VACek Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Pytanie czy idzie to bootować z USB 3.0 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 33 minuty temu, admiral754 napisał: No to może ja zacznę :-) Instalacja na pendrive bez problemu, natomiast nie chce mi botować z tego pena. Robię już trzeci raz i nie wiem co źle robię. Po skopiowaniu wszystkiego na pena, wyświetlało się pytanie o nagranie bootloadera na CD. Za pierwszym razem wybrałem tak, i chciał mi nagrywać płytę, anulowałem, za drugim wybrałem, że nie, ale w obu przypadkach po restarcie nie chce mi bootować, mimo, że mam możliwość botowania z USB. Sprawdzałem na trzech urządzeniach. Teraz robię trzeci raz od początku, jak nie pójdzie, to chyba odpuszczę temat, szkoda, bo chciałem wypróbować. e:\nt\bcdboot.exe f:\windows /s f: ( oczywiście litery i katalogi podajesz swoje jakie tam masz ustawione ) i masz botowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Sprawdziłem, ten bcdboot.exe znajduje się w lokalizacji F:\Windows\System32\bcdboot.exe Czyli co, mam go przerzucić do lokalizacji F:\Windows ? Zrobiłem tak, utworzyłem sobie katalog "nt" na dysku "D", skopiowałem tam plik bcdboot.exe z lokalizacji F:\Windows\System32, który był utworzony na tym pendrive i użyłem komendy: d:\nt\bcdboot.exe f:\windows /s f: Niby wynik operacji powiódł się, no ale nic to nie dało :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Możesz sobie sam przygotować co chcesz a co potrzeba : Utworzyć katalog " nt na dysku D " ( katalog jak go nazwiesz to Twoja sprawa a dysk najlepiej D no może być E byle nie dalej ) w ten katalog kopiujesz : bcdboot.exe bootsect.exe detectefi.exe fixletter.cmd getwim.ini imagex.exe INSTALLER.cmd intlcfg.exe oscdimg.exe osletter7.cmd set_7_usb_boot.cmd SetupComplete.cmd SetupComplete.tmp Sysprep.cmd usb.reg UsbBootWatcher.conf UsbBootWatcherx64.exe wdsmcast.exe WimMountInstall.exe WinCMD.EXE i katalog z windows 7, 8.1, 10 taki jaki chcesz zainstalować na USB ( oczywiście iso trzeba rozpakować ) Przygotowujesz USB lub HD pod USB Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive. clean create partition primary format fs=ntfs quick lub format fs=fat32 quick active assign exit exit Instalacja wpisujesz komendy : DO WIN 7 imagex e:\sources\install.wim 5 g: bcdboot g:\windows /s g: bootsect /nt60 g: \Windows\System32\sysprep\sysprep.exe /oobe /generalize /shutdown INSTALACJA WIN 8 - 10 na USB W oknie CMD wpisujemy : D:\nt\Imagex /Apply D:\nt\win81\Sources\Install.wim 1 F: ( gdzie "D" to dysk z plikami a "F" to dysk gdzie instalujemy system ) D:\nt\Imagex /Apply D:\nt\win10\Sources\Install.wim 1 F: po zainstalowanu pok-- komunikat że ok następny krok to ustawienie boota D:\nt\BCDBOOT F:\Windows /s F: /v dla WIN 8 - Win 8.1 e:\nt\bcdboot.exe f:\windows /s f: dla WIN 7 I to cała filozofia - teraz sobie chyba poradzisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 @woj_ani217, dzięki za za zaangażowanie w udzieleniu pomocy. Na pewno co opisałeś przyda się w przyszłości, jak sobie na spokojnie posiedzę, to sobie poradzę, bo opis jest świetny i każdy system postawi na USB, dobra robota jako uzupełnienie tematu, muszę sobie to skopiować, do poradników. Chodzi teraz tak na szybko, bo jest tu wstawiony gotowiec, a mi jak by nie zapisuje boot loadera, czy jak to zwał. W opisie jest link do chomika z opisem spolszczonym translatorem, ale jest tam jedno zdanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapewne ma to naprawić botowanie, ale takiego narzędzia nie znalazłem w tej wstawce, ani w plikach przeniesionych na pendrive. Mam jeszcze taka myśl by zrobić botowalnego jakiegoś gotowego Hiren's-a, który mi botuje, wykasuje wszystkie pliki i jeszcze raz zrobię tą instalkę, może wtedy ruszy. Ech................ Chyba mam rozwiązanie mojego problemu. Kiedyś konwertowałem ten pendrive na GPT, na potrzeby testów i całkiem o tym zapomniałem. Nie zwróciłem uwagi na komunikat: Bootcode is only updated on MBR partitioned disks. A different partitioning scheme is used on this disk. Przekonwertowałem tablicę partycji do MBR i robię kolejne podejście, mam nadzieję, że ze skutkiem pozytywnym :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Przecież dałem Ci komendy jak masz przyszykować USB !? i pamiętaj że CMD uruchamiasz zawsze jako admin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Tak, wiem, a powiedz mi jeszcze, w odniesieniu do tych plików, to nie ma to znaczenia, czy zrobię sobie x86, czy x64, to w obu przypadkach ich używam? W katalogi wrzucam całą zawartość z obrazu ISO, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Tak dobrze rozumujesz a co do katalogu to ja sobie zrobiłem ( win81 ) i do niego rozpakowujesz iso win 8.1 ( ja mam tak : D:\nt\ win81\ ) ale katalogi możesz inaczej nazwać jak Ci pasuje ale nazwy najlepiej żeby były krótkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 Wszystko jasne, dzięki :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted May 17, 2018 Author Report Share Posted May 17, 2018 Brak sterowników pod USB 3, mam nadzieję że ktoś się pokusi i doda. Komendy woj_ani217 też sobie skopiowałem, może kiedyś się przydadzą, dzięki. admiral754 napisz czy sprawdziłeś pena po skopiowaniu plików, jak są to szukaj ustawień biosie czy też UEFI, tutaj ustaw na LEGACY. jak napisałeś jest to gotowiec, więc nie trzeba żadnych kombinacji, instalowałem pod UEFI na Win 8.1 x64 wersję x86 i x64 i na każdym moim nowym/starym kompie, oczywiście wypalenie bootloadera dla tych co nie mają boot z USB. Dodaję pełny zapis z CMD: Windows 7 USB Edition x86 v4 BETA by iMortaluz Loading device information, please wait... Checking for updates... You are running the latest version! Microsoft DiskPart version 6.2.9200 Copyright (C) 1999-2012 Microsoft Corporation. On computer: PC-J Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info ---------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- -------- Volume 0 Z DVD-ROM 0 B No Media Volume 1 C Packard Bel NTFS Partition 128 GB Healthy Boot Volume 2 D Dane NTFS Partition 215 GB Healthy Volume 3 E Windows NTFS Partition 60 GB Healthy Volume 4 ESP FAT32 Partition 299 MB Healthy System Volume 5 F Windows 7 U NTFS Partition 117 GB Healthy Volume 6 G NTFS Partition 32 GB Healthy Volume 7 H Dane USB NTFS Partition 315 GB Healthy Welcome to the Windows 7 USB Edition x86 v4 BETA by iMortaluz Installer. If you are having problems, go to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] MAKE SURE THAT YOU AREN'T RUNNING THIS FROM THE USB DRIVE! TYPE THE LETTER OF YOUR USB DRIVE FROM THE ABOVE LIST (e.g. F) and press ENTER t o continue. F The drive you selected drive will be formatted, make sure you have a backup of i t You have selected drive F: , is this the correct destination drive? [Attempting to install to a DVD or BD WILL not work!] [Selecting the wrong volume may destroy your system.] [if your drive is already formatted as NTFS you may choose not to format it. To do so type no and press enter] Press ENTER to continue Checking system files... Extracting system files, please wait and do NOT close this window!! formatting your drive... Microsoft DiskPart version 6.2.9200 Copyright (C) 1999-2012 Microsoft Corporation. On computer: PC-J Volume 5 is the selected volume. 100 percent completed DiskPart successfully formatted the volume. DiskPart marked the current partition as active. Leaving DiskPart... Making your drive bootable... MBRWiz - Version 3.0.73 for Windows x64 Copyright (c) 2002-2010 Firesage Solutions, LLC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Partition successfully set as bootable Updating the boot sector... This tool can only be run on systems booted using a PC/AT BIOS. This system was booted using EFI or some other firmware type. Copying system files, please wait and do NOT close this window!! ImageX Tool for Windows Copyright (C) Microsoft Corp. All rights reserved. Version: 6.1.7600.16385 [ 100% ] Applying progress Successfully applied image. Total elapsed time: 18 min 57 sec The installation is complete, enjoy having a full copy of Windows 7 Ultimate in your pocket - everywhere! Insert the usb drive into any computer now and reboot it! If it doesn't work, follow the manual installation guide - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] anual Would you like to burn the universal bootloader to a CD in order to be able to boot your new Windows on ANY computer? type y for yes or n for no and hit enter (Y/N)? You chose: If you don't know how to make the bios boot from usb drives, refer to the installation guide or go to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Press any key to continue . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 Jak pisałem wcześniej winą była tabela partycji GPT, jaką miałem zrobioną na tym pendrive. Po konwersji do MBR i ustawieniu partycji jako aktywnej, cała instalacja poszła bez problemu. System z tej wstawki uruchomił się po tej operacji bez problemu. Nie zwróciłem po prostu wcześniej uwagi na zapis, który pojawiał mi się podczas instalacji, a zapomniałem, że konwertowałem go kiedyś do GPT: Bootcode is only updated on MBR partitioned disks. A different partitioning scheme is used on this disk. Komendy woj_ani217 trzeba sobie dostosować do własnych liter dysków, bo w podanych przykładzach są użyte dyski D, E, F, G, co może wprowadzać lekkie zamieszanie, ale dla wtajemniczonych, po analizie zapisów, nie będzie to problemem, żeby zmienić co trzeba. W linku poniżej jako uzupełnienie, jest przygotowanie samego botowalnego pendrive przy użyciu komend w diskpart podanych przez woj_ani217, z ładnym opisem i grafikami co i jak i za co odpowiada. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rozwinięty opis instalacji windows 7 na nośniku USB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla nie lubiących klepać komendy (nie testowałem) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mnemonic Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 18 godzin temu, M4T napisał: Pytanie czy idzie to bootować z USB 3.0 ? Mam zainstalowany system na SanDisk Ultra USB 3.0 i nie ma problemu .ŚMIGA!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted May 18, 2018 Author Report Share Posted May 18, 2018 Myślę że M4T pyta o Port USB 3.0, SanDisk Ultra USB 3.0 pracuje też na Port USB 2.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 44 minuty temu, jarexpol napisał: Myślę że M4T pyta o Port USB 3.0, SanDisk Ultra USB 3.0 pracuje też na Port USB 2.0 Z tego co wiem w7 z pod 3.0 ma problemy, 8./10 śmiga wyśmienicie. Pod 2.0 to katorga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted May 18, 2018 Author Report Share Posted May 18, 2018 wiktorynek dodał Windows 7 x64 - czyścioch 13.02.2018 - zintegrowane sterowniki USB 3.0 + NVMe jest tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] admiral754 napisał dla nie lubiących klepać komendy (nie testowałem) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja testowałem, WinToUsb oferuje komplet, czyli przygotowanie pena i instalację Win 7,8,10 Ja nie umiem zostawić Win 7 i zawsze do niego wracam. Z żalem stwierdzam że nie posiadam Portów USB 3.0, gdybym posiadał to czyścioch który dodał wiktorynek już by śmigał na USB 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 Zainstalowałem ten tu system na pendrive, ale mam mieszane uczucia, może to przez przez słaby pendrive, bo muli jak nie wiem co, poza tym kombinowanie ze spolszczeniem. Postanowiłem użyć WinToUsb z obrazów pobranym z tego forum i użyłem starego dysku 40GB jeszcze na ATA 2,5" w zewnętrznej obudowie (kiedyś miałem na nim zrobionego windows-a XP też przenośnego). Teraz o niebo lepiej to chodzi, niż na pendrive. Teraz tak, niby można podłączyć do każdego komputera, z tym, że aby funkcjonował poprawnie, trzeba zaktualizować sterowniki, chociażby od grafiki, by nie używał domyślnych w kiepskiej rozdzielczości. Chciałem bardzo użyć "Win 8.1 Personal System (PS) 2k17", za pomocą WinToUsb, niestety nie udało mi się , tzn, system przeniósł się na dysk, ale wysypał się podczas instalacji, stanął w miejscu, czarny ekran i mimo długiego czekania zero reakcji, czy dalszej instalacji, wiec użyłem "Win JG10 Pro x64", poszło gładko, sterowniki same się zaktualizowały od karty graficznej przez WU. Nowszy system, mniej problemów ze sterownikami. Uruchomiłem go na różnych platformach, Intela i AMD i na obu zaktualizowałem sterowniki i na obu chodzi bez problemu. No jedyny mankament tego windows-a 10, to te częste aktualizacje nowszych wersji i nie chce się aktualizować, a być może i się wysypie, jak zrobię na siłę. Co prawda, można sobie darować te aktualizacje, no zobaczę. Będę próbował jeszcze z tym "Win 8.1 Personal System (PS) 2k17", może innym programem, albo komendami, które podał woj_ani217. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8rasta Posted May 23, 2018 Report Share Posted May 23, 2018 Widzę że niektóre osoby mają z tym w7 problem, mi osobiście pendrive padł:( także radzę uważać. wolę już instalować przez wintousb:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 23, 2018 Report Share Posted May 23, 2018 Kolego admiral754 tak jak napisałeś że lepiej HD użyć ,paluszki mają tendencje do szybkiego wysypywania się.Co do Win 8.1 użyj tego co Ci podałem ja tak zawsze robie i nie miałem problemów z tym ( akurat tej wer... co podajesz nie instalowałem ale też z nią nie powinno być problemu ) i też zawsze instaluje na 120 HD z demobilu laptopa. Co do Win 10 to polecam " Windows 10 Pro x64 PL 16299.125 nabardziej plastyczna ) oczywiście WU całkowicie wyłączone bo więcej szkody robi niż pożytku,a po drugie te ich poprawki to sobie w cztery litery mogą schować tyle są warte. Robiąc taki dysk na wrazie awarii , " grzebania " tam gdzie nie trzeba i tam gdzie trzeba to lepej zrobić sobie jakiegoś linuksika ,ja takiego mam " spłodzonego " na bazie kali gdzie Windows nie ma szans w możliwościach nawet na samym starcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 24, 2018 Report Share Posted May 24, 2018 @woj_ani217, mam pytanie odnośnie komendy: D:\nt\Imagex /Apply D:\nt\win81\Sources\Install.wim 1 F: W katalogu sources mam Install.esd a nie install.wim. Czy mam podać komendę: D:\nt\Imagex /Apply D:\nt\win81\Sources\Install.esd 1 F: ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 24, 2018 Report Share Posted May 24, 2018 Nie te " komendy " są w CMD a Install.esd to skrypt ( programik ) instalacyjny - masz tam opis co i jak np. podając 1 i enter wyskoczy Ci okenko gdzie wskazujesz Install.wim itd.. robi to z automatu za Ciebie. Odpal to ( jako administrator ) wpisz H i tam masz podpowiedź. Najlepiej weź sobie jakiegoś paluszka lub HD i zrób sobie próbę i będzesz wiedział co i jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 24, 2018 Report Share Posted May 24, 2018 Tak, jak myślałem, nie da rady, brak pliku install.wim C:\Windows\system32>D:\nt\Imagex /Apply D:\nt\win81\Sources\Install.wim 1 F: ImageX Tool for Windows Copyright (C) Microsoft Corp. All rights reserved. Version: 6.1.7600.16385 Error opening file [D:\nt\win81\Sources\Install.wim]. Install.esd (1,4GB dla systemu 32bit), to skompresowany plik, który zawiera w sobie install.wim, trzeba by było wykonać konwersję ESD do wim :-( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiral754 Posted May 27, 2018 Report Share Posted May 27, 2018 Ostatecznie użyłem dysku zewnętrznego i programu WinToUSB instalując system "Win JG10 Pro x64", ze względu na sterowniki. Tak prawdę mówiąc, fajna opcja instalacji na USB, ale jako ciekawostka. Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie sobie pendrive z DLC Boot 2017 V3.4 Final z windowsem mini XP, mini 10 i wieloma narzędziami. Jako pendrive ratunkowy super narzędzie. Kiedyś używałem Hiren's-a. Można też dodawać do niego moduły, np, obrazy ISO systemów do instalacji z USB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted May 28, 2018 Author Report Share Posted May 28, 2018 W dniu 27.05.2018 o 11:29, admiral754 napisał: Ostatecznie użyłem dysku zewnętrznego i programu WinToUSB instalując system "Win JG10 Pro x64", ze względu na sterowniki. Tak prawdę mówiąc, fajna opcja instalacji na USB, ale jako ciekawostka. Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie sobie pendrive z DLC Boot 2017 V3.4 Final z windowsem mini XP, mini 10 i wieloma narzędziami. Jako pendrive ratunkowy super narzędzie. Kiedyś używałem Hiren's-a. Czyli dużo i nie na temat. Zainstalowałem, śmiga, albo mam mieszane uczucia, czy też instrukcje dla zaawansowanych, a gdzie screeny. Wybaczcie, odpowiedzi nie poparte screenami są dla mnie niewiarygodne. Wymagany pendrive o prędkości minimum (15 MB/s), nie wiemy to np. "Check Flash". Dodając napisałem: "Używam czwarty rok, uruchomiłem nawet na kompie z 1 giga ramu. Nie jeden tyłek uratowany, pełny antywirus regularnie aktualizowany do tego zainstalowane inne Anty Malware, programy recovery, dyskowe, itd." Oczywiście że na innym kompie jest potrzeba instalacji sterowników pod warunkiem że zamierzamy używać dłuższy czas, dla przeskanowania zainfekowanego kompa lepsza rozdzielczość jest mi niepotrzebna. Proszę sobie podpiąć botowalny pendrive pod taki komputer, jeden moment i nie masz swojego narzędzia. Wszystkie antywirusowe sysrescue bezpieczne tylko z boot cd. Czyli bootowalny pendrive nie może być lepszym rozwiązaniem od pełnego systemu i tyle. easy2boot, czyli botowalny pendrive, takiego używam. Dowolnie dodajemy, czy też usuwamy każde bootowalne iso. Więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarosza Posted May 28, 2018 Report Share Posted May 28, 2018 No właśnie, o wszystkim i do tego jeden jęk. Winda pobrała wszystko w Update i dalej śmiga. Super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxati Posted May 29, 2018 Report Share Posted May 29, 2018 Bardzo proszę dodać na jakiś darmowy szybszy hosting typu gogle drive ew. torrent Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted May 30, 2018 Author Report Share Posted May 30, 2018 Link w pierwszym poście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarosza Posted June 12, 2018 Report Share Posted June 12, 2018 Teraz kolej na 64 Bit, wbrew zapowiedziom system na razie przechodzi aktualizacje. Pożyjemy, zabaczymy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Defunger Posted June 12, 2018 Report Share Posted June 12, 2018 Mógłbyś odświeżyć linki albo dać torrenta? Z mega usunięto a z catshare powoli pobiera i trzeba 4h czekać przed pobraniem 2 parta ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted June 20, 2018 Author Report Share Posted June 20, 2018 Nowe x86 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] x64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na catshare dodałem na pewno cztery lata temu, na mega dwanaście dni i się sypie Nie pisałem że x64 wysypie się na pewno przy aktualizacji, mi wysypał się po jakieś 1 GB pobrań od MS. Używam bez przerwy piąty rok x86, jeśli jest jakaś katastrofa to tylko z mojej winy (witaminki różnej maści). Dodałem temat bo miałem nadzieję na opinie innych użytkowników z użytkowania systemów. Użytkowania oczywiście, instalacja to dwie proste czynności, jak ktoś tego nie potrafi, lub nie wie na czym instaluje, to bardzo proszę nie zawracać gitary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CloudX Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Z ciekawości sobie pobiorę tego windowsa. Ciekawe jak będzie się sprawował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts