Jump to content

Problem ADATA USB Flash

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich.

Mam problem z moim pendrive,  zrobiłem format do plików Ext4 (Linux) USB miało służyć jako miejsce na kopię zapasową (mam na PC dwa systemy obok siebie W-10 i Linuxa), ok kopia zrobiona nawet testowo przywróciłem ja na linuxie i wyłączyłem kompa. Dzisiaj po uruchomieniu stało się to co widać na fotce, ani na linuxie ani na widzie pendrive nie można otworzyć linux go rozpoznaje jako nieobsługiwane pliki i nic nie można zrobić a na windows jest tak jak na fotkach też lipa. Może ktoś ma pomysł jak go uratować, nowe USB 64 GB trochę mi go szkoda.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edited by rumot
Posted

Z tego co widzę sfreezował się biedny, bądź padł kontroler pamięci. Jeśli to pierwsze spróbuj pod Partition Magic z poziomu LiveCD go rozbujać (zapyta czy spróbować odfreezować) jeśli to drugie to pendrive na straty.

Posted
12 minut temu, rumot napisał:

Gwarancja jest tylko paragonu nie ma:wacko:

Spróbuję z Partition Magic z poziomu LiveCD jak pujdzie dam znać

I widzisz  mądry po szkodzie .

Jak kupowałeś przez internet to nie ma problemu  dostaniesz duplikat

Jak fizycznie w sklepie to  D....a blada , dlatego ja się nauczyłem   robić od razu  zdjęcie  paragonu  i na dysk z kopiami.

Spróbuj  jak piszesz jak nie ruszy no to " samolocik "  i po nowy ;)

Posted

Pobierz EaseUS Partition Master Free Edition, prawy klik na dysk z pendrivem i wybierz z menu "czyszczenie danych" i na samej górze kliknij "play" by rozpocząć zadanie. Gdy proces dobiegnie do końca, robisz ponownie prawy klik na dysk z pendrivem i wybierasz tym razem opcję utwórz wolumen, czy coś takiego (piszę z pamięci, więc nie pamiętam dokładnie) i klik na 'play'. Gdy zadanie zostanie zakończone pendrivea powinien już zachowywać się normalnie.

Dwa razy ta metoda 'uratowała' mi tego pendrivea ADATA S102 Pro 32GB - ostatnio wczoraj. Nic z nim nie można było zrobić, ani na windowsie ani po podpięciu do synka, ani formaty, ani usuwanie itd itp. A dzisiaj wgrywałem windę z tego pendrivea i póki co działa normalnie.

Wzorowałem się wersją 13.5

mmaciek12 likes this
Posted

Bardziej szczegółowo pokarzę o co chodzi na zrzutach, a EaseUS korzystam już od może dwóch lat i jest super tez mi dupsko uratował ale teraz kicha po prostu nie widzi tego pena.

Na linuxie też GParted nie widzi formatowany był pliki Ext4 i tam zapisana była kopia linuxa.

Posted

Pobierz
ChipGenius v4.19.1225
Uruchom, jeśli zobaczy jakieś dane podaj na forum.
Gdy pen niewidoczny pozostaje tryb testowy. Rozebrać pena, odczytać typ kontrolera i rodzaj kości pamięci.
Do poczytania:

Posted

Kupiłem go we wrześniu 2019 i na Allegro , tak z ciekawości przeczesałem zakup i okazało się że tak na Allegro wysłałem e-maila do gościa z opisem problemu bo wyczytałem że jest 60 miesięcy gwarancji no cóż zobaczę może się uda , a ChipGenius sprawdzę to dam znać .

Posted
Godzinę temu, karamba napisał:

Pobierz EaseUS Partition Master Free Edition, prawy klik na dysk z pendrivem i wybierz z menu "czyszczenie danych" i na samej górze kliknij "play" by rozpocząć zadanie. Gdy proces dobiegnie do końca, robisz ponownie prawy klik na dysk z pendrivem i wybierasz tym razem opcję utwórz wolumen, czy coś takiego (piszę z pamięci, więc nie pamiętam dokładnie) i klik na 'play'. Gdy zadanie zostanie zakończone pendrivea powinien już zachowywać się normalnie.

Dwa razy ta metoda 'uratowała' mi tego pendrivea ADATA S102 Pro 32GB - ostatnio wczoraj. Nic z nim nie można było zrobić, ani na windowsie ani po podpięciu do synka, ani formaty, ani usuwanie itd itp. A dzisiaj wgrywałem windę z tego pendrivea i póki co działa normalnie.

Tak to wygląda :eek:

25 minut temu, monos napisał:

Pobierz
ChipGenius v4.19.1225
Uruchom, jeśli zobaczy jakieś dane podaj na forum.
Gdy pen niewidoczny pozostaje tryb testowy. Rozebrać pena, odczytać typ kontrolera i rodzaj kości pamięci.
Do poczytania:

Tak to wygląda:eek:

Posted

Tak jak się spodziewałem, zdechł kontroler pamięci. Pendrive trup.

Jeśli bardzo chce Ci się bawić i ratować to co tam było zostaje przelutować identyczny kontroler na płytkę.

Zdrowy pendrive wygląda mniej więcej tak:

Posted
9 godzin temu, mmaciek12 napisał:

Tak jak się spodziewałem, zdechł kontroler pamięci. Pendrive trup.

Jeśli bardzo chce Ci się bawić i ratować to co tam było zostaje przelutować identyczny kontroler na płytkę.

Zdrowy pendrive wygląda mniej więcej tak:

12 godzin temu, karamba napisał:

Tak masz racje robiłem już kilka razy EaseUS i jest dobry , tylko że u mnie nie widzi tego pena.

Dam spokój zbyt dużo kombinacji, wysłałem e-mail do gościa z Allegro jak odpowie pozytywnie to mi wyśle drugiego pena a jak nie to niewielka strata 40 zł kupie drugi widziałem są po 45 zł.

Pozdrawiam i dziękuję.

Posted

Musiałem napisać jak się zakończyła historia mojego ADATA USB Flasha. Napisałem do sklepu na Allegro o problemie, mam go odesłać listem poleconym a oni prześlą mi nowe USB. Sprawa załatwiona sklep zachował się jak trzeba, nie będę pisał nazwy sklepu żeby nie być posądzonym o reklamę. Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli mi pomóc.:ppA to mój nieszczęsny pendrive.

Posted

Zapamiętaj sobie na przyszłość - ADATA to jedna z najgorszych marek wszelkiego sprzętu elektronicznego. To jest hurtowy zamawiacz chińskiej tandety ze swoim logo. 90% ich towaru to najgorszy shit. Jako, że chinole produkują dla nich jak leci i z co pod rękę wpadnie, to zdarza się co jakiś czas dobry produkt. Z początkowego okresu produkcji, te pendrive UV150 trafiały się o dobrych parametrach, obecnie już tylko tandeta.

Posted

Chinole są wszędzie nawet mam sąsiada małego skośnego. Pewnie że szału nie ma ale jak przyślą nowego to biorę.Mam  SanDiska 32 gb to bardziej na dokumenty a ten był do kopii zapasowej linuxa całe szczęscie że miałem jeszcze kopie na dysku zewnętrznym ssd.

Posted
41 minut temu, wiktorynek napisał:

Z początkowego okresu produkcji, te pendrive UV150 trafiały się o dobrych parametrach, obecnie już tylko tandeta.

Ty, ale mojej historii to ty nie opowiadaj :) Mam taki sam, czerwony, kupiony zaraz jak wyszły, i wymiata. Po czasie brat szukał taniego 64GB, to mu poleciłem UV150, i po jednym dniu testów go odesłał, taki crap. Tu wyniki mojego:

hndzuF9.jpg

Posted

Ja mam pokrewny model, ale problem całkiem inny, tyle że też niestety zgubiłem paragon.. ja mam tak że mogę zapisać około 12gb i kopiowanie się zawierz i ponad to, chwilami kopiowanie na niego zwalnia na po kilka KB/S i żadne zerowanie mu nie pomaga, w jakiś programach, pokazuje nawet że chce to robić 2tygodnie, więc to chyba bez sensu...

Posted
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Zapamiętaj sobie na przyszłość - ADATA to jedna z najgorszych marek wszelkiego sprzętu elektronicznego. To jest hurtowy zamawiacz chińskiej tandety ze swoim logo. 90% ich towaru to najgorszy shit. Jako, że chinole produkują dla nich jak leci i z co pod rękę wpadnie, to zdarza się co jakiś czas dobry produkt. Z początkowego okresu produkcji, te pendrive UV150 trafiały się o dobrych parametrach, obecnie już tylko tandeta.

ADATA Premier SP920 kiedyś mi pisałeś, że to dobry SSD, a teraz zrozumiałeś, że to klocek ludzki :E

Wg. Polskiego prawa do uwzględnienia gwarancji potrzebny jest dowód zakupu, czyli dowód, że to kupiłeś w danym sklepie może to być:

- paragon

- kopia paragonu (jest w kasie fiskalnej, mówisz dla ułatwienia dla sprzedawcy data, godzina - jeżeli odmówi żądasz tego na piśmie. Preferuje wymianę słów poprzez e-mail - dowód dla rzecznika praw konsumenta)

- faktura

- potwierdzenie zakupu na odległość (potwierdzenie zakupu na allegro)

- osoba, która to potwierdzi

W świetle prawa PARAGON to jest tylko dokument fiskalny, który potwierdza odprowadzenie podatku jak i legalność pochodzenia w Polsce. Proponuję oprzeć się na potwierdzeniu zakupu z allegro oraz jak dojdzie do odmowy opieraj się na decyzjach w podobnych sprawach UOKiK.

Posted
14 minut temu, GT500s napisał:

ADATA Premier SP920 kiedyś mi pisałeś, że to dobry SSD

Przypominam, że ten dysk był produkowany jakieś 5 lat temu. To był pogorszony klon Crucial/Micron M550 (w mniejszych pojemnościach gorsze pamięci). Te które miały firmware MU01 spisywały się dobrze, potem ADATA wypuściła swoje firmware i czar prysł. Sprzętowo w pojemnościach 512GB i 1TB, to znakomity dysk.

Posted

Co prawda produkt archiwalny... ale 5 lat mam SanDisk Extreme 16GB USB 3.0 i to jest kozak pendrive! Dlaczego? Jest na MLC i ma dobre transfery? No tak ale nie o to chodzi. Zachowuje się jak dysk zewnętrzny SSD. S.M.A.R.T jest procedura secure erase jest. TBW TBR da się odczytać, dla mnie kozak! nie żałuje ówczesnych 150zł w Media Markt wydanych na niego.

Posted

Kingston DataTraveler to zwykły wolny szajs. W normalnej cenie chyba najlepiej sprawują się Patriot'y, brat używa tylko ich. Ewentualnie jakieś Sandisk Ultra.

Posted

Dzisiaj z tym wszystkim  to tak jak w ToTo-lotka   trafisz na dobry będzie dobrze  i odwrotnie.

Mam  perełkę  z 10 a może i więcej  lat  SanDisk 2GB Cruzer   (  używam tylko do  Enigmy i  Parted.Magic  )  nie ma lepszego  , mam  i  GoodRam , Integrala ,Toshiba  ale używam  do systemów  ewentualnie do przerzucenia  jakiś małych danych  więc nie są  mocno  " orane  "  .

Na pewno są lepsze i gorsze  ,ale kto to wie co  w " trawie piszczy "  -  loteria.