Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

POLETKO KORPORACYJNE

Archiwalny spis wydań (unieważnione/nieaktualne wydania)

Cytat

Dziennik zmian

Cytat

TODO / plan prac (do zrobienia)

Zrzuty ekranu

Win11-LTSC-TC-Mystic-Jungle-1Win11-LTSC-TC-Mystic-Jungle-2

Win11-LTSC-TC-Mystic-Jungle-3Win11-LTSC-TC-Mystic-Jungle-4

wybor-wygladu-systemu.png.d84b5895f586c6179180d4c521e4c84c.pngWin11-LTSC-TC-Standard

ℹ️ FAQ (najczęściej zadawanie pytania)

• Czy podczas instalacji Windows 11 LTSC TC mogę mieć podłączony internet?
    ✅ Tak

• Czy Windows 11 LTSC TC jest w pełni kompatybilny z Windows Update?
    ✅ Tak

• Czy Windows 11 LTSC TC nadaje się do gier/codziennych zadań/pracy biurowej/przeglądania internetu?
    ✅ Tak

• Do kogo kierowany jest Windows 11 LTSC TC?
    Jest przeznaczony dla użytkowników domowych, graczy oraz osób darzących sentymentem system Windows 7

• Pojawiło się nowe wydanie Windows 11 LTSC TC. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?

Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
    Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
    Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
     W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

💡Porady

• Chociaż zgody telemetryczne nie są domyślnie udzielone, zaleca się, aby po zakończeniu instalacji skorzystać z programu `0&0 ShutUp` (dostępnego w katalogu `Dodatki`)
    w celu całkowitego wyłączenia mechanizmów śledzących. W tym celu należy w programie przejść do zakładki 'Actions' i wybrać opcję 'Apply only recommended settings'.

• Do stworzenia instalacyjnego pendrive (bootowalnego) rekomendowane jest oprogramowanie `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` albo `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`.
    Film instruktażowy Rufus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
    Film instruktażowy Ventoy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• Instrukcja przygotowania `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - hybrydy dysku SSD i pendrive jako bootowalnego nośnika instalacyjnego autorstwa @ITFun:

Uwaga dotycząca formy dostarczanego systemu

System operacyjny dostarczany jest w wersji nieaktywowanej. Jest to świadoma i zamierzona decyzja, mająca na celu uniknięcie jakichkolwiek wątpliwości lub zarzutów dotyczących naruszenia zasad licencjonowania oprogramowania.

Po każdej instalacji systemu Windows konieczne będzie jego ręczne aktywowanie przez użytkownika.

W przypadku zastosowania trwałej metody aktywacji (np. przy użyciu skryptu PowerShell) należy upewnić się, że proces aktywacji został prawidłowo przeprowadzony po każdej ponownej instalacji systemu.

📈Statystyki pobrań*
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

*Statystyki pobrań odnoszą się wyłącznie do aktualnej wersji pliku .iso i nie uwzględniają pobrań wcześniejszych wersji.

Opublikowano
4 godziny temu, Groszek1962 napisał(a):

No i proszę jak napisał tak zrobił. a nawet kilka godzin wcześniej. 🙂🙂🙂 

Dzięki,  rozumiem że ruszamy i sprawdzamy kolejne Cacyszko 🙂🙂🙂 

Pozdrawiam

Dziękuję @Groszek1962, jednak muszę sprostować... nie dotrzymałem pierwotnego terminu - wydanie miało być wcześniej.

teraz jak są pierwsze reakcje, to napiszę wkrótce coś więcej jak będę na PC.

Siedziałem cicho jak mysz pod miotłą i patrzyłem, kto pierwszy napisze, że obraz wrzucony.

No i okazało się, że @Groszek1962 najbardziej czujny jesteś.

[Dodano]

1. Początkowo miałem kontynuować linię 24H2. Po przemyśleniu stwierdziłem, że lepiej rozpocząć nową linię z 25H2.

Ostatnie dobre wydanie 24h2 z 16 czerwca br. jest wydaniem poprawnym, sierpniowe wydanie 24h2, które anulowałem

ujawniło wadę fabryczną: 

tak głęboko zacząłem ingerować w system, że uruchomiłem zabezpieczenia Microsoft

blokujące możliwość aktualizowania systemu przez Windows Update (błędy typu: 0x8007371b).

Microsoft wg mnie we wrześniowym wydaniu bardziej skrupulatnie sprawdza co zostało zmienione w systemie.

Edycje bibliotek, plików systemowych mogą doprowadzić do zablokowania Windows Update :(

Wydanie 24h2 z 16 czerwca nie zawiera modyfikacji, które mogłyby wpłynąć na aktualizacje Windows Update.

Wydanie 24h2 z sierpnia już takie zmiany posiada, ale miałem "szczęście", bo wybuchła afera z dyskami twardymi i mogłem

nieudane wydanie zniszczyć zanim ludzie się rzucili.

Wydanie 25h2 również wprowadza kilka zmian, które mogą w przyszłości Microsoft się nie spodobać,

chociaż starałem się zachować umiar - i na dzień dzisiejszy aktualizacje przechodzą.

2. Po instalacji systemu poczekajcie chwilę zanim pokaże się pulpit, a po zobaczeniu odczekajcie z 15-30 sekund - w tym czasie nie róbcie restartu.

W tle wprowadzane są zmiany, typu instalacja StartAllBack w przypadku Mystic Jungle, przywracanie internetu itd. itp.

Zbyt wczesne restartowanie systemu może doprowadzić na przykład do problemów z odpinaniem ikony Eksploratora plików.

Bardziej zaawansowani mogą sprawdzić, czy proces przebiegł właściwie upewniając się, że w "Harmonogramie Zadań"

zniknęły dwa zadania:

`SetupComplete` i `StartAllBack Update` :)

Trzeba odczekać - ja na dzień dzisiejszy nie prezentuję żadnych komunikatów, nie sprawdzałem również, czy mogę czasowo zablokować możliwość restartu/wyłączenia systemu.

izyC1tY.png

3. Katalog `Dodatki` został przeniesiony do podkatalogu `sources`. W głównym katalogu umieściłem aplikację ułatwiającą odnalezienie katalogu `Dodatki`.

Zastosowałem patent, który pokazał mi MassGrave - nie trzeba plików umieszczać w pliku `install.wim`, a mogą pozostać luzem w obrazie.

Pomimo tego, że plików fizycznie nie ma w pliku install.esd - trafią na dysk twardy z systemem podczas instalacji.

Dzięki temu Użytkownik, ma zachowaną kontrolę nad katalogiem "Dodatki" - może go dowolnie modyfikować, a nawet usunąć.

W przypadku usunięcia skróty nie pojawią się na pulpicie.

4. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkie zmiany względem czerwcowego wydania 24H2 przypadną do gustu - do zestawu dołączyłem kilka autorskich narzędzi

ułatwiające dostosowanie systemu pod siebie.

5. Ponieważ zawartość katalogu `Dodatki` już jest widoczna w stylu jaki oferuje Pan SROM-otnik - nie dołączyłem katalogu Dodatki osobno jak dotychczas.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Mam pytanko troszkę może nie halo............ że o coś takiego, ale rozumiem że jeżeli Rufus od wer. rufus-3.6 do wer. 4.9 nie daje możliwości jakichkolwiek obejść  np TPM itd tylko standartowa instalka  lub win to go

to spoko robimy obraz. Chociaż mnie to nie tyka bo sprzęt daje radę na ale może by się taki z obej... przydał

😎

Kocurek lubi to
Opublikowano
8 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Mam pytanko troszkę może nie halo............ że o coś takiego, ale rozumiem że jeżeli Rufus od wer. rufus-3.6 do wer. 4.9 nie daje możliwości jakichkolwiek obejść  np TPM itd tylko standartowa instalka  lub win to go

to spoko robimy obraz. Chociaż mnie to nie tyka bo sprzęt daje radę na ale może by się taki z obej... przydał

😎

Dziękuję za pytanie - jeżeli są wątpliwości należy pytać.

W Rufusie nie ustawiać "Windows User Experience", ponieważ wszelkie zmiany są już zaimplementowane w wydaniu.

Wręcz dokonywanie zmian za pomocą `Rufusa` są NIEWSKAZANE, ponieważ podwójne stosowanie modyfikacji - a tym jest zabawa opcjami "Windows User Experience" Rufusa - może doprowadzić do uszkodzenia wydania.

rufus-konfiguracja.png

Opublikowano

Wszystko było by OK i bym nie pytał ale ?

Wstawię fotki i tak kolejno od wer. 3.6  do 4.9 ciekawe

Chyba że dlatego że jestem na syst 25H2 kompilacja 26200.6713 ?

😎😎😎

Kocurek lubi to
Opublikowano

Tak, @Groszek1962 pójdzie bez TMP, secure boot, sprawdzania RAM.

Procesor musi obsługiwać instrukcje SSE 4.2:

Procesor: 2 rdzenie, 1 GHz, obsługa SSE4.2 (AMD/Intel od ok. 2008 r.)

Jeżeli procesor nie obsługuje instrukcji SSE 4.2 (można to sprawdzić programem CPU-Z) ostatnim systemem Windows 11 dla tych procesorów jest wersja 23h2.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

OK Dziękuje. Kładę na Ventoy i Rufus.

A spójrz na to, przeszedłem na 24H2 i proszę Twój ISO załączam fotkę.

Ot  CIEKAWOSTKA  🥸 😎 😎 😎 🙂🙂🙂 

Pozdrawiam i jadę z KOKSEM jak to się mawiało

Kocurek lubi to
Opublikowano

Witam Ponownie na Pokładzie

Już po bólu 🙂🙂🙂

No więc piszę już z   Kocurek  wersji dnia dzisiejszego

No więc cały system w 5 min stoi  w wersji z iso

14 min 07 cały już z wszystkimi sterownikami a szczególnie te przedłużająca firmy ASUS do Płyty ROG CROSSHAIR X670E HERO, a trochę tego jest.

Czyli stoi i Wymiata, kopiowania, przenoszenia, instalki to w moim przypadku mego PC to jest GRZMOT  ......

I dodam że od wczoraj testuję też  na innym SSD kompilacje windy 26200.6713 no Microsoft który też szybka instalka, całe postawienie ale nie tak jak ten ISO.

Praca tego 6713 znosi na razie wszystkie próby, a dalej będziemy porównywać 

A fakt jest taki że jak na razie jak zawsze Kocurek  TWÓJ WIN WYMIATA. No to jadziem na głębokie wody, co by to sprawdzić

POZDRAWIAM i DZIĘKUJE.   🙂 KAWAŁ DOBREJ ROBOTY JAK CHYBA ZAWSZE DO TEJ PORY

Twoje windy spokojnie można używać tak jak  petardy JG których też używam od stycznia wer. 10 i 11 i ja nie narzekam. A jak to mówią jest git to po co zmieniać

I co by nie pisać i mówić to spokojnie do tej pory też używałem od pierwszych  ISO Kocurka,  a nawet mam pierwszy jeszcze od inwersji  gdzie wołał neta, a którego z przykrością nie mogę znaleźć. A myślałem że gdzieś go mam 

tak jak obiecałem Kocurkowi że poszukam.  A szkoda bo ta wersja do dziś mi chodzi na SSD i jak do tej pory wszystko aktualizowane i działa.

PANOWIE JEST OK

A dzisiejsze nowinki test poważny czas zacząć

POZDRAWIAM

A i jeszcze w wer tej drugiej windy Mic.... całkiem niezły jest nowy Notaped i Paint

Opublikowano
4 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Twoje windy spokojnie można używać tak jak  petardy JG których też używam od stycznia wer. 10 i 11 i ja nie narzekam. A jak to mówią jest git to po co zmieniać

Dziękuję za raport i miłe słowa. Mój system bardziej jest przeznaczony dla komputerów z mocarnymi procesorami (takimi jak Twój), dyskami SSD/NVMe.

Na słabsze komputery lepszym wyborem będzie JG, ponieważ SROM-otnik ogranicza liczbę procesów w tle do minimum, czego ja nie stosuję w swoich wydaniach.

Opublikowano

Dokładnie jak piszesz, zgadzam się z Tobą. A uważam że Wasza Robota Jest DEBEST 🙂 

A instalowałem jak zawsze w Twej wer.  dodam fotkę

🙂

Łoooo  PANIE TO NAPRAWDĘ ROBI ROBOTE

Z czystym sumieniem POLECAM, no przynajmniej na mojej konfiguracji PC 🤠

Kocurek lubi to
Opublikowano

Podziękowania dla Pana @srom-otnik i @stens się należą, bo to dzięki nim system szybciej wstaje.

Sam bym tego nie wymyślił.

Cudów jednak nie ma - jak system zostanie zainstalowany na słabym komputerze, albo co gorsza na dysku HDD, to system może się wręcz dławić - i wtedy lepiej zainstalować systemy JG :)

Opublikowano

I już po pierwszych aktualizacjach. I testujemy Dalej.

Jak pisałem wielkie brawa także @srom-otnik i @stens

Restar instal i do przodu pierwsze testy spoko. Blutucze, WiFi wszystko śmiga łączy odnajduje i pracuje 🙂

I jak tyle instalek procesy pomiędzy 18 a 48 to jest chyba niezły wynik. Chodź dla mnie akurat jest OK maszyna daje radę, ważna STABILNOŚĆ i WYDAJNOŚĆ

Opublikowano
53 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

I jak tyle instalek procesy pomiędzy 18 a 48 to jest chyba niezły wynik.

Jak dla kogoś ilość procesów jest istotna, to nie do mnie - odinstalowałem domyślnie Microsoft Edge po sugestiach Wiktorynka i Widziora i wyszła masa problemów. A to tylko przeglądarka internetowa Microsoftu. 

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

No jak dla mnie jest SPOKO, no ale my mamy, bo o ile dodrze kojarzę to Twój PC też Niczego sobie. Dobrze pamiętam ?

Akurat ja za tym nie gonię, a mógł bym wykasować, i nie instalować całej plejady aplikacji ASUS 

Ale akurat tu się zgadzamy WSZECHSTRONNOŚĆ STABILIZACJA i PEWNOŚĆ DZIAŁANIA

👍🙂👍👍👍🙂

Opublikowano
35 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

No jak dla mnie jest SPOKO, no ale my mamy, bo o ile dodrze kojarzę to Twój PC też Niczego sobie. Dobrze pamiętam ?

Wymieniłem 7950x3d na 9950tkę również z x3D - korzystam, że socket AM5 jest nadal wspierany przez AMD w przeciwieństwie do Intela, który max dwie generacje wspierał dane gniazdo procesora ^^

Wcześniej przez 15 lat użytkowałem Intel i7 920tkę - na płycie głównej ASUS. A teraz Asusa i Intela zdradzam z MSI i AMD.

Tylko NVIDIA została bez zmian.

35 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Ale akurat tu się zgadzamy WSZECHSTRONNOŚĆ STABILIZACJA i PEWNOŚĆ DZIAŁANIA

Nie potrafię nawet dzisiaj korzystać z oryginalnych wydań systemów Windows 10+ dla konsumentów.

Odrzucają mnie - tona reklam, bloatware - trzeba cicho siedzieć i nie chwalić się, jaką tu dziecinkę mamy :D

Opublikowano
19 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Czas pokaże. A tak apropo ZAWSZE BĘDĄ TACY LUDZIE JAK MODERATORZY i poratują w biedzie.

WIELKI SZACUNEK, PANOWIE CZAPKI Z GŁÓW. Robicie Kawał Wielkiej Roboty 👍

A tak jeszcze zapytanie ta 7 co jest , to teraz już mogę brać ogarnie mój sprzęt ?

Niestety jeszcze chwilowo system Windows 7 Ultimate AM5 działa tylko na płytach głównych innych niż ASUS, ale zrobię.

Jednak 11stka tak mnie wymęczyła, że do Windowsów wrócę prawdopodobnie dopiero w listopadzie - tak mnie pochłonęło, że zaniedbałem inne zadania.

Chciałem jednak, żeby Windows 11 25H2 była zrobiona. Jak nie będzie z nią problemu, to rozwiązania przeniosę do Windows 10 - chyba, że najpierw zajmę się systemem 7.

Nie podjąłem jeszcze decyzji - może system 7 jednak ruszę przed 10tką?

Szkoda mi jej, a @stefan999 rozwija do niej program Komparator, który robi robotę i ułatwia prace przy 7.

Przy 7 mniej roboty byłoby niż przy 10tce.

Nie robiłbym przy niej nic ponad to, że zaktualizowałbym o najnowsze aktualizacje, które jeszcze wychodzą w ramach ESU + dodał sterowniki do płyt głównych ASUS.

Wrzuciłbym install.wim bez sterowników i moglibyście NTLite dograć, ale nie jestem pewny, czy mam wersję "czystą" - przed dograniem sterowników :(

System 7 powstał w lutym, gdzie dopiero się uczyłem tworzyć własne wydania systemów pod okiem Wiktorynka, ale nie będę z nią szalał tak jak z Win11.

Szkoda, że autor VxKexa z powodu problemów osobistych porzucił projekt. Świetny program zrobił.

A co do szybkości 24h2 vs 25h2 po grzybkach od Pana SROM-otnika i porad Stensa pasuje ten filmik porównujący prędkość startu:

Sądzę, że tym razem się nie posypie jak sierpniowe wydanie - wyciągnąłem lekcję i zebrałem cenne informacje z krytyki :P