RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Zacznijmy od tego czy masz naklejkę z kluczem na tylnej stronie laptopa lub pod baterią. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 No właśnie o to mi chodziło krok po kroku , tak mam naklejke z kluczem na spodzie laptopa Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 W dniu 8.11.2019 o 12:34, razor1995 napisał: Albo sformatować system obrazem, który ma zintegrowane aktualizacje. Były kiedyś takie na forum, teraz są tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj kolega już Tobie podał linka do systemu. Jak pobierzesz system to daj znać. Musi być wypakowany czyli z rozszerzeniem .ISO. Po pobraniu może być czasem w .RAR i trzeba będzie wypakować. Jeśli po pobraniu będzie od razu w .ISO to nie musisz już nic robić. Potem ściągnij Rufusa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przygotuj pustego pendrive 8-16 GB. I daj znać na forum. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 super a co z kluczem ? Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Tym kluczem aktywujesz sobie Vistę. Po to ten klucz jest. Aktywacja dopiero po instalacji systemu i sterowników do sieci. Więc na sam koniec. Tylko oczywiście klucz musi być na naklejce z informacją iż jest przeznaczony na wersję home premium. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Tak jest na wersje home premium . jeszcze pytanie jak pobiore iso to jak zrobić pendrive aby zabootował ? czy lepiej nagrać iso na płytke? oraz czy starter bedzie potrzebny nie mam takiego pendrive największy to 4GB , jedynie mam płyte DVD Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Ta wersja chyba ma 3 GB więc ten Twój pendrive 4 GB się nada. Ja mam obrazy u siebie na komputerze Visty z aktualizacjami i one nie wchodzą na 4 GB pendrive już i wymagają 8 GB lub 16 GB pendrive. Jak pobierzesz system, rufusa i przygotujesz Twojego pendrive 4 GB by był pusty ( sformatuj najlepiej nawet jeszcze ). Daj znać to napiszemy ci jak ustawić w Rufusie by ci nagrało system. Jak masz płytę DVD to możesz też sobie nagrać jeśli umiesz obraz systemu. Ale na płycie wyraźnie wolniej wgrywa i większa szansa na błędna instalację z takiego nośnika przez rysy płyty itd albo źle nagrany obraz. Jeśli umiesz sobie nagrać to nagraj i najwyżej spróbuj. Jeśli nie umiesz nagrywać płyt to wróć tutaj o dalsze porady gdy będziesz miał już wszystko przygotowane by zając się Rufusem i wgraniem systemu. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 jest to 3GB rar Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 ok mam ISO rar , pobrałem Rufusa , zrobiłem format pendrive powinien miec 4 GB ale ma 2,9 GB ?? i co dalej? Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Wypalilem obraz na plycie obecnie krok 1 wyszukuje aktualizacje instalacji Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 długo to trwa Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Napisz na jakim etapie jesteś dokładnie bo nie rozumiem. Wgrywasz z płyty zamiast z pendrive? Czy już wgrałeś i teraz Windows Update sprawdzasz? Pisz konkretniej i w jednej wiadomości i wystarczy. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Wydaje mi się, że nasz kolega nie wie co robi. Ten temat jest już drugim o tym samym. Pomimo naprawdę fachowego doradztwa że strony forumowiczów i praktycznego prowadzenia go za rękę, on nadal jest w tym samym miejscu czyli na początku. Kolego rocki80 jeżeli nie dajesz sobie rady to poproś o pomoc kogoś bardziej doświadczonego że swojego otoczenia, to nie jest wstyd, że czegoś nie umiesz czy nie rozumiesz. Jeśli tak bardzo zależy Ci na tej Viście to niech ktoś ( Może jakiś twój kolega, który się zna ) rzuci na to okiem, sprawdzi co jest grane i Ci to wszystko poustawia. Ale tak na serio to rozważ zamianę tej Visty na Windows 7, naprawdę wyjdzie Ci to na dobre. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Przed 20 min zainstalowałem Viste którą mi poleciliście , z płyty , nie wiem dlaczego ale nie sformatowały mi się partycje , obraz jest tzn ikony większe nie można skonfigurować ekranu rozdzielczości , cóż VLC media player jest obraz ale nie ma dźwięku :) , to narazie tyle co moge powiedzieć , nie wiem dlaczego nie sformatował mi partycji , a VLC jak bez dzwieku tak jest.,,,,, Cytuj
Marcel1 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 3 minuty temu, rocki80 napisał: Przed 20 min zainstalowałem Viste którą mi poleciliście , z płyty , nie wiem dlaczego ale nie sformatowały mi się partycje , obraz jest tzn ikony większe nie można skonfigurować ekranu rozdzielczości , cóż VLC media player jest obraz ale nie ma dźwięku , to narazie tyle co moge powiedzieć , nie wiem dlaczego nie sformatował mi partycji , a VLC jak bez dzwieku tak jest.,,,,, Niestety, ale to co napisałeś potwierdza tylko to co ja napisałem powyżej Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Pewnie jako aktualizacje zrobiłeś zamiast nowa czysta instalacja. Dlatego partycje zostały tak jak były. To nie dopuszczenia. Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Tak zrobiłem , jak pisałem 1 krok , a gdy chciałem przerwać instalke to program prosił abym z dysku na nowo utworzył partycje jakoś tak , ale to nie ważne , nie ma dźwięku VLC media player , rozdzialczość jest nie taka , widocznie laptopy Toshiby tak już mają .......... Cytuj
rocki80 Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 PotPlayer działa filmy avi ok , to juz plus , może i VLC zaskoczy ? nie dziwcie mi się , tyle dni walcze i nie poddam sie Viscie , zainstalowałem chyba źle ponieważ wybrałem - mój komputer - instal windows vista - i aktualizacja ........ może doradzicie , nie że nie wiem , po prostu zmeczenie .......... laptop pobrał aktualizacje i rozdzielczosc wróciła do normy .. Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 Oddaj laptop do informatyka z okolicy po znajomości lub nie lub do najbliższego serwisu. Po wgraniu systemu nawet sterowników nie wgrałeś z tego co piszesz zgaduję..... problemy z rozdzielczością itd. Może sterownika od dźwięku też nie zainstalowałeś. Nie jesteśmy w stanie niestety Tobie pomóc w tym przypadku dalej przez forum nie widząc fizycznie sprzętu i bez możliwości własnej bezpośredniej pomocy. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 10 minut temu, RemixPL1994 napisał: Po wgraniu systemu nawet sterowników nie wgrałeś z tego co piszesz zgaduję..... problemy z rozdzielczością itd. Może sterownika od dźwięku też nie zainstalowałeś Tak właśnie myślałem ale szczerze mówiąc nie chciało mi się już tego mu tłumaczyć. Wszystkie nasze porady to w niestety w jego wypadku jak grochem o ścianę. Ciągle tylko jak nie recovery to Vista, jak nie Vista to VLC a jak nie VLC to Avi i tak w kółko Macieju. Cytuj
rocki80 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 Panowie spokojnie , popełniłem błąd ale już go naprawiłem . Płytę z systemem włozyłem do napędu , odpaliłem, klawisz F12 , zrobiłem format dwóch partycji , spokojnie wszystko gra , zbyt duzo napojów :) , system działa bardzo dobrze . Zgadza się wgrać sterowniki i ok . Ale teraz mam pytanie jeżeli XP oraz Vista w tej samej wersji przeszły aktywacje kluczem , to na 99% musi przejść aktywacja windows 7 , dlatego proszę o link do windows 7 premium 32 bit. Pozdrawiam i dziekuję za pomoc , tylko zbyt pochopnie mnie osadzacie . Cytuj
remil Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 21 godzin temu, rocki80 napisał: program działa na XP a na tej upartej Viscie nie chce jak działal Wypróbuj uruchomić go w Viście w trybie zgodności ze ze starszą wersją Windows. Miałem taki przypadek, to było w Siódemce, program nie uruchamiał się, nie było żadnej reakcji, i dopiero gdy zaznaczyłem uruchom w trybie zgodności z Vista program uruchomił się prawidłowo. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 10 godzin temu, rocki80 napisał: zbyt duzo napojów Nie wiem o jakich napojach Ty piszesz ale zdecydowanie je odstaw. Ale ok. 1. Z tego linku pobierz sobie system, jest to czysta wersja systemu Windows 7 z SP 1 PL ( Czysta dlatego abyś nie mówił potem, że coś Ci się knoci z powodu systemu ) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Piąty obraz ISO od góry pl_windows_7_home_premium_with_sp1_x86_dvd_u_676699.iso SHA1: CA5DE42C4D61959331B0A93871DA5A470FF87595 2. Wypakuj obraz z pliku .rar ( Otrzymasz obraz .iso ). Obraz ten wypal sobie na płycie DVD bo z wykonywaniem bootowalnego pendrive zapewne sobie nie poradzisz. 3. Korzystając z tego wideotutoriaul zainstaluj system. ( Jeśli chcesz to usuń wszystkie partycje i stwórz sobie nowe, pamietaj jak Windows 7 poproś Cię o stworzenie dodatkowej 100 MB partycji to się zgódź ) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. Zainstaluj sterowniki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pamiętaj tylko aby wybrać swój model laptopa i sterowniki pod Windows 7 32 bity 5. Aktywuj system 6. Korzystając z tych wideotutoriali stwórz obraz systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Obraz ISO programu Acronis pobierz sobie stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wypal na płytę DVD tak jak system. 7. Zainstaluj programy jakie chcesz 8. Koniec. Cytuj
razor1995 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 14 godzin temu, rocki80 napisał: Tak zrobiłem , jak pisałem 1 krok , a gdy chciałem przerwać instalke to program prosił abym z dysku na nowo utworzył partycje jakoś tak , ale to nie ważne , nie ma dźwięku VLC media player , rozdzialczość jest nie taka , widocznie laptopy Toshiby tak już mają .......... Zainstaluj sterowniki... 11 godzin temu, rocki80 napisał: , to na 99% musi przejść aktywacja windows 7 Nie musi, jeśli nie masz klucza to Windows 7 to nie aktywujesz Cytuj
rocki80 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 2 godziny temu, remil napisał: Wypróbuj uruchomić go w Viście w trybie zgodności ze ze starszą wersją Windows. Miałem taki przypadek, to było w Siódemce, program nie uruchamiał się, nie było żadnej reakcji, i dopiero gdy zaznaczyłem uruchom w trybie zgodności z Vista program uruchomił się prawidłowo. Gdzie jest ta funkcja do zaznaczenia "uruchom w trybie zgodności z Vista " ? Cytuj
jarexpol Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
rocki80 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 13 minut temu, jarexpol napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Super dziękuję , tylko gdzie to jest ? jak otworzyć to okno w systemie ? Cytuj
jarexpol Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 PPM na pliku który chcesz uruchomić/Właściwości. Cytuj
rocki80 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 No tak już sprawdziłem , tylko że u mnie na laptopie nie ma "uruchom ten program w zgodności Vista SP2 , jedynie jest XP z SP1 i niżej systemy , obraz jest ale nie ma dźwięku . Cytuj
remil Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 Tak jak już napisał @jarexpol tak robiłem, dodam że trzeba być zalogowanym na koncie Administratora, a nie zwykłego użytkownika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi