Skocz do zawartości

Pendrive 512GB zrobiony samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Przeglądając dziś neta natrafiłem na coś takiego.

Spodobało mi się takie rozwiązanie i planuje się w coś takiego zaopatrzyć jednak chciałbym poznać wasze opinie na ten temat. Warto czy nie ?

Opublikowano
4 minuty temu, Marcel1 napisał:

Spodobało mi się takie rozwiązanie i planuje się w coś takiego zaopatrzyć jednak chciałbym poznać wasze opinie na ten temat. Warto czy nie ?

Ale to żadna nowość to samo co zwykły dysk dasz po usb :) 

Opublikowano
1 minutę temu, M4T  napisał:

Ale to żadna nowość to samo co zwykły dysk dasz po usb :)

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że to nie nowość, ale całkiem ciekawa alternatywa dla dysku USB. Mały ale pojemnym i szybki pendrive to ciekawe rozwiązanie.

Opublikowano

Grzeje się tak, jak dany dysk. Przecież, to jest normalny dysk SSD M.2 SATA. Są jeszcze obudowy na USB 3.1 gen 2 typ C obsługujące dyski SSD M.2 NVMe z tym, że póki co maksymalna szybkość wynosi 1250MB/s - jest to ok. 3x szybciej niż USB 3.0 (3.1 gen 1) na SATA.

P.S. Tylko realna wydajność pendrive zrobionego z dysku SSD M.2 SATA jest 10x większa od najszybszego pendrive. Taki sam pendrive można zrobić z dysku SSD mSATA, tylko obudowa jest krótsza, ale szersza. Obudowy na SSD M.2 SATA też są różne:

- na dysk 2280

- na dysk 2260

- na dysk 2242

Do dłuższej obudowy można włożyć krótszy dysk. Na odwrót już nie.

Opublikowano

To są moje pendrive zrobione z SSD:

WP-20200122-20-37-27-Pro.jpg

1. Na dysk SSD M.2 SATA 2242 - u mnie włożony dysk 32GB - służy mi do robienia klonów systemu. Tu dodam, że maksymalna pojemność dysków SSD M.2 SATA 2242, to 512GB i są trudne do kupienia oraz drogie.

2. Na dysk SSD M.2 SATA 2280 (można włożyć również 2242 i 2260) - u mnie włożony dysk 2280 512GB - służy jako podręczny magazyn przydatnych plików. Maksymalna pojemność występujących dysków SSD M.2 SATA 2280, to 2TB (czy ktoś widział 4TB?), natomiast 2260, to 1TB (chyba się nie mylę). M.2 SATA 2280, to jedyny wyjątek gdzie mam wątpliwości, gdyż te dyski są jeszcze cały czas produkowane i rozwijane.

3. Na dysk SSD mSATA 3050 - u mnie włożony dysk 512GB - służy jako magazyn danych. Maksymalna pojemność dysków mSATA, to 1TB.

Marcel1 i robert190880 lubią to
Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. Przepraszam też, że nie wziąłem zbyt aktywnego udziału w dyskusji ale mam kłopoty zdrowotne ( Pobyt w szpitalu i operacja ). W każdym bądź razie jest to temat do realizacji jak już się wykuruje.

Opublikowano
11 minut temu, M4T  napisał:

a z takiego intel optane 16gb idzie zrobić usb

z kazdego idzie

ja mam dwa duze na kablach M.2 i NVMe 

oraz jak wiki SSD M.2 SATA 2242  tylko z starych dobrych czasow zostal mi na kosciach MLC TS256GMTS400s 

cacuszko kopiowanie moment

troche malych jest [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale znalezc cos dobrego trudno

VACek i Marcel1 lubią to
Opublikowano

Tu macie fajne i solidne rzeczy a firma bardzo dobra - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Wybrałam ten dysk

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co do obudowy to wacham się ta 

Czy ta

Osobiście wolałbym coś bez kabla ale trudno coś znaleźć, jeśli macie inne typy to dajcie znać

Opublikowano
19 minut temu, Marcel1 napisał:

Co do obudowy to wacham się

jak na kablu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub dlugi pen [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Marcel1 lubi to