Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem sobie pod telewizor sprzęt :

Model Procesora Intel Core 2 Duo E7500 2x2.93GHz
Rodzaj i pojemność pamięci DDR2 4GB RAM
Video Zintegrowana karta graficzna z obsługą FullHD (DVI, HDMI).
Dysk twardy HDD 500
Napęd optyczny DVDRW Slim, bootuje z USB też
Informacje dodatkowe Obudowa ITX 23x24x7,5cm
(przeklejam z aukcji)

Kosztował mnie bardzo malutko bo 225 zł plus używany dysk twardy, który znalazłem gdzieś w szafie.

Powiem wam do czego go chcę używać, a wy mi powiecie co byście postawili

Głównym jego zadaniem jest odtwarzanie multimediów z HDD, streamów, YouTube i Stremio (jeśli nie znacie - polecam, świetny program!). Wymagam od niego rozdzielczości 1080p, bo taki mam TV. 
Wcześniej używałem M8S (android box), ale on nie posiadał streamio, nie dało się na nim odpalić za dużo no i nie powalał wydajnością w porówanniu do PC'ta.

Teoretycznie sprzęt nie jest zły i śmiga, ale postawiłem na nim Win 7 Pro x64 i trochę się nim dławi jednak.

Czy macie pomysł, co możnaby mu wgrać, aby działał szybciej (dość długo ładuje programy)?

System jest mi obojętny - czy będzie to 7 czy 10. XP odpada z racji tego, iż stremio nie działa pod XP, a na nim mi najbardziej zależy. Działa natomiast pod linuxem...

Jakieś pomysły :)?
Opublikowano

Windows 7 sp 1 professional albo homepremium 32 bitowa wersja i do tego wgraj sobie fajny program kodi z wtyczka multimedia master czy jakos tak i powinno ci wszystko latać pięknie dodatkowo włącz we właściwościach systemu tam wygląd do uzyskania najlepszej wydajności pozniej ci wszystkie linki moge podac jak chcesz :)

Opublikowano

Na tym HDD też nie musi być przecież źle, jako takie centrum multimedialne będzie wystarczające. 32bitowy system albo jakieś distro z lekkim środowiskiem, może XFCE. Jakie już te distro to już raczej kwestia indywidualna, debiano/ubuntu pochodne powinny być najprostsze w obsłudze i konfiguracji

Opublikowano

Jakaś modyfikacja czy czysty system? Przy okazji 32 bity nie obsługują 4 GB ram z tego co wiem, więc nie wiem czy nie lepiej stawiać na x64

System 32 bitowy obsługuje do 4 GB RAM co prawda moze tego nie pokazywać (ale i na to są sposoby) nie mniej obsługuje. 

Opublikowano

Jak masz 4GB RAM to ładujesz 7 Home Basic SP1 (64bit) i styknie. Więcej nie kombinuj, jeżeli to tylko do filmów, dodatkowo wgraj K-Lite Codec Pack. Mała optymalizacja usług nie zaszkodzi.

Nie opłaca się w niego inwestować SSD. Z gunwa rakiety nie zrobisz.

Opublikowano

Wsadzimy SSD, ale myślę jeszcze o tym, jaki system postawić aby był bardziej estetyczny. 

Macie pomysł na jakąś nakładkę może z kaflami? Taki żeby było  5 rzeczy na krzyż... Modyfikować 7demkę, czyścić ze zbędnych rzeczy i na koniec dorzucić coś co by pasowało pod telewizor (bo ikony za maluśkie są)?

A może Win10?

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Przestarzały

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie