P4VL0 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Pytanie dość głupie i pewnie nie dotyczące tematyki forum ale zapytać nie szkodzi :). Mianowicie- Chciałbym mieć telewizor w pokoju, jednak nie ma do niego uprzednio wyrobionego podłączenia pod antenę. Jednakże, pamiętam, jak u znajomych mieli telewizor który odbierał kanały anteną postawioną na tym telewizorze (!). Czy jest to możliwe? Czy aby podłączyć telewizor to musi być do niego wyjście antenowe czy można podstawić dodatkową, znajdującą się wewnątrz budynku antenę, która również będzie odbierać sygnały. Jeżeli ktoś wie, proszę o omówienie możliwych opcji, napisania ich zalet, wad itd. Liczę na pomoc Cytuj
bunio1 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] np. coś takiego Cytuj
G77 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 wszytko zalezy od lokalizacji twojej a odleglosci od nadajnika w jakiej sie znajdujesz Cytuj
razor1995 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Wszystko zależy od tego, jaką masz odległość do nadajnika, grubość ścian itd. Generalnie w Polskim DVB-T anteny pokojowe zdają egzamin głównie gdy masz bezpośredni widok na nadajnik. Cytuj
P4VL0 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Jeżeli chodzi o lokalizację to jestem oddalony o 16km od miasta (Bydgoszcz) lecz nadajniki prawdopodobnie są gdzieś bliżej Cytuj
brygada69 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Nadajniki są dalej w Trzeciewcu. Z Bydgoszczy jest nadawany tylko MUX 3 kanał 36 Cytuj
Gość Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zapomnij o pokojowej tylko dach , balkon i to dobra kierunkowa chyba że masz dużo czasu , kasy i nerwów to kupuj po kolei i próbuj . Pokojowa maks do 4 km i to na " czystym polu " każda górka , drzewo to już masz kiszkę nie zawracaj sobie tym głowy a mądrali będziesz słyszał w koło całe tony. Talerzyk ( 90 cm ) najtańszy dekoder na linuksie ( od 200 do XXX zł ) i masz " szwagra w kasie " - szkłem tyłka się nie wytrze a skąpy dwa razy traci. Cytuj
P4VL0 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Myślałem o czymś takim: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podłączam to do rozgałęźnika, potem do dekodera i to TV- zadziała takie coś? Cytuj
Mr.T Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ja sobie kiedys odżalowalem i taka wzialem na 3 tv w chacie zero problemu solidna konstrukcja sztywna zero srubek praktycznie wszystko na solidne zatrzaski wyciagasz z pudelka rozsuwasz samo sie zatrzaskuje warta swojej ceny Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Ja sobie sam zrobiłem antenę typu BiQuad ze starego kabla koncentrycznego, i zawieszona na Danfosie przy kaloryferze (za grubą ścianą) ściąga idealnie, lepiej niż była na oknie, co jest mega dziwne, pewnie stary żeliwny kaloryfer za dobry ekran robi Ja mieszkam w Bydgoszczy, w Fordonie (blok 1 piętro), do Trzeciewca mam ze 13km, ale akurat w linii prostej do anteny mam lukę między blokami. Tu możesz sprawdzić ukształtowanie terenu (czy anteny się "widzą"), odległość do anteny itd, bardzo przydatny lokalizator DVB-T - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie to trudny temat, jak nie potestujesz, to nic teoretycznie nie wywnioskujesz. Cytuj
Gość Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 11 godzin temu, P4VL0 napisał: Myślałem o czymś takim: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podłączam to do rozgałęźnika, potem do dekodera i to TV- zadziała takie coś? Kolego tak jak Ty to kalkulujesz to nie zadziała ( do rozgałęźnika !?? ) jakiego rozgałęźnika ( za mało konkretnej informacji podajesz żeby Ci w miarę precyzyjnie odpowiedzieć !? ) tak jak piszesz to Ty musisz mieć ( Zwrotnica sygnału DSE SSC-4 ) i ten akurat jest na dwa odbiorniki SAT + " dachowa , a antenę możesz brać tą co Ci PREZES zaproponował ( też taką mam ) dobrze zbiera sygnał. Ty jeżeli dobrze podajesz odległości do nadajnika to nie potrzebujesz wzmacniacza bo będziesz miał większy problem z nim niż bez niego. O jakim dekoderze Ty piszesz ? do Bydgoszczy masz nie daleko a tam chyba jest jakiś dobry sklep ? z tymi pierdołami , jedź wyłóż " kawę na ławę " to Ci na pewno coś doradzą jak sprzedają w okolicy to będą wiedzieć co najlepiej się sprawuje w danym terenie a tak to do rana będziemy gdybać !. Jest tyle możliwości żeby doradzić trzeba wiedzieć co za sprzęt posiadasz , jaki dekoder sat ,jaki tv z jakim systemem itd.. a wówczas można gdybać czy Ci ta antena " dachowa " w ogóle jest potrzebna ? wszystko opiera się co i jak i ile kasy. I cytując klasyka DO BYDGOSZCZY BĘDĘ JEŹDZIĆ A TU NIE BĘDĘ KUPOWAĆ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi