Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące podłączenia TV do anteny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie dość głupie i pewnie nie dotyczące tematyki forum ale zapytać nie szkodzi :). Mianowicie- Chciałbym mieć telewizor w pokoju, jednak nie ma do niego uprzednio wyrobionego podłączenia pod antenę. Jednakże, pamiętam, jak u znajomych mieli telewizor który odbierał kanały anteną postawioną na tym telewizorze (!). Czy jest to możliwe? Czy aby podłączyć telewizor to musi być do niego wyjście antenowe czy można podstawić dodatkową, znajdującą się wewnątrz budynku antenę, która również będzie odbierać sygnały. Jeżeli ktoś wie, proszę o omówienie możliwych opcji, napisania ich zalet, wad itd. Liczę na pomoc :)

Opublikowano

Zapomnij  o pokojowej  tylko  dach , balkon  i to dobra kierunkowa  chyba że masz dużo czasu , kasy i nerwów  to kupuj po kolei  i próbuj .

Pokojowa  maks do 4 km  i to  na  " czystym  polu  "  każda górka , drzewo  to już masz  kiszkę  nie zawracaj sobie tym głowy  a mądrali  będziesz słyszał  w koło całe tony.

Talerzyk  ( 90 cm )  najtańszy  dekoder na linuksie  ( od 200 do  XXX  zł )  i masz  " szwagra w kasie "  - szkłem tyłka się nie wytrze a skąpy dwa razy traci.

Opublikowano

Myślałem o czymś takim:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

podłączam to do rozgałęźnika, potem do dekodera i to TV- zadziała takie coś?

Opublikowano

ja sobie kiedys odżalowalem i taka wzialem na 3 tv w chacie zero problemu solidna konstrukcja

sztywna zero srubek praktycznie wszystko na solidne zatrzaski

wyciagasz z pudelka rozsuwasz samo sie zatrzaskuje 

warta swojej ceny

Opublikowano

Ja sobie sam zrobiłem antenę typu BiQuad ze starego kabla koncentrycznego, i zawieszona na Danfosie przy kaloryferze (za grubą ścianą) ściąga idealnie, lepiej niż była na oknie, co jest mega dziwne, pewnie stary żeliwny kaloryfer za dobry ekran robi :) Ja mieszkam w Bydgoszczy, w Fordonie (blok 1 piętro), do Trzeciewca mam ze 13km, ale akurat w linii prostej do anteny mam lukę między blokami. Tu możesz sprawdzić ukształtowanie terenu (czy anteny się "widzą"), odległość do anteny itd, bardzo przydatny lokalizator DVB-T - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ogólnie to trudny temat, jak nie potestujesz, to nic teoretycznie nie wywnioskujesz.

Opublikowano
11 godzin temu, P4VL0 napisał:

Myślałem o czymś takim:

podłączam to do rozgałęźnika, potem do dekodera i to TV- zadziała takie coś?

Kolego  tak jak Ty  to  kalkulujesz  to nie zadziała   (  do rozgałęźnika !?? )  jakiego rozgałęźnika  (  za mało  konkretnej informacji podajesz żeby Ci w miarę  precyzyjnie odpowiedzieć !? )  tak  jak piszesz to Ty musisz mieć   (   Zwrotnica sygnału DSE SSC-4 )    f8bf5ca612296f729c63b539cf804fe2.jpg   i   ten  akurat  jest  na dwa odbiorniki  SAT  + " dachowa , a antenę  możesz  brać  tą  co Ci PREZES  zaproponował  (  też taką mam )  dobrze  zbiera sygnał. Ty  jeżeli dobrze podajesz  odległości  do nadajnika  to nie potrzebujesz  wzmacniacza  bo będziesz miał  większy problem z nim niż bez niego.

O jakim dekoderze  Ty  piszesz ?  do Bydgoszczy  masz nie daleko  a tam chyba jest  jakiś dobry sklep ?  z tymi pierdołami  , jedź  wyłóż  " kawę na ławę " to Ci na pewno coś doradzą  jak  sprzedają w okolicy  to będą wiedzieć co najlepiej się sprawuje  w danym terenie a tak to  do rana będziemy gdybać !.

Jest tyle możliwości  żeby  doradzić  trzeba  wiedzieć  co za sprzęt  posiadasz  , jaki dekoder  sat ,jaki tv  z jakim systemem itd..  a wówczas można gdybać czy Ci ta antena " dachowa "  w ogóle  jest potrzebna ? wszystko opiera się co i jak i ile kasy.

I  cytując  klasyka  DO  BYDGOSZCZY  BĘDĘ  JEŹDZIĆ  A TU NIE BĘDĘ  KUPOWAĆ    :D