urban Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 Witam, potrzebuje pomocy w doborze systemu dla starszego laptopa od którego wymagam tylko płynnego przeglądania internetu i oglądania filmików na youtubie w 480p/720p. Obecnie jest na nim zainstalowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i niestety występują braki odpowiedzi przeglądarki, ogólnie komputer chodzi dosyć wolno. Wiem, że system nie wymieni podzespołów, ale wierze, że da się zainstalować Windowsa, który zapewni komfortowe korzystanie z internetu. Jest mi to obojętne czy będzie to mod czy oryginał czy 7,8,10. Ważne żeby na kompie można było przeglądać internet bez obaw, że zaraz coś się zawiesi.Model: Acer Aspire 6530Procesor: AMD Athlon X2 Dual-Core QL-62 2.0 GHzGrafika: ATI Radeon HD 3200Płyta: Acer Mantasta SB700RAM: 3GB DDR2 667MHz CL 5Dysk: Seagate Momentus 5400.4 ST9250827AS 250GB
xkx Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 Niby sprzęt nie jest bardzo słaby. Skoro z pełna wersją Win 10 masz problemy spróbuj albo wersji Win 10 na tablet (okrojonej) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo takiej samej wersji (okrojonej) Win 7 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (oczywiście instalujemy wersję x86). Win 7 to system mniej więcej z czasów powstania tego sprzętu więc problemów być nie powinno (przynjmnej teoretycznie).
Gość Devhost97 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z swojej strony polecę
piosylant Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 Krojone systemy lepiej zachowują się podczas operacji dyskowych z uwagi na mniej działających funkcji/usług, jednak wątpię, by przynosiły jakieś korzyści podczas dekodowania strumieni audio/wideo. To raczej zależy od jądra systemu i możliwości sprzętu. Jeśli na W10 masz zacięcia na YouTube, możesz sprawdzić W7, ale wydaje mi się, że najwyższą wydajność na YT będziesz miał pod XP. Mówię o czymś, co przerabiałem na słabych sprzętach.
rafal125 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 Zainstaluj sobie XP. A jeżeli nie to moda win 7 lub 8.1 super lite od sromotnika
Palnar Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 Skoro 10 działa wolno, to nie ma sensu instalować 7, która jest dużo bardziej zasobożerna (aero itd.).Ja bym tu spróbował postawić czystą 8.1 32 bit + ewentualnie własna optymalizacja.
Nieobecny Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 Skoro 10 działa wolno, to nie ma sensu instalować 7, która jest dużo bardziej zasobożerna (aero itd.) Proponuje pokazać na screenach zasobożerność i ilość procesów czystych systemów Win 10 vs Win 7, bo widzę że ktoś tu jest w błędzie. Pomiar wykonujemy po minimum 5 minutach na SSD i 10 minutach na HDD. P.S. Aero wyłączamy jednym kliknięciem w personalizacji + jedno kliknięcie w usługach(Kompozycje) - trick identyczny jak w XP(Luna) czy w Viście(Aero).
G77 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 Zainstaluj sobie XP. A jeżeli nie to moda win 7 lub 8.1 super lite od sromotnika polecam , sam latam na 2 laptopach na sromo w7 x64 lite
urban Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 polecam , sam latam na 2 laptopach na sromo w7 x64 lite Z tego co przeczytałem na forum sromotnik zrezygnował z upubliczniania swoich prac także może być problem z pobraniem tego systemu.
urban Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Przed zmianą systemu postanowiłem rozebrać laptopa i zrobić z nim mały porządek. Wyczyściłem układ chłodzenia sprężonym powietrzem, wymieniłem pastę na procku i najwyższa temperatura przy korzystaniu z internetu przekracza 70 stopni. Nie używałem do obciążenia żadnego programu. Teraz właśnie się zastanawiam czy 60-70+ stopni przy internecie i filmikach to trochę nie za dużo. Myślicie, że co jeszcze mógłbym zrobić żeby zbić chociaż delikatnie temperatury? Raczej nie chce się bawić w modyfikacje chłodzenia, ale wszystkie propozycje chętnie przeczytam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Miastowy Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 eraz właśnie się zastanawiam czy 60-70+ stopni przy internecie i filmikach to trochę nie za dużo Ma prawo się raczej grzać ze względu na to, że im starszy sprzęt tym bardziej się grzeje, ponieważ nowsze programy mają większe zapotrzebowanie - no nie wiem jak Ci bym mógł to inaczej wytłumaczyć. Myślicie, że co jeszcze mógłbym zrobić żeby zbić chociaż delikatnie temperatury? Na pewno zakupić dobrą pastę a nie pchać taniego ścierwa z Allegro importowanego z Chin, bo obstawiam, że tak się stało. A co do systemu walnij Windows 7 Home Basic SP1 32bit (wstawka od Mr.T z forum) i powinno być dobrze.
urban Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Ma prawo się raczej grzać ze względu na to, że im starszy sprzęt tym bardziej się grzeje, ponieważ nowsze programy mają większe zapotrzebowanie - no nie wiem jak Ci bym mógł to inaczej wytłumaczyć. Dlatego też nie używałem programów specjalnych do obciążenia, wystarczyło odpalić filmik na yt i procek lecial na 100%. Na pewno zakupić dobrą pastę a nie pchać taniego ścierwa z Allegro importowanego z Chin, bo obstawiam, że tak się stało. Dobrze obstawiasz, nałożyłem nie najlepszej jakości pastę bo taką miałem pod ręką. Na dniach będę miał lepszą pastę, nałożę i wtedy zainstaluje siódemkę. Edit: Postawiłem laptopa na tej siódemce: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], uruchomiłem tryb podstawowy i zaawansowany skryptu RemoveSPY autorstwa m4s i laptop odżył. Teraz chodzi w pełni na swoje możliwości, przynajmniej mam takie wrażenie. Filmy można spokojnie oglądać w 720p co sprawiało problemy na poprzednich systemach. Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi i pomoc w odratowaniu laptopa.
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi