Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy w doborze systemu dla starszego laptopa od którego wymagam tylko płynnego przeglądania internetu i oglądania filmików na youtubie w 480p/720p. Obecnie jest na nim zainstalowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i niestety występują braki odpowiedzi przeglądarki, ogólnie komputer chodzi dosyć wolno. Wiem, że system nie wymieni podzespołów, ale wierze, że da się zainstalować Windowsa, który zapewni komfortowe korzystanie z internetu. Jest mi to obojętne czy będzie to mod czy oryginał czy 7,8,10. Ważne żeby na kompie można było przeglądać internet bez obaw, że zaraz coś się zawiesi.

Model: Acer Aspire 6530
Procesor: AMD Athlon X2 Dual-Core QL-62 2.0 GHz
Grafika: ATI Radeon HD 3200
Płyta: Acer Mantasta SB700
RAM: 3GB DDR2 667MHz CL 5
Dysk: Seagate Momentus 5400.4 ST9250827AS 250GB

Opublikowano

Niby sprzęt nie jest bardzo słaby. Skoro z pełna wersją Win 10 masz problemy spróbuj albo wersji Win 10 na tablet (okrojonej) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo takiej samej wersji (okrojonej) Win 7 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (oczywiście instalujemy wersję x86). Win 7 to system mniej więcej z czasów powstania tego sprzętu więc problemów być nie powinno (przynjmnej teoretycznie).

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z swojej strony polecę

Opublikowano

Krojone systemy lepiej zachowują się podczas operacji dyskowych z uwagi na mniej działających funkcji/usług, jednak wątpię, by przynosiły jakieś korzyści podczas dekodowania strumieni audio/wideo. To raczej zależy od jądra systemu i możliwości sprzętu. Jeśli na W10 masz zacięcia na YouTube, możesz sprawdzić W7, ale wydaje mi się, że najwyższą wydajność na YT będziesz miał pod XP. Mówię o czymś, co przerabiałem na słabych sprzętach.

Opublikowano

Skoro 10 działa wolno, to nie ma sensu instalować 7, która jest dużo bardziej zasobożerna (aero itd.).Ja bym tu spróbował postawić czystą 8.1 32 bit + ewentualnie własna optymalizacja.

Opublikowano

Skoro 10 działa wolno, to nie ma sensu instalować 7, która jest dużo bardziej zasobożerna (aero itd.)

Proponuje pokazać na screenach zasobożerność i ilość procesów czystych systemów Win 10 vs Win 7, bo widzę że ktoś tu jest w błędzie.

Pomiar wykonujemy po minimum 5 minutach na SSD i 10 minutach na HDD.

P.S. Aero wyłączamy jednym kliknięciem w personalizacji + jedno kliknięcie w usługach(Kompozycje) - trick identyczny jak w XP(Luna) czy w Viście(Aero).

Opublikowano

polecam , sam latam na 2 laptopach na sromo w7 x64  lite     ;)

Z tego co przeczytałem na forum sromotnik zrezygnował z upubliczniania swoich prac także może być problem z pobraniem tego systemu.

Opublikowano

Przed zmianą systemu postanowiłem rozebrać laptopa i zrobić z nim mały porządek. Wyczyściłem układ chłodzenia sprężonym powietrzem, wymieniłem pastę na procku i najwyższa temperatura przy korzystaniu z internetu przekracza 70 stopni. Nie używałem do obciążenia żadnego programu. Teraz właśnie się zastanawiam czy 60-70+ stopni przy internecie i filmikach to trochę nie za dużo. Myślicie, że co jeszcze mógłbym zrobić żeby zbić chociaż delikatnie temperatury? Raczej nie chce się bawić w modyfikacje chłodzenia, ale wszystkie propozycje chętnie przeczytam.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

eraz właśnie się zastanawiam czy 60-70+ stopni przy internecie i filmikach to trochę nie za dużo

Ma prawo się raczej grzać ze względu na to, że im starszy sprzęt tym bardziej się grzeje, ponieważ nowsze programy mają większe zapotrzebowanie - no nie wiem jak Ci bym mógł to inaczej wytłumaczyć.

Myślicie, że co jeszcze mógłbym zrobić żeby zbić chociaż delikatnie temperatury?

Na pewno zakupić dobrą pastę a nie pchać taniego ścierwa z Allegro importowanego z Chin, bo obstawiam, że tak się stało. 

A co do systemu walnij Windows 7 Home Basic SP1 32bit (wstawka od Mr.T z forum) i powinno być dobrze.

Opublikowano

Ma prawo się raczej grzać ze względu na to, że im starszy sprzęt tym bardziej się grzeje, ponieważ nowsze programy mają większe zapotrzebowanie - no nie wiem jak Ci bym mógł to inaczej wytłumaczyć.

Dlatego też nie używałem programów specjalnych do obciążenia, wystarczyło odpalić filmik na yt i procek lecial na 100%.

Na pewno zakupić dobrą pastę a nie pchać taniego ścierwa z Allegro importowanego z Chin, bo obstawiam, że tak się stało.

Dobrze obstawiasz, nałożyłem nie najlepszej jakości pastę bo taką miałem pod ręką. Na dniach będę miał lepszą pastę, nałożę i  wtedy zainstaluje siódemkę.

Edit: Postawiłem laptopa na tej siódemce: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], uruchomiłem tryb podstawowy i zaawansowany skryptu RemoveSPY autorstwa m4s i laptop odżył. Teraz chodzi w pełni na swoje możliwości, przynajmniej mam takie wrażenie. Filmy można spokojnie oglądać w 720p co sprawiało problemy na poprzednich systemach. Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi i pomoc w odratowaniu laptopa.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie