danterape Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam, kupiłem sobie pod telewizor sprzęt : Model Procesora Intel Core 2 Duo E7500 2x2.93GHz Rodzaj i pojemność pamięci DDR2 4GB RAM Video Zintegrowana karta graficzna z obsługą FullHD (DVI, HDMI). Dysk twardy HDD 500 Napęd optyczny DVDRW Slim, bootuje z USB też Informacje dodatkowe Obudowa ITX 23x24x7,5cm (przeklejam z aukcji) Kosztował mnie bardzo malutko bo 225 zł plus używany dysk twardy, który znalazłem gdzieś w szafie. Powiem wam do czego go chcę używać, a wy mi powiecie co byście postawili Głównym jego zadaniem jest odtwarzanie multimediów z HDD, streamów, YouTube i Stremio (jeśli nie znacie - polecam, świetny program!). Wymagam od niego rozdzielczości 1080p, bo taki mam TV. Wcześniej używałem M8S (android box), ale on nie posiadał streamio, nie dało się na nim odpalić za dużo no i nie powalał wydajnością w porówanniu do PC'ta. Teoretycznie sprzęt nie jest zły i śmiga, ale postawiłem na nim Win 7 Pro x64 i trochę się nim dławi jednak. Czy macie pomysł, co możnaby mu wgrać, aby działał szybciej (dość długo ładuje programy)? System jest mi obojętny - czy będzie to 7 czy 10. XP odpada z racji tego, iż stremio nie działa pod XP, a na nim mi najbardziej zależy. Działa natomiast pod linuxem... Jakieś pomysły ?
razor1995 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chociaż osobiście zainwestowałbym w dysk SSD i zostawił ten Windows 7 x64 który jest zainstalowany
danterape Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 32 GB SSD nie jest złym pomysłem, w sumie 80 zł z wysyłką do przeżycia a ożywi go mocno
mateusz73 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Windows 7 sp 1 professional albo homepremium 32 bitowa wersja i do tego wgraj sobie fajny program kodi z wtyczka multimedia master czy jakos tak i powinno ci wszystko latać pięknie dodatkowo włącz we właściwościach systemu tam wygląd do uzyskania najlepszej wydajności pozniej ci wszystkie linki moge podac jak chcesz
danterape Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Jakaś modyfikacja czy czysty system? Przy okazji 32 bity nie obsługują 4 GB ram z tego co wiem, więc nie wiem czy nie lepiej stawiać na x64
mateusz73 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Najlepiej czysty system ale zobacz ze 32 bity bede lepiej ci działał on do 4 gb chyba obsługuje powyzej 4 gb juz nie
VACek Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 32 GB SSD nie jest złym pomysłem, w sumie 80 zł z wysyłką do przeżycia a ożywi go mocno za 120zł można kupić 120gb ssd
peerik Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Na tym HDD też nie musi być przecież źle, jako takie centrum multimedialne będzie wystarczające. 32bitowy system albo jakieś distro z lekkim środowiskiem, może XFCE. Jakie już te distro to już raczej kwestia indywidualna, debiano/ubuntu pochodne powinny być najprostsze w obsłudze i konfiguracji
danterape Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 za 120zł można kupić 120gb ssd nie planowałem inwestować za bardzo w ten sprzęt.
xkx Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Jakaś modyfikacja czy czysty system? Przy okazji 32 bity nie obsługują 4 GB ram z tego co wiem, więc nie wiem czy nie lepiej stawiać na x64 System 32 bitowy obsługuje do 4 GB RAM co prawda moze tego nie pokazywać (ale i na to są sposoby) nie mniej obsługuje.
Miastowy Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Jak masz 4GB RAM to ładujesz 7 Home Basic SP1 (64bit) i styknie. Więcej nie kombinuj, jeżeli to tylko do filmów, dodatkowo wgraj K-Lite Codec Pack. Mała optymalizacja usług nie zaszkodzi.Nie opłaca się w niego inwestować SSD. Z gunwa rakiety nie zrobisz.
danterape Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 Wsadzimy SSD, ale myślę jeszcze o tym, jaki system postawić aby był bardziej estetyczny. Macie pomysł na jakąś nakładkę może z kaflami? Taki żeby było 5 rzeczy na krzyż... Modyfikować 7demkę, czyścić ze zbędnych rzeczy i na koniec dorzucić coś co by pasowało pod telewizor (bo ikony za maluśkie są)? A może Win10?
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Przestarzały Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi