Jump to content

Win JG7 Embedded Standard x64

srom-otnik

Recommended Posts

Win JG7 ES x64

19.02.2020

I. Dodano:
IE11, NetFramework 4.8, wszystkie poprawki do 15.02.2020r, Notepad2, HashChek, Dism++, 2 kompozycje graficzne, tryb pracy na dyskach SSD oraz dla gier, Optymalizator Usług i funkcję Czyszczenie.

II. Usunięto

Wersja pełna:

- telemetria.

Lite:

- telemetria;

- Windows Update;
- tablet z całą jego funkcjonalnością (w tym także klawiatura ekranowa);

- centrum powitalne i centrum akcji;

- przeglądarka XPS;

- diagnostyka;

- obsługa podczerwieni;

- "łatwy transfer";

- sterowniki tunerów TV;

- indeks wydajności;
- język naturalny, języki, układy klawiatur;

- Wordpad;

- pomoc;

- PowerShell;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;
- przykładowa muzyka, wideo i obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- gadżety pulpitu;

- karty inteligentne;
- gry;
- IIS;

- podsystem UNIX;
- zdalne wsparcie, rejestr zdalny;
- ponadto extremalnie zredukowany został rozmiar magazynu winsxs.

III. Instalacja:

Nagraj obraz na DVD z minimalną prędkością lub na pendriva. UWAGA! - brak możliwości instalacji z poziomu działającego systemu oraz brak możliwości aktualizacji istniejącego.

Pendriv - USB 2.0

UWAGA!!! NALEŻY ODPIĄĆ WSZYSTKIE TWARDE DYSKI OPRÓCZ TEGO, NA KTÓRYM BĘDZIE INSTALOWANY SYSTEM

Instalator mając do dyspozycji dwa dyski fizyczne (lub więcej) wrzuca pliki rozruchowe na jeden z nich, a na drugi cały system. To jeszcze nie taki problem, ale dysk z plikami rozruchowymi po zainstalowaniu systemu staje się niewidoczny z poziomu eksploratora plików i go po prostu nie widać. Odpinając dyski unika się tego bałaganu. Po zainstalowaniu systemu należy podpiąć wszystkie potrzebne dyski i każdy zostanie prawidłowo wykryty i dodany oraz widoczny w eksploratorze.

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie (jeśli jakaś funkcja w Lite nie działa - należy wybrać wersję Full, w której działa WSZYSTKO!):

1. Jeśli instalacja programu lub sprzętu sprawia problem, wtedy włączcie w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

2. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych łatek Windows Update, sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku.

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

4. System jest nieaktywowany - należy podać klucz podczas instalacji

Rozmiar ISO: 2,82 GB
MD5: 0048e22ab34cde750128f0a28effd504

MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4 godziny temu, razor1995 napisał:

Loader Daz'a nie obsługuje ten edycji.

Po prostu wpisujesz klucz Embedded. To nie wymaga aktywacji.

Jak dobrze poszukasz w Google, to znajdziesz, więcej podać nie mogę bo podpada to pod piractwo.

Obsługuje! Klikasz prawym przyciskiem myszy na ikonie apki, wybierasz tryb zgodności z windows 7, odpalasz apkę, wchodzimy do zakładki profile, lista -> "Key", wybieramy Custom key i podajemy klucz.

Po restarcie trzeba wyłączyć usługę Windows License Manager Service, chyba że się sama wygasi, nie sprawdzałem aż tak dokładnie.

4 godziny temu, razor1995 napisał:

Po prostu wpisujesz klucz Embedded. To nie wymaga aktywacji.

Dokładnie, podczas instalacji podajesz klucz, nie potrzeba żadnych aktywatorów. Należy go tylko wklepać przy końcowej fazie instalacji.

brygada69 and moszter like this

13 minut temu, srom-otnik napisał:

Obsługuje! Klikasz prawym przyciskiem myszy na ikonie apki, wybierasz tryb zgodności z windows 7, odpalasz apkę, wchodzimy do zakładki profile, lista -> "Key", wybieramy Custom key i podajemy klucz.

Zauważyłem - sprawdziłem i edytowałem mój post w trakcie, jak pisałeś :E 

Sromotnik,   Pisałeś na forum, że póki programy działają to można zostać na W7 i nie przechodzić na W10. Tak mniej więcej rok temu przesiadłem się z XP na W7.. Już na xp nie działały przeglądarki.. Ściągam tą instalację i będę testował. Czy jest opcja aby doinstalować np power shell  (bo akurat w wersji lite mi nie działa program ? )  W programie wyskakują mi błędy typu js.., js..   coś tam coś tam. ..   Jakimi programami modyfikowałeś system i czy mógłbyś wrzucić  ustawienia "configi" do programu  aby samemu  sobie dodać to co brakuje. ?

W dniu 20.02.2020 o 12:32, dsada223 napisał:

Czy mógłbyś wrzucić  ustawienia "configi" do programu  aby samemu  sobie dodać to co brakuje. ?

Nie próbowałem dodawać PowerShella do systemu z wyciętym w pień - PowerShellem i obawiam się, że jest to co najmniej trudne. Poczekaj ze 2 dni na Embedded POSReady 7, tam pozostawię PowerShella w Lite.

Hej dzięki,  przydała by się obsługa podczerwieni w wersji Lite, bo nie mogę uruchomić software do Bluetooth w laptopie x230.  Nie mogę doinstalować z pakietu MUI.  Moze w przyszłych wersjach Lite warto by było zostawiać potrzebne applety do np drukarki i innych ważnych używanych rzeczy.   A jaki program polecasz do odchudzania  W 7 ?

Prośba o pomoc.

Dla testu zmieniłem kompozycję na jedną z zainstalowanych (Curved KM i Dream), a następnie powróciłem do klasycznej, ale wygląd nie do końca był taki sam (część pozostała z tamtych zainstalowanych kompozycji).

Podobny problem był we wcześniejszej wersji systemu (31 marca)

, ale wtedy z pomocą przyszły klasyczne kompozycje od kolegi franekfranek High Contrast Themes. W tej wersji one nie działają w ogóle (nie ma żadnej różnicy))

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]