Deszczu Posted May 28 Report Posted May 28 Cześć. Tym razem Thinkpad X230 głównie, niemalże wyłącznie do diagnostyki aut i ewentualnie drukowania, czy muzyki w garażu przez bluetooth. Podzespoły: * I7-3520M czyli 2 rdzenie/4 wątki 2.9ghz a 3.6 w turbo * 16gb ram micron 1866mhz (bios 1vyrain, więc 1866 działa) * Karta sieciowa Intel Centrino Ultimate-N 6300 czyli 3x3 mimo najmocniejsza pod XP * Dysk SSD mSata Samsung PM851 1TB ale mam też 850 Evo i 860 Evo po 1TB tyle, że chyba do tego nie jest to warte * Chłodzenie delta Zastanawiam się, która 7 najszybsza do tego typu zadań jak Delphi, Autocom, Wow Wurth, VCDS, OPCOM, Honda HIM HDS i może jeszcze do bmw zakupię. Od kolegi SROM-otnika jest Pro ale jest też w archiwach Embedded Standard, no i pytanie który z nich będzie mniej problematyczny, a może jakaś inna siódemka? Quote
Widzior Posted May 28 Report Posted May 28 Mocny i7 2/4 3gen + 16GB ramu i dylemat - czysty zaktualizowany Win7 czy kastrat szybszy o 1-2%, z którym będzie od wuja problemów No serio jest nad czym myśleć. brygada69 and razor1995 like this Quote
Deszczu Posted May 28 Author Report Posted May 28 Nie no, świetnie. Polecić pełny system, na którym będzie to wolniej działać i wentylator będzie aż buczał, bo ilość procesów w tle go pożre... To laptop 12,5 cała a nie 15-17 . Po co mi te wszystkie opcje, z których nigdy nie będę korzystać? Quote
podlos Posted May 28 Report Posted May 28 1 godzinę temu, Deszczu napisał(a): Nie no, świetnie. Polecić pełny system, na którym będzie to wolniej działać i wentylator będzie aż buczał, bo ilość procesów w tle go pożre... To laptop 12,5 cała a nie 15-17 . Po co mi te wszystkie opcje, z których nigdy nie będę korzystać? Spokojnie. Ta sama osoba co ci poleciła czysty win7 na starą 2 rdzeniową i7 używa na ryzenie 5600 w pół wycięty 10 ltsc 2021 i to na głównym pc a nie pod konkretne zastosowanie. Ramu nie brakuje to od sromotnika chyba najlepiej ostatnia 7 jaką wydał czyli JG7 x64 2021. jozef.k likes this Quote
razor1995 Posted May 29 Report Posted May 29 16 godzin temu, Deszczu napisał(a): Polecić pełny system, na którym będzie to wolniej działać i wentylator będzie aż buczał, bo ilość procesów w tle go pożre. Skoro wiesz, że pocięty będzie lepszy, to w jakim celu pytasz? Na Embedded programy do diagnostyki mogą Ci wyrzucać, że masz niezgodną wersję Windows, także bym unikał. Pro będzie optymalny, w czasach kiedy używałem modów katowałem te od @srom-otniki nic się tam nie sypało, więc powinno być dobrze. Deszczu and srom-otnik like this Quote
Widzior Posted May 29 Report Posted May 29 22 godziny temu, podlos napisał(a): Spokojnie. Ta sama osoba co ci poleciła czysty win7 na starą 2 rdzeniową i7 używa na ryzenie 5600 w pół wycięty 10 ltsc 2021 i to na głównym pc a nie pod konkretne zastosowanie. Podlos, zmień tabsy, bo te ci widocznie szkodzą Brednie powielane od wieków przez ciebie i specufff z DC. Używam modów MrT, które są funkcjonalne w 99% jak ori, ale zaktualizowane, zoptymalizowane, doczyszczone i lekko zmodyfikowane pod względem wyglądu, w stylu Win7, co mi bardzo pasuje. I skończ chłopcze majaczyć. Quote
podlos Posted May 29 Report Posted May 29 11 minut temu, Widzior napisał(a): Podlos, zmień tabsy, bo te ci widocznie szkodzą Brednie powielane od wieków przez ciebie i specufff z DC. Używam modów MrT, które są funkcjonalne w 99% jak ori, ale zaktualizowane, zoptymalizowane, doczyszczone i lekko zmodyfikowane pod względem wyglądu, w stylu Win7, co mi bardzo pasuje. I skończ chłopcze majaczyć. No powiedzmy ten mod co używasz jest ledwo co wycięty ale zapomniałeś dodać że ty sam później jeszcze go wycinasz np. usuwając defendera zamiast go wyłączyć. jozef.k likes this Quote
Deszczu Posted May 29 Author Report Posted May 29 7 godzin temu, razor1995 napisał(a): Skoro wiesz, że pocięty będzie lepszy, to w jakim celu pytasz? Na Embedded programy do diagnostyki mogą Ci wyrzucać, że masz niezgodną wersję Windows, także bym unikał. Pro będzie optymalny, w czasach kiedy używałem modów katowałem te od @srom-otniki nic się tam nie sypało, więc powinno być dobrze. Właśnie oczekiwałem odpowiedzi bliżej tego dlaczego Embedded będzie gorszy/lepszy od Pro. Embedded chyba też do sterowników jest bardziej problematyczny (info z Piątnicy internetowej)? W sumie to zapytam jeszcze: po co Embedded? Dla pochwalenia się, czy faktycznie na jakimś turbo retro sprzęcie jest dobry? Dajmy na to jakiegoś Core 2 Duo i 2-4gb ram to tam będzie różnica, czy też nie? Zawsze używam od naszego "guru", bo mi najlepiej pasowały i chyba były najszybsze w miarę funkcjonalne. Quote
razor1995 Posted June 1 Report Posted June 1 W dniu 29.05.2026 o 21:35, Deszczu napisał(a): po co Embedded? Embedded miał sens, gdy jeszcze było wsparcie dla Windows 7 - dostawał aktualizacje bez kombinowania z patchami na Windows Update. Obecnie już żadne poprawki do Win7/Win Server 2008 R2 nie wychodzą, więc nie ma po co instalować Embedded, jest tak samo niewspierany jak zwykłe Pro. Głównie dlatego te systemy były publikowane tu na forum, w momencie kiedy jeszcze BypassESU raczkował. Embedded vs Pro - owszem, będzie różnica ale w braku funkcjonalności. W praktyce to to samo co Pro, ale z fabrycznie niezainstalowanymi (system jest modułowy) komponentami, które większość moderów wycina jak np. Internet Explorer/gry/RDP itd. W dniu 29.05.2026 o 21:35, Deszczu napisał(a): Dajmy na to jakiegoś Core 2 Duo i 2-4gb ram to tam będzie różnica, czy też nie? Nie będzie, bo i tak zainstalujesz tu system 32-bitowy. Quote
Widzior Posted June 1 Report Posted June 1 2 godziny temu, razor1995 napisał(a): Głównie dlatego te systemy były publikowane tu na forum, w momencie kiedy jeszcze BypassESU raczkował. Fakt faktem, prawie nikt z nich nie korzystał, większość (ja też) leciała na Pro + Wufuc + ESU Bypass. razor1995 likes this Quote
Recommended Posts