danio Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam otóż mam pewien problem dysk w czasie pracy komputera się zatrzymuje system mam na ssd reszta danych na hdd. Randomowo słychać jak dysk hdd się zatrzymuje i po włączeniu np komputer i przejściu na dysk D słychać jak dysk zaczyna pracować myślałem, że może wina zasilacza więc specjalnie sam dysk podłączyłem pod oddzielny zasilacz ze starego pc z początku chodził dysk ciągle lecz po dłuższym czasie znowu zaczął sie zatrzymywać. Napięcia na zasilaczu pomierzyłem miernikiem pod obciążeniem 100% na stresstestach w załącznikach zdjęcia z pomiarów. Wczoraj po odpaleniu sprawdzania błędów dysku wywaliło bsoda BAD_OBJECT_HEADER i komputer nie chciał odpalić był czarny obraz i nic więcej wentylatory się kręciły na cpu lecz na grafice już nie chciały ruszyć. Po czasie zresetował się kilka razy i odpalił normalnie myślałem, że może ram uszkodzony puściłem dzisiaj memtesta również zero błędów. Macie pomysł czego może być wina? Poniżej cała specyfikacja. Dodam że aktualizowałem bios i temperatury cpu wyświetlane w biosie wzrosły przed aktualizacją były po 29 stopni po aktualizacji średnio 37. Może to normalne zachowanie dysku? Ale nigdy nie zaobserwowałem takigo zachowania. Procesor: Intel Core i5-4670 Płyta głowna: GIGABYTE GA-H87-HD3 RAM: 2xKingston HyperX KHX1600C9D3/4GX i 2xKingston HyperX KHX1866C9D3/8GX łącznie 24GB Zasilacz: 600W bequiet! SYSTEM POWER 7 model: BQ SU7-600W (testowałem podłączenie samego dysku pod stary zasialcz antec vp 500) Dysk SSD: SanDisk SDSSDP128G (131131400368) Dysk HDD: TOSHIBA HDWD110 (68870E4FS) Karta graficzna: Asus R9 270x [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
marcelgg Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Bardzo prawdopodobne, że uszkodzona pamięć RAM. Więc może powinieneś uruchomić memtest86 i po prostu sprawdzić, czy jest to związane ze sprzętem. Cytuj
danio Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Odpalałem memtesta i wszystkie pamięci przeszły bez żadnych błędów Cytuj
danio Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ten BSOD wystąpił raz narazie komputer działa czytałem już tamten artykuł i żadna z tych rzeczy nie ma nic wspólnego z systemem bo dysk sie zatrzymuje nawet w uefi gdzie dla testu podłączyłem 15 letni hdd i sie nie zatrzymuje. Czy ta toshiba po prostu tak ma? Cytuj
piosylant Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Nie pamiętam, jak było pod XP, ale już od Win Vista dyski HDD na domyślnych ustawieniach zarządzania energią Windows są wyłączane, gdy nie są używane przez ustalony czas. Na pewno można to zauważyć, gdy w kompie - oprócz systemowego - znajduje się inny fizyczny dysk, na który nie zostały przeniesione jakiekolwiek pliki systemowe (temp, cache, itp.). Nie jest to żaden błąd ani awaria. Po odniesieniu się do czegokolwiek znajdującego się na drugim dysku (gdy ten jest w spoczynku), słychać ponowny rozruch talerzy i jest to normalne zachowanie dysku. Spoczynkowe kręcenie się talerzy HDD wymaga większej ilości energii, niż typowa praca SSD, dlatego wtedy (kiedy HDD były jedyną opcją) potrzebny był sposób na zmniejszenie poboru energii, zwłaszcza w laptopach. Tym sposobem jest wyłączanie HDD po ustalonym czasie. Z mojego punktu widzenia nie ma to związku z zamieszczonym BSODem. Cytuj
danio Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Mam ustawione na nigdy jak pisałem w uefi też sie zatrzymuje randomowo nie w określonym odstępie czasu na linuxie również możliwe zeby po ledwie 1.5 roku dysk siadł ale w smart nie wykazuje żeby dysk był w takim złym stanie Cytuj
danio Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Spróbuje przetestować na innym kompie przed aktualizacją biosu zrobiłem kopie oryginalnego i go przywróciłem, dysk podłączałem już pod wszystkie wtyczki sata od zasilacza poza tym podłączałem go oddzielnie po drugi zasilacz ;/ już mi sie kończą pomysły co może być zasilacz. Wiesz może czy da sie sprawdzić gdzieś gwarancje u toshiby tak to może go jeszcze oddam. Ewentualnie jaki dysk polecisz na trzymanie danych 1TB? EDIT: podłączyłem dysk pod stary komputer i pracuje od pół godziny normalnie ani razu sie nie zatrzymał.... Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 24 minuty temu, Napromieniowany napisał: Może być też drobna rzecz jak niedociśnięty kabel na zasilaczu warto sprawdzić też czy wszystko aby czy na pewno jest w 100% podłączone i nie luźne. Bardzo często takie przypadki miałem, ale w czasach dysków ATA. Te przecięte wzdłuż blaszki w molex'ach w tanich zasilaczach wykonane były z g0wnolitu i bardzo szybko się rozginały i był brak styku z pinami w HDD. Dysk się losowo wyłączał, wystarczyło ruszyć kablami i znów się włączał na jakiś czas. W SATA nie ma z tym problemu, o ile wtyczkę się wciśnie do końca. Cytuj
-RKI- Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Nie wiem czy to pomoże w tej sprawie czy nie ale zatrzymujący się dysk w trakcie pracy brzmi bardzo podobnie do mojego problemu który jakiś czas temu opisywałem w oddzielnym temacie. W moim wypadku HDD całkowicie przestaje być widoczny w systemie po jakimś czasie w kompletnie losowej chwili, ten sam problem tyczy się również napędu DVD który mam podpięty do komputera. Próby naprawy podejmowałem różne, od tak podstawowych jak wymiana kabli sata na aktualizacji biosu czy wymianie zasilacza kończąc. Rzecz która prócz podobnego zachowania naszych dysków się pokrywa to producent płyty głównej, również mam Gigabyta. W moim wypadku winnym prawdopodobnie (Jestem tego pewien na 90%) jest kontroler sata na płycie głównej gdyż zmiana ustawienia pracy sata z AHCI na IDE kompletnie eliminuje ten problem. Więcej na ten temat można poczytać w tym temacie. Cytuj
danio Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Już mi sie pomysły skończyły zasilacz odpada podmieniałem tego be quieta na anteca i to samo płytę główną też bym odrzucił bo inny stary dysk sie nie zatrzymuje ta toshiba na starym kompie również sie nie zatrzymuje mocno szkodzi to dyskowi jeśli sie tak zatrzymuje randomowo? Ram dzisiaj komputer odpalałem po kolei z każym bankiem oddzielnie i to samo nie wierze że 4 banki ramu są uszkodozne i to powodują. Jeszcze popatrze te uefi. Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 3 minuty temu, danio napisał: mocno szkodzi to dyskowi jeśli sie tak zatrzymuje randomowo? Talerzowemu HDD tak. Cytuj
verte Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jestem na 99% pewien że to płyta główna GIGABYTE GA-H87-HD3 skończyła się - pamiętam kiedyś już miałem w firmie podobny problem, po zmianie płyty wszystko było OK od tego czasu GIGABYTE omijam szerokim łukiem. Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 9 minut temu, verte napisał: GIGABYTE omijam szerokim łukiem Potwierdzam w całej rozciągłości i szerokości, po wielu latach doświadczeń serwisowych. Cytuj
-RKI- Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Do wesołego grona "omijaczy" Gigabyte dołączę niedługo także i ja. Co prawda na płycie którą mam od nich komputer do czasu działał dobrze, właśnie ale podkreślę że do czasu bo jak już zaczęły się dziać "cyrki" to na całego i w żaden sposób nie idzie ich ogarnąć. ;X Cytuj
danio Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2020 Robiłem tak tylko że podłączałem 15 letni hdd 80gb znalazłem w szafie taki i jak miałem podłączone oba to ten 80gb działał ciągle a toshiba i tak sie EDIT: nie pomyślałem wcześniej o tym ale często podłączam dysk 2.5 cala z laptopa do stacji dokującej w obudowie i on też sie nie zatrzymuje z ciekawości do tej stacji włożyłem tą toshibe i sie zatrzymuje teraz testuje na hirensboot i o dziwo narazie sie nie zatrzymuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi