kitaro Posted August 30, 2018 Report Posted August 30, 2018 A możesz starszym gpartedem skasować z tego drugiego dysku wsio i utworzyć partycję na system XP - sformatować na fat? Potem instalator XP i jazda, instalujesz na tej partycji, a jak instalator zechce jeszcze raz sformatować, to na fat i dalej jazda z instalacją. Wszystko na fat jest inaczej odczytywane. Po formacie na fat partycji z błędami logicznymi - odzyskałem takie pliki, które nie dało się odzyskać na ntfs. Edit. Nie przewinąłem strony ba drugą. Widzę, że problem rozwiązany. Sorry. Quote
berthold61 Posted October 7, 2018 Report Posted October 7, 2018 Problem został rozwiązany poraz drugi ale tylko połowicznie ( takie czasy ) jak wgrałem pełną wersję home aio to dopiero dało się zainstalować prawidłowo sterowniki chipsetu ba nawet klucz z naklejki przyjęło oraz win został zarejestrowany automatycznie i w zasadzie ten acer one chodzi dobrze i dosyć szybko do czasu aż zał jakąś przeglądarkę do internetu i tu już nie jest kolorowo bo zaczyna strasznie mulić i kręcić a strony otwierają się mozolnie , testowałem też linuxy z małymi wymaganiami i szły jak burza do czasu zał przeglądarki ,, po prostu takie czasy o oni ścigają się który ma większą i bardziej zżerającą przeglądarkę a nikt nie robi w drugą stronę . dobry przykład SKYPE kiedyś miał 5 mb i działał tak samo a tera dobija do 1 giga i działa nie lepiej . Quote
kitaro Posted October 7, 2018 Report Posted October 7, 2018 Jak się ustawia oszczędnie, tak się ma. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W sumie, to jest garść rozszerzeń, bo bez ublocka i disconnect - przeglądarka zaspamowana. A ktoś mnie skazał na skypa? Zgoda. To krowa. Quote
berthold61 Posted October 7, 2018 Report Posted October 7, 2018 Obecnie testuję jakąś odmianę firefoxa pod nazwą light 48 i jak narazie jest prawie błyskawiczna tylko do niektórych stron ma jakieś ale , zobaczymy czy da się tego używać Quote
kitaro Posted October 7, 2018 Report Posted October 7, 2018 Sztuka na tym polega, że treści internetowe zmieniają się i trzeba, żeby mieć obsługę nowych treści, a FF48 do tego light - już nie nadaje się. Co być musi - obsługa h64 - czyli zainstalowany lav filters dla XP. Trzeba dołożyć kodek x264vfw. Modyfikacje palemoona, które łatwo spolszczyć - nadają się ekstra. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam stream na YT jeszcze w HD. :D Quote
berthold61 Posted October 8, 2018 Report Posted October 8, 2018 No czasem jakas strona się blokuje ale dodanie certyfikatu już pozwala działać ale w porównaniu z FF czy slimjet lub seamonkey to już błyskawica , nawet nawet całkiem dobrze działa ten laptopek , ale sprawdzę jeszcze tą przeglądarkę palemon ale tak po prawdzie to pierwszy raz o czymś takim się spotkałem . No niestety ale palemoon jest już tylko do windows 7 i wyżej , nie wspiera już XP-ka Quote
kitaro Posted October 8, 2018 Report Posted October 8, 2018 13 godzin temu, berthold61 napisał: No niestety ale palemoon jest już tylko do windows 7 i wyżej , nie wspiera już XP-ka Palemoon 28.0.1 i palmoon 28.1.0 - dzialają extra. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Spolszczenie działa ze strony palemoon, starszych dodatków jest dużo do firefoxa i dodatków na stronie palemoon - tylko korzystać. A to, że mod palemoona nazywa się mypal - to chyba nie przeszkadza? Quote
berthold61 Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 No nie powiem całkiem całkiem dobrze działa ta przeglądarka , narazie testuję a jak się okaże że działa jeszcze lepiej od light to zostanie na stałe , nawet nie wiedziałem że komuś jeszcze się chce robić coś takiego , dzięki za naprowadzenie . Ale jednocześnie trzeba powiedzieć że na moim "sprzęcie " obciążenie procka na light to od 3-10% oraz 235 MB ramu a na palemon procek od 40-50% a ram 290mb , sprawdź na swoim sprzęcie czy masz podobnie . no i na palemon działa youtube a na light niestety nie brak pliku czy jakoś tak HTML6 , nie wiem czy to da się doinstalować ? Quote
kitaro Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 Już podawałem obciążenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Light z tymi samymi rozszerzeniami więcej żre, ale teraz na dużo braków. Quote
Nieobecny Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 Przecież ciągle znakomicie działa FF 52.9.0esr bez żadnych kombinacji i nie ma nic większego użycia RAM. Quote
berthold61 Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 Tak zgoda w normalnym laptopie ale acer one nie jest normalnym laptopem tylko bieda laptopem , miałem ESR-a i na wczytanie jakiejkolwiek strony czekać trzeba 3 minuty niestety. Quote
Nieobecny Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 28 minut temu, berthold61 napisał: acer one nie jest normalnym laptopem tylko bieda laptopem Pełna zgoda - to katastrofa laptop. Quote
kitaro Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 Pokaż z CPU-Z pierwsze okno. Chodzi o procesor, czy ma obsługę SSE. Jest nawet przeglądarka, wiosenna edycja palemoona 27.9.1a1 no sse pod starsze procesory. Do wyboru: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Też można spolszczyć. Quote
berthold61 Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 pokazuje że ma obsługę , mmx , sse sse2, sse3, ssse3 Quote
Nieobecny Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 Temu fatalnemu procesorowi C-50, C-60 czy C-70 nie pomoże nic. 1GHz katastrofalnej architektury. kitaro likes this Quote
kitaro Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 Ja mam pc prawie 12 letniego starocia, za dwa miesiące. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale nie przegrzany. Sprawuje się. Gdy pobiorę film 4k na dysk, to mam niezłe oglądanie w mpc-hc. 7 lat temu skasowałem cooler i zasilacz. Wymieniłem na markowe. Przeglądarki chodzą szybko, bo nie ładuje się wiele. Nie mam żadnych maintenance i updaterów. Nawet adobe flash player nie ma możliwości aktualizować się. Nie mam też antywirusów. tylko czasem skanuję system, choć w trayu siedzi Scotty. Mam dożywotnią licencję na wszystkie wersje winpatrol. Przeglądarki chodzą i nie zawodzą, czyli kilka wersji palemoona, firefox, basilisk, slimjet. Rozumiem, że laptop ma pod górkę, czyli ma przegrzane pieluchy... Palemoon wycofał się z przeglądarki palemoon atom dla XP. A szkoda, bo rzeczywiście było lekko. Quote
berthold61 Posted October 16, 2018 Report Posted October 16, 2018 No palemon szedł kilka dni ok ale teraz to przechodzi sam siebie razem z systemem to pod 900mb zacina gdzie sam system potrzebuje ok 230mb system nieokrojony , ale człek kombinuje jak koń pod górkę a tu w systemie siedzi sobie przeglądarka internet eksplorer i a ciekawości odpalam a ona potrzebuje ok 35mb szok procka prawie nie tyka , ale aby nie było za kolorowo jest zabawa z certifikatami bo większość stron się otwiera a inne nie np nasze forum i trzeba dodawać certyfikat , ale z nich wszystkich to ten IE jest najszybszy i najmniej zasobożernych . intel atom 1,6 ghz to jest moc , kutfa zegarek ma więcej . Trochę pokopana ta przeglądarka IE bo jedne strony normalnie się otwierają a inne już pokazuje że brak połączenia internetowego , jak by tak szło zmusić ją do normalnej pracy to prawdopodobnie byłaby to najszybsza i najmniej zasobożerna przeglądarka . Quote
kitaro Posted October 17, 2018 Report Posted October 17, 2018 Modyfikacje palemoona - drugi rok trzymają ustawienia i dokładnie tak samo skromnie wymaga. Teraz internet w ponad 90% opiera się na TSL 1.2, a IE 8 obsługuje najwyżej TSL 1.1, więc tylko fragment zawartości. Do tego trzeba sobie radzić z reklamami, spamem itd. Quote
berthold61 Posted October 18, 2018 Report Posted October 18, 2018 Fakt na dłuższą metę nie da się używać IE bo jedna strona się otworzy a inna twierdzi że nie ma połączenia z internetem , Teraz mam zainstalowane , Light , Palemoon atom , Mypal , a testowałem też Slimjet , Mypal nawet dobrze sobie radzi ale ram czasem podskakuje wysoko , natomiast Palemoon ramu bierze mało w miarę tylko bardziej obciąża procka nawet do 40-50% czego znów nie robi Mypal , jednym słowem lubią papu tylko gusta smakowe inne albo prockowe papu albo RAM-owe papu ale jeść trzeba . Quote
berthold61 Posted November 3, 2018 Report Posted November 3, 2018 Nowe wieści z placu boju z acer one 10" intel atom 1,6, dołozyłem mu ramu i teraz ma 2 gb , ale dalej problem z przegladarkami na XP-ku wiec zainstalowałem z naszego forum jakis mod win 7-ki i o dziwo ten laptop lepiej chodzi i ciszej niż win XP a to chyba niezbyt normalne co ? chodzą programy rużne dosyć szybko wszystko działa tylko te cholerne przeglądarki pokopane , teraz mam MYPAL i ona robi zacinki zwlaszcza po zmianie strony za kazdym razem mrozi , macie jakieś pomysły na dobrą szybka bez dzięciołów przegladarke ? nie zżerajacą tak biednych zasobów . ps , narazie wygrywa w cuglach przegladarka Kameleon , ona zzera 1/4 tego co reszta przegladarek a przy tym nie przycina . Quote
piosylant Posted November 3, 2018 Report Posted November 3, 2018 To nie przeglądarka "mrozi", tylko procesor i strony internetowe. Gdybyś cofnął się w czasie o 18 lat, ten komputer byłby mocarzem internetu. Quote
berthold61 Posted November 3, 2018 Report Posted November 3, 2018 No ale fakt jest faktem , K-meleon chodzi jak błyskawica zero mrozenia nawet na tak cherlawym sprzęcie , wszystko w niej działa a do dzialania potrzebne mu prawie zero procka i ramu ok 40mb natomiast pallemon lub mypal potrzebuje 200-300mb a w dodatku zacinaja , warto polecam sprawdzić k-meleon-a . teraz siedzę na win 7 co prawda oskubany ale wentylatory ledwo co chodzą natomiast jak bym odpalił firefoxa ,palemona,mypala to che odlecieć . kitaro likes this Quote
Recommended Posts