Skocz do zawartości

Reanimacja starego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje porady mianowicie mam w domu zabytek (k9n6sgm-v z integrą nvidia 6100 nforce 405 , amd 64 x2 4000+(2,11GHz), 2gb ram ddr2, zasilacz 400w) Pada w nim płyta główna, a nie chcę w niego wkładać nie wiadomo ile kasy bo na co dzień używam laptopa. Nie chce go wyrzucać bo ma nowy dysk i zasilacz. Znalazłem taki zestaw:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I tu mam pytanie  czy zasilacz 400W starczy? Czy jest sens kupowania tego zestawu? Komputer ma służyć tylko do przeglądania Internetu i prac biurowych.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

pi****lenie o szopenie z ta czarna lista. Spokojnie używaj tego zasilacza.

Moj syn ma taki od ponad 2 lat w kompie i nic mu sie nie dzieje. Wiele na takim "złomie" składam i problemów nie widać z nimi dużych.

Jak ktoś ma lipna instalacje i ku skaczą napiecia to zwykle inna sztuka załatwia sprawę.

Opublikowano

Za 30 zł czyli cena starszego Fortrona 350W to nawet nie chcialoby mi się kombinować, oby tylko nie regenerowany/naprawiany. Jakbyś dysponował lepszym sprzętem byś zobaczył jak skaczą napięcia na takich bombach, w sumie dla samego bezpieczeństwa wolałbym mieć spokój.

Poza tym gadanie że syn, wujek, kolega wujka mirka miał przez 2 lata i sie nic nie działo jest kompletnie z doopy, bo to może Ci pierdzielnąć w każdym momencie i nie ma na to żadnej reguły, porównaj sobie wagę takiej bombki ze starszym Chieftecem/Fortronem i będziesz wiedział dlaczego są lepsze. Zaskoczeniem może być otwierając jeden z dławików, ktoś kumaty będzie wiedzial o co mi chodzi :)

A jak pierdzielnie, to w najlepszym wypadku poleci sam zasilacz, w troche gorszym zjara wszystko co miał podłączone, a w najgorszym wypadku zajmie się to wszystko ogniem.

Opublikowano

Waga, grubość kabli. Wiem o tym wszystkim. Jak jest mocniejszy i droższy sprzęt wtedy jest uzasadnione dorzucenie lepszego zasilacza. Ale takie paniczne gadanie o czarnej liście też jest przesadne.

Dużo sie mówi o uwalonych taniochach bo dużo sie ich naeięcej sprzedaje. Markowiec tak samo może walnąć i rozwalić wszystko. Trzeba znałeźć złoty środek a nie ślepo mowić o czarnych listach.

Tak samo szaleństwo z watami bo może kiedyś sie przyda. A potem zamiast optymalnie wykorzystać sprawność to chodzi max na 30&% przy graniu.

Opublikowano

Zaskoczeniem może być otwierając jeden z dławików, ktoś kumaty będzie wiedzial o co mi chodzi :)

Hahaha jako elektronik pamiętam, pamiętam. Kiedyś Chińczyki podłapali, że zasadniczo im cięższy zasilacz, tym lepszy (sam tak na szybko oceniałem jakość) i zaczęli montować piękny, duży, ciężki, żółty dławik na wejściu, niby pasywne PFC, ale ktoś w końcu to sprawdził, odwinął żółtą taśmę, a tam ZONK. Nie było grubego miedzianego druta, tylko jakiś szajs-metal :D