srom-otnik Opublikowano 8 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2025 15 godzin temu, Diabetyk napisał(a): Testowałem funkcje windows Hello na ori 25H2 i działa. No ale to jedyny minus bo na or 11 po wcisnieciu eksploatora sa biale kafle wiec XD. Sam fakt ze thinkpadzika x13 odmulilo o jakies 70% to sztos. Dzieki sromo jak zawsze dobra robota No dobra, ale czy możesz lub ktoś z forumowiczów zrobić o co proszę - sprawdzić na ustawieniach fabrycznych Optymalizatora i/ lub z włączoną telemetrią w O&O ShutUP, dodatkowo - nie zapominając o aktualizacji WU swiniarobert69 lubi to Cytuj
Diabetyk Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 16 godzin temu, srom-otnik napisał(a): No dobra, ale czy możesz lub ktoś z forumowiczów zrobić o co proszę - sprawdzić na ustawieniach fabrycznych Optymalizatora i/ lub z włączoną telemetrią w O&O ShutUP, dodatkowo - nie zapominając o aktualizacji WU Zrobilem od nowa instalke lite i zrobilem wszystkie update przed dodaniem konta i zadzialalo czyli tu byl problem LAGUNA lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 9 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Teraz, Diabetyk napisał(a): Zrobilem od nowa instalke lite i zrobilem wszystkie update przed dodaniem konta i zadzialalo czyli tu byl problem Uff, dziękuję. Czyli dobrą praktyką jest wykonać aktualizację "na dzień dobry" po postawieniu systemu - wtedy będzie działał każdy office i nie będzie tego typu dziwnych sytuacji jak omawiana. Problem rozwiązany Dziadek13, LAGUNA i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Zainstalowałem na surface pro2 i5 4200U 4gb ramu dysk 128GB gdzie była jeszcze 8 i problemów zero a szybkość wzrosła, porównałem do mojego della z i5 12 generacji i powiem że nie widze różnicy a wręcz idzie na plus czyli wielkie brawa dla twórcy tego systemu a sam surface pro2 jest u mnie na dożywociu jako serwis samochodowy, skłoniło mnie do zainstalowanie to że jest możliwość wyłączenia Defendera i jego szybkość BRAWO!!!. Edit: Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i srom-otnik lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 50 minut temu, Dziadek13 napisał(a): Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. spróbuj sobie wyłączyć net ,następnie po ponownym włączeniu wymuś ręcznie,powinno załapać. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Stawiam na nowo system i sprawdze jak to zachowuje się na czysto to szybciutko idzie choć jest pro. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 9 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 1 godzinę temu, Dziadek13 napisał(a): Zainstalowałem na surface pro2 i5 4200U 4gb ramu dysk 128GB gdzie była jeszcze 8 i problemów zero a szybkość wzrosła, porównałem do mojego della z i5 12 generacji i powiem że nie widze różnicy a wręcz idzie na plus czyli wielkie brawa dla twórcy tego systemu a sam surface pro2 jest u mnie na dożywociu jako serwis samochodowy, skłoniło mnie do zainstalowanie to że jest możliwość wyłączenia Defendera i jego szybkość BRAWO!!!. Edit: Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Żaden błąd! Włącz Optymalizator i daj fabryczne, zaktualizuj ,zrestartuj a później czyszczenie. Na koniec Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. LAGUNA i stens lubią to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Ok. Teraz pobiera aktualizacje i tu trza czekać, instalacja na mój surface to 11min do pytania o defendera, ja zaznaczyłem na zoptymalizowane i chyba dlatego nie była dostępna aktualizacja to chyba trza poprawić samouczek co i jak i np Włącz Optymalizator gdzie. Ale nie patrząc na mój problem system pierwsza klasa. LAGUNA i swiniarobert69 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 No właśnie optymalizator jak macie taki przypadek to można jeszcze sprawdzić w USŁUGI i ustawić Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 9 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 25 minut temu, LAGUNA napisał(a): No właśnie optymalizator jak macie taki przypadek to można jeszcze sprawdzić w USŁUGI i ustawić Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. Nie ma potrzeby, Optymalizator nad tym w 100% czuwa LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Czuwa Czuwa ja tylko podałem ewentualnie bo już i to w różnych tematach wiele osób się z tym głowiło. Także można sprawdzić i tak. Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. srom-otnik lubi to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Pytanie jak teraz przejść na tryb ustawienia optymalizowane z trybu fabrycznego Microsoftu. Bo podczas instalacji od razu wybrałem tryb Microsoftu fabryczny gdzie znajde ten wbudowany Optymalizator . Cytuj
juh Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Pod prawym przyciskiem myszy znajdziesz Narzędzia i tam będzie Optymalizator. Dziadek13 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Witam Kolejny dzień Tego Super MODa, Jest Supcio, Szybko , Bezbłędnie WIELKIE ZERO STRESÓW Pozdrawiam i Dziękuje srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Jeśli ktoś potrzebuje wersji anglojęzycznej - jest już do pobrania. swiniarobert69, LaptopIpc i JanKo66 lubią to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 @yuh dzięki za podpowiedź. Mój czas uruchomienia na zoptymalizowanym systemie to 11 sek tak teraz śmiga mój staruszek surface pro 2 128GB. Twórca wspaniałego systemu pogonił go do wydajniejszej roboty. Oby tak dalej, żyj człowieku 100 lat. srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
juh Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Mam pytanie do DISM++. Nie widzę u siebie poniższych opcji. Nie chciałbym czegoś popsuć. Czy one są pod inną nazwą? Mam tylko coś takiego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 s 25 minut temu, juh napisał(a): Mam pytanie do DISM++. Nie widzę u siebie poniższych opcji. Nie chciałbym czegoś popsuć. Czy one są pod inną nazwą? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam tylko coś takiego: Screen pochodzi widocznie z innej konfiguracji, nie przejmuj się. Jest wszystko dobrze ustawione, kliknij tylko Skanuj, a później Czyść. Zwróć ewentualnie uwagę na jeden checkbox - PUNKT PRZYWRACANIA SYSTEMU - jeśli korzystasz z tej funkcji, odznacz to pole, bo stracisz wszystkie punkty przywracania. swiniarobert69 i juh lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @juh nie musisz robić tylko sprawdzić czy się pojawi po tych opcjach, a jak włączysz tryb eksperta - kamilpl lubi to Cytuj
tn9 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 W dniu 9.11.2025 o 16:04, srom-otnik napisał(a): Żaden błąd! Włącz Optymalizator i daj fabryczne, zaktualizuj ,zrestartuj a później czyszczenie. Na koniec Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. Rozumiem, że przy pomocy takiej metody mogę pobrać wszystkie sterowniki po instalacji świeżego systemu i następnie Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. Cytuj
XIII Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 W dniu 7.11.2025 o 22:04, siwydym napisał(a): tapeta niebieskie grzyby tak ciężko zapytac wujka google ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo ładna Cytuj
kamilpl Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? Cytuj
juh Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 12 minut temu, XIII napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo ładna Ta tapeta ma już sporo latek. Pamiętam że na Nokii 6600 miałem ją na tapecie właśnie około 2004 roku. 5 minut temu, kamilpl napisał(a): Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? Tak są i łatwo znaleźć. Ja natomiast kupiłem (18 zł) i mam pytanie do posiadaczy oryginalnej licencji. Kupiłem na jedno stanowisko i czy po odinstalowaniu na jednym komputerze mogę z tej samej licencji korzystać na innym komputerze? Czy to nie przejdzie i muszę kupić nową? Cytuj
XIII Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 2 minuty temu, juh napisał(a): Ja natomiast kupiłem (18 zł) i mam pytanie do posiadaczy oryginalnej licencji. Kupiłem na jedno stanowisko i czy po odinstalowaniu na jednym komputerze mogę z tej samej licencji korzystać na innym komputerze? Czy to nie przejdzie i muszę kupić nową? Kupiłeś licencję na jedno stanowisko, a nie komputer - nie widzę problemu. juh i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 No i proszę Nie Dość że Pięknie, Szybko Pracuje i To i o czasie Aktualizuje Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i srom-otnik lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 19 godzin temu, kamilpl napisał(a): Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? nie warto za te 100 dni uskładasz na pełną wersję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
jkaw Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Dzień dobry. Czy mogę prosić innego linka niż MEGA?. Rwie mi skubany. Dojdzie do 1 GB i nul. Pozdrawiam i dziękuję Cytuj
kamilpl Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Pomoże ktoś ? Po aktualizacji Windows z uptdate nie mogę ustawić przeźroczystości. Ktoś se poradził ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 13 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 1 godzinę temu, kamilpl napisał(a): Pomoże ktoś ? Po aktualizacji Windows z uptdate nie mogę ustawić przeźroczystości. Ktoś se poradził ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Odinstaluj AeroGlas, i zainstaluj ponowne wg instrukcji w TUNING FILAGOL lubi to Cytuj
kamilpl Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Dzięki ale to nie pomogło. Druga sprawa to problem mam z drm i tidal uruchamia sie tylko w wydajności ustawień fabrycznych Microsoft. Ustawienia fabryczne Microsoft też są bardzo dobre, nie widzę różnicy między ustawieniem zoptymalizowane. Lenovo idea pad 5 pro. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi