Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dostaję taki właśnie komunikat gdy otwieram stronę vod.tvp.pl . W tym czasie  Menedżer zadań windows w zakładce wydajność pokazuje CPU 17% , a w pamięci  fizycznej  99%  ok 15.8 GB . W zakładce  Procesy  firefox.exe 15.500 .600 .

Posiadam  W 7 x64  Home Premium . i7-6700 ,  CPU 3.40 ,  RAM 16 GB  , GA-Z170x  ultra gaming ,  GeForceGTX 780 .  Firefox 56 ale bez aktualizacji.  Jedyne wtyczki w nim to Widevine Ciontent Decryption  włączone .  Open 264 video codec  wyłączony.  Microsoft silverlight  i  adobe flash player  brak .

Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jakiego masz antyvirusa?

Przerabiałem to samo nie tak dawno jak jeszcze miałem W7. Udało mi się ustalić, że za wycieki RAMu odpowiadał u mnie antyvir G-Data. Jak wyłączałem moduł skanera wszystko wracało do normy.

Skany innym softem nie dały żadnych wyników.

Od nowej instalki W8.1 na razie żadnych problemów.

Opublikowano

Posiadam Eset  Internet Security ważność do 2020.07.14

Wyniki z  ADW cleaner   pewnie coś wam wyjaśnią bo mnie to zupełnie .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Vod tvp pl kopie procesor, ale nie RAM w zależności ile jest ustawione procesorów treści. 8 - to ośmiokrotnie obciążenie RAM i CPU. U mnie na 1 procesorze treści (firefox) vod tvp pl weźmie z 450 MB RAMu i z 80% CPU, ale mam staruszka. W mypal, to też weźmie z 500MB RAM, ale CPU 60%.

Optiplex 780 4GB RAM.

Drugą sprawą jest obciążenie skryptami google - to istne koparki. Nikt teraz bez blokowania ciężkich elementów strony zbędnych do prawidłowego c działania strony - nie powinien korzystać, bo dostanie obciążenie z kosmosu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Iceveasel, to taki firefox 76 znany z debiana - jest dla windows.

Jak chcesz przekopać system pod względem szkodliwych procesów i wszelkich zagrożeń, to pobierz i wykonaj analizę roguekillerem. Będziesz widział, co znajdzie i usuniesz.

Chrome z założenia jest kobyłą. Firefox można ustawiać jak się chce. No i kłania się totalne blokowanie, żeby nie być pożywką ciarachów, którym nie wystarczają kosmiczne komputery...

Opublikowano

Wyczytałem że roguekiller jest dla zaawansowanych użytkowników więc nie będę ryzykował. Musiałem coś żle ustawić , gdzie nie wiem ale 'domisie ' dziecko oglądało bez problemu.  Jedyne co zmieniłem to rezygnacja z aktualizacji W 7  i  FF .    Czy dla tej co posiadam wersji FF 56 też da się coś zablokować mogę podesłać scriny co zaznaczyłem .

Opublikowano

@koko123 jak chcesz używać  wersji 56 to już lepiej użyć Waterfox Classic jest bynajmniej co miesiąc aktualizowana, jest na bazie Firefox-a 56.

Tu masz link + Portable >>>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Roguekillera polecają awansowani niezaawansowanym. Wystarczy pobrać program portable, uruchomić i kliknąć analiza. Z prawej strony znaleźć opcję log i tu wkleić loga, niech się zaawansowani męczą, czy co usuwać.

Moim zdaniem, firefox 56 nie nadaje się do używania. Za szybko opuścisz gmaila i masz zamrożony system - przeglądarka przestanie odpowiadać,

Sprawa jest taka, że w internecie są nowości w sposobie wyświetlania skryptów wideo. Stary FF tego nie ogarnia. Nowy firefox jakoś lepiej dogaduje się z procesorami.

Dla Ciebie dla sprawdzenia problemu ustawiłem portable iceveasel 76.0.1, czyli to też forefox 76.0.1, tylko z profilem i dodatkami, do tego ustawiony cacy, z zablokowaną telemetrią i zablokowanymi aktualizacjami, z blokowaniem, z jakiego korzystam.

Uruchom iceveasel.exe w folderze app i sprawdź, jakie będzie obciążenie pamięci i CPU. Wypakujesz choćby na drugiej partycji. Będzie działać.

Opublikowano

Rewelacja to działa dzięki ale od początku ,problem ten pojawił się gdy dziecko chciało coś z tej strony zobaczyć . 

Ten pobrany Ice .. po otwarciu w app dał mi Google o wyglądzie trochę innym , może starodawnym ale wszędzie działającym .  

Czy mam starego FF v 56 usunąć z '' Programy i funkcje " oczywiście po wcześniejszym  zaimportowaniu zakładek czy obydwa pozostawić .Osobiście wolałbym mieć jak najmniej programów na systemowym .Zobacz co jest aktualnie . Czy Ice.. dać na inny niż systemowy C ,są jeszcze fizyczne dyski  D i E.  Jeśli pozostawię tylko Ice..to uruchamiam go wchodząc do jego folderu ,czy może uruchamia się on jednocześnie z systemem po wprowadzeniu zmian w opcjach.  Kolejna kwestia to możliwość blokady  aktualizacji - oczywiście nie sprawdzałem teraz ale jutro tak .

Jeśli jest taki prosty i zarazem skuteczny gdyż eliminujący posiadanie dodatkowych programów ublock czy addblock / mogę się mylić / to w jakim celu pojawiają się nowe wynalazki FF bynajmniej nie ułatwiające życia.

Opublikowano

Możesz usunąć firefoxa 56 z programy i funkcje. Ale masz masz tam pliki z hasłami. Tylko trzeba uważać. W iceweasel w profilu usuwa się key4.db. Z firefoxa 56 kopiuje się key.4db i logins.json - wkleja do profilu iceweasel. Pomijasz key 3.db, bo robi błędy z hasłami w najnowszych firefoxach.

Dodałem blokadę aktializacji. W dolderze app programu dodałem polisę, czyli folder distrubution, gdzie jest blokada telemetrii i appupdate. W opcjach to widać:

Fota317.png.ae7d0cd4cd2f996b2bd2b7c0fe811311.png

Iceweasel jest bardzo stabilny. Może być na innej partycji, bo nie korzysta z systemowego appdata - ma swoje. Działa zalogowany nawet na pendrive, tylko ciut wolniej. Możesz mieć ten iceveasel nawet w trzech miejscach i z każdego miejsca będzie działać osobno.

Opublikowano

W moim  FF 56 nie znajduję key4 natomiast jest  key3 oraz logins.json być może wersja ff 56 nie posiada key4. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
17 minut temu, jorg35 napisał:

po prostu przekopiuj key3 i logins do profilu nowej przeglądarki.Nie słuchaj gościa bo pisze głupoty,a teraz się tłumaczy

Do wersji FF 72 można tak było. Od wersji 73 był problem -poczytaj:

Gdy chciałem firefoxa 75, to wpierw musiałem zainstalować FF72. Tam wkleiłem key3db i logins json. Miałem hasła. Był tam też key4.db

Skopiowałem sobie key 4db i logins json. Posprzątałem po firefoxie. Wrzuciłem firefoxa 75 i wkleiłem mu te dwa pliki logins json i key4.db  po usunięciu tego co był. No i miałem bezproblemowo wszędzie hasła i loginy - tak ominąłem lockwise.

Opublikowano

Chcę się jeszcze upewnić ,kopia key3 i logins do Ice , czy jest to równoznaczne z przeniesieniem zakładek , haseł logowania i jak wyglądać będzie uruchomienie Ice.. ręcznie czy z automatu .

Ta stara gwardia to chyba ja bo nie sądzę by ktoś był  + 65 . Stary i Morze

Opublikowano

W FF56 - zakładki - u samej góry wszystkie zakładki , potem w klikaj w eksportuj do pliku html. Tam gdzie pobierałeś będzie bookmarks.html i w iceveasel też wchodzisz w wyświetl wszystkie zakładki i klikasz w importuj z pliki html. Znajdujesz ten bookmarks.html i w otwórz. Będziesz mieć wszystkie zakładki z firefoxa 56.

Opublikowano

Temat zakładek jest opanowany tylko jeszcze w jaki sposób będę uruchamiał Ice .. z folderu u mnie na dysku  D  czy mam w opcjach zmienić ' ustaw ff jako domyślną przeglądarkę '

Opublikowano

Zakładki są jedynie key3 i logins.json nie przeniósł haseł , zrobię ręcznie . Ten obecny ff 76 jest 32bit czy nie ma znaczenia dla mojego systemu 64. Czy w opcjach zaznaczyć ' sprawdzenie czy jest domyślna przeglądarką ' i czy pozostaję przy tych ustawieniach które tam są . Jest coś takiego 'Przeglądarka zarządzana przez administratora " czym to grozi - może admin ją wyłączyć . Proszę  jeszcze o komentarz do tego gdyż ne rozumiem 

' dla sprawdzenia problemu ustawiłem portable iceveasel 76.0.1, czyli to też forefox 76.0.1, tylko z profilem i dodatkami, do tego ustawiony cacy, z zablokowaną telemetrią i zablokowanymi aktualizacjami, z blokowaniem, z jakiego korzystam. Czy to oznacza że została zmodyfikowana personalnie przez Ciebie .   Obecnie mam jeszcze wersję ff 56 czy istnienie tych obydwu  nie stanowi konfliktu.  Docelowo pozostawię tylko tą którą mi poleciłeś . Starocia usuwam ręcznie włącznie z gałęziami . Przepraszam że tyle pytań ale cieszę się za kompendium wiedzy.  

Opublikowano
20 minut temu, koko123 napisał:

Zakładki są jedynie key3 i logins.json nie przeniósł haseł , zrobię ręcznie . Ten obecny ff 76 jest 32bit czy nie ma znaczenia dla mojego systemu 64. Czy w opcjach zaznaczyć ' sprawdzenie czy jest domyślna przeglądarką ' i czy pozostaję przy tych ustawieniach które tam są . Jest coś takiego 'Przeglądarka zarządzana przez administratora " czym to grozi - może admin ją wyłączyć . Proszę  jeszcze o komentarz do tego gdyż ne rozumiem 

' dla sprawdzenia problemu ustawiłem portable iceveasel 76.0.1, czyli to też forefox 76.0.1, tylko z profilem i dodatkami, do tego ustawiony cacy, z zablokowaną telemetrią i zablokowanymi aktualizacjami, z blokowaniem, z jakiego korzystam. Czy to oznacza że została zmodyfikowana personalnie przez Ciebie .   Obecnie mam jeszcze wersję ff 56 czy istnienie tych obydwu  nie stanowi konfliktu.  Docelowo pozostawię tylko tą którą mi poleciłeś . Starocia usuwam ręcznie włącznie z gałęziami . Przepraszam że tyle pytań ale cieszę się za kompendium wiedzy.

Nie ma znaczenia. Ja po prostu nie wiedziałem jaki masz system, korzystam z windows 7 x64 - ale też mam przeglądarki 32 bit. Tak samo chodzą i tak samo wszystko śmiga.

Ja mam zaznaczone sprawdzanie domyślnej przeglądarki.

'Przeglądarka zarządzana przez administratora " - to znaczy, że masz zablokowane aktualizacje przeglądarki i telemetrii - właśnie po moim zablokowaniu wyskoczył taki komunikat, czyli jest prawidłowo.

Ja gdy miałem firefoxa, który się aktualizował przez rok, to mu się urosło. Gdy sprawdzałem - było kilkanaście profili a zarządzaniu profilami. Przełączanie nic nie dawało, bo dotyczył innej wersji firefoxa. Do tego czarkę goryczy było, że firefox od wersji 75 wlazł do harmonogramu zadań, żeby się aktualizować. Od którejś wersji nie będzie dostępu do haseł, gdy nie piszesz hasła do komputera. Ja nawet nie mam hasła - ominąłem to przy instalacji. To wszytko obrzydziło mi firefoxa. W folderach systemowych było go ponad 800MB.

Korzystałem z innych przeglądarek portable - ostatnio z comodo icedragon, ale od lipca ub roku zatrzymał się na wersji firefoxa 65, Mnie zależało na netflixie i ten comodo icedragon przestał go obsługiwać. Teraz dorwałem jceveasel - chodzi stabilnie i lepiej, niż najnowszy firefox. Jak będzie nowy iceveasel, to Ci wytłumaczę jak ustawić i zachować wszystko.

Docelowo, to utwórz gdzieś na drugiel partycji nowy folder, nazwij jak bądź i do niego skopiuj zawartość profilu starego firefoxa. Potem sprzątaj firefoxa, ale po odinstalowaniu używaj wyszukiwarki plików everything. To malizna - zainstaluj. Zawsze się przydaje. Zapasy - a mam sprzed wielu lat.

Opublikowano

Zadałeś mi Kolego nowy temat z everything dziękuję z góry . W"dobrych programach "lub podobnie ktoś podał że jest wersja portable ale duża ilość ustawień .Pewnie do tego tematu wrócę ale co stwierdziłem w FF 76. Z chwilą uruchomienia w profilach pojawia się dodatkowo pod key3 również key4 innymi słowy w miejsce usuniętego, program tworzy na nowo key4  , może key3 i logins.json z  ff 56 wywalić . Czy everything również odnajduje resztki po usuniętych programach.

Mam nadzieję że więcej nie będę Cię męczył pytaniami.  Dzięki Dobry Człowieku

Opublikowano
2 godziny temu, koko123 napisał:

może key3 i logins.json z  ff 56 wywalić

A po co wywalać?

A jak się przyda? Jest taka przeglądarka slimbrowser na firefoxie 72. Też jest portable. Trzeba się ciut nagimnastykować, żeby ustawić polski.

Też szybka i lekka i ma unikalny menadżer pobierania do 12 krotnie.

Fota325.png.c1e0d126a9e5095dcbb9101f8c092c57.png

Opublikowano

Obawiam się że bardzo spowolni mi komputer posiadając jeszcze jedną przeglądarkę ze Slimem to by było aż 3 .Widzę że po aktualizacji FF do v 56 uruchomienie zabiera 1'  40 " a miałem od 40 - 55 " . teraz znowu mam monit o jego aktualizację . Chętnie zostanę przy Twojej  plus slim .