Skocz do zawartości

Nagrzewanie się procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, zwracam się z prośbą do was o pomoc, złożyłem PC i występuje taki problem, że CPU się grzeje do 90-100 stopni. Zrobiłem okablowanie, użyłem pasty thermal grizzly kryonaut(nie na socket), pompę podpiąłem pod pump_fan, założyłem poprawnie backplate, no generalnie wszystko zrobiłem tak jak powinno być. Wentylatory od samego odpalenia nawet gdy procesor jest chłodny, startują z bardzo dużymi obrotami, niczym odrzutowiec. Zauważyłem, że jeden wąż od pompy jest delikatnie cieplejszy od drugiego na całej długości, pompa chodzi, pukanie w nią nic nie daje, dociskanie również. Zauważyłem również bardzo dziwną zależność, w cpu-z pokazuje, że procesor chodzi w dużo wyższej częstotliwości niż standard - resetowałem bios, ustawienia fabryczne, nic nie pomogło. Dodam, że wszystkie części są nowe, udało mi się zainstalować windowsa, temperatura powoli ale podnosi się do ponad 90 stopni. Podczas instalacji sterowników do karty graficznej, komputer zgasł i po ponownym uruchomieniu pokazał się taki komunikat jak na zdjęciu. Jeżeli komuś uda mi się pomóc, z problemem zapłacę 30 zł, myśle że to odpowiednia cena.

Navis 280
I7 9700k
Mpg z390 gaming pro carbon

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

W CPU-Z masz informację że mnożnik procka jest ustawiony na 47. Uaktualnij bios (UEFI), znajdź w biosie zakładkę do OC i sprawdź mnożnik.  Jeśli nie działa przywracanie ustawień domyślnych w biosie spróbuj ustawić sam mnożnik i zapisać profil.

@edit

Daj fotke z biosu z zakładki do OC.

Opublikowano
1 minutę temu, rasoir0591 napisał:

W CPU-Z masz informację że mnożnik procka jest ustawiony na 47. Uaktualnij bios (UEFI), znajdź w biosie zakładkę do OC i sprawdź mnożnik.  Jeśli nie działa przywracanie ustawień domyślnych w biosie spróbuj ustawić sam mnożnik i zapisać profil.

Ten mnożnik to skacze od 600 do 4800, spróbuje zrobić update biosu tak jak mówisz

Opublikowano

Jeżeli skacze to może masz ustawiony Intel Speed Step(? poprawcie mnie jeśli się mylę). Zaczął bym od aktualizacji biosu a następnie sprawdził ustawienia mnożnika. Potem opcję Intel Speed Step lub odpowiadającą za Turbo Boost.

Opublikowano
15 minut temu, rasoir0591 napisał:

Jeżeli skacze to może masz ustawiony Intel Speed Step(? poprawcie mnie jeśli się mylę). Zaczął bym od aktualizacji biosu a następnie sprawdził ustawienia mnożnika. Potem opcję Intel Speed Step lub odpowiadającą za Turbo Boost.

Bios zaktualizowany, w cpu-z pokazuje stałe 3600, temperatury na procesorze nadal rosną

Opublikowano
41 minut temu, UrywistY napisał:

Ten mnożnik to skacze od 600 do 4800

Wszystko prawidłowo. Zgodnie ze specyfikacją powinien standardowo podskakiwać do 4900MHz.

Napięcie również prawidłowe. Procesor dobrze dolega.

Problemów może być kilka:

- płyta ustawia zbyt wysokie napięcie - sprawdź w innych programach diagnostycznych (CPU-Z, HWINFO, HW Monitor, AIDA64) - nadal nie będzie 100% pewności że nie ma błędnych wskazań

- nie domaga chłodzenie - pompa źle pracuje (zbyt wolno tłoczy płyn, coś, gdzieś jest zatkane)

- wada procesora

Musiałbyś mieć inne chłodzenie. Wystarczy powietrzne, bo w trybie bezczynności nie będzie problemów ze schłodzeniem.

Opublikowano

Jak masz chłodzenie z takim elementem, to jesteś w domu, a jak nie masz? No cóż dzisiejsza szkoła tego nie uczy. Napełniasz powoli, aż do momentu w którym w najwyższym punkcie wypłynie płyn całym przekrojem przewodu. Proponuję ponownie sprawdzić po tym jak chłodzenie trochę popracuje. Obowiązkowo trzeba poczekać do pełnego wystygnięcia, gdyż płyn pod wpływem temp zwiększa swoją objętość. Gdyby płyn był pod ciśnieniem, to w najwyższym punkcie po lekkim poluzowaniu zacisków na przewodzie usłyszysz najpierw syk powietrza, a potem wypłynie płyn.

Opublikowano
[mention=16271]UrywistY[/mention]

A czy czasami twoje chłodzenie nie ma zasilania SATA (mam na myśli "pompę") ? 

Ale by było gdyby pompa nie miała zasilania.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
17 minut temu, MadDragory napisał:

@UrywistY

A czy czasami twoje chłodzenie nie ma zasilania SATA (mam na myśli "pompę") ? 

Dokładnie tak. W Navis RGB 280 zasilanie pompy realizowane jest przez jej podpięcie do złącza SATA zasilacza.

Navis-280-specyfikacja-1-1024x442.jpg

Opublikowano

Słychać, najprawdopodobniej stawiam na zapowietrzenie, jutro przetestuje na intelowskim chłodzeniu. Dziwne, że nowe AiO wyciągnięte z pudełka jest zapowietrzone, może to nie to, a może to moja insynuacja.

Opublikowano

@aktualizacja

Problem rozwiązany, najwidoczniej coś musiało się zepsuć w pompce od chłodzenia, co dziwne ponieważ chodzi normalnie. Oddam na rękojmie :rolleyes:

Intelowskie chłodzenie, procek podkręcony na 4,5 (oczywiście dam pochodzić prime z godzinę). Ramy też coś tam udało się podkręcić ;)

Opublikowano
22 godziny temu, wiktorynek napisał:

- nie domaga chłodzenie - pompa źle pracuje (zbyt wolno tłoczy płyn, coś, gdzieś jest zatkane)

Od razu tak podejrzewałem. To było 50% szans, po wadliwym napięciu. Pompka chodzi, ale za wolno lub coś z powoduje, że nie tłoczy płynu.