Skocz do zawartości

Tani SSD pod system? Potrzebna porada.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, wiktorynek napisał:

A gdzie ktoś tak napisał?

O to chodzi że nigdzie nikt tak nie napisał. JA pisałem dwa razy że nie mogę nigdzie znaleźć dokładniej specyfikacji tych Hynixów, prócz info że są to dyski z laptopów Della i Lenovo. Zero informacji na temat szybkości odczytu/zapisu/kontrolera, nic dosłownie nic. Więc skąd to wywnioskowałem? Gdy zapytałem o porównanie ich np. z takim MX500 kolega @G77 3 posty wyżej dał porównanie z Samsungiem 860 a tam takie coś:

SS.png.6549be911d1505a54b408f39ed96591a.png

Więc zapytałem czy są to jakieś bliźniacze konstrukcje bo zdziwił mnie fakt tych kości TLC, gdyż specyfikacji SSD Hynix z tego linku Allegro od Ciebie dalej nigdzie nie znalazłem. A szczerze mocno zacząłem myśleć właśnie nad nimi ze względu na ich praktycznie nowy stan.

Opublikowano

Samsung 860 EVO jest TLC, a Samsung 860 Pro jest MLC.

Kiepsko szukałeś info o tym Hynixie, a byłeś blisko. To dysk OEM, a zatem nie ma nazwy handlowej i trzeba po kodzie znaleźć odpowiednik - patrz jak wyżej pisałem:

Crucial M550 = Micron M550

Crucial MX200 = Micron M600

Crucial M4 = Micron RealSSD C400

Samsung 850 EVO = Samsung PM851

Samsung 960 Pro = Samsung SM961

ADATA SP920 = ADATA DP910

i tak dalej, i tak dalej...

Bywają też klony takiego samego dysku pod innymi markami.

I cóż znajdziemy na stronie Lenovo odnośnie HFS256G3BTND-N210A?

a no znajdziemy potrzebne info, że to prawdopodobnie SK Hynix SC308:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przechwytywanie.jpg

Wersje OEM-owe czasem różnią się detalami od wersji handlowych.

-RKI- lubi to
Opublikowano

Szukałem go po tym kodzie, w wynikach miałem że to prawdopodobnie SK Hynix SC308 no ale co z tego? Z tego co patrzę dalej wychodzi że to jakiś wyjątkowo rzadki SSD bo nadal nie widzę nigdzie informacji które najbardziej mi są potrzebne (prędkości/kontroler/ficzery) Dalej nie wiem nic prócz tego że to MLC... Tyle gimnastyki by dowiedzieć się takich podstaw. Wszystkie Hynixy które znajduję to M.2 o pojemności albo 128, albo 512 które mają pewne różnice między sobą i też nie odpowiadają w pełni modelowi pod SATA 256. Dosłownie idzie zgłupieć.

PS: Dzięki wielkie za powyższe wytłumaczenie, na przyszłość na pewno mi się to przyda.

Opublikowano

A ja myślałem, że to ja jestem ciężki przypadek w kwestii kupowania sprzętu i wybrzydzania / zastanawiania się, ale widzę, że są jednak lepsi ode mnie :22

3 godziny temu, wiktorynek napisał:

Taka dobra rada - jak będziesz za długo wybierał i się zastanawiał, to kupisz źle. :L I to jest fakt powszechnie znany

Potwierdzam w 101%, przekonałem się o tym na własnej skórze wiele razy. Śpiesz się, bo dyski z linków wiktorynka znikają jak ciepłe bułeczki.

RemixPL1994 lubi to
Opublikowano

No nie wiem czy to kwestia zastanawiania i wybrzydzania, raczej kwestia poznawcza tego co chcę kupić. Pisałem w pierwszym poście że to będzie mój pierwszy taki dysk, nie miałem z tym nigdy styczności to też po drodze uzupełniam wiedzę. Z waszej perspektywy to dobry sprzęt, z mojej kot w worku o którym nie wiem nic. Nie bez powodu też napisałem cały ten temat prosząc o doradzenie za które z resztą dziękuję! Bez tego błądził bym dopiero jak dziecko we mgle. Poza tym odbiegając od tematu nieco u mnie zakupy sprzętu miały skutki w drugą stronę - Pośpiech, brak rozeznania w temacie najczęściej skutkował tym że kupiłem nie to co trzeba lub jeszcze gorzej jakiś bubel. Ciut wyrozumienia, nie proszę o nic więcej.

Opublikowano

A jednak można coś wyczytać:

"SK Hynix hit the middle ground with the SC308 MLC-based SSD. Unlike the new TLC products, the SSD doesn't feature an SLC buffer to increase burst performance. The dual-core controller does deliver high endurance levels and consistent performance. That's useful for light workstation use, and occasionally professional software. In some ways, SK Hynix's SC308 targets the Samsung 850 Pro."

" The SK Hynix SC308 comes to market in only three capacities that range from 128GB to 512GB. The series ships in two form factors like many of the mainstream SSD offerings from the fab companies (Intel, Micron, Samsung, Toshiba, SanDisk, and SK Hynix). SK Hynix sells the SSDs in both common form factors to increase sales to OEMs."

" Currently, SK Hynix is the only SSD manufacturer besides Samsung that manufactures all of the key components, but Micron will soon join the exclusive club after purchasing Tidal in 2015. We've already mentioned the MLC flash in the introduction."

" The SC308's performance varies between the three capacities. All three carry the same sequential read rating of 540 MB/s, but the sequential write performance starts at 130 MB/s for the 128GB and peaks at 460 MB/s for the 512GB model. Random performance spans between 90,000 and 95,000 read IOPS and 30,000 to 85,000 write IOPS (with a stop at 60,000 write IOPS for the 256GB model)."

Przechwytywanie.jpg

A tu pełen opis wersji 128GB, ale podają też parametry większych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 godziny temu, Widzior napisał:

Śpiesz się, bo dyski z linków wiktorynka znikają jak ciepłe bułeczki.

Najlepsze Lite-Ony poszły. Kto by nie chciał Plextora M6S? Micron M550 też poszedł.

Skoro zwiększyłeś budżet, to zastanów się nad dyskiem 480-512GB, bo szybko ci zabraknie tego 240-256 zwłaszcza do gier (nowy COD zajmuje 143GB na dysku):

- Micron M600 czyli Crucial MX200: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Micron M550 czyli Crucial M550: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Lite-On LCT-L9S-11 czyli Plextor M6S: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Podaliśmy ci co jest z nowych MLC - tylko 2 w tym jeden już się kończy.

-RKI- lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Najlepsze Lite-Ony poszły. Kto by nie chciał Plextora M6S? Micron M550 też poszedł.

Do spaceru dołączył również jeden z tych Hynixów które podlinkowałeś wczoraj i poszedł razem z nimi. :)

image.png.bb53ba21b54a3d9ac177fbd819054e99.png

Tak, zdecydowałem się wreszcie! Uff... Mam nadzieję że nie będę żałował tego zakupu i że za jakiś czas wrócę tu zadowolony i podziękuję Ci udanej porady. :thumbsup:

Nie mniej jednak, dysk który pracował 2h, MLC, 256GB, firma Hynix, 120zł - Te aspekty wygrały ze wszystkim. Budżet co prawda miałem podbity do 200zł, ale było to sztywne 200 którego choć bym chciał nie mogłem już zmienić. Co do pojemności - 256GB jako pierwszy w życiu SSD, chyba nie brzmi najgorzej? Bynajmniej wreszcie będę mógł zainstalować Windowsa 10 i zacząć z niego normalnie korzystać co na moim obecnym HDD jest średnio "wygodne" by nie powiedzieć "uciążliwe". Co do samych gier, od początku była to kwestia poboczna i taka którą raczej traktowałem jako dodatek. Ja przeważnie gram albo w stare gry albo takie które miały swoją premierę już parę lat temu np. Wiedźmin 3, starsze części Assassin's Creed (Obecnie ogrywam Unity) czy symulatory pokroju Euro Truck Simulator 2 nie jest to nic powyżej 100GB z resztą schemat grania mam taki że po dokładnym ograniu jakiegoś tytułu, zazwyczaj się z nim żegnam i odinstalowuję tym samym robiąc miejsce dla czegoś nowego. Nie wykluczam w przyszłości dokupienia czegoś większego lecz nie chcę też zanadto się rozpędzać "na dzień dobry" a po prostu chcę na własnej skórze doświadczyć działania SSD o którym przez ostatnie 2 dni naczytałem się więcej niż przez ostatni rok. Podsumowując, tak czy tak bardzo Ci dziękuję za poświęcony mi czas, podsyłanie tych linków a przede wszystkim za cierpliwość! I tak jak wspomniałem, mam nadzieję że za jakiś czas wrócę tu zadowolony tym razem już z prywatnym podziękowaniem. ;)

PS: Dziękuję także wam! Wszystkim innym użytkownikom którzy się tu udzielili - Za poradę, za dobre słowo, za nakierowanie mnie i oświecenie co jest dobre i/lub złe w temacie tych SSD. Wszystkie te cenne słowa na pewno zapamiętam i mam nadzieję dobrze wykorzystam w przyszłości.

Opublikowano

Sam oceń czy 120pln + przesyłka to dużo? Jeszcze 2 lata temu tyle kosztowały 60-64GB, a rok temu 120-128GB.

Dobrą używkę kupuje się dzisiaj na zasadzie złotego strzału. Przeglądasz codziennie, aż trafisz godny zakup. Ok. miesiąc temu trafiłem nówkę Microna M550 256GB.

P.S. Dobra rada na przyszłość - dysków SSD się nie formatuje (ewentualnie szybki format), bo to nic nie daje oprócz dodatkowych zapisów i dodatkowego zatkania komórek. Dyski SSD poddajemy zabiegowi Sanitize lub Secure Erase. Narzędzie firmowe od Hynix (usunęli ze swojej strony):

lub tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

albo uniwersalne pokroju Parted Magic.

-RKI- lubi to
Opublikowano

No właśnie myślę że ta cena jest rewelacyjna jak za taki sprzęt. To że SSD były drogie to akurat wiem, między innymi był to powód dla którego swojego czasu wolałem wziąć pojemnego HDD niż SSD. Aukcji i okazji nie śledziłem szczególnie,  z resztą nie było sensu bym to robił gdyż i tak nie wiedział bym co wziąć, wolałem przyjść tu, napisać temat, upewnić się nieco, poczytać i finalnie zadecydować. Aspekty które zadecydowały o wyborze tego konkretnego dysku już napisałem wyżej, rzeczą która również przechyliła szalę na korzyść Hynixa były opinie ludzi z całego świata na temat tej firmy, jej niezawodności i trwałości (Naczytałem się tych opinii maaasę) Mam nadzieję że okażą się prawdziwe bo trwałość i niezawodność to rzecz która również jest dla mnie mega ważna. Swoją drogą zastanawiałem się też czemu w pierwotnym segmencie cenowym (150zł) który założyłem nie było praktycznie żadnych nowych MLC i dlaczego skoro to tak dobra i sprawdzona technologia kości, twórcy mimo wszystko pchają się usilnie w co prawda nowsze ale mimo wszystko mniej trwałe TLC - Szkoda trochę ale w sumie to już nie ważne, zakupu już dokonałem.

PS: Jeszcze raz dziękuję Ci za ten złoty strzał w Hynixa, mam nadzieję że będzie służył a z porad na pewno skorzystam. :)

Opublikowano

Ty się zastanawiasz, dlaczego zamiast MLC robią TLC? Hahaha to się lepiej zastanów, dlaczego zamiast TLC robią QLC, a zamiast QLC - PLC. To jest szajs najniższych lotów, ja nie wiem jak producenci chcą zapewnić jako taką żywotność tych dysków, ale to już ich problem, bo ja poniżej TLC na pewno nic nie kupię. I jak będę kupował TLC, to minimum 1TB, a najpewniej 2TB, bo w praktyce im większa pojemność, tym dłuższa żywotność dysku. A na system + programy koniecznie MLC, 250GB wystarcza, i taki już mam (Crucial MX100).

P.S. Z tym Hynixem to tak nie szarżuj, bo akurat ich kości pamięci w RAM'ach szału wydajności nie robią, podobnie jak i Micron. Zwykły producent kości w przystępnych cenach. A jak jest z ich SSD'kami, to pojęcia nie mam, bo nie wiedziałem nawet, że je robią :E

Opublikowano

A no zastanawiałem się bo to chyba dość nietypowa sytuacja gdzie za rozwojem technologii idzie w parze gorsza jakość i wytrzymałość a jedyną korzyść dla konsumentów jaką widzą producenci to niska cena - Bezsens kompletny. Co do Hynixa, to był zły wybór twoim zdaniem? Pod system, sporadycznie do jakiejś gry? Nic więcej bardziej skomplikowanego nie mam zamiaru na nim robić. Z resztą ile razy mam powtarzać że to będzie mój PIERWSZY SSD W ŻYCIU? Prawie wszystkie kryteria które zakładałem spełnia, sam cieszę się że w ogóle udało mi się na coś zdecydować bo miałem już taki moment zwątpienia w którym myślałem a co by zrezygnować całkiem z tego zakupu, na szczęście (?) stało się inaczej.

Opublikowano
53 minuty temu, -RKI- napisał:

A no zastanawiałem się bo to chyba dość nietypowa sytuacja gdzie za rozwojem technologii idzie w parze gorsza jakość i wytrzymałość a jedyną korzyść dla konsumentów jaką widzą producenci to niska cena - Bezsens kompletny.

Bezsens ?

Jak byś był producentem i miał do wyboru sprzedać 1 dobrej jakości trwały towar na np 10 lat który wyprodukowałeś za 10$ a zarobiłeś za niego 100$, czy 100 sztuk marnej jakości nietrwałych towarów które wyprodukowałeś za 1$ od sztuki i gdzie na każdej sztuce zarobiłeś np 30$.

Krótko mówiąc dobrej jakości żywotne produkty nie są opłacalne dla producentów :) 

Opublikowano

Nie pomyślałem o tym ale co racja to racja, ciężko się z tym nie zgodzić. Szkoda jedynie że ucierpią na tym nieświadomi takich konstrukcji nabywcy ale na to chyba nikt z nas wpływu mieć nie będzie.

Opublikowano
9 godzin temu, -RKI- napisał:

Nie pomyślałem o tym ale co racja to racja, ciężko się z tym nie zgodzić. Szkoda jedynie że ucierpią na tym nieświadomi takich konstrukcji nabywcy ale na to chyba nikt z nas wpływu mieć nie będzie.

Jednak przeciętny kowalski to dusigrosz i raczej ciężko mu wydać na coś 100$ woli poszukać i za mniej znane, o niższej jakości zapłacić 30$ bo myśli że taniej, a tak na prawdę jest drożej na przestrzeni lat, bo kupując za te 100$ podziała pewnie 5-10 (przynajmniej powinno), a kupując za 30$ może gruchnąć po roku.

P.S To tylko moje rozmyślenia :P 

Opublikowano
13 godzin temu, wiktorynek napisał:

Sam oceń czy 120pln + przesyłka to dużo? Jeszcze 2 lata temu tyle kosztowały 60-64GB, a rok temu 120-128GB.

Dobrą używkę kupuje się dzisiaj na zasadzie złotego strzału. Przeglądasz codziennie, aż trafisz godny zakup. Ok. miesiąc temu trafiłem nówkę Microna M550 256GB.

P.S. Dobra rada na przyszłość - dysków SSD się nie formatuje (ewentualnie szybki format), bo to nic nie daje oprócz dodatkowych zapisów i dodatkowego zatkania komórek. Dyski SSD poddajemy zabiegowi Sanitize lub Secure Erase. Narzędzie firmowe od Hynix (usunęli ze swojej strony):

lub tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

albo uniwersalne pokroju Parted Magic.

Jak dysków SSD się nie formatuje,to w jaki sposób zainstalować ponownie na nim system Windows?

Opublikowano
24 minuty temu, senior38 napisał:

Jak dysków SSD się nie formatuje,to w jaki sposób zainstalować ponownie na nim system Windows?

Przecież  masz tu odpowiedź   "  SSD poddajemy zabiegowi Sanitize lub Secure Erase  "    poczytaj trochę  o tych zabiegach     a zrozumiesz o co chodzi .

Wiedz  że  wiktorynek  wie co pisze.

42 minuty temu, M4T  napisał:

Jednak przeciętny kowalski to dusigrosz i raczej ciężko mu wydać na coś 100$ woli poszukać i za mniej znane, o niższej jakości zapłacić 30$ bo myśli że taniej, a tak na prawdę jest drożej na przestrzeni lat, bo kupując za te 100$ podziała pewnie 5-10 (przynajmniej powinno), a kupując za 30$ może gruchnąć po roku.

P.S To tylko moje rozmyślenia :P 

Ale to są  trafne  " przemyślenia "   też takie mam :D.

Opublikowano

Sytuacja wygląda tak, że jeśli nie padnie kontroler w dysku SSD SLC i MLC, to nie jesteśmy w stanie go nigdy zajechać w domowych zastosowaniach, zwłaszcza pojemności 240GB+. W przypadku TLC osobiście uważam, że całkowicie bezpieczne są markowe konstrukcje 3D o dużej pojemności z dużym rozmiarem bufora.

Teraz mała refleksja na temat QLC. Samsung produkuje np. model 860QVO w pojemnościach 1, 2, 4TB - sama wielkość powoduje, że żywotność jest wydłużona na tyle, że da się sensownie korzystać przez kilka lat. Do tego jak przystało na markowy dysk Samsunga, rozmiar bufora też będzie duży, choć producent się nie przyznaje ile oraz duża ilość pamięci podręcznej. Zwracam uwagę tylko na jeden szczegół z oficjalnej specyfikacji - po zajęciu całego bufora, czyli podczas zapisu dużych plików szybkość spada dramatycznie: "3)Sequential write performance measurements are based on Intelligent TurboWrite technology. Performances after Intelligent Turbowrite region are 80 MB/s (1TB), 160 MB/s (2/4TB).." I są to transfery maksymalne, czyli w pewnych sytuacjach poczciwy HDD będzie szybszy. :E

Link do specyfikacji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przypomnę, że mówimy tu o prawdopodobnie najlepszym dysku QLC jaki będzie kiedykolwiek na rynku.

Co będzie z tanimi dyskami QLC o mniejszej pojemności, na gorszych pamięciach i z mniejszym buforem oraz mniejszą pamięcią podręczną? - odpowiedzcie sobie sami.

P.S. Nawet nie chcę rozpatrywać co oferują i będą oferować pierwsze dyski SSD PLC. :O:doh:

A tu tak dla kontrastu oficjalny spadek zapisu Samsunga 860 EVO po wyczerpaniu bufora: " 3)Sequential Write performance measurements are based on Intelligent TurboWrite technology. The sequential performance measurements after Intelligent TurboWrite region are 300MB/s (250/500GB), or 500MB/s (1TB)."

Rozmiar bufora Samsunga 860 EVO jest naprawdę imponujący: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mowa o prawdopodobnie najlepszym na świecie dysku TLC.

Dlatego tak bardzo śmieszą mnie te testy benchmarkami tanich dysków TLC - to są transfery do bufora, a nie faktyczny zapis. :L

Realny zapis 90% dysków TLC wynosi ok. 250MB/s lub mniej w przypadku najtańszych konstrukcji o małej pojemności.

Uwaga: Wszystkie wady i ograniczenia dysków TLC, QLC i PLC posiadają również te dyski w standardzie NVMe. Również wystepuje drastyczny spadek wydajności zapisu po wyczerpaniu bufora. Zapis po wyczerpaniu bufora spada czasem nawet gorzej od MLC SATA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Samsung 970 EVO Plus to prawdopodobnie najlepszy na świecie TLC NVMe. Co będzie w przypadku tanich konstrukcji? Oby zapis nie był gorszy od HDD.

Opublikowano

Jeszcze jedna uwaga: Niektóre dyski MLC też posiadają bufor, jednak nie ma on zadania wydłużenia żywotności kości lecz przyspieszenie zapisu, zwłaszcza w przypadku modeli o małej pojemności. Typowe przykłady:

- SanDisk X110

- SanDisk Extreme II

- Crucial MX200 o pojemności 250GB w przypadku 2,5" SATA oraz wszystkie pojemności mSATA i M.2 SATA

- Crucial BX300

Opublikowano

a co zrobił na pierwszej stronie ?

najszybszy i najlepszy w obecnej chwili w podanym zakresie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- w dalszej kolejności:

Opublikowano
3 minuty temu, G77 napisał:

wiki jak mozesz to zrob mala liste jakie dyski ssd polecasz

Taka lista już jest w innym temacie, ale za szybko to się zmienia i nie mam czasu pilnować i edytować na bieżąco. Poza tym jest tak duża liczba modeli, że nie jestem w stanie wszystkich zgłębić - do dzisiaj odkrywam nowe, które mają już kilka lat. Niestety producenci nie ułatwiają zdobywania wiedzy.

G77 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Taka lista już jest w innym temacie, ale za szybko to się zmienia i nie mam czasu pilnować i edytować na bieżąco. Poza tym jest tak duża liczba modeli, że nie jestem w stanie wszystkich zgłębić - do dzisiaj odkrywam nowe, które mają już kilka lat. Niestety producenci nie ułatwiają zdobywania wiedzy.

spoko , rozumiem :friends:

Opublikowano

na dzień dzisiejszy dysk ssd 250 gb na kościach mlc warty uwagi interesuje mnie zakup nowego niestety wolę zakup media ekspert bo mam najbliżej a nie chcę PR@ez Internet czy Dysk CRUCIAL MX500 250GB SSD albo CRUCIAL BX500 240GB SSD

oo ile są to dyski mlc to dobry wybór czy coś innego kupić tak mniej więcej w tych cenach planuje zakup w najbliższych dniach to będzie mój 1szy dysk

Opublikowano

Nowe dyski SSD 2,5" SATA MLC to tylko i wyłącznie:

Samsung 860 Pro - drogi, ale polecam

GoodRam IRDM Pro Gen1 - ostatnie sztuki - uwaga na Gen2 bo są już na TLC

GoodRam IRDM Gen2 - nie polecam

ADATA SU900 - nie polecam

Intenso Top - mam spore wątpliwości, ale raczej pokroju GoodRam IRDM

Biwin A3 - mam spore wątpliwości, jak wyżej

Silicon Power S60 - fatalny kontroler SandForce

Transcend 370s - ostatnie sztuki

Crucial BX300 - ostatnie sztuki - bierz i się nie zastanawiaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

dzięki nie będę kombinowal I tak nie znam się zaufam twojemu doświadczeniu jako ekspert i jutro zamawiam na allegro tego crucial bx300 o ile ktoś mnie nie wyprzedzi myślę że będzie pasował do mojego lapka Toshiba A 660 m11

gdybyś mógł zerknąć na parametry czy będzie kompatybilny???????byłbym wdzięczny

wyczytałem Interfejs : Serial ATA

czy to ok?

Opublikowano
1 godzinę temu, szila1972 napisał:

CRUCIAL MX500 250GB SSD albo CRUCIAL BX500 240GB SSD

oo ile są to dyski mlc

Nie, to są dyski TLC. A o nowych MLC to zapomnij, albo szajs, albo drogie Samsungi. Trzeba szukać okazji na allegro, często są to praktycznie nowe dyski wymontowane z laptopów.

Opublikowano
2 minuty temu, Widzior napisał:

Nie, to są dyski TLC. A o nowych MLC to zapomnij, albo szajs, albo drogie Samsungi. Trzeba szukać okazji na allegro, często są to praktycznie nowe dyski wymontowane z laptopów.

wlasnie chyba zakupie tego co poprzednik napisał na allegro bx300 o tylko czy spasuje do mojego lapka???