Jump to content

Sterownik NVIDIA

Recommended Posts

Było już tu pisane ja pobieram zawsze z tej strony -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ,ostatnie pobrane to 442.59-notebook-win10-64bit-international-whql. Instaluję przy pomocy tego programu NVSlimmer 0.7  na laptopie Lenovo.Wtedy mam panel bez Sklepu.A grafikę mam podwójną i zawsze instaluję przy wyłączonym internecie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Snafii likes this

31 minut temu, renatan napisał:

nie zrozumialeś..to że możesz tylko DCH swiadczy o tym że masz specyficzną wersję zainstalowanego systemu

To nieprawda co piszesz bo wystarczy pomyśleć i wybrać na stronie sterowników Nvidia zakładkę która jest na dole strony na dole czyli Sterowniki archiwalne i BETA 

A następnie wybrać tylko typ sterownika standardowe  https://i.imgur.com/Q89mCBk.png

Potem tylko wyszukaj i wybierz wersję najlepiej najnowszą jeśli grasz w gry to GEFORCE GAME READY DRIVER a jeśli bawisz się tylko grafika to wybierasz NVIDIA STUDIO DRIVER 

Szacun dla kolegi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bo ma rację w tym co pisze ;)

Snafriozo likes this

3 godziny temu, Snafii napisał:

To nieprawda co piszesz bo wystarczy pomyśleć i wybrać na stronie sterowników Nvidia zakładkę która jest na dole strony na dole czyli Sterowniki archiwalne i BETA 

A następnie wybrać tylko typ sterownika standardowe  https://i.imgur.com/Q89mCBk.png

Potem tylko wyszukaj i wybierz wersję najlepiej najnowszą jeśli grasz w gry to GEFORCE GAME READY DRIVER a jeśli bawisz się tylko grafika to wybierasz NVIDIA STUDIO DRIVER 

Szacun dla kolegi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bo ma rację w tym co pisze ;)

Naprawdę? A co ja napisałem wyżej? Że nie ważne jaka wersja windowsa mogę zainstalować tylko DCH!!! Więc chyba jest oczywiste, że próbowałem istalować wersje standard stąd założyłem temat... A ściągać sterowniki to każy głupi potrafi. Ale ja się pytam czemu nie można normalnie zainstalować Standard? Po za tym zawsze instaluję każdy system bez neta. @janek917 dzięki za sposób za chwilę spróbuję i dam znać czy poszło. Ale pytanie mam dlaczego tak się dzieje, że nie da się zainstalować standardowa tylko przez program. I co w tym Nvslimmer zaznaczyć najlepiej, nie używam Experience to nie zaznaczam w Core zaznaczam wszystko. A ta ostatnia opcja? odznaczone zostawić? :P

Edit: nic nie dało.... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edit: Support NVIDII odpisał mi że zależy to od wersji windowsa czy jest DCH czy Standard ale znowu jak się to ma, że inni na takim samym windowsie instalują wersje standard a ja już nie mogę?! wtf

Sam się spotkałem ostatnio że pobiera stery DCH ze stronki a jak chce się pobrać standard to tylko z archiwum,nawet najnowsze...to jest śmiech na sali.Niektórzy uważają to jednak za przyszłościowe i nieskomplikowane a idąc tym torem to proponuję stery do dźwięku bez panelu sterowania głośnikami a kończąc na samochodach bez kierownic które to można zakupić w innym sklepie.Powiedzcie to tym którzy na dysku systemowym (małym) mają system i programy a gry ze sklepu są zmuszeni instalować na innym,czego nie dokonają bez zmiany lokalizacji zapisywania plików bo przecież normalna instalka z wyborem zapisu gdzie się chce to same komplikacje.

Co wy tu próbujecie spłodzić? @renatanw jednym zdaniu napisał co jest przyczyną. Czego nie rozumiecie w zdaniu "Sterowniki DCH nie mogą być instalowane w standardowym systemie, a standardowe sterowniki nie mogą być instalowane w systemie DCH"? Masz Windows 10 oparty na Universal Windows Platform (UWP).

jarexpol and renatan like this

13 minut temu, Widzior napisał:

Co wy tu próbujecie spłodzić? @renatanw jednym zdaniu napisał co jest przyczyną. Czego nie rozumiecie w zdaniu "Sterowniki DCH nie mogą być instalowane w standardowym systemie, a standardowe sterowniki nie mogą być instalowane w systemie DCH"? Masz Windows 10 oparty na Universal Windows Platform (UWP).

Czy da się to jakoś sprawdzić? Czekam na potwierdzenie ale wydaje mi się, że inni mogą instalować wersje Standard na tym samym systemie :)

37 minut temu, szymibtw napisał:

Czy da się to jakoś sprawdzić?

"W celu potwierdzenia rodzaju wykorzystywanego systemu prosimy o odnalezienie pola Typ sterownika w menu Informacje o systemie w Panelu sterowania NVIDIA".

Ciekawe jak mają to sprawdzić ci, którzy nie mają panelu NV :E

4 godziny temu, szymibtw napisał:

Ale ja się pytam czemu nie można normalnie zainstalować Standard?

W każdym Win 10 można instalować sterowniki standard. Temat wielokrotnie wałkowany. Tylko odłącz się od internetu, bo WU pobiera ci DCH. :lol: Analogiczna sytuacja ze sterownikami DCH od Intela, z tą różnicą, że Intel nie wypuszcza już nowych sterowników dla 7 gen wzwyż w wersji standard. Można zainstalować starsze, ostatnie standardowe - integra i tak służy tylko do podstawowych zadań, w momencie uruchomienia gier uruchamia się karta dedykowana.

Możliwe przyczyny problemów ze sterownikami NV, to wadliwy system, modyfikowany system, wadliwa aktualizacja np ta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub ta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Proponuję najpierw w pełni zaktualizować system, potem uaktualnić sterownik grafiki zintegrowanej Intel, a na końcu już offline zaktualizować ręcznie sterownik standardowy NV, zaznaczając czystą aktualizację.

Jeśli instalujesz system od nowa, to system oraz wszystkie sterowniki instaluj w najnowszych wersjach offline. Jak wszystko będzie gotowe, to dopiero podłącz internet.

Snafriozo likes this

@renatan [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@wiktorynek no ale ja często zmieniam windowsy i nie ważne jaka wersja na każdej jest to samo, że nie mogę zainstalować wersji Standard. Na win 10 od Sromotnika czy to 1909 czy LTSC jest to samo na wszystkich systemach Konnusa jest to samo a wersji on ma multum i co chwile na nowych aktualizacjach wypuszcza więc? A no i jak już pisałem wyżej, że zwsze bez internetu :)

Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Ale jak mamy Tobie pomóc na odległość? Czarodziejską różdżką czy pstryknąć? My instalujemy bez problemu, a Ty nie możesz. W takim razie koniec, musisz żyć z DCH.

Tylko jak żyć z DCH jak się nie ma WU i sklepu w Windowsie :) czysty system byle jaka wersja najnowsze aktualizacje i wylaczony internet ale jednak wersji standard nie idzie u mnie zainstalować :) mimo wszystko dzięki wielkie za pomoc bo pomogłeś tak, że teraz laptop sam mi nawet piwo warzy :)

Edit: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na wirtualu takie coś jak i na normalnie zainstalowanym systemie :) Wersja sterownika standard dla kart graficznych RTX2060 w wersji dla laptopów i dla zwykłych już też próbowałem nawet starsze wersje instalowałem wytłumaczy mi to ktoś?

Edit 2: A teraz tak rozmyślam sobie hmmm czy może klucz windowsa w biosie mieć coś do tego? Bo nie jestem pewien ale ktoś chyba kiedyś o tym wspominał...

Na wirtualu nie ma po co testować.

1 godzinę temu, szymibtw napisał:

A teraz tak rozmyślam sobie hmmm czy może klucz windowsa w biosie mieć coś do tego?

Nie ma żadnego znaczenia.

Jaki to laptop? Podaj model (najlepiej link do strony fabrycznej ze sterownikami). Jaki tam jest procesor?

Bios najnowszy?

Zainstaluj czysty oryginalny Win 10 1909 w trybie offline. Czy obydwie karty graficzne są widoczne w menedżerze urządzeń?

Zainstaluj sterowniki w tej kolejności: Chipset, IO Drivers, Dynamic Platform and Thermal Framework ze strony swojego laptopa: https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/support-product/8051?b=1

Następnie zainstaluj sterownik Intel VGA z tej strony (nieco starszy model): https://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/7602?b=1

Oczywiście restart. Teraz spróbuj zainstalować najnowszy standardowy sterownik Nvidia. Wszystko oczywiście w trybie offline. Sterowniki przygotuj wcześniej.

Jeśli nadal się nie uda, to musisz żyć z DCH. Gdzieś jest cholerna blokada - bios, vbios lub sterowniki.

43 minuty temu, wiktorynek napisał:

Bios najnowszy?

Zainstaluj czysty oryginalny Win 10 1909 w trybie offline. Czy obydwie karty graficzne są widoczne w menedżerze urządzeń?

Zainstaluj sterowniki w tej kolejności: Chipset, IO Drivers, Dynamic Platform and Thermal Framework ze strony swojego laptopa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Następnie zainstaluj sterownik Intel VGA z tej strony (nieco starszy model): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczywiście restart. Teraz spróbuj zainstalować najnowszy standardowy sterownik Nvidia. Wszystko oczywiście w trybie offline. Sterowniki przygotuj wcześniej.

Jeśli nadal się nie uda, to musisz żyć z DCH. Gdzieś jest cholerna blokada - bios, vbios lub sterowniki.

Okej, spróbuję jutro w pracy po 14 zacznę się bawić i dam znać co z tego wyszło.

5 godzin temu, szymibtw napisał:

widocznie sterowniki DCH w laptopach wejdą szybciej i jak widać są już norma.

Nie generalizowałbym aż tak, ponieważ na wszystkich starszych konstrukcjach można instalować najnowsze sterowniki standard na najnowszym Win 10. W Twoim przypadku działa połączenie 9 gen + RTX2xxx albo specyfika sprzętu czyli producent zablokował inną możliwość. Intel wydaje już tylko sterowniki DCH. Ostatnie standardowe podesłałem wyżej.

No to niezłe jajca...w takim razie jak ominąć to że musi być lokalizacja ustawiona na c aby ze sklepu dało się panel zainstalować,czy takie zmiany wpłyną na gry które są zainstalowane na innym dysku (tzn.zmiana lokalizacji zapisywania na c,instalacja panelu a później ustawienie z powrotem na ten dysk co był).Ja nie chcę przeprowadzać takich prób bo tyle GB ewentualnie miałbym do ściągnięcia że z moim słabym necie nie wchodzi to już w grę.