Skocz do zawartości

Windows 10 Home Pro RS6 v.1909 {x64} by KoNuSS (esd) PL] 2020] - 09.07.2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@konuss
Microsoft dla wersji Home wprowadził konieczność logowania kontem MS o ile mamy dostęp do sieci wersja Pro pozwala normalnie zalogować się bez konta MS 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Mam 2 pytania
Chciałbym zapytać jak w twoim modzie wygląda instalacja poprawek z Patch Thusday można to robić czy lepiej zablokować WU ?
Czy istnieje możliwość przywrócenia działania wyszukiwarki w Menu Start bez instalacji Startisback ?

Opublikowano

Na szczęście  istnieje jeden ukryty sposób na obejście tego problemu w systemie Windows 10 Home - trzeba odłączyć komputer od sieci.  Po wykonaniu tej czynności należy spróbować utworzyć konto Microsoft, co wywoła komunikat o błędzie "Coś poszło nie tak". Następnie trzeba kliknąć "Pomiń", aby pominąć proces tworzenia konta Microsoft. Dopiero to wywoła ekran "Kto będzie korzystać z tego komputera?". Można teraz utworzyć konto offline i zalogować się do systemu Windows 10 bez konta Microsoft. 
System Windows 10 przy instalacji prosi o połączenie z siecią przed przejściem do dalszej części procesu. Większość ludzi łączy się wtedy z internetem, przez co będzie uważać, że do instalacji wymagane jest konto Microsoft. Możliwe, że przyszła wersja systemu Windows 10 będzie całkiem blokować tworzenie kont, jeśli nie podłączymy się do internetu.  Jak przecież powiedział sam Microsoft, telemetria pokazuje, że większość ludzi po prostu tworzy konta online.

Opublikowano
42 minuty temu, kamiloxf napisał:

@konuss
Microsoft dla wersji Home wprowadził konieczność logowania kontem MS o ile mamy dostęp do sieci wersja Pro pozwala normalnie zalogować się bez konta MS 
Mam 2 pytania
Chciałbym zapytać jak w twoim modzie wygląda instalacja poprawek z Patch Thusday można to robić czy lepiej zablokować WU ?
Czy istnieje możliwość przywrócenia działania wyszukiwarki w Menu Start bez instalacji Startisback ?

Niestety pozostaje tylko ten lub inny program. Wybacz nie zamierzam tego przywrócić. Powiem tak aktualizacja systemu działa w 100% niestety przy zbiorczych aktualizacjach powracają usunięte komponenty. Do chwili obecnej nie ma na to rozwiązania. Były różne próby z tym związane o wiele lepsi odemnie zawodnicy próbowali to obejść niestety problem polega na tym zmienia się tzw identyfikator paczek przy aktualizacji. Nie idzie tego przewidzieć. Wujek Microsoft robi to celowo aby był problem

Opublikowano
34 minuty temu, konuss napisał:

Niestety pozostaje tylko ten lub inny program. Wybacz nie zamierzam tego przywrócić. Powiem tak aktualizacja systemu działa w 100% niestety przy zbiorczych aktualizacjach powracają usunięte komponenty. Do chwili obecnej nie ma na to rozwiązania. Były różne próby z tym związane o wiele lepsi odemnie zawodnicy próbowali to obejść niestety problem polega na tym zmienia się tzw identyfikator paczek przy aktualizacji. Nie idzie tego przewidzieć. Wujek Microsoft robi to celowo aby był problem

to radzisz instalować aktualizacje czy nie bo już za dużo tych postów i ciężko się połapać Sugeruje poprosić o usunięcie komentarzy przy wydawaniu następnej wersji i wszystko bardziej klarownie opisać 

Opublikowano
33 minuty temu, kamiloxf napisał:

to radzisz instalować aktualizacje czy nie bo już za dużo tych postów i ciężko się połapać Sugeruje poprosić o usunięcie komentarzy przy wydawaniu następnej wersji i wszystko bardziej klarownie opisać 

Zależy tylko i wyłącznie od ciebie. O jakich komentarzach mówisz dokładnie i co mam bardziej klarownie opisywać. To chyba jasne czemu wydaje swój mod co zbiorcza aktualizacje? 

Opublikowano
5 godzin temu, konuss napisał:

Zależy tylko i wyłącznie od ciebie. O jakich komentarzach mówisz dokładnie i co mam bardziej klarownie opisywać. To chyba jasne czemu wydaje swój mod co zbiorcza aktualizacje? 

Komentarzy pod Modem zrobiło się już 55 stron a wielka część z nich dotyczy starych wersji więc sugerowałbym całkowite usunięcie starych postów a wszystko co wyszło jakieś problemy itp dać w opis oraz to że nie zalecasz pobierania poprawek z Winodws Update

Opublikowano

Mnie także bardzo podoba sie ta wersja pro, ale niestety zniknęła możliwość tworzenia punktu przywracania systemu?

W Panel Sterowania -> System -> Ochrona Systemu nie mam możliwości, jak poprzednio ustalenia ochrony dysku C:

i we właściwościach systemu nie ma ochrona systemu, czy ktoś także tak ma i jak to uruchomić, aby można te punkty tworzyć.

Opublikowano

Osobiscie czytajac wiadomosci, potraktowalem go "Stop updates", aby mogl pozostac w niezmienionym stanie jak najdluzej (nie zalezy mi na aktualizacjach, tylko na stabilnosci w danym momencie, zwlaszcza ze przerzucilem sie z modyfikowanego Windowsa LTSB). Mam nadzieje, ze pozwoli to go zachowac w niezmienionym stanie na co najmniej rok :)

Korzystam z systemu okolo tygodnia, dziala swietnie, na razie zero problemow, dziekuje za kawal dobrej roboty! 

Opublikowano

Czy da się jakoś wyłączyć to kompresowanie plików systemowych podczas instalacji? Nie chodzi mi o modyfikację obrazu,tylko jakaś kombinacja klawiszy albo cuś.

Opublikowano
46 minut temu, kora napisał:

Czy da się jakoś wyłączyć to kompresowanie plików systemowych podczas instalacji? Nie chodzi mi o modyfikację obrazu,tylko jakaś kombinacja klawiszy albo cuś.

Najlepiej zrób to po instalacji  PPM na pulpit------>DEV TOOLS------>Compact OS------->Cofnij Kompresję OS

Opublikowano
6 minut temu, kora napisał:

No tak.tylko że to w sumie ~30 minut w plecy, najpierw pakowanie, pozniej rozpakowywanie.

Systemu używam od  kilku dni,żadnych problemów, chodzi jak złoto.

W takim razie jedyne co ci pozostaje to usunięcie odpowiedniej linijki z pliku SetupComplete który znajduje się w tej lokalizacji sources\$OEM$\$$\Setup\Scripts jednak nie biorę odpowiedzialności że coś możesz rozwalić modyfikując ten plik

Opublikowano

Windows Defender krzyczy, że w \sources\$OEM$\$$\Setup\Files\appki.exe siedzi Trojan:Win32/Wacatac.B!ml. Spotkał się ktoś z takim problemem? Jak na złość skończyła mi się subskrypcja na Nortona i nie mam czym tego zweryfikować.

Opublikowano
13 minut temu, Shiryu napisał:

Windows Defender krzyczy, że w \sources\$OEM$\$$\Setup\Files\appki.exe siedzi Trojan:Win32/Wacatac.B!ml. Spotkał się ktoś z takim problemem? Jak na złość skończyła mi się subskrypcja na Nortona i nie mam czym tego zweryfikować.

jakby był wirus owego moda by tu nie było.

Opublikowano
19 minut temu, kredacz napisał:

jakby był wirus owego moda by tu nie było.

Bo...?

Żeby nie było: absolutnie nie podejrzewam konussa o jakieś kombinacje. Złapać jakieś świństwo każdy może. Zauważyłem po prostu, że wcześniej nie było takiego pliku i zagrożenia, teraz jest i warto to zweryfikować.

Opublikowano
2 godziny temu, kamiloxf napisał:

Co z tego że programy Antywirusowe wykrywają coś w tym pliku jest spowodowane kompresją  danego elementu

Kompresja instalek. I odrazu wirus dziwne. 

Opublikowano

Jeśli sam zrobiłeś to exe to ja ci wierzę, ale lepiej zrób to inaczej bo inni mogą nie uwierzyć.

Dlaczego ta metoda tworzenia iso jest lepsza od poprzedniej ?  W poprzedniej żadne exe nie było zaszyte w iso.   

I postaraj się dowiedzieć dlaczego wychodzą takie kwiatki z tym exe.  Tym bardziej że w exe nie można podejrzeć co tam jest.

Każdy chce mieć bezpieczny system - inaczej żadne instalacje antywirusów itp nie ma sensu jeśli sama instalka ma COŚ.

Opublikowano

To .exe jest tworzone przezemnie programem Silent Install Builder 6. Nie rozumiem pytania: Dlaczego ta metoda tworzenia iso jest lepsza od poprzedniej ? Prosiłóbym o szczegóły ?

Opublikowano
3 godziny temu, Shiryu napisał:

Użyłeś tej metody, więc zakładamy, że uznałeś ją za lepszą, niż poprzednia ;)

Jeśli chodzi o kompresję instalek aplikacji to tak. Sprawdzałem w wielu testach i naprawdę jest różnica. 

12 minut temu, DivRoK napisał:

Witam czy w tym modzie działają aplikacje ze Sklepu?

A czemu mają nie działać? 

Opublikowano

Zainstalowałem ten system na swoim laptopie. Jestem zadowolony. Mam dysk SSD czy powinienem zmienić jakieś ustawienia. Czy system sam dostosowuje się do rodzaju dysku. W innych modach na koniec instalacji trzeba określić rodzaj dysku. Dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano
41 minut temu, murawiak napisał:

Zainstalowałem ten system na swoim laptopie. Jestem zadowolony. Mam dysk SSD czy powinienem zmienić jakieś ustawienia. Czy system sam dostosowuje się do rodzaju dysku. W innych modach na koniec instalacji trzeba określić rodzaj dysku. Dziękuję za odpowiedź.

Nie żadnych zmian nie trzeba więcej robić