bartek1papa Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Witam. Mam problem z komputerem gdy włączam , wszystko działa ale nie mam obrazu na monitorze a na płycie głównej swieci się diodka na jasno VGA (płyta msi h310m pro vd plus). Monitor do komputera jest podłączony kablem hdmi ( sprawny ). Co najlepsze jeżeli uruchomię komputer bez kabla to nie swieci się ta diodka i wyglada na to ze komputer jest już w systemie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W linku filmik o co chodzi . Co mogę z tym zrobić? Cytuj
BartAcid Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 1. Czy podpięta jest wtyczka zasilania PCI-Ex do karty graficznej? 2. Kabel HDMI podpięty jest do kraty graficznej czy do płyty głównej? 2a. Jeśli do karty to czy zmianie i po podpięciu do płyty pojawia się obraz? 2b. Czy bez zamontowanej karty jest obraz, oczywiście podpinając HDMI do płyty? Cytuj
bartek1papa Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 9 minut temu, BartAcid napisał: 1. Czy podpięta jest wtyczka zasilania PCI-Ex do karty graficznej? 2. Kabel HDMI podpięty jest do kraty graficznej czy do płyty głównej? 2a. Jeśli do karty to czy zmianie i po podpięciu do płyty pojawia się obraz? 2b. Czy bez zamontowanej karty jest obraz, oczywiście podpinając HDMI do płyty? 1. Tak jest 2. Jest podpięty do karty graficznej bo na płycie głównej nie ma Cytuj
BartAcid Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Masz możliwość podpiąć się innym typem kabla do wyświetlacza? Przede wszystkim do płyty i sprawdzić czy jest obraz i w BIOSie czy nie jest na sztywno ustawiona grafa zewnętrzna. Ewentualnie reset BIOS powinien też pomóc. Masz możliwość sprawdzić grafę w innym kompie? Może jest uwalona. Nawet nowym się to zdarza. Cytuj
bartek1papa Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 12 minut temu, BartAcid napisał: Masz możliwość podpiąć się innym typem kabla do wyświetlacza? Przede wszystkim do płyty i sprawdzić czy jest obraz i w BIOSie czy nie jest na sztywno ustawiona grafa zewnętrzna. Ewentualnie reset BIOS powinien też pomóc. Masz możliwość sprawdzić grafę w innym kompie? Może jest uwalona. Nawet nowym się to zdarza. Właśnie za bardzo nie mam możliwości sprawdzić :/ A możliwe może być takie coś jeżeli np karta jest źle wsadzona do slotu ? Cytuj
Widzior Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 3 godziny temu, BartAcid napisał: Przede wszystkim do płyty i sprawdzić czy jest obraz Autor nie podał, jaki ma procesor, a co jak ma i5-9400F lub i3-9100F bez iGPU? Autor nie podał też, jaką ma kartę graficzną, jaki zasilacz, jaki monitor, więc póki co można wróżyć z fusów. Z filmiki, mimo tragicznej jakości, widzę, że to jakiś Gigabyte i ma podpiętą do grafiki wtyczkę PEG 8pin (chyba, bo słabo widać). I tu od razu też przestroga na przyszłość - nie wiem czy wszystkie karty mają takie zabezpieczenia, ale akurat sam ostatnio się przejechał z podobnym problemem, bo Gigabyte GTX 1660 Super z gniazdem 8pin nie ruszył u brata na wtyczce 6pin, a tylko takie ma (2x6pin). To jest celowe działanie producenta, bo karta mogłaby spokojnie chodzić na wtyczce 6pin, są tam przecież tylko dwa potencjały - 12V i masa, ale producent jakoś to blokuje, żeby ludzie nie kombinowali. Ma być 8pin i koniec. Cytuj
bartek1papa Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Przepraszam bardzo za nie podanie specyfikacji komputera: i3 9100f gigabyte rx 570 gaming 4g mobo: MSI H310M PRO-VD PLUS ram. hyperx 2x8gb 2444mhz zasilacz Vero L2 500W dysk SSD Goodram CX400 512gb monitor benq gl2450 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 2 godziny temu, Widzior napisał: Gigabyte GTX 1660 Super z gniazdem 8pin nie ruszył u brata na wtyczce 6pin, a tylko takie ma (2x6pin). To jest celowe działanie producenta, bo karta mogłaby spokojnie chodzić na wtyczce 6pin, są tam przecież tylko dwa potencjały - 12V i masa, ale producent jakoś to blokuje, żeby ludzie nie kombinowali. Ma być 8pin i koniec. Tu akurat większego problemu nie ma - wystarczy kupić przejściówkę na 8pin PCI-E - z 6pin lub z molex. Cytuj
Widzior Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 i3-9100F, czyli dobrze przeczuwałem, że nie masz integry, więc na niej nie sprawdzisz komputera. W twoim przypadku przyczyn może być masa, i najlepiej byłoby podmieniać podzespoły w takiej sytuacji, to najszybciej da odpowiedź. Winny może być kabel HDMI (choć to mało prawdopodobne), zasilacz (masz SilentiumPC, które uważam za badziew, a które są niezwykle popularne w PL), źle włożone zasilanie PEG do karty (wiem, to trudne, ale są talenty, co potrafią nie takie rzeczy zrobić) itd itp. EDIT: Teraz sprawdziłem twój monitor, i on nie ma wejścia HDMI, tylko D-Sub i DVI-D, więc powiedz ty mi, jakim cudem masz go podłączonego do karty graficznej? Coś czuję, że tu będzie problem, jak stosujesz jakieś lipne przejściówki. 30 minut temu, wiktorynek napisał: Tu akurat większego problemu nie ma - wystarczy kupić przejściówkę na 8pin PCI-E - z 6pin lub z molex. Teraz już wie, brat zamówił, ale przed zakupem karty tego nie wiedział, i karta kupiona, a używać póki co nie może. Pomierzyłem miernikiem te piny w karcie i rzeczywiście masy nie leżą na jednym punkcie lutowniczym - celowy zabieg producenta, żeby nie odpalić karty na wtyczce 6pin. Dziwnym zbiegiem okoliczności karty z wtyczką 6pin mają wszystkie linie 12V na jednym punkcie lutowniczym i wszystkie masa też na jednym. Cytuj
marcelgg Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jeżeli w ustawieniach BIOS zintegrowana grafika jest wyłączona, to po odpięciu karty zewnętrznej otrzymasz błąd. Na mojej płycie głównej mam ustawione PEG/IGD. PEG > PCI Express Graphics IGD > Integrated Graphic Device PCI > PCI Graphic Device Cytuj
bartek1papa Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 4 godziny temu, Widzior napisał: i3-9100F, czyli dobrze przeczuwałem, że nie masz integry, więc na niej nie sprawdzisz komputera. W twoim przypadku przyczyn może być masa, i najlepiej byłoby podmieniać podzespoły w takiej sytuacji, to najszybciej da odpowiedź. Winny może być kabel HDMI (choć to mało prawdopodobne), zasilacz (masz SilentiumPC, które uważam za badziew, a które są niezwykle popularne w PL), źle włożone zasilanie PEG do karty (wiem, to trudne, ale są talenty, co potrafią nie takie rzeczy zrobić) itd itp. EDIT: Teraz sprawdziłem twój monitor, i on nie ma wejścia HDMI, tylko D-Sub i DVI-D, więc powiedz ty mi, jakim cudem masz go podłączonego do karty graficznej? Coś czuję, że tu będzie problem, jak stosujesz jakieś lipne przejściówki. Teraz już wie, brat zamówił, ale przed zakupem karty tego nie wiedział, i karta kupiona, a używać póki co nie może. Pomierzyłem miernikiem te piny w karcie i rzeczywiście masy nie leżą na jednym punkcie lutowniczym - celowy zabieg producenta, żeby nie odpalić karty na wtyczce 6pin. Dziwnym zbiegiem okoliczności karty z wtyczką 6pin mają wszystkie linie 12V na jednym punkcie lutowniczym i wszystkie masa też na jednym. Monitor posiada hdmi. Spróbowałem wyciągnąć kartę i jeszcze raz ja wsadzić lecz nic to nie dało nadal nie ma obrazu i swieci się dioda. Cytuj
Widzior Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Nie masz innego wyjścia jak sprawdzić kartę w innym PCie, i najlepiej u siebie też inną. U brata ta grafika co nie ruszała na wtyczce 6pin, to przynajmniej wyświetlała kilkusekundowe info o braku właściwego zasilania, a dioda na płycie MSI też mu się świeciła. Cytuj
bartek1papa Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2019 Mały edit komp odpalił ale zauważyłem ze startuje jeZeli wezmę lekko przytrzymam do góry kartę jak jest w slocie . Czy to oznacza ze jest coś ze slotem pci? Cytuj
Hannibal Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2019 35 minut temu, bartek1papa napisał: Czy to oznacza ze jest coś ze slotem pci? Raczej z "wypionowaniem" płyty głównej w obudowie. Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2019 Słuchaj, weź poświeć latarką i zobacz, czy te miedziane piny na slocie karty się całkiem schowały w gniazdo PCI-E na płycie, bo dobrze włożona karta powinna całkowicie "wciągnąć" te miedziane ścieżki. Masz coś nie tak ze stykiem w gnieździe, a może jakiś syf tam jest, wypadałoby dmuchnąć sprężonym powietrzem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi