4GB RAM, GF 9800) ale z racji na potencjalną potrzebę wymiany zdecydowanej większości podzespołów ten ostatni wariant odpadł. 

Tak z ciekawości jeszcze spytam - czy zestaw składający sie z AMD FX-4100, GTX 560Ti, 6GB RAM, 256GB SSD jest akceptowalny w kwocie 500 zł, czy jest to za słaby sprzęt i nieopłacalny w tych pieniądzach?

Opublikowano
3 minuty temu, AS00 napisał:

Tak z ciekawości jeszcze spytam - czy zestaw składający sie z AMD FX-4100, GTX 560Ti, 6GB RAM, 256GB SSD jest akceptowalny w kwocie 500 zł, czy jest to za słaby sprzęt i nieopłacalny w tych pieniądzach?

Raczej bym sobie odpuścił ten konfig, troche za drogo.

Opublikowano

H81 mobo 80-100 zł, i5 4 gen ~150 zł, 2x4GB 80 zł, PSU 50 zł, za 150 zł znajdziesz HD 7850 2GB lub jak masz łep to za około 200 zł GTX 770

Druga opcja to X58 + X5650 + RAM ECC, na Aliexpress korzystnie wychodzi, ewentualnie X79

Opublikowano

@DanieI

No nie wiem czy obecnie znajdzie coś w cenie co zapodałeś w jako pierwsza propozycja (510zł) .
Mobo + i5 4 gen ( z GW 12m) to już  320zł (+/-),  pamięć ram 2x po 4GB1333MHz  110zł,  PSU np be quiet! BQ L8-500W 80PLUS 110zł, GPU Gigabyte GTX 770 Windforce 3x OC 2GB 270zł  (ceny aktualne na podczas pisania post'a ), budę może uda się za darmo lub używane 50-150 zł ( nówki już można za 150zł dostać )

Opublikowano

Powiedz mi kto normalny kupi stare mobo na 4 gen za 320 zł?

Bez problemu na H81 sie po olxach za stówke znajduje, PSU tak samo stary 500W Chieftec 50 zł, a GTXy 770 powyżej 250 zł wiszą na Allegro tygodniami.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nówka za 99 zł... budżetowa ale po co lepsza

Opublikowano
21 minut temu, DanieI napisał:

Powiedz mi kto normalny kupi stare mobo na 4 gen za 320 zł?

Bez problemu na H81 sie po olxach za stówke znajduje, PSU tak samo stary 500W Chieftec 50 zł, a GTXy 770 powyżej 250 zł wiszą na Allegro tygodniami.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nówka za 99 zł... budżetowa ale po co lepsza

Ano zakupy na OLX są bezpieczniejsze od Allegro  (  raz Allegro pomogło mi odzyskać kasę czego nie mogę powiedzieć o OLX ) :E.

Mobo które zapodałeś to jeszcze produkcji medion  tak więc najgorszy syf  to już lepiej kupić Asus'a.

To co znalazłem pisząc posta wyżej ( zapomniałem dodać dysk ) :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

CPU z GW :

Pierwsze lepsze  jakie znalazłem pamięć  ram :

Brakuje jeszcze dysk na system + na jakieś gierki :

Opublikowano

Przez ostatnie 3 dni zakupiłem sobie taki zestawik głównie do przeglądania neta w domu: 

• MSI A320M PRO-VD/S - 100 zł

• Ryzen 5 1400 - 200 zł

• G.Skill Ripjaws 4 2x4GB DDR4 3200 MHz - 100 zł

Także się da, a dokładając do tego parę złotych nawet na jakiegoś GTXa 770, SSD i zasilacz masz sprzęt na którym pograsz bez problemu w nowsze gry. Dokupujesz pada z Xboxa i hulaj dusza :)

Opublikowano

Dziękuję za wszelkie sugestie. ;)
Jako, że to sprzęt nie dla mnie to temat zakupowy trochę ucichł, ale wraca teraz chęć kupienia czegoś lepszego, chociażby sprzętu z tego linku:

Cytat

Specyfikacja:
Procesor: AMD FX 6300 3.5GHz 6 RDZENIE 6 WĄTKÓW
Pamięć RAM:12GB
Dysk: 1000GB HDD
Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3PRO
Karta graficzna: Radeon RX 470 4GB MSI GAMING X
Zasilacz: Thermaltake 500W
Płyta główna: ASROCK 970 PRO3
OBUDOWA: Thermaltake

Warto w takich pieniądzach (ok 1700 zł), chociażby jako baze pod dalsze rozbudowy? Na start trzeba by już dołożyć jakiegoś SSD... 

Opublikowano
Godzinę temu, AS00 napisał:

Dziękuję za wszelkie sugestie. ;)
Jako, że to sprzęt nie dla mnie to temat zakupowy trochę ucichł, ale wraca teraz chęć kupienia czegoś lepszego, chociażby sprzętu z tego linku:

Warto w takich pieniądzach (ok 1700 zł), chociażby jako baze pod dalsze rozbudowy? Na start trzeba by już dołożyć jakiegoś SSD... 

To już w tej cenie lepiej kupić i3 9100f /10100f jakieś mobo 8gb ram i grafikę pod własne upodobania.