srom-otnik Posted November 8, 2025 Author Report Posted November 8, 2025 15 godzin temu, Diabetyk napisał(a): Testowałem funkcje windows Hello na ori 25H2 i działa. No ale to jedyny minus bo na or 11 po wcisnieciu eksploatora sa biale kafle wiec XD. Sam fakt ze thinkpadzika x13 odmulilo o jakies 70% to sztos. Dzieki sromo jak zawsze dobra robota No dobra, ale czy możesz lub ktoś z forumowiczów zrobić o co proszę - sprawdzić na ustawieniach fabrycznych Optymalizatora i/ lub z włączoną telemetrią w O&O ShutUP, dodatkowo - nie zapominając o aktualizacji WU swiniarobert69 likes this Quote
Diabetyk Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 16 godzin temu, srom-otnik napisał(a): No dobra, ale czy możesz lub ktoś z forumowiczów zrobić o co proszę - sprawdzić na ustawieniach fabrycznych Optymalizatora i/ lub z włączoną telemetrią w O&O ShutUP, dodatkowo - nie zapominając o aktualizacji WU Zrobilem od nowa instalke lite i zrobilem wszystkie update przed dodaniem konta i zadzialalo czyli tu byl problem LAGUNA likes this Quote
srom-otnik Posted November 9, 2025 Author Report Posted November 9, 2025 Teraz, Diabetyk napisał(a): Zrobilem od nowa instalke lite i zrobilem wszystkie update przed dodaniem konta i zadzialalo czyli tu byl problem Uff, dziękuję. Czyli dobrą praktyką jest wykonać aktualizację "na dzień dobry" po postawieniu systemu - wtedy będzie działał każdy office i nie będzie tego typu dziwnych sytuacji jak omawiana. Problem rozwiązany Dziadek13, LAGUNA and swiniarobert69 like this Quote
Dziadek13 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Zainstalowałem na surface pro2 i5 4200U 4gb ramu dysk 128GB gdzie była jeszcze 8 i problemów zero a szybkość wzrosła, porównałem do mojego della z i5 12 generacji i powiem że nie widze różnicy a wręcz idzie na plus czyli wielkie brawa dla twórcy tego systemu a sam surface pro2 jest u mnie na dożywociu jako serwis samochodowy, skłoniło mnie do zainstalowanie to że jest możliwość wyłączenia Defendera i jego szybkość BRAWO!!!. Edit: Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA and srom-otnik like this Quote
LAGUNA Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 50 minut temu, Dziadek13 napisał(a): Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. spróbuj sobie wyłączyć net ,następnie po ponownym włączeniu wymuś ręcznie,powinno załapać. Quote
Dziadek13 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Stawiam na nowo system i sprawdze jak to zachowuje się na czysto to szybciutko idzie choć jest pro. Quote
srom-otnik Posted November 9, 2025 Author Report Posted November 9, 2025 1 godzinę temu, Dziadek13 napisał(a): Zainstalowałem na surface pro2 i5 4200U 4gb ramu dysk 128GB gdzie była jeszcze 8 i problemów zero a szybkość wzrosła, porównałem do mojego della z i5 12 generacji i powiem że nie widze różnicy a wręcz idzie na plus czyli wielkie brawa dla twórcy tego systemu a sam surface pro2 jest u mnie na dożywociu jako serwis samochodowy, skłoniło mnie do zainstalowanie to że jest możliwość wyłączenia Defendera i jego szybkość BRAWO!!!. Edit: Mam pytanie czy można przeprowadzić windows update bo mi wyskakuje błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Żaden błąd! Włącz Optymalizator i daj fabryczne, zaktualizuj ,zrestartuj a później czyszczenie. Na koniec Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. LAGUNA and stens like this Quote
Dziadek13 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Ok. Teraz pobiera aktualizacje i tu trza czekać, instalacja na mój surface to 11min do pytania o defendera, ja zaznaczyłem na zoptymalizowane i chyba dlatego nie była dostępna aktualizacja to chyba trza poprawić samouczek co i jak i np Włącz Optymalizator gdzie. Ale nie patrząc na mój problem system pierwsza klasa. swiniarobert69 and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 No właśnie optymalizator jak macie taki przypadek to można jeszcze sprawdzić w USŁUGI i ustawić Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. Quote
srom-otnik Posted November 9, 2025 Author Report Posted November 9, 2025 25 minut temu, LAGUNA napisał(a): No właśnie optymalizator jak macie taki przypadek to można jeszcze sprawdzić w USŁUGI i ustawić Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. Nie ma potrzeby, Optymalizator nad tym w 100% czuwa LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Czuwa Czuwa ja tylko podałem ewentualnie bo już i to w różnych tematach wiele osób się z tym głowiło. Także można sprawdzić i tak. Usługa koordynatora aktualizacji - ustawić automatyczny. srom-otnik likes this Quote
Dziadek13 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Pytanie jak teraz przejść na tryb ustawienia optymalizowane z trybu fabrycznego Microsoftu. Bo podczas instalacji od razu wybrałem tryb Microsoftu fabryczny gdzie znajde ten wbudowany Optymalizator . Quote
juh Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Pod prawym przyciskiem myszy znajdziesz Narzędzia i tam będzie Optymalizator. Dziadek13 likes this Quote
Groszek1962 Posted November 10, 2025 Report Posted November 10, 2025 Witam Kolejny dzień Tego Super MODa, Jest Supcio, Szybko , Bezbłędnie WIELKIE ZERO STRESÓW Pozdrawiam i Dziękuje swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted November 10, 2025 Author Report Posted November 10, 2025 Jeśli ktoś potrzebuje wersji anglojęzycznej - jest już do pobrania. JanKo66, LaptopIpc and swiniarobert69 like this Quote
Dziadek13 Posted November 10, 2025 Report Posted November 10, 2025 @yuh dzięki za podpowiedź. Mój czas uruchomienia na zoptymalizowanym systemie to 11 sek tak teraz śmiga mój staruszek surface pro 2 128GB. Twórca wspaniałego systemu pogonił go do wydajniejszej roboty. Oby tak dalej, żyj człowieku 100 lat. srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
juh Posted November 10, 2025 Report Posted November 10, 2025 Mam pytanie do DISM++. Nie widzę u siebie poniższych opcji. Nie chciałbym czegoś popsuć. Czy one są pod inną nazwą? Mam tylko coś takiego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted November 10, 2025 Author Report Posted November 10, 2025 s 25 minut temu, juh napisał(a): Mam pytanie do DISM++. Nie widzę u siebie poniższych opcji. Nie chciałbym czegoś popsuć. Czy one są pod inną nazwą? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam tylko coś takiego: Screen pochodzi widocznie z innej konfiguracji, nie przejmuj się. Jest wszystko dobrze ustawione, kliknij tylko Skanuj, a później Czyść. Zwróć ewentualnie uwagę na jeden checkbox - PUNKT PRZYWRACANIA SYSTEMU - jeśli korzystasz z tej funkcji, odznacz to pole, bo stracisz wszystkie punkty przywracania. juh and swiniarobert69 like this Quote
LAGUNA Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 @juh nie musisz robić tylko sprawdzić czy się pojawi po tych opcjach, a jak włączysz tryb eksperta - kamilpl likes this Quote
tn9 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 W dniu 9.11.2025 o 16:04, srom-otnik napisał(a): Żaden błąd! Włącz Optymalizator i daj fabryczne, zaktualizuj ,zrestartuj a później czyszczenie. Na koniec Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. Rozumiem, że przy pomocy takiej metody mogę pobrać wszystkie sterowniki po instalacji świeżego systemu i następnie Optymalizator i wybierz usługi zoptymalizowane. Quote
XIII Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 W dniu 7.11.2025 o 22:04, siwydym napisał(a): tapeta niebieskie grzyby tak ciężko zapytac wujka google ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo ładna Quote
kamilpl Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? Quote
juh Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 12 minut temu, XIII napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo ładna Ta tapeta ma już sporo latek. Pamiętam że na Nokii 6600 miałem ją na tapecie właśnie około 2004 roku. 5 minut temu, kamilpl napisał(a): Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? Tak są i łatwo znaleźć. Ja natomiast kupiłem (18 zł) i mam pytanie do posiadaczy oryginalnej licencji. Kupiłem na jedno stanowisko i czy po odinstalowaniu na jednym komputerze mogę z tej samej licencji korzystać na innym komputerze? Czy to nie przejdzie i muszę kupić nową? Quote
XIII Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 2 minuty temu, juh napisał(a): Ja natomiast kupiłem (18 zł) i mam pytanie do posiadaczy oryginalnej licencji. Kupiłem na jedno stanowisko i czy po odinstalowaniu na jednym komputerze mogę z tej samej licencji korzystać na innym komputerze? Czy to nie przejdzie i muszę kupić nową? Kupiłeś licencję na jedno stanowisko, a nie komputer - nie widzę problemu. swiniarobert69 and juh like this Quote
Groszek1962 Posted November 12, 2025 Report Posted November 12, 2025 No i proszę Nie Dość że Pięknie, Szybko Pracuje i To i o czasie Aktualizuje Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted November 12, 2025 Report Posted November 12, 2025 19 godzin temu, kamilpl napisał(a): Jest jakaś witaminka do starbacka? Żeby było na stałe ? nie warto za te 100 dni uskładasz na pełną wersję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
jkaw Posted November 12, 2025 Report Posted November 12, 2025 Dzień dobry. Czy mogę prosić innego linka niż MEGA?. Rwie mi skubany. Dojdzie do 1 GB i nul. Pozdrawiam i dziękuję Quote
kamilpl Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 Pomoże ktoś ? Po aktualizacji Windows z uptdate nie mogę ustawić przeźroczystości. Ktoś se poradził ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted November 13, 2025 Author Report Posted November 13, 2025 1 godzinę temu, kamilpl napisał(a): Pomoże ktoś ? Po aktualizacji Windows z uptdate nie mogę ustawić przeźroczystości. Ktoś se poradził ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Odinstaluj AeroGlas, i zainstaluj ponowne wg instrukcji w TUNING FILAGOL likes this Quote
kamilpl Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 Dzięki ale to nie pomogło. Druga sprawa to problem mam z drm i tidal uruchamia sie tylko w wydajności ustawień fabrycznych Microsoft. Ustawienia fabryczne Microsoft też są bardzo dobre, nie widzę różnicy między ustawieniem zoptymalizowane. Lenovo idea pad 5 pro. Quote
Recommended Posts