Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A z Windowsów?

50 minut temu, bunio1 napisał:

Matko na tym sprzecie tylko to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tylko trochę poważnej.

Linuxa nigdy nie miałem, ale spróbować można.

Opublikowano

windowsa teoretycznie każdego zainstalujesz od 2000 (wersje 64 tylko do windows 8 się uruchomią od 8.1 już nie) wzwyż jednak tutaj będzie problem z ramem musiał byś dołożyć bo na 512 to tylko xp w jakiejś wersji lite 

Opublikowano
15 minut temu, Widzior napisał:

Ja się serio zastanawiam, skąd wy bierzecie takie złomy, bo na śmietnikach stoją lepsze, naprawdę :E

A ja wcale się nie zastanawiam, są ludzie którzy kupili PC jeszcze za czasów późnych lat 90tych i nadal je mają.

Świetnie to widać na portalach aukcyjnych gdzie ludzie za totalnie złomy chcą po kilkaset złotych :) 

Opublikowano
3 godziny temu, C9S napisał:

a nie masz tam płyty pod 775 może?

jak mówi 64-bit, to na 99,99999% ma 775 (były chyba raptem dwa Prescotty pod 478 z EM64T i to tylko OEMowe, niedostępne w retail)

Bardziej się obawiam, że to płyta z i915/i925 - wtedy po ptokach. Jeśli i945 to można próbować wyhaczyć za grosze jakieś Core 2 Duo i 2 GB RAMu, ja sam kupiłem takie za 12 zł. Do tego jakaś grafika typu HD5450/GeForce 210 i komputer do wyświetlania filmów HD gotowy.

Jesli o system chodzi to raczej nie ładuj się w XP już, pomimo, że byłem autorem moda :p

Kiedy go tworzyłem, to jeszcze były normalne przeglądarki i większość aplikacji miała wsparcie, teraz już coraz mniej...

Opublikowano
W dniu 9.04.2020 o 17:19, Widzior napisał:

Ja się serio zastanawiam, skąd wy bierzecie takie złomy, bo na śmietnikach stoją lepsze, naprawdę :E

Nie obrażaj....

W dniu 9.04.2020 o 16:08, bunio1 napisał:

Matko na tym sprzecie tylko to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie tylko. Swego czasu na słabszym sprzęcie odpaliłem W2003 Terminal i pięknie śmigał....

W dniu 9.04.2020 o 16:17, moszter napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Android na PC owszem i fajnie działa ale instalacja nie jest dla osób początkujących.

Ja bym zrobił tak: podpiął się pod jakieś repo obrazów ISO i odpalił via netboot (iPXE) jakiś lekki graficzny Linux (ewentualnie BSD; biorą jeszcze mniej RAMU). Np. Linux Arch + XFCE, czy FreeBSD + XFCE. Wtedy swój fizyczny dysk podmontowujesz jako /home (katalog domowy), natomiast /root dajesz jako zdalny. A używasz tak samo jakbyś miał system postawiony lokalnie.

Opublikowano

Przepraszam, że tak późno, ale dam więcej informacji. Płyta to ASRock 775i945GZ. Chciałbym niedługo zrobić jakiś upgrade, więc mógłby mi ktoś powiedzieć (a raczej napisać) co zmienić i za jaką około cenę? Przez ten czas zainstalowałem Windows XP, działa dobrze.

Opublikowano

W pracy miałem kilka paści z 2005 roku, żadne Pentium, najgorszy Duron i 512MB - zainstalowałem tam swojego XP i chodził przez kilka lat jak rakieta, boot w kilka sekund. Teraz nie ma na XP żadnej sensownej przeglądarki, więc wrzuciłem tam drugie 512MB i postawiłem JG7 ThinPC. Powiem szczerze, XP kilka razy szybciej "chodził" na jednej kości niż ThinPC na dwóch. <_<

Ale cóż, XP dziś - to udręka

Opublikowano
14 minut temu, srom-otnik napisał:

W pracy miałem kilka paści z 2005 roku, żadne Pentium, najgorszy Duron i 512MB - zainstalowałem tam swojego XP i chodził przez kilka lat jak rakieta, boot w kilka sekund. Teraz nie ma na XP żadnej sensownej przeglądarki, więc wrzuciłem tam drugie 512MB i postawiłem JG7 ThinPC. Powiem szczerze, XP kilka razy szybciej "chodził" na jednej kości niż ThinPC na dwóch. <_<

takie kompy to już retro i na nie tylko xp się nadaje niestety już lepiej sobie kupić jakiegoś używanego smartfona dov przeglądania neta za 200zł 

Opublikowano

Mam teraz możliwość upgrade'u

Specyfikacja: (po upgrade)

Core 2 Duo e4700

2GB Ram DDR2

Dysk SATA 2 SSD/HDD (nie mam jeszcze)

Jeszcze planuję dokupić jakąś kartę graficzną, tylko nie wiem jaką.

Opublikowano
3 godziny temu, M4T napisał:

XP

nie przesadzaj jakiś 32 bit win 7 mu pójdzie ja bym tego zainstalował 

Opublikowano
16 godzin temu, M4T napisał:

XP

Jak na Pentium 4 524 i 512mb ram vista miała tylko problemy z ramem, to bez przesady. Dodam, że to była wersja 64 bitowa.

Opublikowano

No jak lubicie odpalić 1 program i tyle bo w innym przypadku użycie ram cpu i dysku to 100%

Ja stwierdzam tylko z własnego doświadczenia co będzie działać najwydajniej :) 

Opublikowano

Wracam do tematu, jaki linux, dla początkujących, dla tego komputera. Ten komputer będzie raczej komuś oddany z lekkim linuxem prostym w obsłudze. Chciałem lubuntu, ale nie jestem pewien.

Opublikowano
W dniu 28.04.2020 o 20:09, srom-otnik napisał:

jak to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

np.

ostatnia  aktualizacja

palemoon-28.9.4a  2020-May-30 08:45:28

dla uzupełnia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

są tam programy nadal dobrze działajace

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie