Skocz do zawartości

Nieskomplikowana i tania w ekploatacji drukarka LASEROWA monochromatyczna II cz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możecie polecić...

- producent

- model

- nie musi być mała, ale było by fajnie

Drukuje niewiele bo kilka-kilanaście kartek na miesiąc, czarno-białe tylko :)

Niekiedy przestój jest 2-3 miesiące i trzeba przez to udrażniać kartridże..

Są to dokumenty, których na mieście nie moge wydrukować: czas i prywatność.

Kolega polecał HP 1300, co prawda nieco dużą..

Na portalach używki są po ok 80-140 pln. Toner można kupić za ok 20-30 pln. Ale i tak pewnie starczy mi na całe życie :)

Opublikowano

Kolego też przerabiałem ten temat ! i  ( a mam HP 1100 laser )  doszedłem do wniosku że  chyba  najlepszym wyjściem  będzie  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]nie nie koniecznie ta  ale jakaś tania  i do puki  tuszu starczy  to  używać  a potem do kosza  albo  sprzedać jak ktoś to kupi  i nową.

Tą co  brygada69  poleca to OK  tania  ale za  nią masz  trzy  te co ja Ci  " polecam "  i zawsze nówki i na gwarancji  - przekalkuluj  co Ci bardziej będzie pasowało ? .

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Załatwiłeś to  " naukowo "  a tu  chodzi o wydrukowanie jednej  - dwóch  stron na miesiąc  i do póki  starczy tuszu a potem  do kosza i nową  drukarkę  bo tusz droższy  od tej drukarki czyli tak zwane  wycieranie szkłem tyłka.

Opublikowano

Podałem temat do poczytania,natomiast odradzałbym drukarki z allegro.

Jeszcze według mnie do takich celów domowych,wystarczająca będzie.

Opublikowano

Drukuje niewiele bo kilka-kilanaście kartek na miesiąc, czarno-białe tylko :)

Niekiedy przestój jest 2-3 miesiące i trzeba przez to udrażniać kartridże..

Użytkuję drukarkę na podobnych warunkach (kilka-kilkadziesiąt kartek dokumentów, potem często miesiące przerwy, nie drukuję zdjęć).

Moim zdaniem w takiej sytuacji nie ma sensu nawet najtańsza drukarka atramentowa bo wyrzucanie jej - jak radzą niektórzy - po wydruku kilkunastu kartek i/lub zaschnięciu atramentu spowoduje, że wydruk tych kilkunastu kartek kosztować będzie min. kilkadziesiąt złotych. Wymiana kartridża przy takiej intensywności użytkowania jest nieopłacalna.

Ja uznałem, że w grę wchodzi tylko drukarka laserowa i taką mam (modelu nie polecę bo już nie produkowany). Koszty wydruków laserowych są znacznie niższe niż atramentowych, a jakość znakomita. W moim przypadku pojemniki z tonerem zawierają w sobie bęben światłoczuły co nieco podwyższa koszt wymiany pojemnika ale 100 zł/1500 szt. wydruków (w zamienniku) uznałem za uzasadniony wydatek bowiem wymiana głowicy/bębna zapobiega pogarszaniu jakości druku co ma miejsce w drukarkach ze stałą głowicą.

Drukarka kosztowała mnie ok. 300 zł, mam ją od 7 lat i dalej sprawuje się dobrze, więc owe 50 zł rocznego kosztu posiadania urządzenia nie wydaje się wygórowane, koszt wydruku 1 strony to kilkanaście groszy, a jeden pojemnik z tonerem wystarcza min. na 2-3 lata.

Opublikowano

Brother HL-1110E ma co prawda wymienny bęben ale  wystarcza na 10 tys stron a jego koszt to 30zł. Kolega chce kupić laserówkę a tu propozycje atramentówek

Toner chyba na 1 tys. stron. A propozycja Brothera jest sensowna.

Opublikowano

(modelu nie polecę bo już nie produkowany).

dzięki, jeden, który właściwie zrozumiał temat :) możesz podawać - śmiało - nie musi być przecież nowa o czym sugerowałem podając linki do aukcji itp

Nie upieram się przy laserówce, ale to chyba jedyna technologia, która nie wymaga okresowych regularnych wydruków?

choćby w postaci 1 kartki.

Drukarka tak,ale sklep nie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dokładnie uwaga na obiboków (to lekko ujęte) ze strony:

www.net-s.pl

bo sklepem to to nazwać nie można... mam bardzo negatywne doświadczenia. Morele też nie najlepiej !

Opublikowano

Może też minę się z temat, ale ja mam od wieków atramentówkę HP DeskJet 930c, do takiego właśnie drukowania od święta, i nigdy mi jeszcze dysze nie zaschły, może dlatego, że są w kartridżu. Nie kupuję też zamienników po wyczerpaniu, tylko dolewam strzykawką sam tusz, który kupiłem za grosze i jest niezły. A jak w końcu kartridż padnie, to kupuję zamiennik lub regenerowany za ok. 30zł i dalej mi lata śmiga. Jakiś czas temu w końcu drukarka umarła, to kupiłem taką samą na OLX za 15zł :E Też chciałem tani czarno-biały laser, wydawał mi się najlepszym wyjściem na takie drukowanie, ale używanie rakotwórczego tonera w mieszkaniu mnie od tego pomysłu odciągnęło.

Opublikowano

Używam HP5610 taki kombajn.. ale mam posiadam również HP930C, która jakoś nie domaga. Również stosuję zastrzyki z tuszem. 

Możesz podesłać linki co do "rakotwórczości" ? To ważne, i słyszałem, że problemem są unoszące się w powietrzu mikrocząsteczki z proszku w tonerze, ale tylko przy wydruku. 

Zatem na ten czas robię przeciąg w chałupie i już :)

Poza tym to jak pisałem tylko kilka kartek... nie kilkaset- kilka tysięcy. W końcu ktoś bierze pod uwagę, że te urządzenia pracują w przestrzeni razem z ludźmi. Jak by nie było z tego co mnie pamięć nie myli zalecane był zawsze ustawienie w oddzielnym pomieszczeniu :)

Opublikowano

No dokładnie tak, najbardziej chodzi o moment wydruku, jak ten proszek jest sypany na gorący toner i to wszystko paruje. Jak nie używasz drukarki, to jej szkodliwość jest pomijalna.

Opublikowano
Jak by nie było z tego co mnie pamięć nie myli zalecane był zawsze ustawienie w oddzielnym pomieszczeniu

No bo tak jest, szczególnie w dużych firmach, gdzie pracuje masa ludzi przy biurkach i każdy coś drukuje. Jest wydzielony osobny, szczelny pokój, gdzie są drukarki, i wchodzi się tam szybko i rzadko :)

Opublikowano
Nie upieram się przy laserówce, ale to chyba jedyna technologia

Jeszcze jest DRUKARKA ŻELOWA :)

Drukarki żelowe to nowoczesne i wielofunkcyjne produkty, które świetnie spełnią swoje zadania zarówno w biurze, jak i w domu. Urządzenia tego typu łączą w sobie opcje wydruku, skanowania i kopiowania zapewniając dobrą jakość tworzonych dokumentów. Użyta w nich technologia GELJET zapewnia ładne odwzorowanie kolorów i pozwala na szybkie uzyskanie kolorowego wydruku, kopii lub skanu. Urządzenie posiada bezprzewodową łączność z Wi-Fi i widoczny panel z klawiszami funkcyjnymi. Dzięki temu obsługa drukarki żelowej jest niezwykle prosta i przyjemna. Ergonomiczne kształty umożliwiają łatwy montaż urządzenia i dostęp do wszystkich jego funkcji. Drukarki tego typu cenione są przez użytkowników zwłaszcza za szybkość i wydajność pracy. 

Ale to już nie za 180zł.

Coś dla zdrowia :) 

Opublikowano

Coś dla zdrowia  

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zwróciłeś uwagę, że większość wyników jest z 2010 roku na dodatek ze stron o wątpliwej jakości treści ?

Opublikowano

Jakiś czas temu kupiłem za pół ceny i z gwarancją używaną samsung SL-M2026W i jest ok, gdyby nie początkowe kłopoty... ale naprawili w ramach gwarancji. Nieco upierdliwe jest podłączanie przez wi-fi trzeba doinstalowywać jakieś programy, a finalnie po czyszceniu systemu np ccleaner itp trzeba konfigurować połączenie od początku. Przerzuciłem się na niezawodny przewód :) i tu nowy wątek....

Opublikowano

Odstaw cc albo naucz sie go obsługiwać, nie wywalając drukarki. Zawsze się zastanawiam.na.co to ludzie stosują?

Zmień port bo mocno jest niewydolny prądowo lub co gorsza coś jest z portem w drukarce. Kabel w sumie też może być strzelony.

Opublikowano

Użytkuje Samsung M2026W, ale jeszcze na gwarancji popsuł się i wymienono jakiś moduł. Nieco się zraziłem. Nie mniej jednak od kilku lat nadal używam, a toner niechce się wyczerpać :)

Aktualne wydruki są już niezbyt wyraźne zatem czas wybrać:

- nowy toner w zamienniku (mam sprawdzone źródło)

- kolejna drukarka (stąd wpis)

Szkoda, że poprzedni wpis zamknięty:

winclub.pl/topic/16780-nieskomplikowana-i-tania-w-ekploatacji-drukarka-laserowa/#comment-186514

Co proponujecie z aktualnych i ostatnich modeli ?

prosta, niekłopotliwa i bezawaryjna z możliwością używania alternatywnych tonerów, tak dla zasady bo ich wykluczanie jest zagraniem poniżej pasa ze str producentów (o tym nie dyskutujemy).  Nie drukuje zdjęć, wi-fi nie potrzebne. Drukuję ok 2-6  str/miesiąc. Czasami 2-3 miesiące bez wydruku. Mam dostęp do awaryjnego wydruku np biurze, poza tym 95 % druku to sprawy wiadome kilka dni wcześniej. Mimo wszystko taki gadżet w domu uznaje za potrzebny.

Aktualnie allegro z tańszych w ok 350-430 pln proponuje:

Brother HL-1112E

Brother HL-L2402D
HP LASERJET M110WE
Kyocera ECOSYS PA2001W TK-1248
Kyocera FS-1061dn
Pantum P2500W (co to za nowa firma ???)

Proszę bez propozycji atramentówek i sprzętu po regeneracji :)

Opublikowano

Kup toner. Nie zmieniaj starych drukarek na nowe. Większe problemy z zamiennikami, mniejsze wydajności tonerów i ogólnie badziewioza. Jeśli spełnia twoje oczekiwania to zostań porzy niej, nawet czasem serwis i naprawa się może okazać bardziej opłącalna od zakupu nowej. Lepsza od tej była chyba tylko P1102W. Toner z wbudowanym bębnęm, nie jak u braciszka osobne elementy.