Skocz do zawartości

Dysk zewnętrzny/przenośny - problem z odłączaniem poprzez "wysuń bezpiecznie"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Unikam odłączania dysku podczas jego pracy, dlatego korzystam z opcji "wysuń bezpiecznie". Na PC wszystko jest OK, klikam w opcję "w.b.", dioda na dysku miga kilka sekund po czym całkowicie gaśnie. Problem dotyczy laptopa, w którym po włączeniu "u.b." wyskakuje informacja, że dysk można bezpiecznie odłączyć, ale dioda cały czas świeci, nie wyłącza się. Czyli dysk cały czas jest w gotowości. Jakieś pomysły?

PS. Dysk obsługuje standard 3.0, PC też obsługuje, laptop chyba nie.

PS2. Na obu sprzętach jest system Windows 7 SP1 (w pełni zaktualizowany)

Opublikowano

O to chodzi. Niektóre płyty główne po kliknięciu "Wysuń" odłączają też zasilanie urządzenia, a niektóre nie. W innych przypadkach zauważyłem, że na tym samym sprzęcie Win XP wyłącza zasilanie, a Vista i 7 nie. Mimo wszystko - jeśli jest komunikat "Można...", to można. ;)

Opublikowano

Sprawdź czy to pomoże: (wklej do notatnika, zapisz jako "wszystkie pliki" i w nazwie dopisz .reg)

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\usbhub\HubG]
"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001

Nie pamiętam teraz które było do którego więc musisz sprawdzić sam ale prawdopodobnie 00000001 to odcinanie zasilania urządzenia podczas wysuwania bezpiecznego urządzenia, a 00000000 powoduje, że zasilanie zostaje i kontrolki itp się świecą.

Testowałem to jakiś czas temu na laptopie z win7  i stacjonarce z win 10 i działało. Dla mnie lepiej gdy odcina zasilanie podczas usuwania bezpiecznego z systemu i z tego powodu mam to u siebie na dysku, ale jeszcze nie wdrożyłem do mojego ogólnego skryptu którego używam i co jakiś czas aktualizuję.

Ten wpis który podałem jest uniwersalny i działa ogólnie na wszystkie urządzenia, ale wiem też, że idzie sobie ustawić takie ustawienie konkretnie pod konkretne dyski przenośne, pendrive i inne które mają mieć odcinana zasilanie a które nie.. które porty tak, a które nie :)

Opublikowano

Piny w każdym złączu komputerowym dzielą się na te co doprowadzają zasilanie i na te co doprowadzają sygnał - wyjątek złącze SATA/IDE w PC, gdzie osobne wtyczki są od zasilania i sygnału. Kwestia jest tego typu, że system odłącza sygnał i to wystarczy, a tam gdzie przy okazji odłącza się zasilanie uwarunkowane jest innymi przyczynami wymienionymi wyżej. Ja bym tu nic nie grzebał, bo zbędne, a może spowodować inne nieprzewidziane sytuacje np spotykany efekt, że po odłączeniu zasilania, aby po ponownym podłączeniu urządzenia otrzymać zasilanie konieczny będzie restart komputera. Spotykane jest jeszcze trzecie zachowanie urządzeń po systemowym bezpiecznym odłączeniu. Oprócz zgaśnięcia diody lub tylko zatrzymania jej migania, można spotkać jeszcze efekt pulsowania zwłaszcza w urządzeniach, które mają osobną diodę od zasilania i od sygnału. W trakcie pulsowania dioda po odłączeniu systemowym stopniowo, płynnie niemal gaśnie, by po chwili równie płynnie i powoli rozjaśniać się i tak w kółko. 

Opublikowano

Miałem podobny przypadek, a było to spowodowane tym, że na dysku zewnętrznym z laptopa był zapisany jakiś program, który po podłączeniu do laptopa był przez niego wykorzystywany. Czasem menadżer zadań również blokował mi wysunięcie bezpieczne. Po wyczyszczeniu dysku i ponownym jego zapełnianiu problem znikł.

Opublikowano
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\usbhub\HubG]

"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001

Sprawdziłem, ale nie działa.

Nic dziwnego - ustawienia biosu, planu zasilania, w menedżerze urządzeń, sterowniki, system, sprzęt.

Stawiam na BIOS (który w moim laptopie jest maksymalnie okrojony) lub sterowniki. Ale skoro piszesz, że wszystko jest OK i zasilanie nie przeszkadza, to problem rozwiązany.

Opublikowano

Sprawdziłem, ale nie działa.

1. Skopiowałeś tak jak pisałem do notatnika + zapisałeś jako .reg ?

2. Wczytałeś ustawienia tego pliku do rejestru?

3. Wyciągnąłeś wszystkie pendrive itp z portów USB i zrestartowałeś laptopa.

4. Po restarcie laptopa wpiąłeś od nowa do portów i sprawdziłeś, że przy próbie bezpiecznego wysuwania diody dalej świecą?

5. Powyższe operacje przeprowadziłeś zarówno na wersji w rejestrze z =dword:00000001 i =dword:00000000 ?

Pytam bo jeśli wczytałeś wartości rejestru i nie zrestartowałeś całkiem laptopa ( wyłącz - włącz ) to nawet jeszcze zmiany nie zostały przez ciebie zauważone.

Jeśli tak to ja już nic więcej nie pomogę. U mnie to działało i mogłem ustawić dowolnie czy zasilanie miało być odcinane czy nie zarówno na PC i lapku, na 2 innych systemach operacyjnych USB 3.0 i 2.0 :)

Opublikowano

Witam,

odświerzam temat. Mam problem ze swoim kompem chyba, albo z Windowsem, bo na drógim dzieje się to samo.

Otóż jak po jakimśczasie pracy dysku próbuję go wysunąć to pojawia mi siębłąd bezpiecznego wysuwania to urządzenie jest aktualnie używane, spróbuj zamknąć wszystkie aplikacje, które mogą tego urządzenia używać. Rzecz w tym, że jak próbuję to zrobić to wszystko jest zamknięte. Wy kączyłem nawet Defendera, bo może on coś skanuje, ale i to nie pomogło. Wszystkie skanujące aplikacje typu Everything też są powyłączane. Najgorsze jest to, że nie wiem jak sprawdzić co mi blokuje dysk. Dodam, że problem występuje tylko z dyskami sformatowanymi w NTFS, jak np testowo sformatowałem ten dysk na exfat i władowałem na niego te same dane to wysuwał się bez problemu. Natomiast kiedy bezpiecznie próbuję usunąć z innej opcji, takiej z winkey r i windir blabla cośtam to wyskakuje inny komunikat

Problem z wysuwaniem StoreJet Transcend USB Device  dialog  Urządzenie 'StoreJet Transcend USB Device' nie jest wymienne i nie można go wysunąć, ani odłączyć.

Mam na dzieję,  że komuś uda mi się mi pomóc. Życzę też wam Happy new year.

Opublikowano
7 godzin temu, RemixPL1994 napisał:

Wysuwaj z poziomu Mój Komputer / Ten Komputer. Tam można dodatkowo zmusić też do wysunięcia:      ( z samego paska start gorzej to działa, czasami jest blokada itd )

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Właśnie ostatnio sam zauważyłem na Windowsie,że często nie chciał mi się w ten sposób pendrive wysunąć. Żadne ubijanie procesów nie pomagało. Musiałem uruchomic ponownie kompa lub wyłączyć. Choć raz mi przepadły z niego dane nie tak ważne. Dla testu sprawdzałem. I zauważyłem że to się dzieje od 7 po 10. I w uefi gpt i mbr legacy.