Skocz do zawartości

Vista aktualizacje oraz inne problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.11.2019 o 12:34, razor1995 napisał:

Albo sformatować system obrazem, który ma zintegrowane aktualizacje. Były kiedyś takie na forum, teraz są tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tutaj kolega już Tobie podał linka do systemu.

Jak pobierzesz system to daj znać. Musi być wypakowany czyli z rozszerzeniem .ISO. Po pobraniu może być czasem w .RAR i trzeba będzie wypakować. Jeśli po pobraniu będzie od razu w .ISO to nie musisz już nic robić.

Potem ściągnij Rufusa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przygotuj pustego pendrive 8-16 GB. I daj znać na forum.

Opublikowano

Tak jest na wersje home premium .  jeszcze  pytanie  jak pobiore  iso  to jak zrobić  pendrive aby zabootował  ? czy  lepiej  nagrać  iso  na płytke?

oraz  czy  starter  bedzie  potrzebny

nie mam takiego pendrive największy  to 4GB , jedynie mam płyte DVD 

Opublikowano

Ta wersja chyba ma 3 GB więc ten Twój pendrive 4 GB się nada. Ja mam obrazy u siebie na komputerze Visty z aktualizacjami i one nie wchodzą na 4 GB pendrive już i wymagają 8 GB lub 16 GB pendrive.

Jak pobierzesz system, rufusa i przygotujesz Twojego pendrive 4 GB by był pusty ( sformatuj najlepiej nawet jeszcze ). Daj znać to napiszemy ci jak ustawić w Rufusie by ci nagrało system.

Jak masz płytę DVD to możesz też sobie nagrać jeśli umiesz obraz systemu. Ale na płycie wyraźnie wolniej wgrywa i większa szansa na błędna instalację z takiego nośnika przez rysy płyty itd albo źle nagrany obraz. Jeśli umiesz sobie nagrać to nagraj i najwyżej spróbuj.

Jeśli nie umiesz nagrywać płyt to wróć tutaj o dalsze porady gdy będziesz miał już wszystko przygotowane by zając się Rufusem i wgraniem systemu.

Opublikowano

Wydaje mi się, że nasz kolega nie wie co robi. Ten temat jest już drugim o tym samym.

Pomimo naprawdę fachowego doradztwa że strony forumowiczów i praktycznego prowadzenia go za rękę, on nadal jest w tym samym miejscu czyli na początku.

Kolego rocki80 jeżeli nie dajesz sobie rady to poproś o pomoc kogoś bardziej doświadczonego że swojego otoczenia, to nie jest wstyd, że czegoś nie umiesz czy nie rozumiesz. Jeśli tak bardzo zależy Ci na tej Viście to niech ktoś ( Może jakiś twój kolega, który się zna ) rzuci na to okiem, sprawdzi co jest grane i Ci to wszystko poustawia. Ale tak na serio to rozważ zamianę tej Visty na Windows 7, naprawdę wyjdzie Ci to na dobre.

Opublikowano

Przed 20 min zainstalowałem  Viste  którą  mi poleciliście , z  płyty , nie  wiem dlaczego ale nie  sformatowały  mi  się  partycje ,

obraz  jest  tzn  ikony  większe  nie można skonfigurować  ekranu  rozdzielczości  ,  cóż  VLC  media  player  jest  obraz  ale  nie  ma  dźwięku  :)  ,  to  narazie  tyle  co  moge  powiedzieć ,  nie  wiem dlaczego  nie  sformatował  mi  partycji  ,  a  VLC  jak  bez  dzwieku  tak  jest.,,,,,

Opublikowano
3 minuty temu, rocki80 napisał:

Przed 20 min zainstalowałem  Viste  którą  mi poleciliście , z  płyty , nie  wiem dlaczego ale nie  sformatowały  mi  się  partycje ,

obraz  jest  tzn  ikony  większe  nie można skonfigurować  ekranu  rozdzielczości  ,  cóż  VLC  media  player  jest  obraz  ale  nie  ma  dźwięku  :) ,  to  narazie  tyle  co  moge  powiedzieć ,  nie  wiem dlaczego  nie  sformatował  mi  partycji  ,  a  VLC  jak  bez  dzwieku  tak  jest.,,,,,

Niestety, ale to co napisałeś potwierdza tylko to co ja napisałem powyżej

Opublikowano

Tak zrobiłem , jak pisałem 1 krok ,  a gdy chciałem przerwać instalke to program prosił  abym z dysku  na  nowo utworzył partycje  jakoś  tak  ,  ale  to  nie  ważne , nie ma dźwięku  VLC  media player ,  rozdzialczość  jest  nie  taka ,  widocznie  laptopy Toshiby  tak  już  mają  ..........

Opublikowano

PotPlayer  działa filmy  avi  ok  ,  to  juz  plus  ,  może  i  VLC  zaskoczy ?  nie  dziwcie  mi  się  ,  tyle  dni  walcze  i  nie  poddam  sie  Viscie , zainstalowałem  chyba  źle ponieważ  wybrałem  -  mój  komputer -  instal windows vista  - i  aktualizacja  ........ może  doradzicie  ,  nie  że  nie  wiem ,  po  prostu  zmeczenie  .......... laptop  pobrał  aktualizacje  i  rozdzielczosc  wróciła  do  normy  ..

Opublikowano

Oddaj laptop do informatyka z okolicy po znajomości lub nie lub do najbliższego serwisu.

Po wgraniu systemu nawet sterowników nie wgrałeś z tego co piszesz zgaduję..... problemy z rozdzielczością itd. Może sterownika od dźwięku też nie zainstalowałeś.

Nie jesteśmy w stanie niestety Tobie pomóc w tym przypadku dalej przez forum nie widząc fizycznie sprzętu i bez możliwości własnej bezpośredniej pomocy.

Opublikowano
10 minut temu, RemixPL1994 napisał:

Po wgraniu systemu nawet sterowników nie wgrałeś z tego co piszesz zgaduję..... problemy z rozdzielczością itd. Może sterownika od dźwięku też nie zainstalowałeś

Tak właśnie myślałem ale szczerze mówiąc nie chciało mi się już tego mu tłumaczyć. Wszystkie nasze porady to w niestety w jego wypadku jak grochem o ścianę.

Ciągle tylko jak nie recovery to Vista, jak nie Vista to VLC a jak nie VLC to Avi i tak w kółko Macieju.

Opublikowano

Panowie spokojnie , popełniłem błąd ale już go naprawiłem . Płytę z systemem włozyłem do napędu , odpaliłem, klawisz F12 , zrobiłem format dwóch partycji , spokojnie wszystko gra , zbyt  duzo  napojów :) , system działa bardzo  dobrze . Zgadza  się wgrać  sterowniki i  ok .  Ale  teraz  mam pytanie jeżeli  XP  oraz  Vista  w tej  samej wersji przeszły  aktywacje  kluczem ,  to  na 99% musi  przejść  aktywacja  windows 7  ,  dlatego  proszę  o  link  do  windows  7 premium 32 bit. Pozdrawiam i dziekuję  za  pomoc ,  tylko  zbyt pochopnie  mnie osadzacie .

Opublikowano
21 godzin temu, rocki80 napisał:

program  działa  na XP  a  na  tej  upartej  Viscie  nie  chce jak działal

Wypróbuj uruchomić go w Viście w trybie zgodności ze ze starszą wersją Windows. Miałem taki przypadek, to było w Siódemce, program nie uruchamiał się, nie było żadnej reakcji, i dopiero gdy zaznaczyłem uruchom w trybie zgodności z Vista program uruchomił się prawidłowo.

Opublikowano
10 godzin temu, rocki80 napisał:

zbyt  duzo  napojów

Nie wiem o jakich napojach Ty piszesz ale zdecydowanie je odstaw.

Ale ok.

1. Z tego linku pobierz sobie system, jest to czysta wersja systemu Windows 7 z SP 1 PL ( Czysta dlatego abyś nie mówił potem, że coś Ci się knoci z powodu systemu )

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Piąty obraz ISO od góry 
pl_windows_7_home_premium_with_sp1_x86_dvd_u_676699.iso
SHA1: CA5DE42C4D61959331B0A93871DA5A470FF87595

2. Wypakuj obraz z pliku .rar ( Otrzymasz obraz .iso ). Obraz ten wypal sobie na płycie DVD bo z wykonywaniem  bootowalnego pendrive zapewne sobie nie poradzisz.

3. Korzystając z tego wideotutoriaul zainstaluj system. ( Jeśli chcesz to usuń wszystkie partycje i stwórz sobie nowe, pamietaj jak Windows 7 poproś Cię o stworzenie dodatkowej 100 MB partycji to się zgódź )

4. Zainstaluj sterowniki

Pamiętaj tylko aby wybrać swój model laptopa i sterowniki pod Windows 7 32 bity

5. Aktywuj system

6. Korzystając z tych wideotutoriali stwórz obraz systemu

Obraz ISO programu Acronis pobierz sobie stąd: 

Wypal na płytę DVD tak jak system.

7. Zainstaluj programy jakie chcesz

8. Koniec.

Opublikowano
14 godzin temu, rocki80 napisał:

Tak zrobiłem , jak pisałem 1 krok ,  a gdy chciałem przerwać instalke to program prosił  abym z dysku  na  nowo utworzył partycje  jakoś  tak  ,  ale  to  nie  ważne , nie ma dźwięku  VLC  media player ,  rozdzialczość  jest  nie  taka ,  widocznie  laptopy Toshiby  tak  już  mają  ..........

Zainstaluj sterowniki...

11 godzin temu, rocki80 napisał:

,  to  na 99% musi  przejść  aktywacja  windows 7

Nie musi, jeśli nie masz klucza to Windows 7 to nie aktywujesz :P

Opublikowano
2 godziny temu, remil napisał:

Wypróbuj uruchomić go w Viście w trybie zgodności ze ze starszą wersją Windows. Miałem taki przypadek, to było w Siódemce, program nie uruchamiał się, nie było żadnej reakcji, i dopiero gdy zaznaczyłem uruchom w trybie zgodności z Vista program uruchomił się prawidłowo.

Gdzie jest ta funkcja do zaznaczenia "uruchom w trybie zgodności z Vista " ?

Opublikowano

No tak już sprawdziłem , tylko że u mnie na laptopie nie  ma "uruchom ten program w zgodności Vista SP2 , jedynie jest XP z SP1 i niżej systemy ,  obraz  jest  ale  nie ma dźwięku .