makinero Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2021 Mam partycję GPT (UEFI) i komputerz zBIOSEM UEFI i na nowym dysku też GPT zainiciowany, próbowałem narzedzie Macrori AOMEI, Easeus, MACRIUM REFLECT 7 i wiele innych, migracja dysku kończy sie tym, ze dysk systemowy jest uszkodzony. Zadne narzedzie nie moze przeprowadzic prawidlowej Migracji systemu! Napisałem juz 1TB szkoda dysku na LifeWrite danych (zaplacilem za niego 900 zł) i każda proba bedzie skaracac zywotnosc, ile mam jeszcze probowac???? Mam czysty pusty dysk... Uruchomienie z programow do Migracji i kazdy sposob zawodzi, przenosi dwie partycje, lub w ogole nei przenosi... I co dalej ..dalej tydzien sie tym meczyc i kopiowac kolejne 100gb i kolejne na probe...... Błędy BOOTMGR.....są powtarzane po migracji, albo ze partycja po Migracji nie ma formatu, ani litery! Cytuj
borek9 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2021 Nie odpowiadasz na pytania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Nie chcesz chyba żeby ci ktoś pomógł, tylko chcesz ponarzekać na złe UEFI. Cytuj
makinero Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2021 No to jak nikt nie pomoze? Po sklonowaniu Systemu mam wylacznie FAT i partycje ze sklowanym systemem, ale pisze (Recovery) a powinno byc "Boot, Systemowa, Aktywna". Moge otworzyc partycje w dzialającym systemie, wszystko jest ok, ale nie botuje i nie wykrywa tej partycji jako systemu O coś podobnego do tego gdzie wszedzie kod bledu 0x0 gdy prubuje uruchomic problem z uruchomieniem TYLKO ZE UMNIE NIE WYKRYWA URZADZEN SYSTEMOWYCH (wiadomosc) Cytuj
makinero Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2021 Problem z SECURE BOOT (czerwone okno OSTRZEŻENIE) problem z Botowaniem nowego Dysku Co to jest PK, KEK DB itp. Jak to ustawić??? Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2021 już byś 100x w tym czasie swojej męki zainstalował świeży system i skonfigurował, ale jak widzę wolisz się pierdzielić z czymś, o czym nie masz pojęcia. NIGDY nie miałem problemu z przeniesieniem systemu na inny dysk albo z przywróceniem go w miejsce starego, bo ja robię BackUp, a nie Klon, no i wiem co robię. Poza tym używam MBR, a nie debilne GPT. Aha, płytę mam nowszą od ciebie i jakoś na moim UEFI nie mam problemu, żeby ustawić go w tryb pracy BIOS. The End. Cytuj
P4Jn Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 Wstawka jak najbardziej ok, dzięki wielkie. Próbuje jedynie ogarnąć aktualizacje, które nie wszystkie chcą przejść, gdyż aktualizacje zapętlają się. Aktualizacje zostają pobrane i zainstalowane, tak jakby. Trzeba kompa uruchomić ponownie, aby te zainstalowały się. W momencie, gdy instalacja aktualizacji dochodzi do 100%, wychodzi informacja o wycofywaniu zmian. Po tym jeszcze z dwa/trzy razy komp zapętli się, nim będę mógł zalogować się do systemu. I tak w kółko. Pobierałem ręcznie z katalogu aktualizacje, a efekt wciąż ten sam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 On 3/5/2021 at 8:36 AM, P4Jn said: Wstawka jak najbardziej ok, dzięki wielkie. Próbuje jedynie ogarnąć aktualizacje, które nie wszystkie chcą przejść, gdyż aktualizacje zapętlają się. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aktualizacje zostają pobrane i zainstalowane, tak jakby. Trzeba kompa uruchomić ponownie, aby te zainstalowały się. W momencie, gdy instalacja aktualizacji dochodzi do 100%, wychodzi informacja o wycofywaniu zmian. Po tym jeszcze z dwa/trzy razy komp zapętli się, nim będę mógł zalogować się do systemu. I tak w kółko. Pobierałem ręcznie z katalogu aktualizacje, a efekt wciąż ten sam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jaki jest bląd? bypass esu v11 wgrany? U mnie wczoraj przy formacie wywalal net framework nowy, musialem date o miesiąc cofnąć do tyłu, nie wiem czemu moze ms cos z certyfikatami zepsuł, tego kb971033 ukryj bo to narzędzie do sprawdzania legalności tylko(zresztą wykrywa tylko gdy naruszony WAT jest) Cytuj
P4Jn Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Godzinę temu, Adiwin&& napisał: jaki jest bląd? bypass esu v11 wgrany? U mnie wczoraj przy formacie wywalal net framework nowy, musialem date o miesiąc cofnąć do tyłu, nie wiem czemu moze ms cos z certyfikatami zepsuł, tego kb971033 ukryj bo to narzędzie do sprawdzania legalności tylko(zresztą wykrywa tylko gdy naruszony WAT jest) No jest informacja o niepowodzeniu zainstalowania aktualizacji i zostają one wycofane, coś takiego. Czym jest bypass esu 11? Raczej nie instalowałem, bo nie wiem nawet co to jest. Tak jak zainstalowałem system, tak go zostawiłem, wcześniej tylko wyłączając zalecane aktualizacje z telemetrią. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 @P4Jn ... wiesz co instalujesz ? W opisie wstawki jak byk "zintegrowany BypassESU v7". Po więcej - na nasze forum lub do wujka google. np. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Obecnie można korzystać z Bypass v9 lub v11 - różnią się sposobem obejścia aktualizacji dla NET4.x: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 3 hours ago, P4Jn said: No jest informacja o niepowodzeniu zainstalowania aktualizacji i zostają one wycofane, coś takiego. Czym jest bypass esu 11? Raczej nie instalowałem, bo nie wiem nawet co to jest. Tak jak zainstalowałem system, tak go zostawiłem, wcześniej tylko wyłączając zalecane aktualizacje z telemetrią. pokaż screenshota z historii wu po resecie, powinno pokazać jaki błąd jest Cytuj
P4Jn Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Nie miałem pojęcia, czym jest Bypass, nigdy nie był mi potrzebny, ani nie interesowałem się tematem. Po przeczytaniu tematu podlinkowanego przez @zdzisiek24 stwierdziłem, że Bypass jest konieczny. Akurat instaluje zalecane aktualizacje dla Bypass. Edytuj: "Teraz instalujemy Bypass v9 lub v11, a następnie pozostałe aktualizacje: - KB4598279 - zbiorcza" I jest lipa, spodziewałem się tego, bo już ręcznie instalowałem aktualizacje i efekt ten sam, jak już wspomniałem wcześniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 A najnowszy service stack zainstalowałeś wcześniej? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Nie przyjmie Bypass bez SHA-2 KB4474419-v3 i bez service stack KB4592510 Dodatkowo, aby korzystać z WU trzeba zainstalować jeszcze KB4575903 Teraz Bypass. Najnowsza zbiorcza to: KB4601347, najnowsza NET 4.8 to: KB4600944 Do instalacji aktualizacji NET4.x zalecam osobny instalator lub skorzystać z Bypass v11, bo tam chyba już załączyli ten sposób (nie jestem pewien, bo jeszcze nie korzystałem). W oknie Bypass są wyświetlone wszystkie opcje co do czego i trzeba wybrać odpowiedni numerek. Cytuj
P4Jn Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 2 godziny temu, Widzior napisał: A najnowszy service stack zainstalowałeś wcześniej? Owszem, przed chwilą upewniłem się jeszcze i tak, jest zainstalowany service stack. Net 4.8 mam zainstalowany, robiłem to już na samym początku, innym programem: 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Nie przyjmie Bypass bez SHA-2 KB4474419-v3 i bez service stack KB4592510 Dodatkowo, aby korzystać z WU trzeba zainstalować jeszcze KB4575903 Teraz Bypass. Najnowsza zbiorcza to: KB4601347 Pobrałem, sprawdziłem i aktualizacje rzekomo są już zainstalowane. Pobrałem BypassESU-v11, zainstalowałem LiveOS-Setup z opcją numer 2 i tyle. Nic więcej nie robiłem. Edytuj: WU wyszukuje już tylko .Net Framework, który nie chce zainstalować się: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ukryłem go, skoro mam zainstalowaną wersję 4.8. Także tyle. Dzięki wielki za pomoc. Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 4 hours ago, P4Jn said: Owszem, przed chwilą upewniłem się jeszcze i tak, jest zainstalowany service stack. Net 4.8 mam zainstalowany, robiłem to już na samym początku, innym programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobrałem, sprawdziłem i aktualizacje rzekomo są już zainstalowane. Pobrałem BypassESU-v11, zainstalowałem LiveOS-Setup z opcją numer 2 i tyle. Nic więcej nie robiłem. Edytuj: WU wyszukuje już tylko .Net Framework, który nie chce zainstalować się: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ukryłem go, skoro mam zainstalowaną wersję 4.8. Także tyle. Dzięki wielki za pomoc. cofnij date o miesiąc - miałem tak wczoraj robiąc format i to pomogło zainstalować MS coś namieszało w certyfikatach chyba 5 hours ago, wiktorynek said: Nie przyjmie Bypass bez SHA-2 KB4474419-v3 i bez service stack KB4592510 Dodatkowo, aby korzystać z WU trzeba zainstalować jeszcze KB4575903 Teraz Bypass. Najnowsza zbiorcza to: KB4601347, najnowsza NET 4.8 to: KB4600944 Do instalacji aktualizacji NET4.x zalecam osobny instalator lub skorzystać z Bypass v11, bo tam chyba już załączyli ten sposób (nie jestem pewien, bo jeszcze nie korzystałem). W oknie Bypass są wyświetlone wszystkie opcje co do czego i trzeba wybrać odpowiedni numerek. majac bypassa v11 wszystko z NET tez działa, ale ms cos pokrzanił i bez zmiany daty w systemie nie chce to sie instalować ostatnio(nawet oddzielnym instalatorem), choc w lutym jak wydali zbiorcze to normalnie szło Cytuj
P4Jn Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Wcześniej już miałem na uwadze, że Microsoft coś namieszał z aktualizacjami dla Win7. Nie wiem, może celowo, żeby zniechęcić się. Jutro pobawię się ze zmianą daty w systemie. Ciekawy jestem, czy coś pyknie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 55 minut temu, Adiwin&& napisał: ms cos pokrzanił i bez zmiany daty w systemie nie chce to sie instalować ostatnio(nawet oddzielnym instalatorem), choc w lutym jak wydali zbiorcze to normalnie szło 44 minuty temu, P4Jn napisał: Microsoft coś namieszał z aktualizacjami dla Win7. Nie wiem, może celowo, żeby zniechęcić się. Jutro pobawię się ze zmianą daty w systemie. Na chwilę obecną wszystko działa normalnie i nie potrzeba żadnej zmiany daty. Jak się coś pojawi problematycznego, to nie panikować, tylko spokojnie poczekać, aż pojawi się rozwiązanie na MDL. Adiwin&& lubi to Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 11 hours ago, wiktorynek said: Na chwilę obecną wszystko działa normalnie i nie potrzeba żadnej zmiany daty. Jak się coś pojawi problematycznego, to nie panikować, tylko spokojnie poczekać, aż pojawi się rozwiązanie na MDL. ja wiem ze niby działa, ale robilem ostatnio format i net framework ten z lutego wcale nie chciał isc a jak wyszukałem bląd co wu pokazywało(800b0101, data była poprawna wiec nie to ze zle ustawiona) to ludzie polecali cofnąć date, cofnąłem i poszło a format robilem, bo win7 miałem na wolnym ssd wgrany i nieraz przycinało W lutym jak instalowałem od razu w 2 wtorek to nie miałem czegoś takiego, dziwne, może tylko u mnie tak było albo chwilowe problemy po stronie ms PS: ktoś miał to samo i dziwny zbieg okolicznosci ze tez 5 marca instalował tak jak ja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
P4Jn Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Ciekawe. Może rzeczywiście Microsoft coś spieprzył i pozostaje poczekać, niż bawić się ze zmianą daty. Jako ciekawostkę napiszę. Otóż, nim zainstalowałem tę wersję systemu, zainstalowałem Windowsa 7 czysty, z roku 2009. Wszystko ładnie, pięknie, ale Windows Update wykraczał się na dzień dobry. Jakiś błąd był 800... w momencie wyszukania aktualizacji, za każdym razem. To raczej normalne nie jest. Microsoft może rzeczywiście coś namieszał z aktualizacjami. Cytuj
Uf0x Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Da ktoś linka do tych całych bypassów? I czy jak zainstaluje ten system to musze dawać ten v7 czy odrazu jakiś najnowszy? Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 10 minutes ago, Uf0x said: Da ktoś linka do tych całych bypassów? I czy jak zainstaluje ten system to musze dawać ten v7 czy odrazu jakiś najnowszy? odrazu najnowszy, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] hasło to 2020 4 hours ago, P4Jn said: Ciekawe. Może rzeczywiście Microsoft coś spieprzył i pozostaje poczekać, niż bawić się ze zmianą daty. Jako ciekawostkę napiszę. Otóż, nim zainstalowałem tę wersję systemu, zainstalowałem Windowsa 7 czysty, z roku 2009. Wszystko ładnie, pięknie, ale Windows Update wykraczał się na dzień dobry. Jakiś błąd był 800... w momencie wyszukania aktualizacji, za każdym razem. To raczej normalne nie jest. Microsoft może rzeczywiście coś namieszał z aktualizacjami. pewno problem był inny - brak aktualizacji na sha-2 jak uzywales iso z 2009, chyba ze bez sp to wtedy powinno działać mi sie wydaje, bez tego wu wcale zauważyłem teraz nie chodzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 4 godziny temu, P4Jn napisał: zainstalowałem Windowsa 7 czysty, z roku 2009. Wszystko ładnie, pięknie, ale Windows Update wykraczał się na dzień dobry. Jakiś błąd był 800... w momencie wyszukania aktualizacji, za każdym razem. To raczej normalne nie jest. Microsoft może rzeczywiście coś namieszał z aktualizacjami. Ehhh... nie pobierze aktualizacji bez SP1 i SHA-2, a SHA-2 nie pójdzie bez service stack, których z kolei system wymaga finalnie 3 szt. Cytuj
Uf0x Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Dobra, jak zainstaluje ten system i bypass v11 to windows update będzie działał normalnie z nowymi aktualizacjami? Jeśli tak to czy aktualizować wszystko czy coś pomijać? Cytuj
P4Jn Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 6 minut temu, wiktorynek napisał: Ehhh... nie pobierze aktualizacji bez SP1 i SHA-2, a SHA-2 nie pójdzie bez service stack, których z kolei system wymaga finalnie 3 szt. Na chłopski rozum Pobierasz czystą wersję systemu, wiadomo, że chcesz zaktualizować a tu błąd, czego nie spodziewasz się, bo powinno być wszystko spoko. Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 3 minutes ago, Uf0x said: Dobra, jak zainstaluje ten system i bypass v11 to windows update będzie działał normalnie z nowymi aktualizacjami? Jeśli tak to czy aktualizować wszystko czy coś pomijać? Telemetryczne pomijać,tez kb971033 bo po co usługa co legalność tylko sprawdza, a najlepiej po wgraniu aktualizacji uzyc UUAWU aby też szpiegów z zbiorczych usunął i ewentualnie jak przypadkowo wgrałeś to inne telemetryczne Cytuj
Uf0x Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 "Aby zainstalować Bypass v9 lub v11 należy najpierw zainstalować: - KB4592510 - najnowszy service stack - KB4575903 - sprawdza i aktywuje licencję ESU - konieczny, aby pobierać aktualizacje automatycznie z WU" Czy ta wersja to zawiera czy muszę przed instalacją bypassa instalować to? Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 1 minute ago, Uf0x said: "Aby zainstalować Bypass v9 lub v11 należy najpierw zainstalować: - KB4592510 - najnowszy service stack - KB4575903 - sprawdza i aktywuje licencję ESU - konieczny, aby pobierać aktualizacje automatycznie z WU" Czy ta wersja to zawiera czy muszę przed instalacją bypassa instalować to? kb4575903 nie zawiera, choc ja instaluje kb4575903 zawsze po bypass esu aby sprawdzić czy na pewno system jest widziany jako esu i też smiga odpal bypass esu jako admin od razu, zrob restart, wgraj kb4575903 i odpal windows update SSU wlasciwie też chyba nie ma najnowszego ale nie jest on wymagany, wu sobie go pobierze póżniej. Cytuj
Widzior Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Rozwalacie mnie ludzie. Na wuj wam te aktualizacje? Spać nie możecie bez tego? Co najśmieszniejsze, koniecznie instalować chcą zawsze ci, którzy mają najmniejsze pojęcie o tym, jak to dziś zrobić. Ja wiem jak, ale mam to w d...e, bo zamiast się z tym pierdzielić co miesiąc, to wolę raz na rok albo dwa zainstalować czysty, już zaktualizowany Win7 od wikiego albo prezesa. A poza tym tu macie temat, więc nie kapuję, dlaczego tu to wałkujecie - Cytuj
Uf0x Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 1 minutę temu, Adiwin&& napisał: kb4575903 nie zawiera, choc ja instaluje kb4575903 zawsze po bypass esu aby sprawdzić czy na pewno system jest widziany jako esu i też smiga odpal bypass esu jako admin od razu, zrob restart, wgraj kb4575903 i odpal windows update Dobra, dzięki za wszystko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi