Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, krzys2022 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Niestety nic to nie pomogło, nadal jest to samo :-(

a masz wersję pełną czy lite?

Opublikowano
9 godzin temu, smaug123 napisał:

a masz wersję pełną czy lite?

Mam pełną wersje.

Generalnie to system chodzi świetnie jest bardzo szybki i nie obciąża kompa.

ale niestety jest duży problem korzystaniem z microsoft teams.  Firefox nie obsługuje dźwięku podczas spotkań w teams, to akurat jest normalne. Tak więc sciągnąłem klasycznego teamsa, ale na tym windowsie nie moge sie zalogować. Pozostało używac teamsa w chrome ale tutaj tez jest problem, nie wiem dlaczego ale nie ma możliwości zapisywania haseł. Chrome proponuje autouzupełnianie i zapisanie hasła ale niestety przy każdym kolejnym włączeniu przeglądarki te dane są tracone i trzeba ciągle wpisywac login i hasło od nowa. W firefoxie ten problem nie wystepuje.

Myslałem że to wina chrome i microsoft teams ale na dwóch innych systemach Win7 i Win10 działa wszystko bez promlemów, także sądze ,że to jednak wina tego windowsa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
3 minuty temu, krzys2022 napisał:

Mam pełną wersje.

Generalnie to system chodzi świetnie jest bardzo szybki i nie obciąża kompa.

ale niestety jest duży problem korzystaniem z microsoft teams.  Firefox nie obsługuje dźwięku podczas spotkań w teams, to akurat jest normalne. Tak więc sciągnąłem klasycznego teamsa, ale na tym windowsie nie moge sie zalogować. Pozostało używac teamsa w chrome ale tutaj tez jest problem, nie wiem dlaczego ale nie ma możliwości zapisywania haseł. Chrome proponuje autouzupełnianie i zapisanie hasła ale niestety przy każdym kolejnym włączeniu przeglądarki te dane są tracone i trzeba ciągle wpisywac login i hasło od nowa. W firefoxie ten problem nie wystepuje.

Myslałem że to wina chrome i microsoft teams ale na dwóch innych systemach Win7 i Win10 działa wszystko bez promlemów, także sądze ,że to jednak wina tego windowsa.

a co masz w antywirze? jest tam taka funkcja jak "czyszczenie aktywności" lub "surfowanie incognito" itp. ?

Opublikowano

Uzywam Kasperski Free, opcja czyszczenie śladów aktywnosci jest w wersji premium. Tak na wszelki wypadek wyłączyłem antywirusa i nadal nie zapisuje haseł.

Możecie mi powiedzieć czy u was jest ok? zapisuje loginy i hasła w chrome?

Dziwne jest to że w firefox zapisuje hasła czyli to nie ma nic wspólnego z antywirusem.

Opublikowano
Godzinę temu, krzys2022 napisał:

Uzywam Kasperski Free, opcja czyszczenie śladów aktywnosci jest w wersji premium. Tak na wszelki wypadek wyłączyłem antywirusa i nadal nie zapisuje haseł.

Możecie mi powiedzieć czy u was jest ok? zapisuje loginy i hasła w chrome?

Dziwne jest to że w firefox zapisuje hasła czyli to nie ma nic wspólnego z antywirusem.

odinstaluj (KOMPLETNIE!) wszystkie przeglądarki (z wyjątkiem Internet Explorera) i zainstaluj na nowo i ustaw chrome'a jako domyślnego. A jak to nie pomoże to na jakieś 99% plik hosts jest zepsuty.

EDIT: MS Teams też odinstaluj

Opublikowano
51 minut temu, smaug123 napisał:

odinstaluj (KOMPLETNIE!) wszystkie przeglądarki (z wyjątkiem Internet Explorera) i zainstaluj na nowo i ustaw chrome'a jako domyślnego. A jak to nie pomoże to na jakieś 99% plik hosts jest zepsuty.

EDIT: MS Teams też odinstaluj

Królu złoty, dziękuje Ci bardzo. Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko działa. 

jeszcze raz wielkie dzięki :-)

Opublikowano
Godzinę temu, userned napisał:

Witajcie. Czy można jakoś przywrócić gry? Chodzi o pasjans i kulki. W pełnej wersji nie ma.

Wszystko jest!  - panel sterowania -> programy i funkcje -> włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows, zaznacz czego potrzebujesz i masz

Opublikowano
4 minuty temu, userned napisał:

A no jest, dziękuję. Jeszcze jedno pytanie. Na ekranie logowania mam pustkę. Brak żadnych napisów w stylu zapraszamy czy ładowanie. Tak jest czy mi się tylko coś pochrzaniło? 

Ekran jest posprzątany z napisów - tak ma być.

PZDR!

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Używam tego systemu. Wszystko miodzio.  Ale dziś spotkał mnie nieco dziwaczny problem.

Napiszę krótko, explorer wyrzuca mi, że nazwa pliku jest za długa - nazwa pliku ma 72 znaki, używam NTFS na tej partycji, więc powinien mieć max 255 o ile dobrze pamiętam ?

Spójrzcie na zrzuty ekranu. Czy jest tutaj w tej wersji systemu jakieś ograniczenie liczby znaków w nazwach plików ?

Sprawdziłem w explorerze, i w Total Commanderze. Nie da się zmienić nazwy pliku.

Błędów na dysku nie ma. Nazwa pliku ma standardowe 7bitowe znaki. Liczyłem nawet "ręcznie", jest 72 (nie liczę rozszerzenia, ale jeśli jest zliczane, bo nie wiem, to wyjdzie + 4 znaki, bo ".pdf").

Nawet pobrałem takie przykładowe narzędzie (skanuje też nazwy w poszukiwaniu błędów/niedociągnięć):  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie wykryło dodatkowych/błędnych znaków w nazwie.

Utworzyłem testowo plik, wpisywałem na maksa znaki, zezwolił mi tylko na 61 znaków (nie licząc rozszerzenia) - taką nazwę: "Nowy dokument tekstowyNowy dokument tekstowyNowy dokument tea".

Próbowałem też przenieść plik w inne miejsce, niekoniecznie w docelowe, dalej nic.

To że plik był na dysku to zasługa Nextcloud. Pobrał się z chmury i zapisał na dysku. Jak ? Nie wiem. Tzn to jest plik który znam, tylko że nie wiem w jaki sposób istnieje na dysku bez problemu.

Zmieniłem sobie katalog Nextcloud'a i po prostu zwyczajnie edycji pliku konfiga, chciałem przenieść całą awartość w miejsce docelowe - wtedy właśnie system się na mnie obraził, w sumie dwa takie pliki mam.

Co tutaj może być nie tak ? Jak to naprawić ? Pomoże ktoś ?

Edytowane przez pandemonium
edycja grafik, dodatkowe informacje
Opublikowano
13 minut temu, pandemonium napisał:

Cześć.

Używam tego systemu. Wszystko miodzio.  Ale dziś spotkał mnie nieco dziwaczny problem.

Napiszę krótko, explorer wyrzuca mi, że nazwa pliku jest za długa - nazwa pliku ma 72 znaki, używam NTFS na tej partycji, więc powinien mieć max 255 o ile dobrze pamiętam ?

Spójrzcie na zrzuty ekranu. Czy jest tutaj w tej wersji systemu jakieś ograniczenie liczby znaków w nazwach plików ?

Sprawdziłem w explorerze, i w Total Commanderze. Nie da się zmienić nazwy pliku.

Błędów na dysku nie ma. Nazwa pliku ma standardowe 7bitowe znaki. Liczyłem nawet "ręcznie", jest 72 (nie liczę rozszerzenia, ale jeśli jest zliczane, bo nie wiem, to wyjdzie + 4 znaki, bo ".pdf").

Nawet pobrałem takie przykładowe narzędzie (skanuje też nazwy w poszukiwaniu błędów/niedociągnięć):  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie wykryło dodatkowych/błędnych znaków w nazwie.

Utworzyłem testowo plik, wpisywałem na maksa znaki, zezwolił mi tylko na 61 znaków (nie licząc rozszerzenia) - taką nazwę: "Nowy dokument tekstowyNowy dokument tekstowyNowy dokument tea".

Próbowałem też przenieść plik w inne miejsce, niekoniecznie w docelowe, dalej nic.

To że plik był na dysku to zasługa Nextcloud. Pobrał się z chmury i zapisał na dysku. Jak ? Nie wiem. Tzn to jest plik który znam, tylko że nie wiem w jaki sposób istnieje na dysku bez problemu.

Zmieniłem sobie katalog Nextcloud'a i po prostu zwyczajnie edycji pliku konfiga, chciałem przenieść całą awartość w miejsce docelowe - wtedy właśnie system się na mnie obraził, w sumie dwa takie pliki mam.

Co tutaj może być nie tak ? Jak to naprawić ? Pomoże ktoś ?

A masz HDD czy SSD?

Opublikowano

Używam tego systemu i jestem pod wrażeniem jego działania oraz pracy, jaką autor włożył w niego! SZACUN!

Jednak mam małe pytanie - nie ważne, czy instaluję wersję pełną, czy lite, czy działają wszystkie usługi, korzystając z ESET Internet Security nie mogę korzystać z "Bezpiecznej przeglądarki".

Gdy mam zainstalowany Firefox (a główna przeglądarka to Chrome),  przy odpalaniu "Bezpiecznej przeglądarki" wyskakuje komunikat XPCOM a gdy w systemie jest tylko Chrome, wyskakują okna braku bibliotek..

Ma ktoś podobne błędy?

Czy da się to naprawić, by w tym systemie używać "Bezpiecznej przeglądarki"?

Opublikowano
7 godzin temu, guru3d napisał:

nie ważne, czy instaluję wersję pełną, czy lite, czy działają wszystkie usługi, korzystając z ESET Internet Security nie mogę korzystać z "Bezpiecznej przeglądarki".

Gdy mam zainstalowany Firefox (a główna przeglądarka to Chrome),  przy odpalaniu "Bezpiecznej przeglądarki" wyskakuje komunikat XPCOM a gdy w systemie jest tylko Chrome, wyskakują okna braku bibliotek..

Ma ktoś podobne błędy?

Dokładnie takie same błędy miałem a osoba której instalowałem te systemy wymagała "Bezpiecznej przeglądarki",  opisałem to w tym miejscu -

W zasadzie nikt nie pomógł w naprawie tego problemu (poczytaj bo krótka dyskusja się odbyła), a nawet nie sprawdził czy to u niego występuje, cieszę się że w końcu objawiła się inna osoba z tym samym problemem bo już myślałem że coś nie tak z procesem instalacji lub konfiguracji i tak zwana "moja wina" ;)

U znajomego skończyło się instalacją innej dystrybucji, oczywiście wyraźnie wolniejszej od błyskawicy sromotnikowej.

Opublikowano

Dzięki za odzew.

Po kilku próbach tez doszedłem do wniosku, że coś jest wycięte z systemu, przez co, dodatkowe rozszerzenia pakietów zabezpieczających (typu bezpieczna przeglądarka) nie działają właściwie (u mnie Eset, u Cb Kaspersky).

Pozostaje korzystać z bankowości internetowej "po staremu".

Póki aplikacje nauki i pracy zdalnej dobrze działają, zostaję przy tym systemie, bo jest bardzo fajny :)

Opublikowano
W dniu 15.04.2021 o 21:06, guru3d napisał:

A nie chodzi czasem o to, że cała ścieżka dostępu (wraz z nazwą pliku) jest za długa?

Chyba masz rację. Faktycznie sprawdziłem w dokumentacji, piszą że max 260 znaków (w tym jeszcze chyba 4 znaki na zakończenie tekstu, więc w sumie ok 256).

Jakimś narzędziem będę musiał to zmienić. Tylko jakim cudem Nextcloud mi to zapisał na dysku... cud.

Dzięki : )

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrTM napisał:

mam pytanie, czy w Windows JG7 są wszystkie aktualizacje które wypuścił Microsoft?

wszystkie z wyjątkiem telemetrycznych do lutego 2020. Jak @srom-otnikwyda wersję na 2021 to będą naprawdę "wszystkie" aktualizacje.

Opublikowano
2 minuty temu, smaug123 napisał:

wszystkie z wyjątkiem telemetrycznych do lutego 2020. Jak @srom-otnikwyda wersję na 2021 to będą naprawdę "wszystkie" aktualizacje.

o to dobrze bo w windows 7 nie wspieranym miałem problem z pobraniem OBS bo chciał jakąś aktualizacje której nie mogłem zdobyć. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano
3 godziny temu, PiotrTM napisał:

o to dobrze bo w windows 7 nie wspieranym miałem problem z pobraniem OBS bo chciał jakąś aktualizacje której nie mogłem zdobyć. Dzięki za odpowiedź

pewnie ten OBS chciał Visual C++. Zalecam doinstalować i dziwię się, że @srom-otnik nie zintegrował

Opublikowano
pewnie ten OBS chciał Visual C++. Zalecam doinstalować i dziwię się, że [mention=116796]srom-otnik[/mention] nie zintegrował
Tak jak Franc napisał, przecież pobierasz pakiet Visual AIO i wszystkie wersje jednym kliknięciem Ci się instalują...

Wysłane z mojego IN2013 przy użyciu Tapatalka