Skocz do zawartości

Sieć domowa 2 komputery (WiFi /+/ przewód)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam np 2 komputery połączone do sieci Przez Wifi. Kolos i malutki (działa praktycznie cały czas).

Gdy ten malutki nagromadzi dane przesyłam je na kolosa oba są podpięte ze sobą przewodem (karty sieciowe)

Gdy zaczynam przesyłać dane z malutkiego do kolosa dane przesyłają się wolno korzystając z WiFi.

Ale jak z paska dam rozłącz sieć WiFi zaczyna przesyłać dane po przewodzie ""bardzo szybko"" w porównaniu z WiFi.

Można to jakoś na stałe ustawić by zawsze przesyłało pomiędzy nimi po przewodzie???

Komputery mają pomiędzy sobą WiFi (Modem / ruter) i przewód (chyba skrętka się to nazywa)

Windows 10 na obu komputerach

Kolos - 210mm x 522mm x 510mm

Malutki - 56mmx 107mm x 114mm

Opublikowano

Skoro masz router do którego masz podłączonego stacjonarnego i z tego samego routera masz neta po wifi na laptopie to po co kombinować z tym stacjonarnym jako bramą.

Więc już w tym momencie masz możliwość wymiany danych między DESKTOP/LAPTOP oraz gdy udostępnisz drukarkę w sieci to laptop powinien ją widzieć. :D

Opublikowano
2 minuty temu, marcelgg napisał:

warto zajrzeć do poradnika [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To mam ogarnięte i to mi działa kapiąca woda komputery przesyłają dane pomiędzy sobą po WiFi a pomiędzy nimi modem / ruter

mi chodzi o prędkość przesyłanych danych a to uzyskuję po przewodzie ale by to osiągnąć muszę na 2 sek wyłączyć WiFi w jednym z komputerów po rozpoczęciu przesyłania danych.

Opublikowano

Podłącz je kablem do routera jak człowiek.

Można ustawić priorytet dla połączenia ethernet, ale wtedy stracisz internet po Wi-Fi na komputerach.

Chyba że masz router-szajs, który ma tylko jeden port ethernet...

Wgl podaj model tego routera.

P.S. W jakim celu podajesz wymiary tych komputerów? :L 

Opublikowano

Modem to:

Speedport W 724V Typ C

Miałem podać modele zasilaczy ale nie mogłem się do nich dostać dlatego podałem rozmiary komputerów.

Nie mam miejsca na kolejne kable WiFi mi wystarcza nie jestem pełno etatowym graczem.

Opublikowano

Router ma 4 porty LAN, spokojnie można to ogarnąć.

Ewentualnie switch i wtedy rozdzielasz sobie z tego jednego kabla, który już masz. Sam tak mam, bo do sypialni idzie mi jeden kabel - podpiąłem start router, który robi za switch i mam dzięki temu 4 dodatkowe porty. Polecam.

Takie rozwiązanie jak piszesz w pierwszym poście - przełączanie Wi-Fi/kabla nie ma sensu i nie rozwiążesz tego inaczej niż rozłączając Wi-Fi.

5 godzin temu, TediPower napisał:

Miałem podać modele zasilaczy ale nie mogłem się do nich dostać dlatego podałem rozmiary komputerów.

W jakim celu?

Zastawiam się, czy trollujesz, czy Ty tak na poważnie? :L

Opublikowano

Z tego powodu że zawsze byłem pytany o zasilacz nie ważne co miałem, z czy miałem problem to zawsze było pytanie o zasilacz.

W sumie jak szukałem odp. na moje pytania nie to to w postach też padało pytanie o zasilacz. Dlatego teraz podaję nie zależnie od pytania.