kitaro Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2018 A możesz starszym gpartedem skasować z tego drugiego dysku wsio i utworzyć partycję na system XP - sformatować na fat? Potem instalator XP i jazda, instalujesz na tej partycji, a jak instalator zechce jeszcze raz sformatować, to na fat i dalej jazda z instalacją. Wszystko na fat jest inaczej odczytywane. Po formacie na fat partycji z błędami logicznymi - odzyskałem takie pliki, które nie dało się odzyskać na ntfs. Edit. Nie przewinąłem strony ba drugą. Widzę, że problem rozwiązany. Sorry. Cytuj
berthold61 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Problem został rozwiązany poraz drugi ale tylko połowicznie ( takie czasy ) jak wgrałem pełną wersję home aio to dopiero dało się zainstalować prawidłowo sterowniki chipsetu ba nawet klucz z naklejki przyjęło oraz win został zarejestrowany automatycznie i w zasadzie ten acer one chodzi dobrze i dosyć szybko do czasu aż zał jakąś przeglądarkę do internetu i tu już nie jest kolorowo bo zaczyna strasznie mulić i kręcić a strony otwierają się mozolnie , testowałem też linuxy z małymi wymaganiami i szły jak burza do czasu zał przeglądarki ,, po prostu takie czasy o oni ścigają się który ma większą i bardziej zżerającą przeglądarkę a nikt nie robi w drugą stronę . dobry przykład SKYPE kiedyś miał 5 mb i działał tak samo a tera dobija do 1 giga i działa nie lepiej . Cytuj
kitaro Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Jak się ustawia oszczędnie, tak się ma. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W sumie, to jest garść rozszerzeń, bo bez ublocka i disconnect - przeglądarka zaspamowana. A ktoś mnie skazał na skypa? Zgoda. To krowa. Cytuj
berthold61 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Obecnie testuję jakąś odmianę firefoxa pod nazwą light 48 i jak narazie jest prawie błyskawiczna tylko do niektórych stron ma jakieś ale , zobaczymy czy da się tego używać Cytuj
kitaro Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Sztuka na tym polega, że treści internetowe zmieniają się i trzeba, żeby mieć obsługę nowych treści, a FF48 do tego light - już nie nadaje się. Co być musi - obsługa h64 - czyli zainstalowany lav filters dla XP. Trzeba dołożyć kodek x264vfw. Modyfikacje palemoona, które łatwo spolszczyć - nadają się ekstra. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam stream na YT jeszcze w HD. :D Cytuj
berthold61 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 No czasem jakas strona się blokuje ale dodanie certyfikatu już pozwala działać ale w porównaniu z FF czy slimjet lub seamonkey to już błyskawica , nawet nawet całkiem dobrze działa ten laptopek , ale sprawdzę jeszcze tą przeglądarkę palemon ale tak po prawdzie to pierwszy raz o czymś takim się spotkałem . No niestety ale palemoon jest już tylko do windows 7 i wyżej , nie wspiera już XP-ka Cytuj
kitaro Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 13 godzin temu, berthold61 napisał: No niestety ale palemoon jest już tylko do windows 7 i wyżej , nie wspiera już XP-ka Palemoon 28.0.1 i palmoon 28.1.0 - dzialają extra. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Spolszczenie działa ze strony palemoon, starszych dodatków jest dużo do firefoxa i dodatków na stronie palemoon - tylko korzystać. A to, że mod palemoona nazywa się mypal - to chyba nie przeszkadza? Cytuj
berthold61 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 No nie powiem całkiem całkiem dobrze działa ta przeglądarka , narazie testuję a jak się okaże że działa jeszcze lepiej od light to zostanie na stałe , nawet nie wiedziałem że komuś jeszcze się chce robić coś takiego , dzięki za naprowadzenie . Ale jednocześnie trzeba powiedzieć że na moim "sprzęcie " obciążenie procka na light to od 3-10% oraz 235 MB ramu a na palemon procek od 40-50% a ram 290mb , sprawdź na swoim sprzęcie czy masz podobnie . no i na palemon działa youtube a na light niestety nie brak pliku czy jakoś tak HTML6 , nie wiem czy to da się doinstalować ? Cytuj
kitaro Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 Już podawałem obciążenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Light z tymi samymi rozszerzeniami więcej żre, ale teraz na dużo braków. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 Przecież ciągle znakomicie działa FF 52.9.0esr bez żadnych kombinacji i nie ma nic większego użycia RAM. Cytuj
berthold61 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 Tak zgoda w normalnym laptopie ale acer one nie jest normalnym laptopem tylko bieda laptopem , miałem ESR-a i na wczytanie jakiejkolwiek strony czekać trzeba 3 minuty niestety. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 28 minut temu, berthold61 napisał: acer one nie jest normalnym laptopem tylko bieda laptopem Pełna zgoda - to katastrofa laptop. Cytuj
kitaro Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 Pokaż z CPU-Z pierwsze okno. Chodzi o procesor, czy ma obsługę SSE. Jest nawet przeglądarka, wiosenna edycja palemoona 27.9.1a1 no sse pod starsze procesory. Do wyboru: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Też można spolszczyć. Cytuj
berthold61 Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 pokazuje że ma obsługę , mmx , sse sse2, sse3, ssse3 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 Temu fatalnemu procesorowi C-50, C-60 czy C-70 nie pomoże nic. 1GHz katastrofalnej architektury. kitaro lubi to Cytuj
kitaro Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 Ja mam pc prawie 12 letniego starocia, za dwa miesiące. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale nie przegrzany. Sprawuje się. Gdy pobiorę film 4k na dysk, to mam niezłe oglądanie w mpc-hc. 7 lat temu skasowałem cooler i zasilacz. Wymieniłem na markowe. Przeglądarki chodzą szybko, bo nie ładuje się wiele. Nie mam żadnych maintenance i updaterów. Nawet adobe flash player nie ma możliwości aktualizować się. Nie mam też antywirusów. tylko czasem skanuję system, choć w trayu siedzi Scotty. Mam dożywotnią licencję na wszystkie wersje winpatrol. Przeglądarki chodzą i nie zawodzą, czyli kilka wersji palemoona, firefox, basilisk, slimjet. Rozumiem, że laptop ma pod górkę, czyli ma przegrzane pieluchy... Palemoon wycofał się z przeglądarki palemoon atom dla XP. A szkoda, bo rzeczywiście było lekko. Cytuj
berthold61 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2018 No palemon szedł kilka dni ok ale teraz to przechodzi sam siebie razem z systemem to pod 900mb zacina gdzie sam system potrzebuje ok 230mb system nieokrojony , ale człek kombinuje jak koń pod górkę a tu w systemie siedzi sobie przeglądarka internet eksplorer i a ciekawości odpalam a ona potrzebuje ok 35mb szok procka prawie nie tyka , ale aby nie było za kolorowo jest zabawa z certifikatami bo większość stron się otwiera a inne nie np nasze forum i trzeba dodawać certyfikat , ale z nich wszystkich to ten IE jest najszybszy i najmniej zasobożernych . intel atom 1,6 ghz to jest moc , kutfa zegarek ma więcej . Trochę pokopana ta przeglądarka IE bo jedne strony normalnie się otwierają a inne już pokazuje że brak połączenia internetowego , jak by tak szło zmusić ją do normalnej pracy to prawdopodobnie byłaby to najszybsza i najmniej zasobożerna przeglądarka . Cytuj
kitaro Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2018 Modyfikacje palemoona - drugi rok trzymają ustawienia i dokładnie tak samo skromnie wymaga. Teraz internet w ponad 90% opiera się na TSL 1.2, a IE 8 obsługuje najwyżej TSL 1.1, więc tylko fragment zawartości. Do tego trzeba sobie radzić z reklamami, spamem itd. Cytuj
berthold61 Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Fakt na dłuższą metę nie da się używać IE bo jedna strona się otworzy a inna twierdzi że nie ma połączenia z internetem , Teraz mam zainstalowane , Light , Palemoon atom , Mypal , a testowałem też Slimjet , Mypal nawet dobrze sobie radzi ale ram czasem podskakuje wysoko , natomiast Palemoon ramu bierze mało w miarę tylko bardziej obciąża procka nawet do 40-50% czego znów nie robi Mypal , jednym słowem lubią papu tylko gusta smakowe inne albo prockowe papu albo RAM-owe papu ale jeść trzeba . Cytuj
berthold61 Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Nowe wieści z placu boju z acer one 10" intel atom 1,6, dołozyłem mu ramu i teraz ma 2 gb , ale dalej problem z przegladarkami na XP-ku wiec zainstalowałem z naszego forum jakis mod win 7-ki i o dziwo ten laptop lepiej chodzi i ciszej niż win XP a to chyba niezbyt normalne co ? chodzą programy rużne dosyć szybko wszystko działa tylko te cholerne przeglądarki pokopane , teraz mam MYPAL i ona robi zacinki zwlaszcza po zmianie strony za kazdym razem mrozi , macie jakieś pomysły na dobrą szybka bez dzięciołów przegladarke ? nie zżerajacą tak biednych zasobów . ps , narazie wygrywa w cuglach przegladarka Kameleon , ona zzera 1/4 tego co reszta przegladarek a przy tym nie przycina . Cytuj
piosylant Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 To nie przeglądarka "mrozi", tylko procesor i strony internetowe. Gdybyś cofnął się w czasie o 18 lat, ten komputer byłby mocarzem internetu. Cytuj
berthold61 Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 No ale fakt jest faktem , K-meleon chodzi jak błyskawica zero mrozenia nawet na tak cherlawym sprzęcie , wszystko w niej działa a do dzialania potrzebne mu prawie zero procka i ramu ok 40mb natomiast pallemon lub mypal potrzebuje 200-300mb a w dodatku zacinaja , warto polecam sprawdzić k-meleon-a . teraz siedzę na win 7 co prawda oskubany ale wentylatory ledwo co chodzą natomiast jak bym odpalił firefoxa ,palemona,mypala to che odlecieć . kitaro lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi